Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivobrana Beer Fest Bratislava

Slavnosti piva, pivní slavnosti, dny otevřených dveří ...


verze pro tisk

Pivobrana Beer Fest Bratislava

Pivobrana Beer Fest Bratislava

Vánoce se blíží, lidé pospíchají odněkud někam připomínajíce molekuly neuspořádaně kmitající v Brownově pohybu. Ale narozdíl od oněch kmitajících molekul se člověk může zastavit a popřát si oddychu. A proč ne na zajímavé pivní akci? Třeba v Bratislavě. Uznávám, že hlavní město našich sousedů je poněkud z ruky na běžné odskočení ze západní části republiky, přijměte tedy aspoň mnou zprostředkovaný pohled na akci, které jsem se zúčastnila.

Stará tržnica
Stará tržnica

Jak již sám název napovídá, akci pořádala PIVOBRANA - http://www.pivobrana.sk -, což je „otvorené hnutie na obranu nášho nezávislého slovenského piva. Chráni naše tradičné slovenské pivovary a minipivovary, ktoré si zachovali vlastnú identitu a nezávislosť voči globálnym pivným gigantom. Hnutie PIVOBRANA bolo založené v roku 2012 členmi Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska. Vstúpiť do PIVOBRANY môže každý, komu záleží na dobrom pive.“ Stejně tak, jako „Salóny piva“, byla tato akce pořádána v budově Starej tržnice v centru Bratislavy, ve dnech 12. a 13. prosince.

Vnútri tržnici
Vnútri tržnici

Ačkoliv jsem byla organizátory pozvána na slavnostní zahájení v sobotu večer, vzhledem k dopravnímu spojení, jsem na akci přijela až v neděli. Dobře jsem udělala, v sobotu prý bylo doslova lidmi našlapáno. Naštěstí areál Tržnice je dost prostorný. Na rozdíl od soboty, v neděli byl klid a pohoda.

Podle seznamu, který návštěvník dostal po zaplacení vstupného (2 eura), se akce zúčastnilo 20 pivovarů - od průmyslového Urpinera, posledního Mohykána, který zůstal ve slovenských rukách, přes ty „trochu“ větší, vyloženě malé, jakož i „kočovné“ (viz seznam na konci).

Karpat
Karpat

Na místě si bylo možno u některých pivovarů vypůjčit na zálohu sklenici, či vzít za vděk kelímky. Ceny piva se pohybovaly za 0,3 l mezi většinovými 1,50 až po 2,50 euro. Většina pivovarů přivezla nejen svůj stálý sortiment, ale i speciálně navařená piva pro tuto akci. Podle organizátorů zde bylo na čepu asi 60 různých piv, která se postupně střídala. Piva láhvová se snad ani spočítat nedala. Nepokoušela jsem se přepočítávat ani jedny.

Z lahvových piv
Z lahvových piv

Ochutnat za odpoledne, vymezený to čas, neboť poslední vlak odjíždí do Prahy již krátce po 18 hodině, alespoň ode všech pivovarů jedno pivo, bylo nad naše síly. Vynechali jsme pivovary nám dobře známé, ať už z vlastní návštěvy, ze Salónu piva, nebo různých akcí (Kaltenecker, Sandorf a Sessler) a dále některé, rovněž nám známé, pivovary bratislavské. I tak to bylo ve dvou lidech 14 piv, především z nám neznámého sortimentu, které jsme si dávali společně v třetinkách. A ještě pak něco do vlaku, neb cesta je dlouhá. Přiznám se, že dobrou polovinu cesty jsem prospala.

Sandorf
Sandorf

Co se týče sortimentu, většinou zde byla piva svrchně kvašená, ležáky byly v menšině. A opět se projevil známý fakt, že k českému ležáku patří český sládek, čest výjimkám. Na pomyslnou bednu této kategorie bych postavila světlý ležák, 12° Thurzo, z oravského pivovaru Kastelán. Výborné pivo, na rozdíl od ostatních ochutnaných ležáků, bez senzorických vad. Naopak zklamáním byla kvasnicová nefiltrovaná 12° z Urpineru.

Damian
Damian

Piva pšeničná byla zastoupena dvěma zástupci - dobrou klasickou pšenicí Fabrika Weizen z nejmladšího bratislavského pivovaru FABRIKA THE BEER PUB a belgickým wittbierem Michael blanche 12° z prý nejmenšího slovenského pivovaru BUNTAVAR Svit, který se stal naším favoritem celé přehlídky. Snad lze do této kategorie zařadit i pivo zajímavé chuti Karpat Wheat IPA 12,5° z pivovaru KARPAT.

Buntavar - nabídka
Buntavar - nabídka

Ze svrchně kvašených piv mne asi nejvíc oslovilo festivalové pivo, Pale ale Sunshine reggejl 13°, které bylo prezentováno ve stánku Salón piva a uvařené bylo ve WYWARU. Ostatně, chválit WYWAR je jako nosit dříví do lesa, jeho piva se chválí sama. Z jejich sortimentu jsme ochutnali vynikající, nám neznámý, žitný India Red Ale 15°- Red Rye Bastard. Těšili jsme se, že ochutnáme i něco od košického GOLEMA, leč bohužel, jejich špeciál Geshem byl vypit již v průběhu soboty.

Salón piva a Wywar
Salón piva a Wywar

Pivní zajímavostí, ač ne k pití, byla sada pivních zavařenin, výrobce adFIN QQ Bratislava, nabízených na stánku pivovaru JAMA, leč podle etikety vyráběná ze stupavarského piva. Co druh zavařeniny, to druh piva, bylo možno ochutnat asi 7 nebo 8 druhů. Nejvíce nám zachutnala „IPA“, kterou jsme si zakoupili domů.

Pivní zavařeniny
Pivní zavařeniny

Akce to byla opravdu zajímavá a pěkná, rozhodně lepší, než bratislavské vánoční trhy, na které jsme před začátkem v rychlosti odskočili. Sluší se dodat, že taky pro pořadatele úspěšná, za oba dny ji navštívilo asi 2000 pivomilů. Prostě, příjemně strávený předvánoční čas.

Hellstork
Hellstork

Seznam zúčatněných pivovarů: Banskobystrický Urpiner, Holíčsky pivovar Wywar, trnavský Sessler, Buntavar Svit, liptovský Brontvai, rožňavský Kaltenecker, Richtár Jakub z Bratislavy, Sandorf z Prieval, Stupavar, oravský pivovar Kastelán, Patrónsky pivovar z Bratislavy, Salón Piva, košický Golem, Zámocký pivovar, Fabrika the Beer Pub, pivovar Karpat z okolí Trnavy, JAMA Craft Brewery od Pezinoku, kočovné pivovary Damian Gypsy Brewery, Hellstork a Unorthodox Brewing.



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 6551x] [23. prosinec 2015]
[Pivní slavnosti] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI