Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žatecký pivovar


Pivní.info

Podnik uzavřel kvůli projektu partnerství s městem.

Žatecký pivovar plánuje už několik let přestavbu své sladovny na restauraci. Zároveň s tím chystá rekonstrukci domů na Žižkově náměstí, které vlastní.

Chybějí ale peníze. „Zatím se nám nepodařilo na rekonstrukci sehnat peníze. Už jednou jsme neúspěšně požádali o dotaci, teď to chceme zkusit znovu,“ sdělil Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru.

Pomoci by mu k tomu mohla i smlouva o partnerství a vzájemné spolupráci, kterou pivovar kvůli svému projektu uzavřel s městem Žatec. Tento týden uzavření smlouvy schválili radní města.

Projekt Žateckého pivovaru má zvýšit turistickou atraktivitu centra města. Z bývalé sladovny, kterou pivovar nevyužívá, neboť slad nakupuje jinde, má vzniknout stylová restaurace. A místo tří zchátralých domů vedle plotu pivovaru má být zázemí pro velkou pivovarskou restauraci včetně ubytování pro personál a penzion pro návštěvníky města. Objekty na Žižkově náměstí jsou už několik let ve velmi špatném stavu.

Žatecký pivovar nabízí už několik let turistům prohlídkovou trasu historickým objektem samotného pivovaru. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout mimo jiné i varnu, spilku, ležácké tanky, stáčírnu do lahví a pivo rovnou i ochutnat.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Letos zvítězila Baronka, před ní Xantho

V letošním třetím ročníku soutěže O nejlepší regionální výrobek Ústeckého kraje uspěl také Žatecký pivovar.

Foto

Letos poprvé mělo klání novou doprovodnou část – výrobci mohli bojovat o značku Regionální potravina Ústeckého kraje roku. Zatímco „cibuláři“ z Račetic vyhráli kategorii ovoce a zelenina, Žatecký pivovar zvítězil v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje. A to se světlým třináctistupňovým ležákem Baronka.

Každé ocenění určitě potěší. Zvláště pak, když jsme soutěž vyhráli už jednou, v roce 2008 s pivem Xantho,“ sdělil Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru.

Baronka se prodává po celé republice

Baronka je jediné pivo Žateckého pivovaru, které je prodáváno po celé České republice. V Žatci se vaří pět let. A to podle receptury litoměřického pivovaru z roku 1999, který ale v roce 2002 zkrachoval. Iniciátorem obnovení jeho vaření byla obec Třebívlice na Litoměřicku, kde baronka Ulrika von Levetzow, celoživotní láska německého básníka Wolfganga Goetha, strávila téměř celý život. Podle ní je pivo pojmenované.

Žatecký pivovar už v soutěži O nejlepší regionální výrobek Ústeckého kraje uspěl před dvěma lety se svým speciálním tmavým 14° ležákem Xantho, které vaří od roku 2007. Toto pivo má zvýšený podíl látek xanthohumol a isoxanthohumol, od nichž vznikl název nového piva. Je prokázáno, že mají příznivý vliv na zdraví člověka. Zabraňují například osteoporóze, takzvanému řídnutí kostí.

V soutěži o značku Regionální potravina Ústeckého kraje roku 2010 vítězové získali na čtyři roky možnost užívat speciální logo na svém výrobku. Nositel ocenění či značky musí vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které jej odlišují od běžných na trhu dostupných potravin.

Zástupci vítězných výrobků a potravin ve všech kategoriích budou slavnostně oceněni na zahájení letošního ročníku výstavy Zahrada Čech v Litoměřicích 17. září. Z rukou hejtmanky Jany Vaňhové obdrží diplomy a skleněné plakety,“ uvedla Alena Tichá z oddělení tiskových informací Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt | Foto: Jan Vraný


Až se v únoru naplní poslední sudy lounským pivem, které nyní zraje v nádržích, zůstane Žatecký pivovar jediným výrobcem piva v širokém okolí. Pro žateckého výrobce se tím nabízí šance prodávat své pivo v hospodách na Lounsku.

Je pravda, že už jsme po Lounech převzali několik restaurací. A další možná získáme,“ přiznal obchodní ředitel žateckého výrobce Radek Vincík. Je to jednoduchá strategie - jeden regionální výrobce se stahuje, další má šanci.

Ale je nutné zdůraznit, že končí jen výroba piva v Lounech, nikoliv pivní značka Louny. A když se Heinekenu povede udržet důvěru zákazníků, nic moc se na trhu měnit nemusí,“ zdůraznil vzápětí Vincík.

Skutečnost, že Žatec končícímu lounskému pivovaru přebral několik hospod, neznamená, že by jeho obchodní zástupci byli až tak rychlí. O potížích s kvalitou lounského piva se v posledních měsících ví. A nejlépe je poznají přímo hostinští. „Někteří se na nás sami obraceli už na podzim, protože cítili problémy,“ vysvětlil Vincík.

Co pivaři?

Přestože mezi Žatcem a Louny panuje tradiční řevnivost, obchod s pivem to prý příliš neovlivní. Možná přímo v Lounech někteří hospodští mohou žatecké pivo odmítat programově, ve vesnicích na Lounsku už je ale k dostání i pivo ze Žatce. Stejně jako řada dalších značek.

Spíš se může projevit to, že lidem, kteří pijí pivo třicet, čtyřicet let, bude chybět tradiční české pivo. My jsme ho tu vyráběli jen s konkurenčními Louny, teď jsme zůstali sami. Někdo prostě nemá rád pivo nadnárodních společností,“ přemítal Vincík. Dlouholetí štamgasti podle něj poznají, jestli je chmelový mok vyrobený tradiční cestou, nebo v moderním pivovaru, který všechny procesy urychluje. „Když pivo dlouho zraje, má bohatší chuť. Sládkové pro to mají zvláštní výraz, říkají, že je piva plná huba,“ vysvětlil žatecký ředitel.

V Ústeckém kraji vaří pivo už jen závody v Žatci, Krásném Březně a Velkém Březně. Od roku 1997 se zavřely pivovary v Děčíně, Mostě, Litoměřicích a tento týden končí výroba i v Lounech. Nové minipivovary jsou v Mostě a Varnsdorfu.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Pro české pivovary nebyl letošní rok příliš příznivý. Letošek skončí pro celý pivní trh podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven léta nevídaným meziročním propadem kolem osmi až devíti procent.

Čísla ovlivní především pokles produkce největších pivovarnických gigantů. Řada menších pivovarů přitom ale paradoxně roste. Za celkovým poklesem stojí krize spotřeby. Jak domácí, tak ale především výrazným úbytkem zahraničních turistů, kteří si v Česku dopřávají hlavně globálně známé značky velkých českých producentů.

To paradoxně pomáhá menším pivovarům, které se ve svých regionech snaží odlišit od masové produkce stále větší nabídkou specialit. Že se jim to leckde daří, dokládají meziroční nárůsty pivovarů, jako je třeba Rohozec, Lobkowicz, rakovnický Bakalář, Svijany či Bernard.

Také pro Žatecký pivovar, který patří svým výstavem k menším regionálním pivovarům, nebyl letošek tak nepříznivý, jako pro velké producenty. „Pro Žatecký pivovar bude tento rok z pohledu prodeje jeho výrobků podobný rokům minulým, a to proto, že celkový prodej piva se opět meziročně o nějaké procento zvýší. Celková čísla ještě neznáme, ale očekáváme prodej přibližně o tisíc hektolitrů vyšší ve srovnání s loňským rokem. Vloni jsme dosáhli výstavu 28 tisíc hektolitrů,“ sdělil Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru.

Pivovar se snaží každoročně přijít na trh s nějakou novinkou, letos to bylo Cornish Steam lager – nefiltrované, tzv. „kvasnicové“ pivo v láhvích, vařené na základě starocornwallského receptu.

Dovoz piva z Česka omezilo zejména Rusko

Produkci českých pivovarů ovlivňuje i klesající export. Dovoz piva z Česka omezilo zejména Rusko. „Export českých pivovarů letos klesne minimálně o 12 procent,“ řekl Jan Veselý, výkonný šéf Českého svazu pivovarů.

V případě Žateckého pivovaru ale vývoz piva narostl, zvláště do zemí, kam se žatecké pivo tradičně vyváží – do Velké Británie a USA. „Nově vyvážíme pivo například na Bermudy,“ dodal R. Vincík.

Nelichotivá čísla pivovary tajily

Velké pivovary přestaly svá – letos nelichotivá – čísla od druhého pololetí poskytovat do statistiky svazu, což byla léta zavedená praxe. A na otázky týkající se vývoje v tomto roce nedávají konkrétní odpověď. Přitom právě produkce společností Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen či Heineken ovlivňuje celkový trh nejvíc. Zajišťují zhruba tři čtvrtiny české roční produkce, která se loni pohybovala mírně pod hranicí 20 milionů hektolitrů.

Právě do skupiny Heineken patří i Pivovar Louny. „Konkrétní výstav jednotlivých pivovarů nepublikujeme,“ sdělila na dotaz Deníku k výstavu Pivovaru Louny Kateřina Eliášová, mluvčí skupiny Heineken.

Pivovar Louny ještě před několika lety vařil ročně zhruba tři sta tisíc hektolitrů piva. V posledních letech ale produkce lahvového piva stále klesala, což vedlo na konci letošního listopadu k uzavření stáčírny v Lounech. V tamní pivovaru se tak už pivo plní jen do sudů, lounské pivo se lahvuje v pivovaru Velké Březno.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Petr Kinšt


V centru města se točila reklama na pivo

[středa, 29. červenec 2009]

Reklamní spot, který pomůže s prodejem žateckého piva v Rusku, se včera odpoledne natáčel v centru Žatce. Za natáčení spotu, který nese pracovní název Žatěckij Gus (Žatecká husa - pozn. red.), dostala radnice 60 tisíc korun. Právě tolik si řekla za pronájem veřejné plochy filmařům.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Vánočním překvapením se staly ochutnávky piva ze Žateckého pivovaru až na daleké Kubě.

V Havaně, v Santiagu de Cuba a na pláži Varadera se stalo hitem žatecké exportní pivo v třetinkových lahvích a pivo Xantho, které na ostrov dovezl předseda spolku žateckých rodáků Petr Šimáček.

Foto

Na Kubu jsme přivezli čtyři basy piva ze Žatce. Původně mělo být jen pro nás, ale jakmile se rozkřiklo, že jde o české pivo, byli jsme nuceni dělat ochutnávky a všichni si pivo pochvalovali,“ říká.

Na bílých plážích Varadera jeden barman uspořádal dokonce malou degustaci. V konkurenci slabého kubánského piva Cristal i silnějšího Bucanera vyšlo jako jasný vítěz pivo ze Žatce.

Kromě domorodců měly největší zájem hlavně turistky z Kanady o černé žatecké pivo Xantho, moc jim chutnalo,“ říká Petr Šimáček.

Pivo, které se vyrábí v Žatci, lze koupit například v Anglii, Německu, Švédsku, Austrálii či Spojených státech. Tam všude žatecký pivovar vyváží. „Exportujeme asi patnáct procent výroby, což znamená necelých 5000 hektolitrů. Toto číslo se ale každoročně zvyšuje, daří se nám prodávat více piv jak doma, tak i v zahraničí, v průměru asi o 5%,“ uvedl Radek Vincík, obchodní ředitel žateckého pivovaru. “Na Kubu zatím nevyvážíme, ale zájem o naše pivo na Kubě či v Kanadě, to by byla výzva k dalšímu možnému rozšíření exportu v roce 2009,“ usmál se.

Zdroj: Žatecký deník | Foto: Petr Šimáček


Žatecký pivovar se stal nejúspěšnějším pivovarem tradiční Žatecké degustace na Dočesné 2008 v Žatci. Degustaci organizoval Chmelařský Institut v Žatci, což samo o sobě je zárukou profesionálně připravené a realizované soutěže jednotlivých piv a pivovarů. V nejprestižnější kategorii Ležák Světlý triumfoval Žatecký pivovar se svým pivem ŽATEC EXPORT. Tmavý speciál ŽATEC XANTHO získal 2. místo v kategorii Speciální piva tmavá a pivo LUČAN PREMIUM TMAVÉ obsadilo 3. místo mezi Ležáky Tmavými.

Zdroj: Žatecký pivovar.cz


Žatecký pivovar ze severu Čech nyní vyrábí 30 tisíc hektolitrů piva ročně. Přitom v roce 2002 to bylo jen osm tisíc hektolitrů a pivovaru hrozil zánik. Spasil ho nový majitel, angličan Rolf Munding. Ten zde investoval půl miliardy a pivo se snaží prosadit například v prestižních londýnských restauracích.

Foto

"Pohybuje se v mezinárodním obchodě dlouho, takže nám pomohl s exportem. Otevření cest do Anglie, Ameriky, Austrálie, to je jeho práce," oceňuje pomoc majitele současný obchodní ředitel Radek Vincík.

Pro pivovar je přitom vývoz životně důležitý. Polovina produkce se vyváží, roste například odbyt v Rusku. Naproti tomu v Česku se žatecké pivo prodává jen v okolí. I když...

"Jsme lokální pivovar, nemáme větší ambice. Ale je pravda, že ty lokální hranice se pořád rozšiřují, jak do našeho okolí přichází i jiné pivovary," vysvětluje Vincík. Žatecké pivo už je tak k dostání nejen v okrese Loun a jeho okolí, ale třeba na Karlovarsku, Mělnicku, Kladensku.

Ceny piva v Česku ale pořád nejsou takové jako v zahraničí. "Od začátku bylo naším cílem vařit vysoce kvalitní pivo. Tomu také odpovídají ceny. Snažíme se například dostat do prestižních restaurací. Ať je to ve středu Londýna nebo v trendových restauracích v Americe. Ceny jako tam si ale v tuzemsku dovolit nemůžeme," říká Vincík.

Proto není výjimkou, že když mladí Angličané, kteří ochutnali pivo v Londýně, přijedou do Žatce, nestačí se divit. "To se stává. Přijdou tady do restaurace, otevřou jídelní lístek a když vidí ceny, málem jim vypadnou oči,“ potvrzuje Vincík. Zatímco v Londýně je žatecké pivo za tři a půl libry, tedy přes 100 korun, v Žatci je za nějakých patnáct korun.

Zdroj: iDnes.cz | foto: Karel Kopáč


Město Žatec a tamní pivovar se dohodly na splátkování dluhu, jehož zaplacení město požaduje po firmě za to, že včas neopravila tři domy v centru. Dluh je ve výši 485 tisíc korun.

Foto

Společnost Žatecký pivovar koupila v roce 2002 od města domy č.p. 84 a 85 s tím, že pod podmínkou smluvní pokuty je opraví do konce letošního ledna. K tomu ale nedošlo. Stejně tak jako v případě domu č.p. 639, který měl pivovar zrekonstruovat rovněž do konce letošního ledna. Pivovar bude dluh hradit od tohoto měsíce formou měsíčních splátek ve výši třicet tisíc korun. Tento týden to schválili žatečtí radní. Trojice domů se nachází v bezprostřední blízkosti pivovaru mezi ulicí J. Hory a Žižkovým náměstím.

Zatímco ještě před několika lety město zpravidla žádosti vlastníků domů o posunutí termínů rekonstrukcí schvalovalo, nyní je téměř vždy zastupitelstvo na doporučení radních zamítá. Majitelé nemovitostí, kteří je před časem koupili od města, tak musí v případě nedodržení termínu splatit smluvní pokuty. Například na poslední schůzi žatečtí zastupitelé jednali o celkem třech žádostech na prodloužení termínů oprav domů nebo prominutí smluvní pokuty.

Ani jedné tamní zástupci občanů nevyhověli, a to i přesto, že někteří zastupitelé vyjádřili pochybnosti o tom, zda město není příliš tvrdé v hodnocení dokončení rekonstrukcí. Některým domům totiž prý chybí k dokončení jen fasáda. „Každý ví, do čeho jde. Stavebníci nemohou vstupovat do projektů, pokud ví, že nemohou dostát svým závazkům. Nemůžeme jim neustále ustupovat,“ vysvětloval nekompromisní postoj radnice Erich Knoblauch, starosta Žatce.

Promíjení pokut a žádosti o prodloužení termínů se staly v poslední době tradičním bodem jednání žateckých zastupitelů. Někteří z nich volají po změně systému prodeje domů.

Zdroj: Žatecký deník | Autoři: Petr Kynšt, Zbyněk Dlouhý | Foto: Jan Vraný


Žatecké pivo má nové etikety

[středa, 6. únor 2008]

Obrys Žatce a nové logo pivovaru zdobí žatecké pivo. Zcela nové etikety, které se mění po šesti letech a jež navrhla Hana Klůchová z Prostějova, včera představil Žatecký pivovar. „Nové etikety se budou na lahvích v prodeji objevovat postupně. Ke kompletní výměně u všech piv by mělo dojít během dvou měsíců,“ vysvětlil ředitel závodu a hlavní sládek Radek Bařtipán.

Přestože pivovar mírně změnil i druh písma, název produktu zůstává. Dominantou etiket je dál nápis Žatec. Změna nálepky na lahvích přišla po relativně dlouhé době, obchodníci jejich vzhled většinou mění častěji. „Nám se ale původní etikety líbily, proto jsme ke změně přikročili až po šesti letech,“ přiznal obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík.

Během šesti let ale v pivovaru došlo k mnoha jiným změnám. „Za tu dobu jsme investovali asi 400 milionů korun. Prakticky se vyměnila kompletně výrobní technologie, tedy varna, vířivá káď, spilka, tanky nebo filtry,“ prozradil Vincík.

Všechny změny platil majitel pivovaru Rolf Munding. Hosté slavnostního představení nových etiket se včera mohli se všemi novinkami seznámit na prohlídkové trase, při které prošli celou výrobou piva. Pivovar po ní pravidelně provází i turisty. „Máme tady dvě prohlídkové trasy. Kdo si připlatí, toho vezmeme i do sklepů a natočíme pivo přímo z tanků,“ říká jeden z průvodců.

Sklepy pocházejí ze středověku, neboť pivovar vznikal na konci 18. století na místě bývalého přemyslovského hradu. Ten připomíná i věž v areálu pivovaru, které se říká Vodárenská. „Nevím vlastně proč, protože vodárna tam snad nikdy nebyla. Je to poslední nadzemní připomínka hradu. Bohužel je ve špatném stavu a není přístupná,“ řekl Bařtipán.

Jako hlavní sládek připomněl i hlavní výhody žateckého piva. „Už se nevaří jako před časem ze všeho, co se dalo koupit. Používáme výhradně přirozené suroviny, tedy zdejší vodu, středočeský slad a chmel z žatecké oblasti, konkrétně ze Stekníku,“ řekl Bařtipán.

Žatecký pivovar patří k malým výrobcům, kterým se daří udržet pozici na trhu. Loni dokonce navýšil výstav na 26 400 hektolitrů, což je nejvíc v moderní historii. Kromě Česka se žatecké pivo prodává třeba v USA, Austrálii či Velké Británii. Pivovar vyrábí sedm druhů piv, včetně speciálů Baronky a Xantho.

Chystá speciální velikonoční ležák

Žatečtí kromě etikety chystají letos i další novinky. „Před Vánoci jsme uvedli na trh speciální patnáctistupňový ležák, o který byl velký zájem. Další speciál chceme představit o Velikonocích,“ prozradil Vincík. Během včerejší slavnosti přinesl jeden z místních sběratelů do pivovaru také sbírku etiket starých až čtyřicet let. Pamětníci tak mohli vzpomínat na národní podnik Severočeské pivovary nebo cenu 2,50 Kčs za tehdejší žateckou světlou desítku.

Zdroj: MF Dnes


Vyrobili věčné pivo?

[čtvrtek, 10. leden 2008]

Kuriózní sudy s pivem pustil do oběhu Žatecký pivovar.

Datem jejich minimální trvanlivosti je podle razítka 31. únor. Den, který neexistuje! Jeden ze zaměstnanců špatně nastavil datum na razítku.

Foto

"Asi jsme přispěli sběratelům kuriozit," usmíval se obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík. Připustil ale, že problém by mohl nastat, kdyby chtěl někdo sud reklamovat. "Netuším, jak bych to řešil," dodal.

Zdroj a foto: Blesk.cz | Autor: Jana Ulrichová


Žatecký pivovar se rozhodl vsadit na dámskou klientelu a představil nový výrobek, pivo Žatec Xantho. Obchodní ředitel pivovaru Radek Vincík uvedl, že by mělo mít pozitivní vliv na osteoporózu, tedy řídnutí kostí, postihující zejména právě ženy.

Nové pivo připravil pivovar společně s odborníky z Chmelařského institutu. Podle Vincíka obsahuje přírodní látky, jež příznivě působí na lidské zdraví. Patří mezi ně i xantohumol a isoxantohumol. Do piva přecházejí z chmele a pozitivně ovlivňují osteoporózu.

Žatec Xantho je dodáván na trh v kartonech o 24 nevratných láhvích s objemem 0,33 litru. "Jedná se o tmavý speciál s koncentrací původní mladiny 14 procent a obsahem alkoholu 5,7 procenta. Vzhledem k vyššímu obsahu alkoholu a delšímu ležení ve sklepě má tento výrobek trvanlivost jeden rok," uvedl Vincík. (iDnes)


Ve 26. čísle odborného časopisu Modern Brewery Age Weekly ze dne 25. června 2007 vycházejícího ve Spojených státech bylo kromě jiného podrobeno testování pivo Žatec, které do Spojených států dováží společnost Merchant du Vin ze Seattlu. Degustační komise složená ze šesti členů, převážně novinářů má možnost ohodnotit každý výrobek body od 1 do 5, přičemž obdrží-li pivo všech pět bodů, znamená to: „Skvělé v každém ohledu. Má opravdu styl, oceněno každým členem komise.“ A právě to se povedlo pivu Žatec. V degustaci dne 25. 6. 2007 obdrželo všech 5 bodů a zařadilo se mezi nejlépe hodnocená piva ve Spojených státech. Článek s tímto hodnocením obsahuje mimo jiné fotku láhve piva Žatec s následujícím popisem: „Žatec je pikantní český ležák nově importovaný společností Merchant du Vin ze Seattlu, WA. Myslíme si, že je to jedno z nejlepších piv ve své kategorii.“ (Web Žatecký pivovar)


Pokud chceme v zahraničí uspět, musíme nabízet něco navíc, říká Radek Vincík, obchodní ředitel pivovaru Žatec. Novinkou tohoto podniku bude letos třeba tmavé pivo, které má pozitivní účinky na osteoporózu neboli řídnutí kostí. Nemoc, kterou trpí více žen než mužů a jež se projevuje častější lámavostí jednotlivých kostí.

* Kolik hektolitrů piva vyprodukuje za rok Žatecký pivovar?

Ročně se jedná zhruba o 28 tisíc hektolitrů.

* Kolik piv z tohoto množství se vám podaří prodat do zahraničí?

Je to něco okolo 15 procent, což znamená 4200 hektolitrů. Toto číslo se ale každoročně zvyšuje, daří se nám prodávat více piv jak u nás doma, tak i v zahraničí, v průměru tak o 5 procent.

* Kde všude se můžete v zahraničí setkat s vaší značkou?

Především v Anglii, Austrálii, Švédsku, USA, Itálii a Německu. V minulosti jsme také pivo dováželi do exotičtějších zemí – jako je Hongkong a Japonsko. Naposledy se nám podařilo prorazit na americký trh.

* Ve kterých částech Spojených států mohou Američané žatecké pivo ochutnat?

Prozatím ve státě Washington. V Americe funguje obchod alkoholem trochu jinak. Každý prodejce má licenci na prodej alkoholu ve státě, ve kterém působí, a možná do několika okolních. Ten, kdo začne prodávat naše pivo, má celoamerickou licenci, žatecký mok se tak může v budoucnosti dostat do více částí v Americe. Naše pivo je v porovnání s ostatními českými vývozními značkami o něco dražší, i z toho důvodu ho lidé najdou jen v restauracích či barech. To, že jsme o něco dražší, tkví především v tom, že jsme malý pivovar. Pokud se chceme prosadit, musíme nabízet něco navíc – v našem případě se jedná o výrobu piva tradiční recepturou – to tu cenu trochu zvedá.

* Chystáte se v letošním roce představit nějakou novinku?

Ve spolupráci s žateckým chmelařským institutem pracujeme v současné době na druhu tmavého piva, který by měl pozitivní účinky na osteoporózu. Chmel obsahuje určitou látku, která na tuto nemoc částečně působí. Víc bych prozatím nechtěl prozrazovat.

* Jakým způsobem se prezentujete v zahraničí, aby si prodejce vybral zrovna vaše pivo?

Určitě nám pomohlo například to, že jsme se v loňském roce zúčastnili Mezinárodního pivního festivalu, který se konal v australském Sydney. Naše pivo bylo zvoleno nejlepším pivem soutěže. A to se v přehlídce předvedlo 48 pivovarů z celého světa, včetně dvou českých. Porazili jsme takové značky, jako jsou třeba Carlsberg či Heineken.

* Jaký druh piva vyvážíte do zahraničí?

Jedná se pouze o dvanáctistupňový ležák. Vyvážíme ho ve speciálně vyrobených třetinových lahvích, v jiné podobě se do zahraničí nedostane. (MF Dnes)


Na XVII. reprezentačních slavnostech piva v Táboře vybojoval Žatecký pivovar opět cennou trofej. Pivo Žatec Premium získalo Stříbrnou pivní pečeť v kategorii Světlý ležák. Jedná se o výrazný a opakovaný úspěch této značky, neboť degustační soutěž O zlatou pivní pečeť, která se každoročně koná v Táboře v kongresovém sálu Amber hotelu Palcát, je jednou z nejvýše ceněných odborných degustací v České republice. Letošního ročníku této prestižní soutěže se zúčastnilo 64 pivovarů, které do soutěže přihlásily celkem 268 vzorků. (Web Žatecký pivovar)


Žatecký pivovar plánuje uvést na trh novou značku piva. Letos také počítá s investicemi do technologií a budov.

Několik let už vlastní pivovar v Žatci Rolf Munding z Velké Británie. Pivovaru se daří od jeho vstupu do společnosti každý rok zvyšovat výstav a pravidelně přichází na trh s novou značkou piva. Už vloni pivovar avizoval novinku v podobě piva se zdraví prospěšnými látkami. "Vloni jsme ve spolupráci s Chmelařským institutem v Žatci zkoušeli várky piva, které by díky obsaženým látkám mělo mít pozitivní vliv na některé zdravotní neduhy, které sužují zvláště pak ženy. Je důležité, abychom toto pivo dobře připravili a proto jsme si na jeho přípravu nechali dostatek času. Nedokáži nyní odhadnout, přijde-li tato novinka na trh v letošním roce nebo až v roce příštím," uvedl Radek Vincík, obchodní ředitel Žateckého pivovaru.

Letos počítá pivovar s investicemi do technologií.

"Především do těch částí, které mají přímý vliv na chuť a trvanlivost piva. A také do částí pivovaru, které nám umožní vyšší možnost variability v balení výrobků. Za krátkou dobu i tuzemští zákazníci budou moci zakoupit žatecké pivo v nových obalech," uvedl Radek Vincík.

Podle jeho slov kromě toho společnost v letošním roce připravuje také investice do rekonstrukce objektů v areálu pivovaru. (Žatecký a Lounský deník)


Žatecké pivo vyhrálo v Austrálii

[úterý, 13. červen 2006]

Na Mezinárodním pivním festivalu v australském Sydney účastníkům nejvíc zachutnalo pivo z pivovaru v severočeském Žatci. Přehlídky u protinožců se zúčastnilo na pět desítek pivovarů z celého světa, včetně Plzeňského prazdroje, Staropramenu a Žateckého pivovaru. První místo získalo pivo značky Žatec, na druhém místě skončil mok Duvel z Belgie a na třetím místě Leffe Blonde také z Belgie. (Právo)


Zpráva Žateckého pivovaru

[pondělí, 13. únor 2006]

1. Výstav Žateckého pivovaru v roce 2005 a plán na rok 2006

V roce 2005 činil výstav Žateckého pivovaru 27,5 tis.hl, což oproti roku 2004 představovalo nárůst o zhruba 15%. Jedná se o nepřetržitý růst od roku 2002, kdy pivovar koupil současný majitel. V tomto trendu by pivovar chtěl pokračovat i v roce 2006, kdy plánuje přesáhnout 30-ti tisícovou hranici.

2. Výrobní program pivovaru, novinky

Každý rok od roku 2002 přišel Žatecký pivovar s jednou novinkou. V loňském roce bylo uvedeno na trh (v rámci žatecké Dočesné) pivo Baronka, silnější světlý ležák s delší dobou zrání v ležáckém tanku. Tím se počet druhů piv vyráběných v Žateckém pivovaru zvýšil na 6. Jedná se o tradiční druhy Žatec Světlé, Žatec Premium a Žatec Export, novinku z roku 2004 tmavý ležák Lučan Premium Tmavé a již zmíněnou Baronku. Do vybraných restaurací se dodává tzv. kvasnicové pivo, tzn. pivo stáčené přímo z ležáckého tanku, nefiltrované.

3. Export

Z celkového ročního výstavu pivovaru bylo 15% produkce určeno na export. Hlavními zahraničními trhy jsou stále Anglie, Švédsko a Itálie, tradiční odběratelé jsou v Německu, Hongkongu a Japonsku, nově se velmi slibně rozvíjí prodej žateckého piva v Austrálii.

4. Počet zaměstnanců

V současné době pracuje v pivovaru 44 zaměstnanců. (Zpráva Žateckého pivovaru)


Zajít si v Londýně na žatecké pivo? Žádný problém. Žatecký rodák Petr Šimáček si takovou radost dopřává dvakrát ročně.

„Pivo ze Žatce v Londýně, to patriotovi zvedne sebevědomí,“ pochvaluje si Šimáček, který je předsedou Sdružení rodáků a přátel města Žatce.

V centru britské metropole je hospod a barů se žateckým pivem hned několik. Na Charterhouse street v podniku Smiths of Smithfield je k dostání ve dvou barech a jedné restauraci. K mání je podle místní tradice ve třetinkových lahvích, ale také točené. „Moc se o něm neví a je dost drahé. Třetinka piva stojí dvě libry, tedy jako whisky,“ říká Šimáček.

Po evropských městech cestuje sám pracovně nebo se ženou jako turista. „Vyrážíme na prodloužené víkendy. Města jako Madrid nebo Řím už jsme si prohlédli. Londýn je pikantní i kvůli tomu žateckému pivu. Poprvé jsem ovšem měl velký problém to v té ulici najít, je tam jedna hospůdka vedle druhé,“ vzpomíná žatecký rodák.

Když seděl jednou u piva v Londýně s přáteli, dali se do řeči s tamními štamgasty. A ti je hned plácali po zádech, když zjistili, že jsou z místa, kde se pivo vyrábí. „Čechy a Žatec mají spojené s dobrým pivem. Teď už i ví, kde to je. Ukázal jsem jim to na mapě,“ říká Šimáček

Pivo ze Žatce se prodává na různých místech světa. „Významné jsou pro náš pivovar trhy v Hongkongu, Japonsku, Irsku, Německu, Švédsku či nejnověji v Austrálii. V současné době je však stále největším trhem pro pivovar Velká Británie,“ říká obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Šimáček se potkal se žateckým pivem také na východ od českých hranic. „Když jsem jel na výstavu do ukrajinského Kyjeva, viděl jsem tam muže v uniformě, jak veze jednu basu. Dali jsme se do řeči, hodně pivo chválil,“ potěšilo Šimáčka.

Ukrajina patří k zemím, kde se žatecké pivo snaží prosadit na trhu nově. Velké plány mají ale žatečtí rodáci také v Praze. „Pořád máme sen, že tam otevřeme žateckou restauraci,“ přiznává Šimáček. (MF Dnes)


Pivo Baronka se neztratilo, opět se vyrábí. Poté, kdy skončila jeho výroba v litoměřickém pivovaru, začal pivo, jež vzniklo na počest lásky německého básníka Wolfganga Goetha, krásné Ulriky, vyrábět pivovar v Žatci.

Iniciátorem vzniku nového piva byla obec Třebívlice na Litoměřicku, kde baronka Ulrika von Levetzow strávila téměř celý život. Speciální pivo se vaří podle receptury z roku 1999, kdy mok vyráběl Korunní pivovar Litoměřice.

Poprvé jej pili v Třebívlicích návštěvníci oslav konaných k 250. výročí narození Goetha a 100. výročí skonu jeho poslední lásky v červenci 1999, sdělil starosta obce Josef Seifert. Korunní pivovar ale v roce 2002 zkrachoval.

"Patentovaný název Baronka jsme převzali z Litoměřic a hledali někoho, kdo by speciální pivo začal znovu vařit," uvedl starosta Třebívlic Josef Seifert. V Žatci obec uspěla. Před měsícem se začalo vyrábět. "Ochutnali jsme mok a je stejně dobrý jako ten původní," zdůraznil starosta.

Čepovat se Baronka bude hlavně na Litoměřicku. Samozřejmě v samotných Třebívlicích, kde Ulrika zemřela v roce 1899 ve věku 95 let. Zájem ale projevily restaurace, které spolupracovaly s Korunním pivovarem. Vyvážet by se Baronka mohla i do Německa, kde se Ulrika narodila.

Slavný německý básník Goethe (1749-1832) potkal krásnou Ulriku v roce 1821 v Mariánských Lázních. Tehdy jí bylo 17 let. Požádal o její ruku, i když historici tu a tam spekulují, že básníka zajímala i Ulričina matka. Každopádně byl Goethe rodinou odmítnut a Ulriku si nevzal. (iDnes)


«« « Strana 3 z 4 » »»
1 2 3 4

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI