Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pražský festival piva, tentokrát v Pražské tržnici


Pražský festival piva, tentokrát v Pražské tržnici

Pražský festival piva, tentokrát v Pražské tržnici

Na tuto zajímavou akci jsme byli v letech minulých zvyklí chodit do areálu Pragovky ve Vysočanech, ovšem tato se v současné době rekonstruuje. Pořadatel proto zvolil pro letošek, v termínu 1.a 2. dubna, jednu z holešovických hal a nutno říci, že tato volba se moc nepovedla. Hlavně pro ty návštěvníky, kteří se dostavili na akci v hodinách večerních, kdy hala absolutně nepobírala jejich počet. Přece jenom, ve Vysočanech bylo prostoru mnohem více. My jsme však, v předtuše davů, dorazili v pátek krátce po otevření (otevřeno bylo 12-22 hod.), kdy se návštěvníci dali počítat spíše "na kusy". Postupně se pak prostor zahušťoval až k tomu večernímu kolapsu, jemuž jsme se vyhnuli včasným odchodem, cca po 17 hod.

V holešovické hale
V holešovické hale

Já si však nemohu stěžovat, v odpoledních hodinách ani nebyly fronty u stánků, i na "pokec" s kamarády i sládky či majiteli pivovarů bylo dosti místa, jak v centrální části, tak v místnosti bokem, kde byla místa k sezení. V ceně vstupného byla sklenice, pravda, poněkud zvláštního provedení a katalog pivovarů. Platba probíhala pomocí žetonů, 20 Kč/kus, což odpovídalo 1 dcl piva. Za příplatek pak bylo možno se zúčastnit přednášek, workshopů a degustací, s účastí sládků z Německa a Belgie.

Festivalová sklenice
Festivalová sklenice

Ochutnat bylo možno prý až sto padesát druhů točených piv (podle údaje pořadatele) od dvaatřiceti pivovarů, vč. našich čtyř létajících a sedmi zahraničních. Většina pivovarů měla i svůj sortiment v láhvích či plechovkách. Ochutnali jsme (ve dvou) celkem dvacet vzorků piv a drtivá většina byla slušná až výborná, s výjimkou jednoho, který se jaksi nepovedl - 10° APA Casparus ze Želivi. Jejich 16° Salt Baltic Porter byla ovšem bez chyby. Vybírali jsme piva z pivovarů především přespolních a zahraničních. Z těch pražských to byla 9° Summer Ale od Vika, pro kterou mám slabost a 13° Relax Blues Saison z Cobolisu, výborné, ale asi zrádné pití ve větším množství.

Želiv
Želiv

Mám ráda piva typu NEIPA, ovšem dělat je příliš hořká, jak se v tuzemsku stává zvykem, není to "pravé, ořechové". Naopak, tato piva by měla mít nižší hořkost a ovocné až tropické aroma připomínající džus. Vysloveně přehořčená byla NEIPA z Libertasu vařená ve spolupráci s Ravenem (tady bych viděla ten původ hořkosti). Ostatní NEIPy: Nachmelená opice, Rudohor, Záhora byly v pořádku, i když u Záhory by to chtělo malinko té hořkosti přece jenom ubrat.

Nachmelená opice
Nachmelená opice

Rudohorská 11° Sovereign Session Ale, piva z pivovaru Švihov 11° ležák Gaučák i 17° Bock, ECHT West Coast IPA, vařená ve spolupráci Budvaru a minipivovaru Thrills, naprostá klasika 11° ležák z Falkensteinu, byla piva prostě k pochutnání. Netřeba u těchto pivovarů "nosit dříví do lesa", chválí se samy. Z pivovarů létajících jsme ochutnali 10° IPL Freedom od Lončáka, též výborný.

Rudohor, Volt a Švihov
Rudohor, Volt a Švihov

Pivovary zahraniční si nechávám na konec. Maďarské Monyo známe v originálu z Budapešti a vždy o jejich pivech pějeme chválu. Nezklamali ani zde s 11° Mango Ale. Tanker Brewery z Estonska jsme "natankovali" hned 2x: Nonversation Hazy IPA a Abstraction Pale Ale a pochvala rovněž. Ani Poláci nezklamali, od Ale Browaru jsme z jejich početné nabídky zvolili 11,6° American Weizen Be like Mitch a 12° Wit Lady Blanche.

Monyo
Monyo

Berlínský pivovar Schneeule přivezl pouze různé typy Berliner Weisse, ale těchto piv já příznivec nejsem, tak jenom malý srk od kamarádů. Další přítomné Němce: Maisel´s Weisse a Maisel a Friends jsme vynechali. Belgický pivovar La Brasserie De Blaugies přivezl svoje tradičně silná piva, také to pro mne spravil jenom ten srk.

Brasserie de Blaugies
Brasserie de Blaugies

Co říci k celé akci? K plusům patří zajímavá a různorodá piva, pivovary, z nichž některé (zejména ty zahraniční) máme možnost vidět a ochutnat málokdy. Mínusy: nedostačující prostor a zbytečná, hlasitá hudba v tomto prostoru. Zejména k večeru již nebylo slyšet vlastního slova. Proč se musí ten řev cpát k pivu i na takovýchto, spíše komorních a degustačních akcích? A nesmím zapomenout na fakt, o kterém mám napsat a který mi na srdce kladla mužská část kamarádů - pouze jedna mušle na pánském WC! Pro dámy bylo jistě kuriózní tentokrát vidět, jinak na "dámách" obvyklou frontu, tentokrát u pánů. Myslím, že po setmění si už mužská část poradila jinak.

Další fotky najdete zde...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 1598x] [7. duben 2022]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Michal_CB

čtvrtek, 7. duben 2022
11:04

Michal_CB

Moc děkuji za reportáž, já jsem se rozhodl nejít a myslím že jsem o tolik nepřišel. Mohla byste napsat něco víc k té cenové politice? Ta cena 20 Kč = 1 žeton = 1 dcl (jakéhokoliv?) byla plošná, nebo si to stánky určovaly zvlášť?

Festivalová sklenice ... no ... za mě špatný, jako by to navrhoval někdo kdo se v pivních věcech vůbec nevyzná. Vypadá to moc tenkostěnně, takže se to rychle upatlá i zteplá. Rysky nejsou vidět, objem byl jaký, 3 dl? A měli tam mýtka na sklenice? Případně,byla možnost nechat si načepovat pivo do přinesené sklenice?


napsal(a): Michal_CB [Odpovědět]

Jana

čtvrtek, 7. duben 2022
13:55

Jana

Michal_CB:
Cena plošná nebyla. U ležáků ano: 1 dcl = 1 žeton, u silnějších piv a zahraničních to bylo různé. Případ od případu.Zejména ti zahraniční účastníci si to určovali podle sebe. Vč. těch piv v obalovém materiálu.
Sklenice měly rysky, tvar opravdu podivný, zas tak tenkostěnné, jak se zdají, to nebyly. Celkový objem něco přes 3 dcl. Mytí bylo. Přinesené sklenice jsem tam neviděla. Ta sklenice byla v ceně vstupného.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.04.2022 ve 13:56:09


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 7. duben 2022
09:16

Dan

Ta sklenička s tou příšernou grafikou je fakt úlet! Příště to bude co? Porcelánové hrníčky?
Jinak článek dobrý. Zvládnout tolik ochutnávek a ještě v tom mít přehled.. Palec nahoru.
Na neúnosný kravál jsem slyšel kritiku z více stran. Tyhle organizátory nechápu. Udělají akci, kde je možno se setkat se sládky a dalšími zajímavými lidmi, a pak to zabijí kraválem, že není slyšet vlastního slova.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:40


posted by: Inzerce

Martin Janečka

sobota, 16. duben 2022
10:10

Martin Janečka

Dan: Já jsem ve svých postřezích (https://bit.ly/3JGTUOY) tu sklenici taky kritizoval a lidi mi psali, že ta sklenice je pěkná - jsem rád, že nejsem se svým názorem sám, ta sklenice je opravdu jak omalovánky :) Zajímavé, že NEIPA od Záhory vám přišla docela dobrá a IPL od Lončáka dokonce výborné - nám v sobotu obě tato piva připadala rozjetá, nedobrá - zejména to IPL, Záhora byl díky tomu ovoci ještě jakžtakž. Hudba a WC samozřejmě otřes, na tom se snad shodli všichni.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI