Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Táborské pivní slavnosti v Českých Budějovicích – zas trochu jinak


Táborské pivní slavnosti v Českých Budějovicích – zas trochu jinak

Táborské pivní slavnosti v Českých Budějovicích – zas trochu jinak

Zas trochu jinak a nemyslím si, že by to byl pozitivní posun. V lepším případě stagnace. Tak trochu návrat k Palcátovským kořenům, zejména prostředím a dispozicí kulturního domu. Předsálí, velký sál s pódiem a nahoru po schodech do dalšího sálu, případně na balkon. Pořadatelé opět cítili potřebu poskytovat ve všech hlavních sálech hudební program. Nabídka piva se oproti loňsku na Výstavišti jevila skromněji, ale našli jsme si dostatečné množství zajímavých a výborných kousků.

Jako v Palcátu
Jako v Palcátu

Co se mi nelíbilo – udírna hned na začátku u vstupu při čekání na zaplacení, protože některým kuřákům se pochopitelně nechtělo mrznout venku a tak postávali v prostoru mezi vnějšími a vnitřními dveřmi. Škoda, že se letos mytí skla opět konalo jen u vybraných stánků nebo na záchodě, mycí stojany chyběly. Už jsem je skoro chtěl začít považovat za samozřejmost, tak tedy zpátky do reality. Zaznamenal jsem stížnosti na chabou nabídku jídla.

Zajda od Sudu
Zajda od Sudu

Proč bych tam šel zas – mohl jsem ochutnat opět nějaká zajímavá piva (u nás na jižní periferii je zjevením třeba Raven nebo Zichovec a vlastně i „náš“ jihočeský pivovar v Chotovinách ). Slavnosti poskytují možnost pokecat si se známými od piva. Hudební produkce letos rušila míň než loni, navíc jsem konečně naživo viděl zpívat Ladislava Jakla. Možnost vymočit se bez fronty. Vlastně jsem docela skromný.

Nevím, co bych o tom měl pořád dokola psát, po těch letech už od sebe ani já sám nic nového nečekám, natož čtenáři… Naštěstí jsme na to letos byli z komunity přispěvatelů na PI dva:

Pár postřehů od Dwarfa

Dříve Táborské reprezentační slavnosti se letos už potřetí konaly v Českých Budějovicích a po dvou ročnících na Výstavišti proběhla tentokrát veřejná část v KD Gerbera. Jak už píše Jirka Kaňa, je to v podstatě návrat k Palcátovským kořenům, protože v Gerbeře to vypadá velice podobně jako v táborském Palcátu. A tím se, aspoň v mých očích, trochu ztrácí smysl přesunu festivalu z Tábora do ČB. Proti minulému ročníku se tak snížila přehlednost o zúčastněných pivovarech, jednolitý prostor se rozkouskoval do 5 samostatných jednotek ve 2 patrech, u stánků ve vestibulu byla zima a průvan, nahoře zas bylo dost teplo, ubylo míst na mytí skla - v podstatě bylo jen jedno, dost skryté vzadu za stánkem s křupkami a brambůrky v malé místnůstce po pravé straně.

V Gerbeře
V Gerbeře

Sám jsem se vydal na košt ve středu a pak ještě v sobotu. Krom ochutnávky vzorků nových piv mě na tyto akce láká i setkávání a popovídání s mnoha milými lidmi, ať jsou to stejně jako já fanoušci dobrých piv nebo přímo sládci, podsládci, majitelé a další lidé z pivovarů.

Z ochutnaných piv bych vypíchnul Tadeáše - světlý speciál 14 z Dalešic, tmavý ležák z Jílovic či až překvapivě velmi dobrý ležák Budivoj z Dražíče, musím zmínit též standardně chutná piva z Chotovin, rauchbier z Popelína či zajímavost ze Zichovce - 12 sour maracuja.

Ruská piva
Ruská piva

Nejvíc mě ale zaujal stánek plný piv z ruských mini a mikropivovarů. Má dosavadní zkušenost s ruskými pivy byla velmi omezená (Staryj Melnik, Trechgornoje, Žiguli), takže jsem si musel poupravit pohled na ruské pivovarnictví. A udělal jsem to rád :-) Ochutnal jsem jeden jahodový sour, 2 silné portery a jeden IPA - všechno výborná piva!

Co říci závěrem? Uvidíme, kam se tento festival posune příště. Letos mi to přišlo jako krok zpátky...



[Jiří ] [Zobrazeno 3318x] [28. únor 2018]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 5] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Jarda

pondělí, 2. duben 2018
12:02

Zbyněk: To je věc názoru... Třeba na to, co je pivo :-) Já třeba piva od Trilobita můžu... A zlatý velký pivovary? Však jejich produkty máte na každým rohu a v poslední vietnamské večerce. takže... Dobrou \"chuť\" :-)


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Jana

neděle, 1. duben 2018
18:33

Jana

Inu, zrovna srovnávat Líšeň a Trilobita , to je trochu mimo mísu. Nikdo vás však nenutí, abyste pil tato piva. Držte svého oblíbeného (třeba)GH "za hubičku" a bude vám dobře. :D Pevně doufám(e), že tento boom ještě potrvá a následně se oddělí zrna od plev.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 01.04.2018 ve 18:34:15


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
11:34


posted by: Inzerce

Dan

neděle, 1. duben 2018
21:28

Dan

Jana: Jano, ale on má Zbyněk pravdu. V hospodách s dobrým pivem z minipivovarů se opravdu o průmyslových pivovarech takřka nemluví... :D :-)
Já třeba když jsem si dával v Trilobitu vynikající Kölsch, tak jsem opravdu nemluvil, možná jen tiše mlaskal :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Jana

pondělí, 2. duben 2018
09:17

Jana

Dan:
Pravdu díš, ba dokonce je to tam někdy sprosté slovo. A v Trilobitu Libeňská zaječice byla opravdu vynikající, Kölsch už nebyl.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Zbyněk

neděle, 1. duben 2018
16:54

Jsem zvědavý jak dlouho ještě budou trvat ty časy, kdy minipivovary budou růst jak houby po dešti. Já osobně ochutnal produkty z pivovaru v Líšni v Brně a značku Trilobit z Prahy. Bohužel, hnus větší jsem nepil. Ceny astronomický a chuť jak pivo z Kazachstánu.. Zlaté velké pivovary, ale bohužel díky boomu strejdů co vaří v každé knajpě se o průmyslových pivovarech takřka nemluví..


napsal(a): Zbyněk [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI