Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

SABMiller


Pivní.info

Úspěšní čeští reprezentanti budou moci své olympijské medaile oslavit tradičním plzeňským pivem – budou oceněni poukazem na odběr piva Pilsner Urquell na celý rok. Celkem si budou moci vyzvednout 160 l piva, což je množství vycházející z průměrné spotřeby na osobu v České republice. Přímo v Českém olympijském domě v Pekingu pak získají pětilitrový soudek piva Pilsner Urquell. Ceny předá přímo na místě Jan Kovář, sportovní manažer Plzeňského Prazdroje.

„Jako generální partner Českého olympijského týmu bychom rádi ocenili špičkové sportovní výkony. Věříme, že pro českou reprezentaci budou tyto olympijské hry velmi úspěšné – celkem máme na místě připraveno 30 pětilitrových soudků a těšíme se, že je všechny rozdáme našim olympionikům na oslavu jejich medailí,“ říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

Veškeré zásoby piva Pilsner Urquell, které byly v předstihu poslány lodí z Hamburku do přístavu Xiang, byly bez potíží procleny a jsou v tuto chvíli převáženy do Českého olympijského domu. Pro sportovce i ostatní hosty se zde bude také plzeňský ležák čepovat.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Gambrinus den: letos poprvé!

[úterý, 5. srpen 2008]

Řekli jsme si, že nejoblíbenější české pivo – i jeho příznivci – by si zasloužili konečně i svůj vlastní svátek. A už je to tady. Na sobotu 30. srpna 2008 se chystá první ročník oslavy nazvané jednoduše a jasně Gambrinus den. A kde se koná? No přece tam, kde je pivo Gambrinus už od roku 1869 doma, tedy v Plzni.

Na prvním Gambrinus dni v historii vám hodláme naservírovat pořádnou porci řízné zábavy. Každý by si tu měl najít to pravé. To hlavní, o co tady půjde, je samozřejmě pivo Gambrinus, ale chybět nemůže ani vydatný hudební program nebo prostor pro fanoušky fotbalu. A potom celá řada dalších doprovodných akcí a nějaký ten speciální host.

Akce se koná na několika místech Plzně: na nádvoří pivovaru Plzeňského Prazdroje, ve Štruncových sadech a na náměstí Republiky. Začíná se v sobotu 30. srpna v jedenáct hodin dopoledne a před půlnocí se nekončí! Dopravovat se můžete také plzeňskou Gambrinus fotbalovou tramvají.

A jelikož jde o svátek piva, uvaří pro vás pivovarští mistři i specialitu, kterou jinde neochutnáte: nepasterovaný a nefiltrovaný speciál Gambrinus 13°, který se bude točit přímo z cisteren.

Zdroj: Gambrinus.cz


Skupina SABMiller spustila novú webstránku www.TalkingAlcohol.com. Jej účelom je poskytnúť dospelým spotrebiteľom kompletné informácie o alkohole, od výroby piva až po jeho účinky na ľudské telo a docieliť tak, aby boli dostatočne zodpovední pri požívaní alkoholických nápojov.

Webová stránka obsahuje okrem iného aj sekciu „alkohol a tvoje telo“, ktorá zahŕňa aj interaktívny výlet po ľudskom organizme a vysvetľuje, ako je alkohol absorbovaný a následne spracovávaný. Táto stránka, ako jediná, informuje spotrebiteľa o faktoch týkajúcich sa obsahu a zložení (napr. obilných zŕn a uhľohydrátov) 100 značiek pív na celom svete. Stránku www.TalkingAlcohol.com vytvorila skupina SABMiller, jedna z najväčších spoločností zaoberajúcich sa výrobou piva na svete a ide o prvú celosvetovú iniciatívu takéhoto druhu. Na Slovensku je skupina SABMiller zastúpená spoločnosťou Pivovary Topvar, a.s.

Pre vytvorenie internetovej stránky boli potrebné rozsiahle informácie z uznávaných zdrojov, pričom prebehli tiež konzultácie s medzinárodnými odborníkmi. Dr Alfred I. Neuget, profesor medicíny a epidemiológie na Columbijskej Univerzite povedal: “Webová stránka na mňa zapôsobila. Obsah je veľmi prehľadný a pre bežného človeka jednoducho pochopiteľný, avšak nie triviálny.“

Drahomíra Mandíková, manažérka pre vonkajšie vzťahy, spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., dodáva: „Veríme, že pre väčšinu spotrebiteľov je naše pivo jednou z vecí, ktorá patrí k pôžitkom, zaujímame sa ale aj o neblahé následky nezodpovedného požívania alkoholu. S TalkingAlcohol.com veríme, že dospelým pripomenieme, aby nezabudli na zodpovedné rozhodnutia, pokiaľ ide o alkohol.“

Webová stránka bola vytvorená v anglickom jazyku a v najbližších mesiacoch bude dostupná aj v češtine, poľštine, ruštine, španielčine a taliančine.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Gambrinus chce označení České pivo

[čtvrtek, 24. červenec 2008]

Včera o půlnoci vypršela půlroční lhůta od zveřejnění žádosti o zápis chráněného zeměpisného označení České pivo u Evropské komise. Tím bylo ukončeno připomínkové řízení k žádosti Českého svazu pivovarů a sladoven o registraci. Plzeňský Prazdroj hodlá toto označení použít v první řadě pro nejoblíbenější české pivo Gambrinus, který je díky své vyrovnané chuti považováno za prototyp českého výčepního piva.

Registrace ochranné známky nově stanoví podmínky pro označení, které již nyní používají některé pivovary na svých etiketách. Doposud jim v tom nic nebránilo; jednalo se o prosté označení, pro jehož používání nebyly stanoveny podmínky.

My jsme se s Gambrinusem rozhodli počkat až do konce procesu registrace. Pak se k oficiálnímu označení přihlásíme,“ říká Jan Hlaváček, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Gambrinus je vyráběn striktně ze tří základních pivovarských surovin – sladu, chmele a vody – bez použití náhražek a chemických preparátů a jistě tak splní požadavky pro označení České pivo,“ řekl k připravované registraci Gambrinus ředitel Výzkumného ústavu pivovarsko-sladařského Karel Kosař. Právě výzkumný ústav se podílel na stanovení podmínek pro registraci.

Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni nebyly vzneseny žádné připomínky ze strany členských států EU, bude následovat publikace tohoto označení ve Věstníku Evropské komise formou nařízení Evropské komise. Po vydání nařízení, což může trvat 3–4 měsíce, budou muset všechny pivovary, které budou chtít známku České pivo využívat, splnit stanovená kriteria.

Základními požadavky jsou:

1. místo výroby ve vymezené zeměpisné oblasti

2. místo původu a složení základních surovin

3. použitá technologie typická pro výrobu českého piva

4. kvalitativní ukazatele hotového piva jako je extrakt v původní mladině, obsah alkoholu, barva, hořkost, pH, míra prokvašení

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


– Dobrou zprávu pro všechny, kdo míří na olympijské hry do Pekingu, má Český olympijský dům (ČOD), v jehož prostorách bude k dispozici pivo Pilsner Urquell čepované předními plzeňskými odborníky. O nedostatek piva nemusí mít návštěvníci Českého olympijského domu strach, do Číny putovalo 120 sudů. Plechovkové pivo Pilsner Urquell se podařilo prosadit i přímo do olympijské vesnice, kde budou ubytováni naši sportovci a jejich realizační týmy. Pro úspěšné sportovce navíc slibuje Jan Kovář, sportovní manažer Plzeňského Prazdroje, příjemné překvapení.

Už na minulých olympiádách jsme se setkali s obrovským zájmem o naše pivo, a tak jsme pro sportovce a návštěvníky ČOD i letos připravili možnost připít si na sportovní výkony pivem Pilsner Urquell. Pro úspěšné reprezentanty máme navíc jedno příjemné překvapení – a to soudky piva s přenosným výčepním zařízením. Celkem s sebou vezu 30 pětilitrových soudků a věřím, že je všechny rozdáme našim olympionikům na oslavu jejich medailí,“ říká Jan Kovář, sportovní manažer Plzeňského Prazdroje.

Celkově odjelo lodí z Hamburku kromě 120 sudů a 150 kartonů plechovek také spousta vybavení potřebného pro správné načepování plzeňského piva včetně výčepní technologie a dalších nezbytných náležitostí (skleničky, podtácky, ubrusy atd.). Ještě předtím, než odplulo do přístavu Xiang, musely se vyřídit nezbytné formality a povolení. Velkou zásluhu na jejich zajištění má i český velvyslanec v Číně pan Vratislav Grepl.

Sídlem Českého olympijského domu bude Gloria Plaza v Pekingu, třicetipatrový hotel, v němž česká výprava zabere dvě patra. Označení ČOD a jejich partnerů bude již před hotelem, uvnitř i na recepci. Ve třetím patře bude velký bar se dvěma výčepními místy, kde bude hostům a sportovcům k dispozici čepovaný ležák Pilsner Urquell, který je generálním partnerem Českého olympijského týmu.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Stále větší množství smrtelných nehod na našich silnicích dokazuje, že problematika pití alkoholu za volantem je opravdu vážná. Společnost Plzeňský Prazdroj se jednoznačně staví za nulovou toleranci alkoholu a podporuje to i svými aktivitami – v pětitýdenní letní kampani na 200 místech celé ČR rozdají hostesky 150 tisíc chlazených plechovek nealkoholického piva Radegast Birell.

Radegast Birell je nejoblíbenější a nejprodávanější českou značkou nealkoholického piva v ČR (2 ze 3 prodaných nealko piv jsou Radegast Birell) a jako taková se snaží apelovat na zodpovědnost řidičů. Proto vyjedou do 200 míst ve více než 90 městech a obcích České republiky týmy hostesek, které budou v pětitýdenní kampani upozorňovat řidiče na nebezpečí alkoholu za volantem a rozdají jim 150 tisíc chlazených plechovek nealkoholického piva Radegast Birell.

Kampaň pořádá Radegast Birell již třetím rokem, spotřebuje při ní cca 2 tuny suchého ledu a promotýmy pokaždé celkem najedou téměř 100 000 km. Pohybují se po všech krajích ČR, především na parkovištích hypermarketů, ale potkáte je i na letních hudebních festivalech (Benátská noc či Sázava Fest), čerpacích stanicích, autokempech, cyklostezkách nebo hodně frekventovaných místech českých měst.

Přestože spotřeba nealko piva mezi řidiči vzrůstá, najdou se stále takoví, kteří se před jízdou napijí alkoholu, byť i malého množství. „Nevidíme jediný důvod pro to, aby se v tomto smyslu zákon změkčoval,“ říká manažer komunikace Plzeňského Prazdroje Marek Hlavica. „Jsme přesvědčeni, že i průmysl se může podílet na řešení tohoto společen-ského problému a současně hledat způsoby, jak negativním důsledkům nezodpovědného pití bránit. Veřejnost by měla vědět, že Prazdroj je jednoznačně pro nulu. Řidiči by neměli zodpovědnost vůči sobě samým a vůči svému okolí brát na lehkou váhu. Pokud pijete alkohol, na řízení motorového vozidla ani nepomýšlejte,“ zdůrazňuje Hlavica.

Plzeňský Prazdroj je zakládajícím členem Iniciativy odpovědných pivovarů, která stanoví pravidla samoregulace reklamy pro výrobce alkoholu a iniciuje osvětové kampaně. Sám pak podporuje unikátní službu Promile INFO, která poskytuje informaci o aktuální hladině alkoholu v krvi a o čase, kdy může řidič bezpečně zasednout za volant.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Nealkoholické pivo je v České republice stále populárnější. Jak potvrdil výzkum zadaný společností Plzeňský Prazdroj, v současnosti je spotřeba nealko piva zhruba 5x větší oproti roku 2000 a ochutnalo ho již více než 30 % Čechů starších 18 let. Vedle motoristů a cyklistů si ho stále častěji dávají také lidé v práci, v restauraci, doma nebo na zahradě. Na špici popularity se drží Radegast Birell od Plzeňského Prazdroje - 2 ze 3 nealkoholických piv prodaných v ČR nesou právě tuto značku.

Graf

Rozsáhlý průzkum potvrdil, že nealko pivo si vydobylo silnou pozici. Z průzkumu vyplývá, že z těch, kteří pijí nealkoholické pivo, si ho celých 83 % dává minimálně jednou týdně. Nejoblíbenějším obdobím je samozřejmě léto, kdy nealko pivo nejlépe osvěží. Dvě třetiny konzumentů nealkoholického piva jsou přesvědčeny, že je osvěží daleko lépe než limonády nebo slazené nápoje.

Skvělé osvěžení a zároveň žádná omezení způsobená konzumací alkoholu - to jsou hlavní přednosti, které konzumenti na nealkoholickém pivu oceňují. Odborníci zase zdůrazňují, že nealkoholické pivo obsahuje stejné prospěšné látky, jako pivo alkoholické. "Složením je nealkoholické pivo vlastně iontový nápoj, který je vhodný pro sportovce, řidiče a cyklisty a výrazně snižuje riziko úrazů. Vitamíny skupiny B, které jsou v něm obsažené, zase pomáhají tělu získávat energii a jsou důležité pro nervový systém," říká nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.

Ze značek nealkoholických piv si nejoblíbenější pozici drží Radegast Birell, který je zároveň nejznámější českou značkou nealko piva. Celých 94 % konzumentů ho opakovaně vyzkoušelo. Stále větší oblibě se těší také čepovaná forma nealkoholického piva, která obzvláště v létě perfektně osvěží. Čepované nealkoholické pivo už ochutnalo přes 50 % konzumentů a většina z nich se k němu opakovaně vrací. Nejrozšířenější značkou čepovaného piva je opět Radegast Birell, který v současnosti nabízí několik set provozoven.

Tipy pro správný pitný režim v letním období (DOC, 320 kB, soubor s otevře do nového okna)

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Prodeje piva Pilsner Urquell ve Španělsku vzrostly za posledních 12 měsíců ze 7 tis. hl o 70 procent a dosáhly objemu přes 12 000 hl. Tento růst se podařil i přesto, že trh s pivem ve Španělsku v loňském roce stagnoval. Pilsner Urquell je ve Španělsku považován za prémiový ležák a jeho cena se pohybuje o 10 až 15 % výše než u konkurenčních importovaných piv a o 50 – 100 % výše než u piv domácích.

V uplynulém roce kromě prodejů souběžně vzrostla i distribuce a tedy i počet míst, kde si můžete Pilsner Urquell koupit. Plzeňský ležák najdete ve více než 750 obchodech a 1 650 restauracích, z nichž ve 150 si můžete dát i čepovanou variantu. Největší restaurace prodávají přes 400 hl Pilsner Urquell ročně. Více než 30 procent prodejů se uskuteční v Madridu a jeho okolí, druhou lokalitou je Barcelona.

„Na španělském trhu se značka Pilsner Urquell profiluje jako vysoce prémiová značka, a proto jsme mnoho aktivit zaměřili na spolupráci s kvalitními restauracemi a především rozšíření možnosti si toto pivo ve Španělsku koupit. Jsme rádi, že dnes je to již na téměř 2,5 tisících místech,“ řekl Christopher Shewan, ředitel pobočky společnosti Plzeňský Prazdroj ve Španělsku.

Nejznámější španělské restaurace s pivem Pilsner Urquell:

- El Botanico, vedle musea Prado, Madrid

- El Abac Restaurant, Barcelona (oceněna 2 hvězdami Michelin)

- Pinocchio in La Boqueria, Barcelona

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


V horkých letních dnech výrazně roste spotřeba piva oproti jiným měsícům. Příležitostí, kde se osvěžit dobrým chlazeným pivem, se nabízí spousta - na zahrádce restaurace, na letním hudebním festivalu, na soukromé zahradní party s přáteli nebo jen tak na terase u džbánku. „Bude se vám hodit několik tipů, které váš pivní zážitek ještě vylepší,“ říká Jan Hlaváček, vrchní sládek nejprodávanějšího českého piva Gambrinus.

Foto

Pivo v hospodě, na zahrádce či na festivalu

V letních měsících vystoupí rtuť teploměru často i nad tropických 30 °C. Ideální teplota piva pro konzumaci je však 7-8 °C, je proto zřejmé, že nároky na chlazení jsou vyšší než v chladnějším období. Sládek Gambrinusu Jan Hlaváček tomu čelí následovně:

V létě si objednávám raději třetinky, pak mám vždy pivo „čerstvé“ a správě vychlazené

V teplém období preferuji tlustostěnné sklenice, které déle udrží nižší teplotu – důležité však je před čepováním sklenice vypláchnout a zchladit studenou vodou.

Dobré pivo vám v létě spíše načepují v té hospodě, kde mají zachlazený prostor pro uskladnění sudů s pivem nebo tankovnu.

Pokud se čepuje do kelímků, radši jdu tam, kde mají kelímky průhledné. Vidím, kolik piva mi výčepní dopřál, a pivo se přece „pije“ i očima! Také proto dostanete pivo Gambrinus na největších letních hudebních festivalech převážně v průhledném stylovém kelímku.

Pro pivo se džbánkem

K letní atmosféře patří i podvečerní posezení na vyhřáté terase a popíjení řízného piva, které jste si přinesli ve džbánku z hospody. Jak si na pivu ze džbánu pochutnat, radí sládek Gambrinusu Jan Hlaváček:

Před načepováním piva džbán vždy vypláchnu a nechám v něm chvíli studenou vodu, aby se správně ochladil.

Pro čepování piva doporučuji džbány kameninové či porcelánové, chrání pivo před světlem a lépe udrží teplotu. Lepší je džbán s úzkým hrdlem, ideálně s kovovým víčkem, které zadrží CO2 přirozeně obsažené v pivu a znemožňuje přístupu vzduchu (zvětrávání).

Džbán by měl mít přesný obsah, aby ho mohl výčepní načepovat přímo z pípy.

Hlídám výčepního, aby do džbánu pivo čepoval šetrně (i zcela bez pěny). Neuniká tak předčasně CO2 a pěna vzniká až při nalévání piva do sklenice.

V létě, kdy vyžadujeme větší osvěžení, doporučuji šetrné nalévání piva do sklenice, zachová se tak v pivu přirozený obsah CO2, který dodává pivu správný říz.

Zahradní party u soudku

Letní období přímo vybízí k přípravě soukromé zahradní party, kde si užijete teplých večerů společně s přáteli. Většina lidí pak řeší, zda si na takovou akci koupit spíš sud, „basu“ piv či kartón plechovek. Jan Hlaváček, vrchní sládek Gambrinusu, doporučuje:

Sud si zajistěte den předem a dejte ho nejlépe do temného chladného sklepa vychladit.

Před čepováním sud šetrně přeneste, rozhodně ho nekutálejte!

Sud, výčep i vedení umístěte nejlépe do stínu a sud překryjte mokrým hadrem, aby se pivo zbytečně neohřívalo a chladič tak překonával co nejmenší tepelný rozdíl.

Výčepní zařízení zapněte alespoň 30 minut před samotným čepováním. Chladič se s předstihem ochladí na ideální provozní teplotu.

Osobně raději volím dva menší sudy než jeden velký. U piva zkrátka platí, že lepší jsou dvě „třicítky“ než jedna „padesátka“.

Čisté sklo je nezbytné. Pokud použijete na chalupě roky nepoužívané sklo či špatně umyté sklenice, rozhodně se netěšte na pořádnou pivní pěnu, ta totiž zmizí ihned po načepování.

Výčepní zařízení a případně i bombu s hnacím plynem vám rád zapůjčí distributor piva nebo přímo distribuční centrum pivovaru. Zde vám také poradí, jak přenosný výčep zapojit.

Jako hnací plyn při čepování piva se dnes používá především kombinace CO2 s dusíkem (tzv. BIOGON). Tlak nastavte tak, aby pivo volně vytékalo. Čím kratší je cesta mezi sudem a sklenicí, tím lépe.

Pokud dáte přednost plechovkám, stačí vám pro jejich nachlazení kratší čas než je tomu u lahví.

Pro setkání s menším počtem přátel se vyplatí zakoupit některé z kompaktních 5 litrových balení jako např. tzv. Gambrinus XXL plechovku.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Startuje i nová spotřebitelská soutěž, 10 výherců odjede na olympiádu

Značka Pilsner Urquell, jeden z hlavních sponzorů Českého olympijského týmu, spouští od 7. července novou olympijskou kampaň. Hlavní postavou televizního spotu je jeden z nejlepších českých sportovců všech dob, čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek. Televizní kampaň doplní billboardy, inzeráty v tisku a internetové bannery. Spotřebitelé budou moci soutěžit o 10 zájezdů na olympiádu v Číně. Na realizaci olympijské kampaně se spolupodílela i Dana Zátopková.

"Otevřeně se hlásíme k hodnotám olympionismu a pravým olympijským myšlenkám. Již sedm let podporujeme naše sportovce v jejich přípravě, aby co nejlépe reprezentovali Českou republiku všude ve světě, podobně jako se to daří naší značce. Naše olympijská kampaň je v souladu s naším sloganem "Pravé bohatství se skrývá uvnitř" - chceme podpořit to, co je na olympiádě nejdůležitější - soubor pravých hodnot a fair play. Jejich naprosto zřejmým nositelem byl fenomenální běžec Emil Zátopek, jenž je hlavní postavou TV spotu. Jsme velmi rádi, že na spotu s námi spolupracovala i jeho manželka Dana Zátopková," říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

"Musím se přiznat, že jsem ze začátku měla strach, aby to dobře dopadlo a skoro jsem ani nespala. S výsledkem jsem spokojena a reklama se mi osobně velmi líbí, snad potěší i diváky, kteří měli Emila rádi," dodává Dana Zátopková.

Plakát

Deset výherců se podívá na olympiádu - soutěž právě začíná!

Pokud se chcete přímo podívat na olympiádu v Číně, je potřeba se zapojit do spotřebitelské soutěže Pilsner Urquell, která právě začala a potrvá do 3. srpna. Po odeslání kódů z 5 víček se mohou spotřebitelé zapojit do vědomostní soutěže a vyhrát jeden z deseti zájezdů na olympijské hry nebo některou z 13 300 cen oblečení olympijské Pilsner Urquell Collection. Vítěze čeká jedinečný životní zážitek - díky ubytování v českém olympijském domě budou přímo v centru dění a mohou si tak vychutnat tu pravou olympijskou atmosféru! Součástí atraktivní ceny je doprava, ubytování, vstupenky na soutěže a další výlety. Podrobná pravidla soutěže jsou na www.pilsner-urquell.cz .

Olympijská kampaň obsahuje zmíněný TV spot, který se poprvé objeví na obrazovkách

7. července ve 20 hodin na programu ČT1 a dále poběží na všech TV stanicích (Česká Televize, Nova a Prima). Kromě spotu budou dále využity i billboardy, inzerce v tisku a internetové bannery. Celá kampaň potrvá do konce srpna.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


V prvním období Národního alokačního plánu se Plzeňskému Prazdroji podařilo i při rostoucím objemu výroby snížit objem vypouštěného CO2 oproti povolenému množství o více než 50 procent. Hlavní úspory emisí přinesla modernizace varny v pivovaru v Plzni, která nyní šetří až 87 procent emisí. V porovnání s celým českým průmyslem, který v průměru ušetřil jen čtyři procenta emisních povolenek, se jedná o mimořádný výsledek.

Do druhého období Národního alokačního plánu v letech 2008 až 2012 dostal Plzeňský Prazdroj pouze poloviční objem povolenek v porovnání s předcházejícím obdobím. Díky ekologickým projektům a investicím z uplynulých let si Prazdroj s tímto počtem povolenek i při zvyšující se produkci vystačí.

"Vzhledem k dlouhodobým záměrům Prazdroje zvyšovat export piva se připravujeme na případnou potřebu zvýšit objem výroby, aniž bychom na trhu nakupovali dodatečné povolenky. Cílem našich projektů v následujících čtyřech letech proto bude přeměna odpadní biomasy z výroby piva na palivo – ať už přímé organické palivo nebo na bioplyn - a jeho využití pro takzvané kogenerační jednotky, které budou vyrábět elektrickou energii a využitelné odpadní teplo," uvedl Petr Holeček, manažer životního prostředí Plzeňského Prazdroje.

Pro první etapu Národního alokačního plánu (NAP) v období 2005 až 2007 Plzeňský Prazdroj obdržel pro své pivovary 39 370 povolenek pro každý rok. Skutečná produkce oxidu uhličitého však byla zhruba 18 tisíc tun ročně, což odpovídá spotřebě 18 tisíc povolenek za rok. Přebytku povolenek dosáhl Prazdroj díky průběžně prováděným projektům ke snížení emisí CO2 při výrobě tepla.

Hlavní úspory přinesla modernizace varny v pivovaru v Plzni, díky které se podařilo snížit roční emise o 87 procent, z 15 tisíc tun CO2 na dva tisíce tun CO2. O šest až osm procent emisí CO2 se zlepšil i pivovar Radegast v Nošovicích díky výstavbě anaerobní čističky odpadních vod zpracovávající bioplyn, který je jako přídavné palivo spalován v kotelně pivovaru. Obdobně přispěla modernizace čistírny odpadních vod ve Velkých Popovicích, kde je vznikající bioplyn zužitkován na vytápění a vyhřívání procesu čištění odpadních vod.

Plzeňský Prazdroj tak byl výrazně úspěšnější než celý český průmysl. Celkem vypustily podniky v ČR v období NAP I do ovzduší 244,1 milionu tun CO2 (2005: 82,7 milionu tun, 2006: 83,7 milionu tun, 2007: 77,7 milionu tun), ačkoliv povolenky měly na 292,8 milionu tun (ročně 97,6 milionu tun). Uspořily tak zhruba 17 procent. Prazdroji se podařilo i při rostoucím objemu výroby snížit objem vypouštěného CO2 oproti povolenému množství o více než 50 procent (povoleno 118 110 tun, vypuštěno 54 tisíc tun).

Přebytek povolenek v objemu 55 tisíc v roce 2006 Prazdroj prodal na burze a získané finance použil k dalším investicím do ochrany životního prostředí. Desetinu původně přiděleného objemu bylo nutno po celé období udržovat v rezervě pro případ výkyvů výroby nebo aktuálních klimatických podmínek, část z nich ale se Prazdroji podařilo ještě těsně před koncem první etapy prodat.

Pro druhé období NAP v letech 2008 až 2012 byla kvóta emisí CO2 pro ČR snížena o 11 procemt na 86,8 milionu tun a český stát tak přiděloval výrazně nižší objemy povolenek. Prazdroji byly dokonce přiděleny povolenky odpovídající pouhým 19 235 tunám CO2 ročně. Díky ekologickým projektům z předchozích let si Prazdroj s alokovaným počtem povolenek i při zvyšující se produkci vystačí, a to i přesto, že obdržel o více než polovinu povolenek méně než v předcházejícím období.

Zdroj: WEBReporter.cz | Autor: Barbora Bělinová


GRAHAM MACKAY, generální ředitel a předseda představenstva pivovarnického koncernu SABMiller

Generální ředitel a šéf představenstva největšího světového pivovarnického koncernu SABMiller, do něhož patří také tuzemský Plzeňský Prazdroj, hovoří v rozhovoru pro německý deník Handelsblatt o plánovaném spojení konkurentů Inbev a Anheuser-Busch a o specifických pravidlech, která platí na trhu s pivem.

Foto

HB: Váš konkurent Inbev chce za 46 miliard dolarů převzít amerického konkurenta Anheuser-Busch a zaútočit tak na vaši vedoucí pozici. Co si o tom myslíte?

Pro Inbev bude těžké dosáhnout úspor v takové výši, která by ospravedlnila nabízenou cenu. Převzetí na trhu s pivem neznamenají automaticky synergie. Rozvoj globálních značek piva je totiž teprve v zárodku. Proto je těžké dosáhnout mezinárodních synergií. A synergií na jednom národním trhu tato transakce příliš nenabízí. Inbev se proto musí spolehnout na to, že dokáže řídit provoz společnosti Anheuser-Busch efektivněji než její stávající management.

HB: A proč by se mu to nemělo podařit?

My už pár zkušeností s akvizicemi různě po světě máme. Přitom jsme většinou sázeli na to, že dokážeme firmu vést lépe než její dosavadní vlastník. To je možné například v případě čerstvé privatizace, kdy toho lze s profesionálním a zkušeným managementem hodně dosáhnout. Ale Anheuser byl ještě před pár lety považován za jeden z nejkonkurenceschopnějších pivovarů na světě. Je proto otázkou, jak v něm chce InBev dosáhnout úspor, aniž by mu uškodil.

HB: Vy tudíž podat protinabídku nechcete?

Pro nás by bylo velmi těžké v takové transakci intervenovat. A je jedno, za jakou cenu. My máme ve Spojených státech dobré obchody a zavedené značky.

HB: Pokud se akvizice v USA nezdaří, mohl by Inbev začít pokukovat také po SABMilleru. Jak byste na to zareagoval?

Jsou trhy, na kterých bychom synergie měli, ale jsou i takové, na kterých by bylo třeba počítat s omezením ze strany antimonopolních úřadů. Pokud by o nás Inbev vážně jevil zájem, pak by musel být ochoten zaplatit vysokou cenu. Pro jakéhokoliv zájemce by navíc bylo velmi těžké přesvědčit naše akcionáře o tom, že umí naši firmu vést lépe než my sami. To zní možná trochu namyšleně, ale já si to opravdu myslím.

HB: Co bude znamenat převzetí Anheuseru Inbevem pro váš čerstvý joint-venture s Molson Coors, druhým největším pivovarem ve Spojených státech?

Rozhodně se kvůli tomu neklepeme strachy. Inbev bude hodně zaměstnán integrací a tím, aby dosáhl slíbených synergií. Neumím si představit, že by potřebné snížení nákladů mohlo v dohledné době zlepšit konkurenceschopnost Anheuseru. Anheuser je sice v USA o polovinu větší než my, ale náš rozvoj je daleko dynamičtější. Jsme v silnější pozici a jdeme správným směrem. To by se akvizicí nezměnilo.

HB: Finanční úspěch ale vaše aktivity v USA dosud příliš nepřinesly...

Je pravda, že se naše investice do Milleru v roce 2002 ještě zcela nevrátila. Ale to se prostřednictvím nového joint-venture brzy změní. Transakce s Millerem nám však pomohla v jiném ohledu: Posílili jsme díky němu náš profil a naučili se toho opět o něco víc o vyspělých trzích. Díky tomu jsme se stali světovým hráčem.

Jeden z důvodů, proč transakce s Millerem ještě nevrátila kapitálové náklady, jsou navíc i masivní slevy, které začal poskytovat Anheuser, aby zpomalil náš nástup. To sice zabralo, ale vyšlo ho to velmi draho. Nakonec je to jeden z důvodů, proč je dnes Anheuser v té situaci, ve které je.

HB: Byl by to pro vás problém, kdybyste už nebyli jedničkou na trhu?

V současnosti jsme podle některých průzkumů jedničkou co do objemu výroby. Nevím ale, zda se cítím jinak než v době, kdy jsme byli druzí nebo třetí. To, čeho chceme dosáhnout, je růst a výnosy.

Globální velikost sama o sobě není totiž na trhu s pivem vše. Je třeba ji umět využít ve svůj prospěch. V rámci jedné země je ale velikost velmi důležitá. Pokud jste jednička v jedné zemi a jste efektivní, pak zpravidla vyděláváte více než ostatní.

HB: Trh s pivem tedy nepodléhá stejné konsolidační logice jako jiné obory?

To je pravda. Pivo je velmi lokální záležitost, a proto záleží především na lokálních trzích.

HB: Proč tedy v sektoru došlo k tolika mezinárodním převzetím?

To souvisí i s pádem železné opony. Ten následovala celá řada privatizací ve východní Evropě i jinde ve světě. To nám umožnilo akvizice na zcela nových trzích, jejichž hodnotu jsme mohli s profesionálním managementem zvýšit.

Zdroj a foto: iHNed.cz | Autor: Dirk Heilmann


Březňák nebo pivo z Plzně?

[pondělí, 23. červen 2008]

Dne 9. června jste uveřejnili článek o popularitě piva Březňák v Německu, který čerpal z informací uvedených v tiskové zprávě společnosti Drinks Union. Tato zpráva vycházela z tabulky otištěné v německém časopisu Inside, podle níž je Březňák nejprodávanějším zahraničním pivem v Německu.

Bohužel šlo o nesprávnou informaci, protože čísla v německém magazínu nebyla přesná. Jedničkou mezi importovanými pivy v Německu zůstává i nadále prémiový ležák Pilsner Urquell s prodanými objemy blížícími se hranici 200 tisíc hl. Podle měření agentury AC Nielsen je Březňák až třetím v pořadí. Navíc nesoutěží s pivy v prémiovém tržním segmentu, ale ve středním cenovém segmentu.

Vzrůstající popularita všech českých piv na německém trhu nás samozřejmě těší. Je ovšem dobré mít na paměti, že právě plzeňské pivo se velkou měrou podílelo a stále podílí na budování věhlasu českých piv ve světě. Vždyť 70% všech piv, které se ve světě uvaří a vypijí, je plzeňského typu (Pilsnener, Pils). Jedná se o spodně kvašená piva, jejichž vzorem je právě Pilsner Urquell, který se stále vaří podle původní receptury již od roku 1842. Na českém pivním trhu představují piva plzeňského typu 99%.

Zdroj: MF Dnes.cz | Autor: Jiří Mareček, tiskový mluvčí Plzeňský Prazdroj, a. s.


Spoločnosť Pivovary Topvar od 3. júna uviedla do ostrej prevádzky v závode vo Veľkom Šariši svoju prvú linku s plniacou kapacitou 30 tis. plechoviek za hodinu.

Investícia do novej stáčacej linky dosiahla takmer 120 mil. Sk a predstavuje najvyššiu jednorazovú investíciu skupiny SABMiller do výrobných zariadení v SR od jej vstupu na slovenský trh v roku 1997. Spoločnosť Pivovary Topvar doposiaľ stáčali pivo do plechoviek v sesterskej spoločnosti Dreher v Maďarsku. V piatok o tom informovala spoločnosť.

"Spustením linky zabezpečíme dostatočný objem plechovkového piva pre potreby slovenského trhu a zvýšenie možností balení jednotlivých značiek. Našim zákazníkom tak budeme vedieť ponúknuť rozšírené portfólio produktov," uviedla manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. Drahomíra

Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. Topoľčany vykázala podľa auditovaných výkazov za hospodársky rok apríl 2007 až marec 2008 negatívny hospodársky výsledok vo výške 21,7 mil. Sk. Prevádzkový hospodársky výsledok za obchodný rok, ktorý skončil 31. marca 2008 pivovarnícka spoločnosť evidovala na úrovni 50,8 mil. Sk. Hospodárenie spoločnosti v obchodnom roku 2007/2008 negatívne ovplyvnila strata z finančného hospodárenia, ktorá ku koncu marca 2008 dosiahla úroveň 37,7 mil. Sk.

Aktíva spoločnosti Pivovary Topvar vo výške 3,352 mld. Sk tvorili ku koncu marca 2008 stále aktíva v objeme 2,344 mld. Sk a obežné aktíva vo výške 915,4 mil. Sk. Na pasívach spoločnosti sa na konci tohtoročného marca podieľalo vlastné imanie čiastkou 908,5 mil. Sk a cudzie zdroje sumou 2,329 mld. Sk.

Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. Topoľčany je súčasťou pivovarníckej skupiny SABMiller, ktorá v SR prevádzkuje okrem pivovaru Topvar v Topoľčanoch aj Pivovar Šariš vo Veľkom Šariši. V súčasnosti firma Pivovary Topvar eviduje základné imanie vo výške 954 mil. Sk. a zamestnáva viac ako 900 pracovníkov.

Zdroj: SME.sk


Sto piv za jeden gól. Český fotbalový útočník vyhrál soutěž Gambrinusu. Zadání znělo: kdo dá první gól české reprezentace na mistrovství Evropy.

Foto

Svěrkoš se trefil v zahajovacím zápase šampionátu, před sedmi dny v Basileji jeho trefa ze závěru utkání znamenala pro Česko vítězství 1:0.

Pro výhru si přišel po pátečním tréninku národního mužstva v Seefeldu, kde reprezentanti během šampionátu bydlí. Ale Jan Kovář, manažer Plzeňských pivovarů, kam značka Gambrinus patří, mu předal jen pětilitrový soudek.

"To bylo jen symbolické, během mistrovství přece kluci nemůžou pít," říkal Kovář s úsměvem. "Klasickou padesátku mu pošleme do Ostravy."

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Miloslav Novák | Foto: Michal Šula


Topvar menil riaditeľov

[úterý, 10. červen 2008]

Imricha Havriša vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti Pivovary Topvar, a.s., Topoľčany vystriedal od júna Paolo Lanzarotti (42). Funkciu novej marketingovej riaditeľky v spoločnosti prevzala Jessica Spence (32).

Foto

Paolo Lanzarotti

Na funkciu generálneho riaditeľa nastupuje z pozície riaditeľa pre obchod a distribúciu v sesterskej spoločnosti Birra Peroni Taliansko. Pred nástupom do SABMilleru zastával pozíciu generálneho riaditeľa v spoločnosti Exxon Mobile v Indii a v Taliansku.

Foto

Jessica Spence

J. Spence pracuje pre SABMiller tri roky a na Slovensko prišla z pozície marketingovej manažérky v SABMiller Rusko, kde zodpovedala za riadenie a rozvoj kľúčových produktových značiek.

Predtým pôsobila ako manažérka medzinárodného rozvoja v marketingovom tíme SABMiller v Londýne. Pred príchodom do SABMilleru zastávala úlohu regionálnej riaditeľky v Leo Burnett Londýn.

Zdroj: ETrend.sk | Foto: Pivovary Topvar


Pokud by čeští fotbaloví reprezentanti postoupili až do finále červnového mistrovství Evropy, může konzumace nejoblíbenější české pivní značky Gambrinus vzrůst až o milión piv oproti běžnému období.

Při velkých sportovních akcích, jako jsou olympijské hry či mezinárodní mistrovství ve fotbale nebo hokeji, se podle dlouhodobě sledovaných statistik a průzkumů chování spotřebitelů zvyšuje v ČR krátkodobá spotřeba piva. S ohledem na tržní podíl a dlouhodobé spojení značky Gambrinus s českým fotbalem se na tomto růstu nejvíc může podílet právě konzumace Gambrinusu.

„Pokud by se naši reprezentanti probojovali až do finále a zájem českých fanoušků by tak v plné síle vytrval až do závěru mistrovství, mohou Češi v období konání evropského šampionátu vypít až o jeden milión piv Gambrinus více, než by se zkonzumovalo v běžném období,“ říká Jiří Rákosník, senior brand manažer značky Gambrinus.

Podporují to i nedávné zprávy tisku o cenách piva především v Rakousku, kde rostou kvůli předpokládanému náporu fotbalových fanoušků v očekávaném teplém počasí. Proto se čeští fandové pravděpodobně budou víc zásobit pivem už z domova.

Shánět pivo na cestu ale nebudou muset výherci Gambrinus soutěže „Nech se unést“, která probíhá v květnu a červnu. Protože Gambrinus o své fanoušky - stejně jako o fanoušky fotbalu – pečuje a chce je odměnit, vezme až 319 z nich na fotbalový zážitek. Výherci budou „unášeni“ z hospody nebo domova a dopravováni na mistrovství speciálním autobusem. K tomu dostanou kapesné ve výši 50 EUR na osobu a pivo na cestu.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pilsner Urquell se spojuje se špičkovou gastronomií

Za posledních dvanáct měsíců vzrostly prodeje piva Pilsner Urquell v Itálii o šest procent a dosáhly objemu 23 000 hl. Tento růst se podařil i přesto, že trh s pivem v Itálii stagnuje. Pilsner Urquell je v Itálii považován za superprémiový ležák a proniká úspěšně i do vyhlášené italské gastronomie. V loňském roce značka uzavřela smlouvu s renomovanou gastronomickou společností Gambero Rosso, která blíže seznámila italské gurmány s plzeňským pivem prostřednictvím degustací, ale také receptů spojujících italská jídla a pivo Pilsner Urquell.

V uplynulém roce vzrostly prodeje Pilsner Urquell jak v lahvích (+ 7,2 %), tak i v čepované variantě (+ 6,1 %). Největší oblibě se plzeňský prémiový ležák těší v severní Itálii, zejména v regionu Benátek. Na letišti v Benátkách se můžete dokonce v letošním roce setkat se speciálním pivním barem Pilsner Urquell.

„Na italském trhu se značka Pilsner Urquell profiluje jako vysoce prémiová značka, a proto jsme mnoho aktivit zaměřili na kvalitní gastronomii, čímž jsme se odlišili od naší konkurence. Velkou popularitu zaznamenala kuchařka jídel ve spojení s naším pivem či jeho řízené degustace,“ řekla Roberta Graziosi, manažerka značky Pilsner Urquell v Itálii.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


V dubnu loňského roku dokončil Plzeňský Prazdroj kompletní výměnu lahví za nový typ Gold. Všechny pivní značky Prazdroje se nyní prodávají v lahvích o pětinu lehčích, než byl předcházející typ. Během uplynulých 12 měsíců tak Prazdroj při zhruba stejném množství prodaného piva ušetřil více než 32 tisíc tun převezeného nákladu. To lze vyjádřit jako jízdu 1.200 kamionů nebo 3.241 rozvozových vozidel s nosností deset tun.

Celá paleta naložená přepravkami s plnými lahvemi piva má díky tenkostěnnému sklu nových lahví o 6 % nižší hmotnost, což přináší úsporu pohonných hmot o 2,5 %.

„Pivo je čistě přírodní nápoj. I proto se na ochranu životního prostředí soustřeďujeme. Navíc nám zelená cesta vedle dobrého pocitu přináší také úspory ve spotřebě nerostných surovin i dopravních nákladech,“ říká Jiří Mareček, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Čistě kvůli nižší hmotnosti se k výrobě potřebného počtu nových lahví spotřebovalo o 5.350 tun sklářského písku méně než v případě „starých“. Výroba lahví GOLD je úspornější i energeticky: na „převlečení“ lahví značek Prazdroje stačilo o 142 TJ* méně, než by si vyžádala výroba původních lahví. Vyjádřeno elektrickou energií získanou z uhelné elektrárny, uspořilo se přes 40.000 tun uhlí a kolem 50.000 tun CO2.

Reálně jsou výrobní úspory ještě vyšší a vliv na životní prostředí menší díky opětovnému využití střepů z vyřazených lahví. Prazdroj jen za uplynulých 12 měsíců dodal do skláren k recyklaci 5.737 tun.

* 142 TJ = cca 40.000 MWh, což odpovídá spotřebě elektřiny cca 16.000 domácností, tj. většího okresního města (pokud elektřinou netopí).

Společně s péčí o vodní zdroje, čištěním průmyslových vod, recyklací a minimalizací emisí CO2 i ostatních emisí, jsou úspory energie a zefektivnění dopravy v Plzeňském Prazdroji součástí strategie udržitelného rozvoje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivo zdraží. Není se ale čeho bát

[úterý, 20. květen 2008]

Cena piva roste pomaleji než cena ostatních potravin, říká Graham Mackay, předseda představenstva jihoafrické pivovarské skupiny SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj.

* LN Celým světem, Česko nevyjímaje, hýbe otázka růstu cen potravin. Podle posledních zpráv se k nim má přidat i pivo. Jak bezprostřední je tato hrozba?

Je pravda, že růst cen surovin a s ním spojený nárůst nákladů nás nutí zdražovat cenu piva na celém světě. Je zřejmé, že cenový růst bude ale odlišný v jednotlivých zemích a bude záviset i na celkové úrodě ječmene. Loni jsme například zaznamenali špatnou úrodu a cena našeho piva rostla v průměru o čtyři procenta. Letošní navýšení cen ještě nemůžeme zcela přesně odhadovat, vždyť nevíme, jaký bude výsledek letošních žní. Vše ale zatím nasvědčuje tomu, že z pohledu úrody obilí bude dobrá sezona a není třeba mít obavy.

* LN Proč se tedy zesilují obavy z růstu cen piva a i vy je komentujete?

Důvodem obav je celkový nárůst cen v potravinářském sektoru, který je evidentní. Stále častěji čelíme dotazům, jak je na tom trh s pivem a jaký cenový vývoj na něm lze očekávat. Musím zdůraznit, že cena piva roste a i v budoucnu poroste výrazně pomaleji než ceny ostatních potravinářských výrobků.

* LN Co vás vede k takovému optimismu?

Stačí se podívat na vývoj cen v minulém roce a na naši cenovou politiku. Cena našich piv se loni v průměru zvedla o čtyři procenta, přestože ceny ječmene a sladu ve stejném období narostly více než dvojnásobně, a cena chmele se zvýšila dokonce 7-10krát. Proti negativnímu vývoji cen na komoditních trzích se samozřejmě zajišťujeme, a proto nepociťujeme až tak velké otřesy v naší cenové politice.

* LN Přesto však připouštíte další růst cen piva. Nestane se pivo postupem času méně dostupným pro většinu nízko- a středněpříjmových skupin obyvatel?

Toto není přesná interpretace. Můžete argumentovat, že dostupnost piva se v důsledku růstu jeho ceny sníží, ale na druhou stranu je nezbytné si uvědomit, že cena piva roste mnohem pomaleji než cena ostatních potravin. Takže dostupnost piva se bude v poměru k ostatním potravinám naopak zvyšovat.

* LN Na jakých faktorech vlastně růst ceny piva závisí?

Výroba piva je závislá na cenách v agrárním sektoru, a je tudíž jasné, že výrobní cenu piva ovlivňují přírodní faktory, jako je třeba stav úrody, a dále pak cena energií aplikovaných při výrobě. Nejvýraznějším faktorem ovlivňujícím cenu piva jsou ale náklady spojené s lahvováním.

* LN Nezlevnilo by tyto náklady širší zavádění recyklovatelných plastových PET lahví na pivní trh?

Právě že ne. Naopak! Pakliže má totiž země dobře vyvinutý systém recyklace skleněných lahví, vyjde i ta nejlevnější PET láhev dráže než klasická vratná skleněná láhev. Snížení cen může zavádění PET lahví přinést pouze v těch zemích, ve kterých systém zpětného odběru a recyklace skleněných lahví není dostatečný. Nevýhodou PET lahví je také skutečnost, že životnost do nich stočeného piva je podstatně kratší, než je tomu u lahví skleněných. Proniká jimi totiž kyslík, a tím dochází ke zrychlené oxidaci piva.

* LN Plošné zavádění PET lahví je odrazem snah směřujících k vyšší ekologičnosti výroby a k ochraně životního prostředí. V této souvislosti se také klade stále větší důraz na ekologické zemědělství a nabídku takzvaných biopotravin. Lze očekávat i zavádění biopiva na trh?

Tak to si opravdu nemyslím. Víte, konzumenti piva, a Češi jsou toho dobrým příkladem, se řadí mezi velmi konzervativní spotřebitele a nevyhledávají takové novinky. Češi, podobně jako například Poláci, věří, že vaří nejlepší pivo na světě. Když se podíváte na proces výroby piva v Česku, tak zjistíte, že již nyní se vaří z těch nejlepších surovin a chmele. Z tohoto pohledu tedy žádné ekozemědělství kvalitu českého piva nezvýší... Ne, opravdu nelze očekávat, že by se pivovarnictví stalo motorem růstu sektoru biopotravin.

* LN Důležitým činitelem růstu prakticky ve všech sektorech jsou inovace. Chystáte nějaké i na pivním trhu?

Inovace jsou i pro nás velmi důležité. Zaměřujeme se na nová balení i na nové druhy piv. Velmi populární je například pivo pro ženy.

* LN V Česku se nyní hovoří o možnosti následovat vzor některých evropských států a zakázat kouření v hospodách a restauracích. Nevnímáte takové snahy jako potenciální hrozbu, která by mohla vést ke snížení návštěvnosti hospod, a tím i ke sníženému odbytu piva?

Vůbec ne. To závisí případ od případu. Zatím jsme ale zaznamenali spíše opačnou zkušenost. Totiž že po zavedení zákazu kouření začalo do restaurací chodit více lidí, kteří do nich předtím kvůli kuřákům nechodili. Jejich nárůst byl vyšší než úbytek těch, kteří do hospod kvůli zákazu kouření chodit přestali.

* LN Společnosti SABMiller se v Česku stále daří držet pevnou kontrolu nad domácím trhem. V poslední době však zesiluje svoji pozici i konkurenční Heineken a v souvislosti s plánovanou budoucí privatizací Budvaru se hovoří i o možném vstupu amerického pivovaru Anheuser Busch. Jaký vývoj v rozložení sil na českém pivním trhu očekáváte?

Většina národních trhů je tvořena jakýmsi oligopolem, kdy na trhu působí dva až tři dominantní hráči a ostatní se pohybují ve zbývajícím prostoru. V České republice je situace zatím jiná. Máme zde dominantní pozici a ostatní se pohybují na okraji. Lze proto očekávat další konsolidaci trhu. Konsolidace koneckonců probíhá na celém světě. Nemohu vám však prozradit, jak se v této oblasti hodlá v budoucnu angažovat SABMiller. To bych brzy o svoji práci přišel.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: František Bouc


«« « Strana 33 z 36 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI