Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Letinské hry


Letinské hry

Letinské hry [p1396]

Květen není jen lásky čas, ale i doba kdy naplno propuká veselí všech nejen českých pivařů. Osvěžovny všeho druhu otevírají předzahrádky či jiné posezení pod širým nebem a pořadatelé nás zvou na různé pivní slavnosti. Ve Velké Dobré jstenapř. mohli zajít na Středočeské pivní slavnosti (Janiny postřehy zde... ). V Plzni pak zejména PivníFest.cz, který se tak trochu veze s oslavami osvobození. Na ploše po bývalém domu kultury je krom piva i "kulturní" program a pouťové atrakce. Není to o tom, že jdete kolem, zajdete se podívat a když Vás něco zaujme, ochutnáte.

Vchod do pivovaru
Vchod do pivovaru

I po loňské zkušenosti dáváme přednost Letinám, které jsou pro nás bližší a můžeme pivní akci spojit s cyklo vyjížďkou - tady přeci jen nebude tolik lákadel, aby člověk byl nezpůsobilý pohybu na velocipedu. Je krásné počasí, tak se tedy vydejme tam, kde se cítí doma bratři Krýslové. Sluníčko se cestou činí, žízeň přichází taková, že by se dala krájet. Za necelou hoďku a půl přijíždíme na letinskou náves, odkud zrovna pomalu odjíždí američtí váleční veteráni. Ne teď nemluvím o lidech, ale o strojích - motorových vozidlech té doby.

U.S.Army v Letinech
U.S.Army v Letinech

Loni jsme mohli ochutnat piva z pěti pivovarů z Plzně (Purkmistr a Blahovar ), jižního Plzeňska (Letiny a Zhůřák ) a Prahy (Břevnov ). Vzal jsem si proto degustační osminku ze Slunce ve skle, bohužel na ni nedošlo. Jestliže jsem loni psal, že účast pivovárků byla víc jak skrovná, letos byly na celou akci jen pivovary dva - domácí a bratrský. Na čepu dohromady 8 piv, což ale dnes není problém pro kdejakou lepší pivnici. Prostě pořadatelé trochu změnili název a než o pivní slavnosti se jednalo spíše o pivní hry. Soutěžila družstva v různých disciplínách (za naší přítomnosti v pojídání klobás). Takže zřejmě více "zábavy" a méně piva :(

Oba dva stánky
Oba dva stánky

Na čepu byla tato piva: Letiny světlá 10° a 12°, polotmavá 13° a I.P.A. 14°. Plzeňský Purkmistr pak čepoval světlý ležák, tmavý ležák, mnichovský ležák a W-IPA 14 (pšeničná IPA). Ochutnal jsem po třetince desítku na žízeň a černickou dvanáctku. Od manželky po hltu pak domácí 12 a mnichovský ležák. Bez námitek. Nejvíce mi chutnal světlý ležák z Plzně. Letiny i Purkmistr jsou restaurační minipivovary, tedy se mohu kdykoliv sebrat a vychutnat si jejich piva pěkně v klidu na místě činu, na to nemusím na pivní slavnosti (a hry).

Hry
Hry

Loňský Zhůřák i Blahovar byly naopak milým zpestřením, protože ani jeden svoji domovskou restauraci nemají a navíc jste si o pivu mohli popovídat i s oběma sládky. Bohužel pořadatelé se rozhodli jinak. Zřejmě loni nevytočili tolik, aby se jim akce vyplatila. Tak prostě ostatní pivovary nepozvali. Nebo se pletu? Pokud se příště pojede v nastavených šlépějích, nebudu mít důvod tuto akci znovu navštívit. Je to škoda. Možná se tak konečně dostane na výše zmiňovaný PivníFest.cz., možná se objeví na obzoru jiná akce. Uvidíme.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 4571x] [18. květen 2016]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI