Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vánoční pivní trhy 2006

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Vánoční pivní trhy 2006

Vánoční pivní trhy 2006

Zima bývá na pivní akce dost skoupá, proto mě potěšila zpráva, že Světpiva.cz pořádá na holešovickém výstavišti v rámci vánočních trhů i Vánoční pivní trhy. Aby nám nic podstatného neuteklo, nedej bože, aby došlo nějaké dobré pivo, vyrazili jsme hned první den, tedy v pátek a na výstavišti byli už čtvrt hodiny po otevření.


Postřižinské pivo v Praze
Postřižinské pivo v Praze

Prošli jsme trhy a už se těšili na (nejenom) zlatavý mok. Prostor těchto malých pivních slavností však ještě nebyl připraven, zašli jsme proto do stánku U viaduktu, kam nás nalákala cedule Postřižinského piva, Francinův ležák bohužel nebyl, tak jsme se spokojili s Pepinovou desítkou a něco malého zakousli. Tak a je jedenáct, to už se jistě točí, rychle zpátky. Ale chyba lávky, zase nejsme vpuštěni, i když pivovarští jsou na svých místech a dle mého názoru nic nebrání ochutit první pivko.

Situace hodinu a půl po otevírací době
Situace hodinu a půl po otevírací době

Konečně jsem se dočkali. U vstupu si můžeme na zálohu půjčit či za stejnou cenu koupit třetinkovou sklenici s logem pivních trhů. Ke koupené skleničce je jedno pivo z produkce Světapiva.cz zdarma. Sklenici kupujeme a vydáváme se za prvním pivem. Vybíráme si pro nás "nejexotičtější" stánek minipivovaru Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku.

Stánek vojkovického piva
Stánek vojkovického piva

Jako první ochutnáváme Ryzáka světlou nefiltrovanou jedenáctku, poté speciální polotmavou čtrnáctku, která nebyla ještě ani pojmenována a vojkovickou degustaci uzavíráme tmavým dvanáctiprocentním Vraníkem. Koníčkovo pivo jsme ochutnali v cenách 15 a 20Kč (ceny jsou vždy za 0,3l). Dále bylo možno zakoupit sklo, tričko, tácky ještě nemají, ale dostali jsme propagační letáček, kde se mimo jiné dozvíte, že v brzké době by měl začít fungovat vojkovický web na adrese www.minipivovarkonicek.cz.

Drinks Union
Drinks Union

Další degustovanou značkou byla hanušovická Holba, kde jsme zvolili kvasnicového Šeráka (10Kč), na čepu byla ještě vánoční čtrnáctka. Zakoupit jsme pak mohli hanušovické sklo a další propagační materiály. K dispozici byly nové tácky a v papírovém packu po čtyřech lahvích i vánoční Šerák Speciál 13,51%.

Hned vedle Holby měl své působiště Drinks Union, který měl zastoupeny všechny své pivovary. Na čepu byly Zlatopramen 11, Březňák tmavou desítku a kutnohorský speciál Lorec 14. Ochutnali jsme pouze poslední z nich, ale moc nás nenadchl, stejně jako předchozí Holba. Škoda, že nebyl k mání dvanáctkový Březňák, toho bych si rád dal. V lahvích byli k dispozici vánoční speciály Dačický 14 Lorec, polotmavý vánoční ležák Březňák a polotmavý ležák novoroční Louny.

Žamberecký Kanec
Žamberecký Kanec

Druhým přítomným minipivovarem byl Žamberecký kanec, který nabízel světlou třináctku (15 Kč) tmavou čtrnáctku a sedmnáctku stout. Dali jsme si třináctkového Kance, ale moc nám nechutnal. K dispozici bylo sklo žamberecké a antéňákovské. Tácky ani lahve s sebou žamberečtí bohužel nepřivezli.

Herold z Březnice
Herold z Březnice

Dalším pivovarem, který byl přítomný na téhle chvályhodné akci byl březnický Herold. Na čepu se světlou dvanáctkou a černou třináctkou. Herolda jsme neměli, nejlepší je si ho dát Na statku v Březnici. Herold dále nabízel sklo, tácky a plnou nabídku lahvových piv. Nově zde představil také svoje dvě nová piva. První z nich Bastard, speciální světlé pivo 6,1% alk. obj., které je zřejmě zaměřeno na mladé lidi, více se dozvíte zde. Druhou novinkou pak je Golden Revolution. Bohužel 200 Kč za láhev nejsem ochoten platit. Pravda při koupi dvou kusů spadla cena na pouhých 180 Kč.

Pardubické pivo Pernštejn a Porter
Pardubické pivo Pernštejn a Porter

Posledním českým pivovarem byl Pardubický Pernštejn, kterého jste mohli ochutnat v dvanáctkové formě a jako tmavou devatenáctku Porter. Kromě těchto jste si mohli ještě odnést světlou desítku v lahvi. Zvláště Porter byl prezentován v několika druzích balení.

Australské pivo
Australské pivo

Jediným zahraničním zástupcem pak byl stánek australského pivovaru Fosters. Ochutnali jsme a více toto pivo osobně mít nemusím. Na stánku byly tácky a lahve na prodej.

Výčepy Světapiva.cz
Výčepy Světapiva.cz

Kromě pivovarských stánků bylo možno ochutnat ještě 6 piv z výčepů pořadatele. Dvě pípy byly rezervovány pivům z projektu Světpiva.cz, osobně jsem ochutnal Weizen Bock, který byl podávám ke sklenici zdarma. Další čtyři pak střídavě patřily zajímavým českým a slovenským pivům. Za naší návštěvy to byli Rychtář 15, Ostravar Strong 14, Kanec 17 Stout a především Kaltenecker, tmavá třináctka z minipivovaru v Rožňavě.

Sváteční pivo
Sváteční pivo

Co říci na závěr? Největším škraloupem na jinak povedené akci byl bezesporu velmi pozdní začátek i když zájem již od desáté hodiny dopolední byl. Nechápu, proč se nemohlo začít točit hned, protože pivovarští byli narozdíl od organizátorů připraveni.

Dalším nedostatkem byla nepřítomnost jakéhokoliv jídla. Dalo se samozřejmě občerstvit v rámci celých trhů, ale kdyby se k pivu podávali pochutiny jako nakládané sýry či utopenci, bylo by to jistě lepší.

A jaké že nám pivo chutnalo nejvíce? Bylo to bezesporu vojkovické a jejich sváteční polotmavý speciál to u mě vyhrál na plné čáře.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 6570x] [15. prosinec 2006]
[Pivní slavnosti] [comments: 10] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

CzechBeerMan

neděle, 9. prosinec 2007
11:11

CzechBeerMan

..... but "Know your limit, Mate"


CzechBeerMan

neděle, 9. prosinec 2007
11:09

CzechBeerMan

Jasan , ........Autralian for Beer ........


CzechBeerMan

sobota, 8. prosinec 2007
19:08

CzechBeerMan

Jasan !! Z toho co je vidět na fotografiích v článku to musel vojkovický Grošák převálcovat na plné
čáře. Je to skvělé pivo a držím panu Velkému palce.
P.S. Udivuje mě ten Foster, ale jako kulisák je tam ten človíček v tom stánku dobrý ....... věřím že i ten klokan byse raději napil s kaluže vody .....


Chody

úterý, 30. leden 2007
08:33

Chody

Komentář k VPT, tentokrát v ruštině zde:
http://www.andygo.ru/view.php?page=30624


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
17:44


posted by: Inzerce

Zbyněk Holan

čtvrtek, 21. prosinec 2006
12:08

Tak jsem Ti psal zdlouhavou odpověď jak se to s těmi pivy má a ono se mi to nezapsalo, prý nemám práva: psal jako přes O podrtžené vedle článku. No škoda no.

P.S. řeknu ústně na našem setkání v PKK
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 20.11.2007 ve 21:38:42


napsal(a): Zbyněk Holan [Odpovědět]

Zbyněk Holan

úterý, 19. prosinec 2006
14:10

Mé hodnocení si můžete přečíst na svetpiva.cz . K výběru vzorků. Opravdu radím na takovéto akci si stanovit pořadí vzorků, protože když pijete pivko z minipivovarů pak průmyslová produkce vás musí zákonitě zklamat, byť se jedná o dobré pivo. Příklad z Holbou 11: první den jsem si ji dal po vojkovické světlé jedenáctce Ryzákovi a prostě nešla polknout. To samé zažili i mý kamarádi. Když jsem si ji však dal následující den jako své první pivo - ejhle - dobré pivo. Taktéž není dobré začít tím nejsilnějším co bylo k dispozici - příkladně Weizenbock 16ka! Spousta lidí si ho dala jako své první pivo (jelikož bylo jako bonus ke sklenici) a pak teprve šli na další - a to jim zákonitě moc nejelo, např. když si dali 12ku či dokonce 11ku! Doporučuji si proto na podobných akcích zvolit itinerář podle času a nabízených piv a podle něj pak postupovat. Pivu zdar! Vánočním pivním trhům zvlášť!


napsal(a): Zbyněk Holan (zholan(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Slávista

pondělí, 18. prosinec 2006
12:26

Slávista

Solidní akce, několik nedostatků bylo v normě. Nejlepší ? Lorec 14° ( holt jiná chuť, než má Chody )


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Arek

pondělí, 18. prosinec 2006
10:58

Byłem w piątek (byl ja w patek) . Pivo vyborne, A jaké že mne pivo chutnalo nejvíce? Pardubicky porter a Kanec polotmave.

S pozdravem

Arek (Polsko)


napsal(a): Arek [Odpovědět]

honza

neděle, 17. prosinec 2006
09:40

honza

Co se tyce pozdniho zacatku, vse bude popsano v samostatnem clanku na nsem serveru Svet piva.cz

Co se tyce jidla - jakozto pronajimatel prostoru jsem nemohl mit jidlo, ktere by "slo proti" stankarum, kteri si pronajimaji prostor primo u Incheby. Mel jsem v planu prezentaci pivni gastronomie, nepodarilo se dotahnout do konce.

Ad Bon a Severni Morava - bude v nasem clanku

---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 20.11.2007 ve 21:38:03


napsal(a): honza [Odpovědět]

Roman Holoubek

sobota, 16. prosinec 2006
22:02

Roman Holoubek

Proč nebyl BON a další severomoravané v Praze (mimo Vojkovice) - vysvětlení viz: http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2006120013



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI