Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Zlatopramen Krásné Březno


Pivní.info

Zlatopramen se oblékl do nové láhve

[středa, 16. květen 2007]

Zlatopramen 11° se oblékl do zcela nového kabátu. Vlajková loď pivovarnické skupiny Drinks Union má zcela novou láhev. „Zlatopramen 11° tak po změně etikety na konci loňského roku dovršil významnou modernizaci své image a nadále tak patří mezi špičková domácí piva nejen svou lahodnou chutí a kvalitou, ale také designem,“ řekl manažer značky Zlatopramen Boris Rajdl.

Nová láhev pro pivo Zlatopramen odpovídá podle Rajdla současným spotřebitelským trendům v pivních obalech. „Základním znakem je zúžené hrdlo doplněné o výraznou krčkovou etiketu, která jej celé obepíná. Změnil se také tvar etikety, který již není kulatý, ale má oválný tvar, což zvýrazňuje originalitu naší značky,“ doplnil Rajdl.

Vývoj nové láhve byl během na dlouhou trať. „Ve spolupráci s naším dodavatelem lahví, dubským závodem společnosti Owens-Illinois jsme postupně design upravovali až do dnešní podoby. Celý vývoj a zavedení nové láhve pro Zlatopramen trval přibližně rok,“ řekl výrobní ředitel Drinks Union Daniel Váša. Postupně se nové láhve začnou navážet do obchodů a nahradí staré. „Podle údajů ostatních producentů piva jim přinesla nová láhev zvýšený prodej. Očekáváme proto podobný vývoj,“ doplnil Váša.

Od teď již bude Zlatopramen 11° plněn pouze do nových láhví. Kmotrou nové láhve se stala Miss sympatie 2002, ústecká rodačka Lenka Taussigová. „Při navrhování nové láhve jsme se drželi co možná nejideálnějších tvarů pro oko spotřebitele. Výběr kmotry proto snad nemohl být ani jiný,“ podotkl Boris Rajdl. (Tisková zpráva Drinks Union)


Taussigová pokřtila nové pivo

[pondělí, 16. duben 2007]

Ústecké pivo Zlatopramen putuje od včerejška do obchodů s novou etiketou a v lahvích nového tvaru. Její novou podobu pokřtila modelka Lenka Taussigová.

„Hrdlo je zúžené a doplněné o výraznou krčkovou etiketu. Změnil se také tvar etikety, který je nyní oválný,“ popsal změnu manažer značky Zlatopramen Boris Rajdl.

Poslední Zlatopramen ve staré lahvi společně vypili ředitel Drinks Unionu Daniel Váša a ředitel velkobřezenského pivovaru Jaroslav Rottenborn. Láhev se pak stala zatím posledním exponátem v historické řadě lahví, do kterých se v Ústí stáčelo pivo. (MF Dnes)


Nad kvalitou výroby piva Zlatopramen dohlíží nový sládek. Od března na této pozici, která je mezi pivovarníky po staletí nejuznávanějším postem, působí Libor Čech. Vystřídal Miloše Baumruka, který přešel do technologického úseku Drinks Union, jehož je pivovar Zlatopramen součástí.

Teprve 33letý sládek kupodivu patří k těm služebně starším. „V pivovarech skupiny Drinks Union pracuji od svých 16 let a za tu dobu jsem prošel všemi pivovarnickými provozy. Ještě si pamatuji, když jsme v pivovaru Louny stáčeli do hliníkových sudů,“ vzpomíná.

Svou první várku zlatavého moku uvařil v pivovaru Velké Březno, který je také součástí Drinks Union. „Pamatuji si, že šlo o světlý ležák Březňák a várku ode mě přebíral současný ředitel pivovaru ve Velkém Březně Jaroslav Rottenborn,“ dodává nový sládek. Zkušenosti jak vařit pivo Čechovi předávaly známé kapacity severočeského, ale i českého pivovarnictví, jako například dnes již bývalí sládci pivovaru Velké Březno Jana Rostová a Jiří Rottenborn či František Procházka z pivovaru Louny.

Co by chtěl Čech Zlatopramenu přinést. „Chtěl bych, aby Zlatopramen ještě posílil svou pozici lídra v segmentu jedenáctistupňových piv. Proto chci vést lidi ve výrobě ještě více k tomu, aby ke své práci přistupovali s láskou. Pivovarnictví totiž není o penězích, ale především o lásce k pivu,“ dodal. (Tisková zpráva Drinks Union)


Profilovou restauraci Cihelna La Familia dnes v pražském Karlíně otevřel pivovar Zlatopramen. Po profilových typech restaurací Zlatá kovadlina a Švihadlo jde o další koncept značkových restaurací ústeckého pivovaru. „Interiéry těchto restaurací, které postupně budujeme, budou věrné svému názvu. Z větší části budou ve vnitřních prostorách vystupovat cihly,“ popisuje Michal Tomev, manažer rozvoje gastro společnosti Drinks Union, do které Zlatopramen patří. Počet restaurací, které v Praze čepují piva ze skupiny Drinks Union, se již přibližuje stovce, dodal.

Ve značkové restauraci Cihelna La Familia, která se nachází přímo na Karlínském náměstí, bude pivovar točit Zlatopramen 11°, Zlatopramen 12° a Zlatopramen 11° - tmavá. „ Naší snahou je představit v našich profilových restauracích co možná nejširší sortiment značek a vyjít tak vstříc různým požadavkům návštěvníků,“ dodal Tomev.

Slavnostního otevření se zúčastnil také předseda představenstva Drinks Union Milan Hagan a vrchní sládek pivovarů skupiny Drinks Union, Daniel Váša. Ten společně s majitelem restaurace Radkem Vránou restauraci stylově pokřtil korbelem čerstvě natočeného Zlatopramene 11°. „Přeji této restauraci nejen dobré jídlo, ale také dobré pivo, které je neoddělitelnou součástí příjemného prožitku z posezení v takto krásné restauraci,“ řekl Daniel Váša.

Protože se restaurace nachází v proslulé pražské čtvrti, nemohli při jejím otevření chybět známé osobnosti, které mají ke Karlínu velmi vřelý vztah. Svůj hit Karlín přišel zazpívat Ivan Hlas, na pódiu se objevil také bavič Petr Novotný, Saxana Petra Černocká, Jindra Malík či Richard Tesařík. (Tisková zpráva Drinks Union)


Pivovar ovládne masopustní veselice

[úterý, 16. leden 2007]

Pivovar Zlatopramen v Krásném Březně ukáže svou masopustní tvář v sobotu od 9.30 do 16.00 hodin.

"K dobrému pivu patří dobrá zábava. Masopustní veselí je tradiční českou oslavou, stejně tak jako Zlatopramen je tradičním českým pivem. Zlatopramen prostě k masopustu patří. A kde jinde uspořádat masopust než tam, kde pivo vzniká - v pivovaru," poznamenal Josef Pouzar z produkce pořádající společnosti Drinks Union.

V pivovaru budou moci návštěvníci již od rána zhlédnout ukázky lidových řemesel. "Speciálně pro tuto akci otevřeme v pivovaru pravou českou hospodu, kde budou moci návštěvníci ochutnat piva z naší produkce. Ale nejen to, k dispozici bude i něco ostřejšího na zahřátí," láká výrobní ředitel pivovaru Miloš Baumruk.

Pivovar také doslova otevře své brány. Součástí masopustu bude totiž jeho prohlídka. "Lidé tak budou mít jedinečnou možnost seznámit se s tím, jak pivo vzniká a kolik práce je za tím, než si mohou v klidu ve své oblíbené hospůdce vychutnat správně vychlazené pivo Zlatopramen, " podotkl Baumruk.

V pivovaru se uskuteční i pravé české vepřové hody. Po celý den bude hrát Plukovní hudba 36. pěšího pluku Hraběte Kolowrata a se staročeskými písněmi se představí Čupr Baby. "Vrcholem odpoledního programu bude od 13.00 hodin maškarní masopustní průvod se spoustou masek. Průvod projde nejen pivovarem, ale také ústeckou čtvrtí Krásné Březno," uzavřel Pouzar. (Ústecký deník)


Zlatopramen ochutnají i v Izraeli

[čtvrtek, 16. listopad 2006]

Pivo Zlatopramen dál rozšiřuje teritorium, ve kterém si jej lidé mohou vychutnat. Tentokrát putoval do izraelského přístavního města Haifa.

"Jde vůbec o první vývoz pivovarů ze skupiny Drinks Union do Izraele," řekl Adrian Šaroch, manažer exportu. První dodávka světlého výčepního piva Zlatopramen v plechovkách odešla z ústeckého pivovaru v září. Podle Šarocha nepůjde o dodávku ojedinělou. "Ještě do konce roku očekáváme další vývozy a jednáme i o dodávkách lahvového piva." První zásilka je v objemu několika stovek hektolitrů. Zajímavostí je, že text na plechovkách se Zlatopramenem je pro izraelský trh natištěn v hebrejštině. (Ústecký deník)


Fanoušci bojkotovali Zlatopramen

[čtvrtek, 16. listopad 2006]

Kdo dnes bude Zlatopramen pít, na Boleslav může jít! Tento transparent vyvěsili fanoušci ústeckých hokejistů při zápase s Brnem. Dnes bojkot piva Zlatopramen, stálo níže.

O co tady jde? Boleslavský zimní stadion se od středy jmenuje Zlatopramen Arena. Přitom pivo Zlatopramen je produktem společnosti Drinks Union, která sídlí v Ústí. A právě Mladá Boleslav je úhlavním konkurentem Ústeckých Lvů v honbě za luxusní extraligou.

„Strašně mě to překvapilo. Měl jsem za to, že tenhle region chce bojovat o nejvyšší příčky, a najednou nám podporují rivala. Spíše by nám pomohlo, kdyby se naše hala jmenovala Zlatopramen,“ kroutil hlavou ústecký kapitán Milan Antoš. „Je to stejné, jako kdyby Skanska zaplatila halu v Třinci. To je nesmysl.“

Když běžel při komerčních přestávkách na velkoplošné obrazovce reklamní spot na Zlatopramen, provázel ho ohlušující pískot. „Tak nám ten Zlaťák nějak zhořknul,“ zaznělo o pauze i ve VIP salónku. „Myslím, že firmy v regionu by měly dávat peníze do regionu a ne největšímu konkurentovi. Dnes je demokracie, oni si můžou dělat, co chtějí, ale moc čestné to není,“ pronesl útočník Pavel Janků.

Oba soky tak spojuje partner, který jim významně finančně přispívá. „Zlatopramen mám spojený s Ústím a po zápase ho dokonce i piju. Jsem zklamaný,” hlesl Antoš. (MF Dnes)


Velmi těžce nesli hokejoví příznivci HC Slovan Ústí nad Labem při sobotním utkáním s Kometou Brno na ústeckém Zimním stadionu, že jeden z největších konkurentů Lvů Mladá Boleslav má od 22. listopadu Zlatopramen Arenu. Firma Drinks Union, a. s., která má sídlo v Ústí nad Labem a vyrábí nejprodávanější jedenáctistupňové pivo v České republice Zlatopramen, nechce soustředit své obchodní aktivity jen do ústeckého hokeje.

"Především nás mrzí negativní reakce některých ústeckých fanoušků, protože HC Slovan Ústí nad Labem je pro nás stále největším marketingovým partnerem. Pro letošní sezonu jsme navýšili finance, kterými přispíváme Slovanu. Loni jsme byli významným partnerem a letos jsme postoupili do kategorie hlavní partner," řekl prokurista UTP firmy Drinks Union Josef Vejlupek.

Aktivity firmy v Mladé Boleslavi vysvětlil: "V případě hokeje se jedná o obchodně marketingovou záležitost, která sleduje jediný cíl, udržet a získat naše další spotřebitele na Mladoboleslavsku a Mělnicku. Naše značka Zlatopramen je značkou celostátní a je nutné, aby se v celé republice prodávala. Abychom se udrželi na trhu a neztratili krok s našimi konkurenty, musíme ji prodávat a podporovat i jinde. Prodejem piva v Mladé Boleslavi získáváme finance, které můžeme investovat do sportovního, kulturního a společenského života v Ústí nad Labem."

Název Zlatopramen Arena nese mladoboleslavská hala od 22. listopadu, Drinks s klubem ale spolupracuje už déle.

"Podpora v Mladé Boleslavi je však několikanásobně nižší než v HC Slovan a je spojena s našimi aktivitami v gastronomii přímo na zimním stadionu, ve městě i v jeho okolí. Název Zlatopramen Arena nám byl nabídnut od vedení klubu za velice výhodných podmínek. Smlouva o spolupráci s hokejem v Mladé Boleslavi byla podepsána na tři roky," vysvětlil situaci marketingový manažer Zlatopramenu Boris Rajdl.

Cílem firmy je, aby název Zlatopramen Arena nesla i zimní hala v Ústí nad Labem.

"Naším zájmem to bylo a je. Nyní se zimní stadion v Ústí nad Labem jmenuje Lví aréna, ale jednání nejsou nikdy uzavřena, protože jsme průběžně s vedením klubu ve styku a projednáváme aktuální spolupráci," dodal Rajdl.

Drinks podporuje Slovan v řádech miliónů. "Letos jsme na požádání významně finančně přispěli na hostování brankáře Romana Málka a nešlo o bezvýznamnou částku, přestože to bylo v té chvíli nad výši plnění smlouvy.

Ústeckým fanouškům jsme v minulé sezoně pak ještě zaplatili autobus do Olomouce. S ohledem na naše zájmy jsme podporovali různé sporty mimo město, ať to byl fotbal v Blšanech, v Liberci. Podporujeme kluby na nižší úrovní jako například hokej v Děčíně, fotbal v Kutné Hoře, v Lounech," říká Vejlupek. Připouští, že Drinks podcenil komunikaci o vstupu firmy do hokeje v Mladé Boleslavi a předem vše nevysvětlil.

"Ve světě ani u nás to není nic neobvyklého, když má firma svoji reklamu i v jiných městech. Do ústeckého hokeje dáváme v současné době nejvíce finančních prostředků a všem dalším klubům dohromady poskytujeme podstatně menší částku," uzavřel Vejlupek. (Ústecký deník)


Zlatopramen i v Japonsku

[sobota, 16. září 2006]

Pivo Zlatopramen z produkce firmy Drinks Union prorazilo na japonský trh. „V průběhu léta partner naší společnosti v Japonsku výrazně zvýšil objednávky Zlatopramene. Kuriozitou je, že rostoucí zájem se odehrál výlučně prostřednictvím internetového obchodu,“ sdělil exportní manažer Drinks Union Adrian W. Šaroch.

Za letošní první pololetí vyvezla Drinks Union téměř 118,5 tisíce hektolitrů piva, asi čtvrtinu své celkové produkce. Je to o tři procenta více než za stejné loňské období. Hlavním odbytištěm je Německo. (Právo)


Ústecké pivo pijí v Beninu

[pátek, 16. červen 2006]

Pivo Zlatopramen 11 z produkce společnosti Drinks Union se začíná stále více prosazovat na africkém kontinentě.

Po dodávkách do Libérie nyní poprvé putuje pět kontejnerů naplněných pivem do středoafrického Beninu. "Do Beninu dodáváme lahvové pivo Zlatopramen 11ř, dvě třetiny dodávky budou světlé pivo, jedna třetina pak tmavé," řekl manažer exportu Drinks Union Viktor Audrlický.

Benin je podle Audrlického jakousi vstupní branou na trhy ve střední Africe, které zahrnují kolem 180 milionů obyvatel. I když samotná země je poměrně malá, stal se Benin na základě relativně klidné politické situace nákupním centrem pro obyvatele okolních států, doplnil manažer. Drinks Union dodávku piva podpoří také reklamní kampaní na Zlatopramen 11 ř. "Dodávkupiva bude doprovázet kampaň v televizi, tisku a rádiu. Reklamou na Zlatopramen 11 ř bude také polepena většina vozidel taxi služby v Beninu," upřesnil Audrlický.

Zlatopramen bude do Beninu cestovat přes přístavy v Hamburku a Le Havre. Pivo bude v zemi distribuováno do obchodů i restaurací. "Chceme také zasáhnout místní pláže, kde se fakticky odehrává život místních obyvatel," uvedl manažer. Doplnil, že dodávku piva zprostředkovává firma, která do stejné země zajistila také historicky první vývoz lihovin sesterské divize KB Likéru. "Nyní na tomto trhu budeme působit s téměř kompletní nabídkou naší produkce," uvedl Audrlický.

Pivo Zlatopramen vyváží společnost Drinks Union do Afriky opět od loňského roku, kdy začala dodávat KEG sudy a lahvové pivo do jedné z nejvyhlášenějších restaurací v liberijském hlavním městě Monrovia. Zlatopramen se tak postupně vrací na kontinent, kde ústecké pivo slavilo velké obchodní úspěchy již před první světovou válkou. Proslavilo se ale především v období druhé světové války jako jediný dodavatel dostatečně kvalitního trvanlivého piva pro africké jednotky maršála Rommela. (Ústecký deník)


Pivo nejlépe točí dívky

[pondělí, 16. leden 2006]

Výsledky 4. ročníku soutěže v čepování piva Zlatopramen 11° - Princ výčepních, která se uskutečnila v Ústí nad Labem, přinesla šokující výsledky.

„Nejlepší pivo podle poroty natočila a titul Princezna výčepních získala studentka z pořádající ústecké soukromé Střední školy obchodu a služeb Lucie Tomešová. Hned za ní pak skončila Jaromíra Havlíčková z Údlic.

Obě dívky za sebou nechaly zbylých 51 studentů z celkem 19 škol pěti krajů České republiky,“ informoval ve středu Právo mluvčí společnosti Drinks Union Martin Jonáš. (Právo)


Německé pivo Warsteiner za 70 rublů, český Zlatopramen za 60 a místní Efes za 50 rublů. Takové je srovnání základních pivních cen na ruském trhu. Návštěvníci ruských hospod a restaurací si mohou sice pochutnat na řadě zahraničních piv, stále populárnější jsou však právě ta česká. A v poslední době je to právě ústecká značka Zlatopramen 11°.

Nápojářská skupina Drinks Union posiluje svou obchodní pozici v Rusku, a protože na východním trhu je podle ředitele podniku Milana Hagana pro české pivo ještě místo, vaří tam Zlatopramen v licenci pivovar Efes. Roční produkce v jeho moskevském závodě má přesahovat 100 000 hektolitrů.

A české pivo je v Moskvě opravdu vidět. Na Tverského bulváru a před ruskou Dumou jsou desítky bilboardů se známou siluetou Hradčan a nápisem Krušovice, na plakátech se prezentuje také licenčně vyráběné pivo Kozel. Zlatopramen se čepuje přímo v centru Moskvy u Kremlu a před Dumou ve velmi oblíbených otevřených restauracích. Bar a několik stolů, které kryjí slunečníky, teď v začínající tuhé ruské zimě zahřívají teplomety.

„Dávám si efes, je levnější, ale vaše pivo jsem také ochutnal, je moc dobré," říká pětadvacetiletý Moskvan Sergej Petrovič, který sedí v baru, na jehož slunečnících je nápis Efes. Lze odtud dohlédnout na Rudé náměstí i s mauzoleem. V přepočtu na koruny vyjde Zlatopramen na 48 Kč. Barman Vasil říká, že se ústecké pivo prodává dobře. „Lidé hlavně ochutnávají, a pak si dají ruské,“ říká. A jaké je nejoblíbenější pivo v Moskvě? “No dost se tu pije naše ruské pivo Bočka,“ odtuší.

„Vstoupit na ruský trh nás přiměla jeho velikost, dynamika růstu a všeobecná oblíbenost českého piva," vysvětluje důvody expanze ředitel Hagan. „Ruský pivní trh je objemem 76 milionů hektolitrů pátým největším na světě. Pro české vývozce je ovšem špatně dostupný, protože je chráněn vysokými celními sazbami," připomíná.

S prodejem licenčního piva je ale ústecký podnik spokojen. Podle vyjádření technologa Drinks Unionu Jindřicha Chejna se postupně zvyšuje jeho prodej. Daří se také plnit základní podmínku pro udělení výrobní licence – a to, aby se kvalita ruského piva od Zlatopramenu z Krásného Března nelišila. České i ruské pivo musí mít stejné chuťové vlastnosti. Pivovar Efes proto používá stejné suroviny a technologický postup jako pivovar v Krásném Březně. Moskevský sládek navíc posílá do Ústí z každé várky vzorky stočeného piva, říkají ústečtí pivovarníci.

Drinks Union není jediným českým pivovarem, který vyrábí v Rusku licenční pivo. Stejný postup praktikuje i Plzeňský Prazdroj nebo Pivovary Staropramen. Drinks Union je pátým největším výrobcem piva v Česku s více než pětiprocentním podílem na trhu. Pod svou hlavičkou sdružuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Loni zvýšil výstav o 5 procent na 936 000 hektolitrů. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o 8 procent a překročily 1,1 miliardy korun. (Olivier)


Zlatopramen tahounem růstu

[neděle, 16. říjen 2005]

Pivovarská skupina Drinks Union v září prodala na domácím trhu rekordních 63 tisíc hektolitrů piva. Loni ve stejném období společnost prodala přibližně 58 tisíc hektolitrů. Podle obchodního a marketingového ředitele Jiřího Štesla bylo hlavním tahounem růstu pivo Zlatopramen 11, jehož prodej v září meziročně vzrostl téměř o čtvrtinu. Zvýšil se jak jeho prodej v obchodní síti, kde se prodává především v lahvích, ale i v restauracích, kam společnost dodává především sudy se Zlatopramenem. (Právo)


Pivo v Moskvě? Češi slaví úspěch

[neděle, 16. říjen 2005]

Německé pivo Warsteiner za sedmdesát rublů, český Zlatopramen za šedesát a místní efes za padesát rublů. Návštěvníci ruských hospod a restaurací si mohou také pochutnat na řadě zahraničních piv, stále populárnější jsou však ta česká.

V poslední době i ústecká značka Zlatopramen 11°.

Nápojářská skupina Drinks Union posiluje svou obchodní pozici v Rusku, a protože na východním trhu je podle ředitele podniku Milana Hagana pro české pivo ještě místo, vaří tam zlatopramen v licenci pivovar Efes. Roční produkce v jeho moskevském závodě má přesahovat 100 tisíc hektolitrů.

A české, potažmo severočeské pivo je v Moskvě vidět. Na Tverského bulváru a před ruským parlamentem Dumou jsou desítky bilboardů se známou siluetou Hradčan a nápisem Krušovice, na plakátech je prezentováno licenčně vyráběné pivo Kozel.

Zlatopramen je pak nabízen přímo v centru Moskvy u Kremlu a před Dumou, v Rusy a turisty oblíbených otevřených restauracích, v nichž je jen bar a několik stolů, které kryjí slunečníky, teď - v začínající tuhé ruské zimě - i teplomety.

"Dávám si efes, je levnější, ale vaše pivo jsem také ochutnal, je moc dobré," říká asi pětadvacetiletý Moskvan Sergej Petrovič, který sedí v baru, na slunečnících je nápis Efes, na Rudé náměstí i s mauzoleem lze z baru dohlédnout. V přepočtu na koruny tu vyjde zlatopramen na 48 Kč.

Barman Vasil také říká, že se ústecké pivo prodává dobře. „Lidé hlavně ochutnávají, pak si dají ruské. A jaké je nejoblíbenější pivo v Moskvě? No dost se tu pije podle mne naše ruské - pivo Bočka,“ míní.

"Vstoupit na ruský trh nás přiměla jeho velikost, dynamika růstu a všeobecná oblíbenost českého piva," říká Hagan. "Ruský pivní trh je objemem 76 milionů hektolitrů pátým největším na světě. Pro české vývozce je ovšem špatně dostupný, protože je chráněn vysokými celními sazbami," říká šéf.

S prodejem licenčního piva je ale ústecký podnik spokojen. Podle vyjádření technologa Drinks Unionu Jindřicha Chejna se postupně zvyšuje jeho prodej. Daří se také splňovat základní podmínku pro udělení výrobní licence - aby se kvalita ruského piva od Zlatopramenu z Krásného Března nelišila.

"České i ruské pivo musí mít stejné chuťové vlastnosti. Pivovar Efes proto používá stejné suroviny a technologický postup jako pivovar v Krásném Březně, a moskevský sládek navíc posílá do Ústí z každé várky vzorky stočeného piva," říkají ústečtí pivovarníci.

Drinks Union není jediným českým pivovarem, který vyrábí v Rusku licenční pivo. Stejný postup praktikuje i Plzeňský Prazdroj nebo Pivovary Staropramen.

Drinks Union je pátým největším výrobcem piva v Česku s více než pětiprocentním podílem na trhu.

Pod svou hlavičkou sdružuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Loni zvýšil výstav o pět procent na 936 tisíc hektolitrů. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o osm procent a překročily 1,1 miliardy korun. (iDnes)


První historický záznam o existenci pivovaru na panství Březnice, jak se dnešní Krásné Březno dříve jmenovalo, pochází z roku 1510. Pivovar na jeho současném místě nechal vybudovat ústecký právník a podnikatel JUDr. Victor Russ v roce 1867.

Roku 1893 pivovar získává Spolek právovárečného měšťanstva, jehož 84 členů záhy zakládá akciovou společnost, která znamená konec tradičního práva várečného v Ústí.

Vznik akciové společnosti a příznivé podnikatelské podmínky počátku dvacátého století přinesly pivovaru v Krásném Březnu nebývalý rozkvět. Pivovar vařil na 16 druhů piv a stal se významným exportérem, kterému se podařilo proniknout i na trhy, kam si netroufaly i mnohem větší pivovary. Pivo z Krásného Března tak putuje do Spojených států, do zemí jižní Ameriky i do afrických kolonií. Pivo se do těchto destinací dodává pod označením "Best Bohemian Pilsener Beer" a z ústeckého pivovaru je třetí nejvíce exportující pivovar zemí Koruny české.

Právě na slavnou meziválečnou historii dnes pivovar v Krásném Březně navazuje. Je vlajkovou lodí společnosti Drinks Union a z piva Zlatopramen se stala celostátně respektovaná značka. Významným způsobem narůstá výstav a společnost je dlouhodobě nejrychleji rostoucím producentem piva v Česku. Úspěchy slaví také na zahraničních trzích, kam směřuje stále větší část výstavu. Společnost Drinks Union je tak i díky Zlatopramenu mezi pěticí největších exportérů piva a na významném německém trhu dobyla čelní postavení.

Dlouhodobá strategie celé skupiny je založena především na zachování klasického výrobního postupu. "Dobře víme, že některé investiční kroky by byly z ekonomického hlediska velice efektivní a vysoce ziskové, ale nechceme je realizovat, protože dlouhodobá strategie všech našich pivovarů a jejich konkurenční výhoda je založena na dodržování klasického výrobního postupu, který je pro nás limitujícím faktorem ve vztahu k některým investicím", říká RNDr. Milan Hagan, generální ředitel skupiny. "Jsme přesvědčeni, že právě tato strategie se nám nakonec vyplatí i z dlouhodobého ekonomického hlediska. Naše dosahované výsledky nám dávají za pravdu", dodává. (MF Dnes)


Zlatopramen se bude vařit v Rusku

[neděle, 16. leden 2005]

V Česku se vypije nejvíc piva na obyvatele na světě. Podle představitelů společnosti Drinks Union je už spotřeba taková, že zkrátka nemá kam růst. "Další zvýšení si lze představit jen stěží," říká Jiří Štesl ze společnosti. Šanci ale firma má na zahraničních trzích. "I přesto, že spotřeba piva v České republice stagnuje, podařilo se nám prodat i utržit víc," zhodnotil minulý rok manažer exportu Miloš Kuba.

Do Německa vyvážet, v Rusku vařit. Firma loni prodala 936 tisíc hektolitrů piva a oproti roku 2003 si polepšila o pět procent. Na 1,1 miliardy korun se zvýšily i tržby, a to dokonce o osm procent. "Jedním z hlavních důvodů, který vedl ke zlepšení prodejů je vývoz," dodal Štesl s tím, že export firma vylepšila o třicet procent a vyvezla přes 230 tisíc hektolitrů piva. Mezi nejvýznamnější odběratele patří Německo. Německý trh je pro české výrobce zvlášť významný, protože patří k největším na světě a je blízko. V posledních pěti letech nicméně i tady spotřeba stagnuje nebo klesá. Po vstupu do EU, kdy padly celní bariéry, se ale otevřely i země bývalého východního bloku, především Polsko a společnost se snaží prorazit i u ruských pivařů. "V Rusku je situace jiná, tady ochranná opatření pořád existují. Proto je pro nás výhodnější licenční výroba," uvedl Miloš Kuba.

Zlatopramen v Rusku uvaří 100 hektolitrů. Společnost na ruský trh vstoupila díky pivovaru Efes Pilsner. Ten po téměř ročních přípravách začal i v této zemi vařit český Zlatopramen. Pivovar Efes by měl letos vyrobit 15 milionů hektolitrů piva, z toho v Rusku sedm milionů. Pro srovnání v České republice se za rok vypije 16 milionů hektolitrů, uvedl Kuba s tím, že Efes patří mezi deset největších světových výrobců piva. Zlatopramen se bude v Rusku vařit v množství více než sto tisíc hektolitrů ročně. Vše ale bude nejvíc záležet na kvalitě. "V žádném případě bychom nešli nikam dál, pokud by to mělo pozměnit charakter našeho piva," ujistil generální ředitel Milan Hagan.

Zlatopramen není jediný. Licenčně v Rusku vyrábí také například Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen nebo pivovar Lobkowicz. Nejúspěšnějším pivem skupiny, která je v současné chvíli pátá na českém trhu, je Zlatopramen 11. Společnost pro své věrné zákazníky ale už představila i klasický ležák. (iDnes)


Zlatopramen v cizině chutná

[úterý, 16. listopad 2004]

Ústecká společnost Drinks Union vyvezla za devět letošních měsíců 170 000 hektolitrů piva, což je o třetinu více než za stejné období loňského roku. Do ciziny vyváží skupina zejména svoji vlajkovou značku Zlatopramen. Největším odběratelem jsem Němci, ústecké pivo však pijí také Švédové, Španělé, Francouzi, Slováci, od léta i Poláci, stejně jako zákazníci v africké Libérii. (Právo)


Zlatopramen 11 podepsal sponzorskou smlouvu s prvoligovým fotbalovým klubem FK Chmel Blšany. Stává se tak generálním sponzorem. Smlouva byla podepsána na podzimní část sezóny 2004/2005 nejvyšší fotbalové ligy. "Jsme v roli generálního sponzora prvoligového fotbalového klubu. Nejvýznamnějším reklamním nosičem je nápis Zlatopramen 11 na prsou dresů hráčů", uvádí Boris Rajdl, manažer značky Zlatopramen.

Od sponzorství očekává docílení vyšší známosti značky Zlatopramen 11 díky v Čechách nejpopulárnější hře s nejvyšší sledovaností. "Chceme oslovit nejširší cílovou skupinu konzumentů piva - diváky a příznivce fotbalu. Navíc, po úspěšném vystoupení naší reprezentace na EURU 2004 se popularita fotbalu nyní ještě zvýšila. Chceme podporovat klub, aby hrál atraktivní fotbal a zůstal trvale v nejvyšší fotbalové soutěži" dodává Rajdl.

Pro spojení s fotbalovým klubem FK Chmel Blšany vidí Rajdl mnoho důvodů. "Menší regionální klub hraje nejvyšší celorepublikovou soutěž. Zde je podobnost se značkou Zlatopramen 11. Z původně regionální značky postupně budujeme celorepublikovou značku nejvyšší třídy. Kromě toho zakladatelem fotbalového klubu je družstvo, které pěstuje chmel. Pro nás je chmel více než důležitý, protože do Zlatopramenu 11 se přidává chmel, který pěstujeme na vlastních chmelnicích. V neposlední řadě nejvíce konzumentů piva je právě mezi diváky a příznivci fotbalu", uzavřel Rajdl.

"Jde o regionální spojení v ústeckém kraji. Regionálního fotbalový klub a významná regionální firma. Oba subjekty mají stejné ambice. Oba původně malí chtějí prorazit a být velcí. Jde o vzájemně výhodné spojení. Naši hráči budou mít na dresech logo Zlatopramenu a Drinks Union bude mít k dispozici plakáty na nadcházející sezónu s fotografií mužstva a s logem pro své obchodní využití. Součástí vzájemné spolupráce jsou i soutěže pro fotbalové diváky a zákazníky Zlatopramenu", dodává Lubomír Trnka, manažer fotbalového klubu. (Tisková zpráva Drinks Union)


Pivo v plechovkách jede

[čtvrtek, 16. září 2004]

Češi drží světové prvenství ve spotřebě piva. Na každého z nás připadá průměrná spotřeba 161 litrů piva ročně. Není tedy divu, že spotřeba piva roste během teplého léta. Zajímavé ale je, že v poslední době roste spotřeba piva baleného v plechovkách. "Prodej půllitrových plechovek Zlatopramen 11 se ve srovnání s minulým rokem ztrojnásobil. Jenom v průběhu chladného června prodal Zlatopramen 134 000 půllitrových plechovek. Nejvíce se ho prodá v sezónních prodejnách a v příhraniční oblasti,"sdělil Boris Rajdl, manažer pivovaru Zlatopramen z Krásného Března. Češi spolu s turisty vypili za první pololetí 2004 zhruba o 3 miliony půllitrů Zlatopramenu více než loni. "Pivo v plechovkách se ale přesto podílí na celkovém prodeji jen v desetinách procenta. Stejným dílem 50 ku 50 se o spotřebu piva dělí lahvové s točeným pivem. Plechovky jdou na odbyt v době dovolených. Po vypití se vyhodí,"řekl Jiří Fusek, prezident českého a evropského svazu malých pivovarů. Potvrdil, že spotřeba piva v těchto horkých dnech kulminuje. (Rovnost)


Zlatopramen 11 začal s projektem budování sítě vlastních profilových restaurací. První z nich otevřel na náměstí ve staré části Mladé Boleslavi. Do konce roku vybuduje Zlatopramen minimálně čtyři další ve městech nad 20 tisíc obyvatel a v okrajových čtvrtích velkých měst. Všechny profilové restaurace Zlatá Kovadlina budou mít jednotný styl interiéru. Prostředí připomíná kovárnu. Každý hostinec ponese jak prvky z kovářského prostředí, tak i prvky vztahující se přímo k lokalitě, kde bude restaurace vystavěna. Dominantu tvoří výčep, výčepní zařízení ve tvaru kovadliny a kovářská výheň. Všechny restaurace konceptu Zlatá Kovadlina budou mít v interiérech další typické prvky, mezi které patří dřevěné stoly, lavice a židle, dobové fotografie a kovářské náčiní. „Restaurace chceme v první fázi otevírat všude tam, kde značka Zlatopramen ještě není příliš známá v segmentu točeného piva. Je to jedna z cest, jak expandovat v gastro sektoru po celé republice," uvedl Boris Rajdl, manažer značky Zlatopramen. Otevření další profilovky připravuje firma v srpnu v Liberci. Pak bude následovat Praha. Kovadliny budou i na Moravě. (EURO online)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI