Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pošumavím a kolem Plzně

Pivní cesty


verze pro tisk

Pošumavím a kolem Plzně

Pošumavím a kolem Plzně [p164][p1427][p1100][p1187]

První letošní výjezd KSPS Praha se uskutečnil 27. února, cílem byly čtyři pivovary v západních Čechách. Po jednání s oslovenými pivovary byly nakonec vybrány tyto: Kout na Šumavě, Bezděkov, Chudenice a Kyšice. Poprvé máme plně obsazený bus, těch 49 lidí je už opravdu hodně. Tady bych chtěl napsat, že náš klub nemá ambice překonávat návštěvnické rekordy, jde jen o využití kapacity zvoleného dopravního prostředku. Počasí nám přeje, nálada je výborná.

Vítejte v Koutě
Vítejte v Koutě

Úvodním pivovarem našeho putování je pivovar Kout na Šumavě . Vaření piva zde skončilo v roce 1969, pivovarské budovy chátrají minimálně od válečných let, krásná měděná varní garnitura skončila v nenávratnu, podobně jako většina dalšího technologického vybavení. Jen litinový chladicí štok zůstal jako němý svědek lepších pivovarských časů. Kdyby měl někdo z vás zájem o historické pivní sklepy pod kostelem, jsou k mání (ovšem za dardu).

Původní chladicí štok (foto z r. 2010)
Původní chladicí štok (foto z r. 2010)

Roku 2006, tedy po necelých čtyřech dekádách, se podařilo v historickém objektu obnovit vaření piva, postupně jako minipivovar, dnes už coby pivovar větší. Vítá nás tu sympatický průvodce, první část odchází na prohlídku, my ostatní se zatím věnujeme degustaci (pozn. prohlídka s degustací vychází na 100 Kč za osobu). Jako první vzorek, trochu nelogicky, koštujeme z kameninového džbánku tankovou dvanáctku, následuje tmavá čtrnáctka a na závěr dostáváme světlou desítku.

Nová varna
Nová varna

Všechna hodnocení piv v tomto článku jsou mé subjektivní laické názory - u světlého ležáku vady nejsou, jen velice hutné tělo není v harmonii s chmelením, čili zklamání. Koutskou dvanáctku si pamatuji jako výborné pivo. Co se týká tmavého speciálu, opět výrazné sladové tělo, lidově řečeno "sladký jak cumel", to mi ovšem tak moc nevadí. Zato světlé výčepní je dobré, jak jsme se shodli i s některými dalšími. Proto si jej kupujeme na cestu do další štace v podobě plastolahvové. Aj, to byla chyba! Diacetylu opravdu mnoho, ale vylévejte něco v autobusu.

Nové tanky
Nové tanky

Co se týká prohlídky, tak zvenčí je v Koutě vše při starém, ale uvnitř jsou změny více než dobře patrné, a to ještě přijde co nevidět na řadu nová varna o objemu 120 hl (už je osazená na místě původní varny) a spilečné nádoby (snad 5 x 150 hl). Pro srovnání přikládám pár fotografií z roku 2010, kdy nás koutským pivovarem provázel pan sládek Bohuslav Hlavsa (pozn. nyní zde sládkuje pan Nádraský), jehož neplánovaně potkáváme v naší další zastávce.

Nové nádoby před varnou
Nové nádoby před varnou

A tou je pivovar v Bezděkově . Přidám něco z historie bezděkovského pivovarnictví. Před rokem 1750 stál v Bezděkově starý pivovar, spolu s lihovarem, v objektu hospodářského dvora ve spodní části obce. A je dobře, že jej tam můžeme najít i dnes, tedy to, co z něj zůstalo zachováno. Nový moderní pivovar je založen roku 1898 na úpatí kopce Římku, ročně vaří 5 - 22 000 hl piva až do roku 1950, kdy je zrušen.

Dvůr a starý pivovar
Dvůr a starý pivovar

Novodobý minipivovar s restaurací a v budoucnu i s lázněmi a ubytováním je situován právě do budovy tohoto „nového“ bezděkovského pivovaru, a to od roku 2014. Musím pochválit vkusně zařízenou restauraci, ve které by se to náramně popíjelo! Samotný minipivovar dodala firma Milana Doubka z Pacova (pozor, neplést s Pacovskými strojírnami), tvoří jej varna o objemu 5 hl na elektrický otop, dále dvě spilečné nádoby po 10 hl a šest tanků opět po 10 hl (pozn. prohlídku jsme měli zdarma).

Nový pivovar Bezděkov (foto z r. 2009)
Nový pivovar Bezděkov (foto z r. 2009)

V době naší návštěvy bylo na čepu trio bezděkovských piv, z nichž mi nejvíce chutnala světlá desítka, obstojně pitelné byly i obě dvanáctky - světlá a polotmavá, i když se našly i nesouhlasné názory (lehká nakyslost v polotmavém ležáku). Pro mě byla zastávka v Bezděkově z celého výletu nejlepší, přestože nás velmi zdrželo hromadné placení (a předtím i pomalý výdej jídla), tudíž zákonitě nabíráme zpoždění.

Exteriér - varna - spilka - sklep
Exteriér - varna - spilka - sklep

Dalším pivním bodem na trase je Stará škola Chudenice , pivovar fungující naproti původnímu pivovaru (zrušen 1946) od roku 2012. Pivovar, jehož piva jsou ctěnému čtenářstvu jistě dobře známa z různých festiválků, poutí a podobných akcí, jichž se Chudeničtí hojně zúčastňují. Technologie pochází od severočeské rodinné firmy Brewtec, varna na elektrický ohřev o objemu 3 hl, tři spilečné nádoby po 6 hl a šest tanků též po 6 hl.

Černínský pivovar v Chudenicích
Černínský pivovar v Chudenicích

Malý pivovárek si v letní sezóně vypomáhá koutskou desítkou, jak jsem psal v létě a nyní i proveniencí plzeňské výrobny pro široké masy Gambrinem a Prazdrojem. Přijíždíme a v restauraci se koná masopustní zábava, takže můžeme pojíst i vynikající domácí koláčky od místních. A co pivo? Kromě mnou ochutnaného Bubáka, což je polotmavá jedenáctka (za mě nevýrazné pivo, které jsem si mohl odpustit), si spravuji chuť Hopkirkem, pivem typu IPA. Je nebezpečně pitelný.

Varna - spilka - sklep
Varna - spilka - sklep

Uvaří zde někdy i Randalla, i když nejde o ducha? Necháme se překvapit. Kolegové si chválí i tmavý speciál Sukubu 13 %, a ti, kteří šli na prohlídku s panem majitelem Pavlem Štulcem (pozn. prohlídka s degustací byla za 100 Kč na osobu), i některá další piva přímo z tanků. Čas je neúprosný, a tak opouštíme Chudenice a dostáváme se k poslednímu pivovárku našeho busovandru, do Kyšic.

Pivovar Pod Lípou
Pivovar Pod Lípou

Kyšický pivovar , místo, kde je možné potkat sládka Milana Maršálka (mohli jsme ho zastihnout třeba U Rybiček ve Stříbře, viz článek z roku 2011 ). Pivo se tu vaří od roku 2013 a pro většinu účastníků zájezdu šlo o premiérové setkání se zdejším pivem. Ochutnal jsem pouze dvě piva - Mouřenína (polotmavý ležák, cca 11 %) a Sedláka (světlý ležák 12 %) - a můžu prohlásit, že mi nechutnalo ani jedno, bohužel. Zaznamenal jsem však pozitivní ohlasy na pšeničné, které už jsem si nestihl objednat.

Šrotovník - varna - spilka - sklep
Šrotovník - varna - spilka - sklep

Vybavení pivovárku opět pochází od firmy Doubek, varna na plynový ohřev o objemu 5 hl, tři spilečné nádoby po 10 hl, sada deseti tanků po 10 hl a dvou po 5 hl. Zajímavostí je používání výhradně sušených kvasnic (to i v Bezděkově, což jsem u něj opomněl zmínit). Za prohlídku tu zaplatíte 50 Kč na osobu.

Děkuji všem pivovarským, že nám vyšli vstříc, Pavlovi za zorganizování celého výletu a Janě za vzorně vedené poznámky a fotky koutské varny a pana sládka.



[Jan Pechánek] [Zobrazeno 6346x] [8. březen 2016]
[Pivní cesty] [comments: 8] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Děkan

pondělí, 14. březen 2016
08:12

Děkan

Kdysi jsme Koutské velebili pro jeho plné tělo s jemnou ale intenzivní hořkostí, krásně pitelné, takhle jsme si představovali český ležák, dnes je to nasládlá až sladká voda, už které člověk dlouho nevydrží. Že by zvyšující se export a ruku v ruce s tím přizpůsobení se zahraničním konzumentům? Jiný sládek? Dnes ho klasický PU strčí do kapsy. Velká škoda.


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Maxič

úterý, 12. červenec 2016
23:16

Maxič

Děkan: Včera jsem konečně osobně navštívil Bezděkov. Kouzelný pivovar a nečekané překvápko současně. Pan B.Hlavsa přesídlil z Kouta do Bezděkova a pro mě tím začíná nová éra. Piva super a já mohu pouze říci - jen tak dál a těším se na brzkou, ale o to intenzivnější další návštěvu. Díky, díky, díky...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

pechi

středa, 9. březen 2016
22:44

pechi

Kdopak tady maže komentáře? Jestli je to nevratný, tak bych chtěl napsat, že v Chudenicích byla nakonec prohlídka gratis.


napsal(a): pechi [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
13:38


posted by: Inzerce

Chody

čtvrtek, 10. březen 2016
09:12

Chody

pechi: Tak už je to opraveno
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.03.2016 ve 09:52:04


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Malakin

středa, 9. březen 2016
09:34

Malakin

Pro upřesnění: V Chudenicích nakonec za ochutnávku z tanku nic nechtěli, prý by těch 100 Kč za nějaké dvě decky bylo moc.

K pivům: Za mě nejlepší chudenická tmavá Sukuba z tanku, kterou nám posléze stočili i na cestu, pak se ještě dala desítka v Koutě a desítka v Bezděkově, jinak totální průser. V Bezděkově polotmavá 12 lehce zkyslá, podobně polotmavá 11 v Chudenicích (navíc s máslem), Houwárek v Chudenicích taktéž samé máslo, no a v Kyšicích špatné všechno včetně zmiňované pšenice. Měl jsem možnost ochutnat od kolegy, který si ji objednal pár minut přede mnou, žel mé pivo už bylo výrazně horší, což jsme nechápali.

Co se zdržení v Bezděkově týče, obávám se toho, že až nám Babiš zavede EET, tak v tolika lidech budeme půl hodiny čekat na zaplacení úplně všude a namísto čtyř pivovarů zvládneme zhlédnout tak dva. To cvakání jednotlivých položek do kasy fakt hrozně zdržuje. :-(

Jinak výlet jako vždy fajn, takže v říjnu zas. :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.03.2016 ve 09:40:52


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jana

středa, 9. březen 2016
11:26

Jana

Malakin:
Je to sice s podivem :D , ale naprosto s Tebou tentokrát souhlasím. Ta pšenice snad byla pouze poživatelná v té jedné várce (sudu), která právě docházela.
Výlet fajn.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 9. březen 2016
09:07

Roman Holoubek

Hezky napsané Honzo.
Pochopil-li jsem to správně - pěkný výlet, jen s těmi pivy to mohlo být lepší. :)


pechi

středa, 9. březen 2016
09:13

pechi

Roman Holoubek: Romane, naše výlety jsou vždycky hezké :). Pivo na těchto akcích beru spíš jako příjemný doplněk, hlavně chci vidět pivovárky, místa, lidi... pořádně si to užít.


napsal(a): pechi [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI