Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Petr Hauskrecht odpovídá...


verze pro tisk

Petr Hauskrecht odpovídá...

Petr Hauskrecht odpovídá... [p1465]

Po více jak roce jsme se vrátili k Offline rozhovoru. Ochutnávka piv nového brněnského pivovaru mne přiměla k oživení tohoto konceptu. Dnes Vám odpovídá pan Petr Hauskrecht, sládek a spolumajitel stejnojmenného pivovárku.


Foto

"Brněnská pivovarnická společnost s.r.o., jenž pivovárek provozuje, byla založena třemi kamarády, které dohromady svedlo nadšení pro neobyčejné pivo. Rychle se shodli na tom, že neobyčejné pivo by mělo být vařeno neobyčejným sládkem v neobyčejném pivovaru. Po několika letech hledání vhodného industriálu, v němž by se inovativní duch tradičního českého řemesla cítil jako doma, padla volba na trochu tajemnou budovu na Porážce v areálu bývalých brněnských jatek, která byla postavena v roce 1899." A teď už odpovědi na Vaše otázky...


Petr Strnad, Brno

Dobrý den pane Hauskrechte,

Pro začátek bych chtěl poděkovat za piva, která vaříte, vždy jsem si na nich pochutnal. Ještě musím pochválit budovu, kterou jste pro vybudování pivovaru vybral(i) - je nádherná. Rád bych se zeptal na pár věcí:

1) Plánujete stáčení do klasických skleněných 0,5l lahví, třeba alespoň základní řadu Brněnská 11° a Brněnská 12°, které jsou, pokud se nepletu, stáčeny pouze do PET lahví?

Pane Strnade, předně děkuji za ta milá slova v úvodu, chvály není nikdy dost. V současné době stáčíme náš základní sortiment t.j. 11° a 12° do PET lahví.

Naše speciály PH 13 Black Flek (tmavé), PH 13 Marcen (jantarové) a PH 13 Magic (zázvorové) stáčíme do tlakových 0,75 l lahví. Naše pivo je nepasterované, nefiltrované a také nestabilizované, a tím je předurčeno ke spotřebě do jednoho měsíce a zavážíme ho pouze „okolo komína“. Vzhledem k tomu, že naše pivo je čistě přírodní produkt se zbytkem pivovarských kvasnic, není dobré stáčet toto pivo do běžných 0,5 l lahví, a to hlavně z hlediska následné logistiky – sklady a prodejny nejsou zatím schopny zajistit skladovací podmínky v chladu a temnu, ty současné našemu pivu rozhodně neprospívají. Tím ale nechci říct, že bychom o stáčení do 0,5l lahví v budoucnu neuvažovali.

2) Plánujete rozšíření základního sortimentu, ať už zařazením nějakého ze speciálů do trvalé produkce, nebo nějakým jiným novým pivem?

Kromě našeho základního sortimentu t.j. světlá 11 a 12, měl největší ohlas nás speciál PH 13 Black Flek, který bychom rádi dali od podzimu do jara do stálé nabídky. Další rozšíření sortimentu souvisí s rozšířením kapacity.

3) Budete speciály, které vaříte jednorázově, postupně zase opakovat, nebo plánujete vymýšlet stále něco nového?

Speciály, které naše zákazníky oslovily, plánujeme opakovat, ale inovacím se určitě nebráníme a naše pivní portfolio budeme v budoucnu stále obohacovat.

4) Plánujete vaření svrchně kvašených piv?

Ano i tzv. svrchňáky plánujeme vařit.

Děkuji mockrát a Dej Bůh štěstí


Jiří Kaňa

Vážený pane sládku, když jsem začínal číst časopis Pivní kurýr, bylo Vaše jméno jedním z prvních pivovarských jmen, které mi utkvělo. Jsem proto moc rád, že mám teď, po více než dvaceti letech, možnost na něco se Vás zeptat.

1) Mohl byste, prosím, zavzpomínat na své působení v holešovickém pivovaru ? O holešovickém pivu jsem v první půlce devadesátých let neslyšel nikdy nic dobrého, ovšem bylo to v rozporu s mou tehdejší zkušeností s výborným ležákem, ale i desítkou. Co holešovickému pivu v minulosti tak zkazilo pověst? Co bylo potřeba udělat pro to, aby byl Měšťan, nástupce někdejšího Pražana, chutným a kvalitním pivem? S čím jste se musel potýkat? Byla tehdejší - alespoň v mých vzpomínkách - velmi chutná tmavá jedenáctka Měšťan Vaším dítětem?

Pivovar Holešovice se po revoluci vrátil k původnímu názvu První pražský měšťanský pivovar, zároveň se také obnovily původní značky Pragovar a Měšťan. Tyto značky získaly mnoho předních ocenění na degustačních soutěžích a také výstav se zvedl cca o 100 tisíc hl/rok. Za tímto úspěchem stáli především lidé, kteří chtěli dělat kvalitní pivo, dále kvalitní suroviny, technologická kázeň a maximální čistota ve všech výrobních úsecích.

2) Doba nám, pivařům, natolik přeje, že vznik nového minipivovaru už není žádná velká událost. Vaše jméno považuji za dostatečnou záruku kvality, přesto - jakými argumenty byste se pokusil přesvědčit pivní zmlsance, kterým jsou nějaké legendy ukradené? Proč sáhnout zrovna po Hauskrechtovi?

Kvalitní suroviny, osvědčená tradiční technologie, tým pracovníků, pro které není výroba piva práce, ale posláním. Vyrábíme naše pivo s řemeslným fortelem, neboť našim cílem je dělat našim štamgastům radost. Jsme pivovarem v bezprostřední blízkosti našich konzumentů a každý z nich se kdykoliv může přijít přesvědčit, „jak to děláme“. Osobně mám velké zkušenosti s vařením speciálů a mnohé se ve větších pivovarech podle mých receptur vaří dodnes. Takže jsou to i naše speciály, kterými se chceme odlišit od ostatních značek.

Děkuji a přeji mnoho zdaru.


Roman Holoubek

Dobrý den pane Hauskrechte.

Vaše současná piva jsem ještě neměl možnost ochutnat, ale na základě toho, co jste dokázal v minulosti nemám obavy, že by nebyla výborná.

1) Předpokládám, že recepty lahůdek, které jste dělal v minulosti nemůžete použít, ale rád vzpomínám na počátky nově zavedeného Média v Brně, na oba ochucené Draky a především na speciály, které jste se svým týmem dělali v Březně. Navážete na tuto tradici a můžeme se od vás dočkat podobných zajímavých pivek?

Od narození jsem inovátor a nehodlám s tím nikdy přestat, takže se určitě můžete těšit na zdařilé pivní kousky.

2) Navážu na mou vzpomínku na začátek výroby Media ve Starobrně. Jak vnímáte jeho chuť nyní ve srovnání s rokem 2001?

Pivní paměť je maximálně 6 měsíců. Nemůžete po mě chtít, abych objektivně porovnal chuť v časovém rozpětí 14 roků. Nebylo by to z mé strany férové.

3) Chápu ekonomiku a zákonitosti velkých společností. Přesto, jak se s odstupem času díváte na zavření Znojemského pivovaru ? Pokud by se tehdejší vedení podívalo do USA, vidělo by, že nic nebrání tomu, aby si i velká společnost koupila (či ponechala) menší pivovárek, zvlášť s tak silnou regionální věrností konzumentů.

Promiňte, ale tuhle odpověď Vám zůstanu dlužen. V naší společnosti totiž platí, že se k ostatním pivovarům zásadně nevyjadřujeme.

Pane Hauskrechte, přeji Vám, aby se Vám dařilo a dělal jste svými pivky sobě i nám radost.

Děj Bůh štěstí


Richard Chodora, Pivní.info

Zdravím do Brna,

1) Moje první otázka nemůže být jiná. Co vede velmi úspěšného sládka opustit zajištěné místo ve světové pivovarnické firmě a vyměnit ho za nejistotu malého začínajícího pivovárku?

Je to splnění mého dávného snu a navíc po 30 letech ve vrcholných manažerských funkci člověk cítí, že je čas pro změnu, neboť změna je život.

2) Funguje v sídle pivovaru i restaurace či výčep, který je volně přístupný kolemjdoucím? Má pivovar nějakou svoji prodejnu, kde lze zakoupit lahvová i sudová piva?

V sídle pivovaru máme zařízenou šalandu i s výčepem, která slouží našim hostům během pravidelných prohlídek – ty jsou jistě neobvyklým kulturním zážitkem, kde se dozví vše o výrobě piva od 14. století až po současnost. Pivo prodáváme přímo v pivovaru Po-Pá od 9-17 hodin.

3) Na webové prezentaci píšete, cituji: Některá piva dochmeluji za studena za použití poněkud netradičního postupu, který je jedním z výrobních tajemství našeho pivovaru. Nemohl byste nám přeci jen malinko ten netradiční postup přiblížit?

Zde vás zklamu, naše výrobní postupy nezveřejňujeme.

4) Dále píšete, cituji: …vzhledem k prostorové dispozici, slouží jako spilka a sklep zároveň sada nerezových tanků. Znamená to snad, že kvašení a ležení probíhá v jedné nádobě?

S ohledem na ideální využití kapacit máme všechny tanky upravené jak na hlavní kvašení, tak i na ležení.

5) Potkáme se s Vašimi pivy i mimo Brno? Na nějakých slavnostech, případně i u nás v Čechách?

Ve dnech 12. - 13.6. se chystáme na prestižní Festival minipivovarů na Pražském hradě.

6) Jste členy nějakého pivovarnického spolku, svazu? Pokud ano, proč? Pokud ne, proč ne?

Jsme členy Českomoravského svazu minipivovarů. Členství nám přináší nejen lepší přístup k informacím odborného charakteru, ale je i dobrou platformou pro setkávání lidí z naší branže, což většina „pivovarských“ vyhledává

7) Kam byste nás pozval na Vaše pivo, kde si myslíte, že bychom si ho nejlépe užili, třeba i v kombinaci s nabídkou jídla?

Víte, to je těžké. Uvedu-li jméno některého našeho partnera, ostatní se mohou urazit, protože jsou jistě přesvědčeni, že právě oni mají tu nejlepší kuchyni a právě u nich naše pivo chutná nejlépe. Raději Vás odkáži na náš Facebook.

Držím Vašemu pivovárku palce a těším se, že Vaše piva zase při nejbližší návštěvě Brna ochutnám.

Děkuji za odpovědi



[Pivní.info] [Zobrazeno 7261x] [21. květen 2015]
[Offline rozhovor] [comments: 1] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Dwarf

pátek, 22. květen 2015
19:41

Dwarf

""Brněnská pivovarnická společnost s.r.o., jenž..." - kdo neumí používat zájmena jenž, jež, již, měl by užívat tvarů zájmena který... jenž se pojí s mužským rodem, kterýmžto slovo společnost zdaleka není...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI