Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Desáté slunce

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Desáté slunce

Desáté slunce

Po loňském vydatném dešti se letos počasí malinko umoudřilo a pršelo jen sem tam a drobně, tedy alespoň po dobu mé návštěvy, tj. v sobotu mezi čtrnáctou a sedmnáctou hodinou. Ano musím napsat i den, protože letos poprvé se festival minipivovarů Slunce ve skle konal dva dny. K sobotě se přidalo páteční odpoledne, kdy jste mohli ochutnat část nabídky v prostorech parkoviště, tedy v půlce Selské návsi se dáte vpravo. Pro ty, kdo chtějí ochutnat co nejvíce je to jistě dobrý počin a dárek k desátému ročníku akce.

Vítejte
Vítejte

My, jak jsem již psal výše, dorážíme o sobotním popoledni, kdy už je jak nádvoří Pivovarského dvora, tak parkoviště slušně zaplněno, ale ještě se dá jakž takž procházet mezi stánky. Nabídka je tu tak veliká, že se netvoří nějaké velké fronty a většinou jste obslouženi prakticky ihned. Hudební a jiný program je zde pro mne jen jako kulisa, takže Vám nepovím co kdo hrál nebo jaká zrovna probíhala soutěž. Tady jde hlavně o pivo. Musíte si zodpovědně vybrat z té ohromné nabídky, vždyť třeba frýdlantský Albrecht má v nabídce 30 čepovaných, a já věřím že dobrých, piv. Jen na něho bych potřeboval pomalu týden :)

Vyberete si?
Vyberete si?

Jak to asi tak děláme všichni, jdeme ochutnat nějakou tu novinku či pivovárek, který jsme ještě nepili. U mě je prvním bojanovický Mazák. Extra hořká jedenáctka byla opravdu hořká, nicméně docela příjemně, i když mi její hořkost vydržela na patře docela dlouho. Jediné pivo, které Jana do té doby vylila byla výčepní Lopata ze Šťáhlavic . Pro mne zatím jedna z nejpovedenějších desítek u nás, musím ji tedy hned zkontrolovat. Je pravda, že jsem ji dříve pil v lepší kondici, cítím na konci malinký ocásek, ale rozhodně bych ji nevyléval. Dobrou zprávou je po letech účast železnorudského Belvederu, i když pravda, hlt Pašeráka mě zrovna dvakrát nenadchl...

Zaplněná náves
Zaplněná náves

Další pro mne novinkou je Tišnovské pivo . Ochutnávám postupně Tišnovanku 11 a Tišnovana 12. Jedenáctka jemně hořká, příjemná k pití, dvanáctka podobná, ale s plnějším tělem. Tady tedy není prakticky co vytknout. Horší to je s telčským Trojanem. Dávám obě světlá piva, u desítky mám poznámku: sladší, mdlejší pivo a u dvanáctky: snad ještě horší. Pro upřesnění musím dodat, že pivo z Telče je čepováno ve stánku pivovaru Popelín. Nevím, zda jsou nějak spříznění, ale bohužel musím konstatovat, že tohle se nepovedlo a mít ho ve větším množství asi by putovalo do přilehlé zeleně.

Tišnovské
Tišnovské

Kunratice , malá ves, ale funguje tam pivovárek. Koštuju ležáček Muflon a nemám k němu výhrady, snad jen, že je čepován dost pod míru :( Stíhám ještě hlt Moravie zřejmě od Lucky Bastard a Horňáka od Permona. Ale obě si už více méně nevybavuju. Nakonec neodolám a i přes neblahou mediální pověst ochutnávám U Pujiče . Čtrnáctka, nepletu-li se, Javorníček je pivo sladké a pověst se moc nemýlí. Ještě stíhám Chalupářskou jedenáctku z Kunčic, Helf 11 a dvanáctku Trilobit. Vše asi bez výhrad, alespoň jsem si žádné nezapsal.

Zástup Muflonů
Zástup Muflonů

Jak bylo zmíněno výše, byla předposledním koštem dvanáctka Trilobit ještě uvařená v Poděbradech. Již se ale čeká jen na posvěcení od úředního šimla a Petr Buriánek otevře v bývalém Libeňském pivovaru minipivovárek Trilobit. Tady se o kvalitu moc nebojím. Na spadnutí je také minipivovar v Písku. Pokud vše dobře dopadne, mohlo by se začít vařit do konce letošního roku. Kdoví, možná bude písecký pivovárek za rok mezi nováčky SVS.

Je libo koupel?
Je libo koupel?

Pomalu se nachyluje můj čas (dnes zde) a tak to chce trochu oživit chuťové buňky a dát si něco netradičního. Volba padá na Belgian Heat 11,5° ze Zhůře . Jedná se o typ belgické pšeničné pivo ochucené papričkami habaňero. Jsou zde použity tři druhy sladů (pšeničný, plzeňský a nakuřovaný), chmeleno Harmonií a Kazbekem za použití svrchních kvasnic Belgian Ale. Ne to jsem si nezapamatoval, takto bylo pivo prezentováno u výčepu. Samozřejmě dominantní byla pálivá chuť papriček, což mně ale vůbec nevadí. Byla to krásná tečka za krásným odpolednem v zajetí piva.

Belgické pálivé
Belgické pálivé

Vím, co člověk, to jiná chuť, jiné preference. ale to je na Slunci ve skle to pěkné, že si tady vybere každý. A co Vy? Zašli jste letos? Co Vám chutnalo a naopak, na co si pro příště dáte pozor?

Pokud se do roka nedostanete do některého minipivovaru, je velká šance, že na něj narazíte na jedenáctém ročníku Slunce ve skle, který se koná 21. a 22. září 2018. Snad se na nás přijde podívat i sluníčko...



[Richard Chodora] [Zobrazeno 3531x] [20. září 2017]
[Pivní slavnosti] [comments: 13] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Kejna

neděle, 24. září 2017
19:11

Kejna

podesáté a zase hezké, vždycky si to moc užijeme, pro mě každopádně vítěz a velmi příjemné překvapení dvojice Zlaťák+Podkova z České Kamenice. Jinak zmiňovaného Pujiče po loňské zkušenosti už zkoušet nebudu a jak čtu, dělám dobře.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

bch

pátek, 22. září 2017
20:29

BCH

Když jsem viděl název „Chalupářská“ na info A4 , tak jsem se nejprve zhrozil, zda minipivovar Kunčice nedělá ostudu odvozenině mému příjmení. Ale nakonec to byl můj vítěz ve SVS. Opravdu povedené pivo. Shodli jsme se na tom s p. Nešpůrkem (majitel pivovaru Padochov), který v tu dobu taky toto pivo ochutnával. Snad mě nikdo nebude podezřívat z úplatku, ale „mé“ pivo dostalo po zásluze i hlas jako nejlepší. A kupodivu, opravdu nakonec nejlepší bylo! V pořadí druhé ochutnané na SVS dostalo hlas. Dále bez umístění první ochutnané 12° Šťahlavice, Radobytčický 13°Bavorský speciál, 12° Beer factory, 12° Kalikovar. Málokdy se zmiňuji o špatném pivu z minipivovaru, ale tentokrát to byla špatně vychlazená a chuťově bídná, v pořadí třetí ochutnaná 13° Cikánka z Kašperských Hor. Měl někdo stejnou zkušenost s Cikánkou v sobotu kolem 14:00 hod. ? P.S. Vaří je ještě PETkový Chalupář v Chodové Plané ?


napsal(a): bch [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:30


posted by: Inzerce

Jana

čtvrtek, 21. září 2017
10:02

Jana

Vylili jsme nejen tu Lopatu, ale i kyperský Blonde Bohemian Pils. Ani ta tmavá (údajně) pšenice nebyla moc dobrá. Naopak moc nám chutnala Třezalka z Kašperek. Zajímavé bylo i pivo od Klosterbrauerei Green Monkey. O stálicích ani nemluvím, těch byla většina,ne kterých jsme si pochutnali. Co se týče té Telče, z mého pohkedu byla o něco lepší ta 12° , obé ovšem z "kategorie" dá se to vypít.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dwarf

středa, 20. září 2017
22:02

Dwarf

nu, mně Kunčice - Chalupářská 11 nechutnala... dále proběhlo loučení s Kvasslavem, který mi nebude vůbec chybět - s dalšími dvěma dohromady jsme koupili vzorek, každý jsme si lokli a jednomyslně hlasovali pro vylití... jinak dobrý, ale už je toho zbytečně moc... tak zase za rok :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 21. září 2017
16:51

Sekal

Dwarf: Loučení s Kvasslavem? Něco mi asi uniklo. Povodeň?


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 21. září 2017
19:51

Dwarf

Sekal: pana Halaxu už to nebaví, rozhodl se ukončit činnost pivovaru, prý k 28.2. (prý to ani nechtěl nikdo koupit...)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

píra

středa, 20. září 2017
15:26

píra

Neznate nějaké podrobnosti o tom Písku?


napsal(a): píra [Odpovědět]

moreli

čtvrtek, 21. září 2017
14:58

moreli

píra:https://www.facebook.com/piseckypivovar/?fref=ts a http://piseckypivovar.cz/, moc informací tam ale není.


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Ed9

úterý, 26. září 2017
16:34

Mají otevírat říjen/listopad, zatím uvařena 11 a 12 v jiných minipivovarech.


napsal(a): Ed9 [Odpovědět]

Chody

středa, 20. září 2017
10:51

Chody

V divácké anketě o nejlepší pivo byl zvolen Pivovar Zhůřák, druhé místo Purkmistr a třetí ukrajinský Collider Brewery.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 20. září 2017
10:15

Roman Holoubek

Chody, jen malá poznámka. Městská část Praha-Kunratice není malá ves a jejich průmyslový pivovar bych nenazval pivovárkem. Foto "pivovárku" zde: http://www.pivovarkunratice.cz/images/gal_provoz/index.html


Chody

středa, 20. září 2017
10:36

Chody

Roman Holoubek: Kunratice malá ves, ukrad bábě bundu pes. Bába křičí, naříká, že pes s bundou utíká. Refrén jedné písničky od Třech sester, to je to první, co mě při pojmu Kunratice vždycky napadne a pod pojem pivovárek se vleze taky leccos :) Jinak souhlas
---------------------------------
Zpráva byla upravena 20.09.2017 ve 10:36:58


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 20. září 2017
11:11

Roman Holoubek

Chody: :D



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI