Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rampušák Dobruška


Pivní.info

Pivovárek opět vaří

[sobota, 30. srpen 2008]

A zase se vaří. Pivovar v Dobrušce po 13 letech obnovil výrobu piva.

V pátek tady uvařili první várku dvanáctistupňového Rampušáka. Poprvé ho veřejnosti představí na Svatováclavských slavnostech v Dobrušce na konci září.

Jedná se o kvasnicové, nefiltrované pivo, uvařené dle původní receptury. Stáčet je budeme vedle sudů i do PET lahví o objemu jeden a 1,5 litru,“ uvedl jednatel společnosti Staročeský pivovárek Milan Vedra. Rampušák bude od října k dostání v prodejně v areálu pivovaru, časem se v Dobrušce chystají rozjet i výrobu dalších druhů piv včetně speciálů.

Fotogalerie zde...

Zdroj: Hradecký deník


Dobrušský ležák má tradici

[čtvrtek, 27. březen 2008]

V regionu se pivo v současnosti nikde nevaří. Zatímco ve Staročeském pivovárku Dobruška se po dvou požárech uvažuje o spuštění provozu nejdříve v průběhu června, o vaření piva v Rychnově nad Kněžnou se zatím jen mluví.

Na oheň nemyslí

Přesně před dvěma roky se sladovna místního pivovaru ocitla v plamenech. Přestože tu na smutnou událost nikdo ze zaměstnanců už nechce vzpomínat, ohořelé, zčernalé dveře si tu jako memento nechávají dál. „Bylo to tu jedno velké spáleniště. Původní masivní trámoví, unikátní systém výtahů i zásoby ječmene a sladu skončily v ohni. Z budovy zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomíná ředitel pivovaru Milan Vedra.

Krátce po rozsáhlém požáru sladovny propukl v areálu další, tentokrát ve varně piva. Založil ho jeden z tehdejších zaměstnanců pivovaru. Celkem způsobil škody za 10 milionů korun. V současné době se v Dobrušce připravují k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun.

„I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel. Sladovna je už v provozu.

Zdroj: Hradecký deník


Na oheň nemyslíme, chceme vařit pivo

[neděle, 2. březen 2008]

Jedna z nejmenších sladoven v České republice ze sebe oprášila poslední zbytky popela a znovu rozjíždí výrobu.

Přesně před dvěma roky se sladovna místního pivovaru ocitla v plamenech. Přestože tu na smutnou událost nikdo ze zaměstnanců už nechce vzpomínat, ohořelé, zčernalé dveře si tu jako memento nechávají dál.

„Bylo to tu jedno velké spáleniště. Původní masivní trámoví, unikátní systém výtahů i zásoby ječmene a sladu skončily v ohni. Z budovy zbyly jen obvodové zdi,“ vzpomíná ředitel pivovaru Milan Vedra.

Krátce po rozsáhlém požáru sladovny propukl v areálu další, tentokrát ve varně piva. Založil ho jeden z tehdejších zaměstnanců pivovaru. Celkem způsobil škody za 10 milionů korun.

Vratislav Novotný pracoval v pivovaru i před požárem. Podílel se na odklízení jeho následků.

„Od podzimu minulého roku tu jsem čtyři roky. Já jsem rád, že už je to za mnou, pro nikoho tady to nebylo jednoduché,“ odpověděl na otázku, zda zná motiv paličova jednání.

„My už se k tomu nechceme vracet, nebyla to příjemná etapa. Díváme se raději dopředu,“ ukončil téma požáru ředitel Vedra.

V současné době se v Dobrušce připravují k tomu, aby se zde opět vařilo pivo. Celá budova prošla rekonstrukcí za téměř 12 milionů korun.

„I když už nejsme v památkové zóně, tak jsme se při opravách snažili přiblížit původnímu vzhledu pivovaru,“ uvedl ředitel Vedra. Takzvaná humnová sladovna je už v provozu.

„Nejprve ječmen namáčíme. Poté se rozprostře na podlaze z pískovcových kvádrů, kde klíčí. Musí se přitom pravidelně orat, tedy obracet. Naše sladovna je opravdu jedna z mála, kde se pracuje takhle tradičně. V této fázi je podíl ruční práce při výrobě sladu největší,“ popsal postup přímo v prostorách s hromadami rozprostřeného klíčícího ječmene Vedra.

Dodal, že při další fázi, sušení, už není příliš potřeba dohled člověka. Vše totiž řídí počítač, který kontroluje teplotu ječmene i jeho vlhkost.

Přestavbou prošly i další prostory pivovaru. V podzemním sklepení vzniklo několik místností s posezením a restaurace a menší varnou piva.

Sklepy bude pivovar využívat i tradičně. Pro výrobu menšího množství zlatavého moku tu jsou připraveny ve zdech zazděné nádrže, pivovarské tanky, kde by už letos měl zrát dobrušský ležák.

Fotogalerii naleznete zde ...

Zdroj: Deník


Pražský vrchní soud potvrdil osmiletý trest pro Radka Mecnera, který loni dvakrát zapálil pivovar v Dobrušce na Rychnovsku. Majiteli podle soudu poničil i zařízení a odběratelům rozesílal dopisy s nepravdivým tvrzením, že výrobky pivovaru obsahují jed.

Škodu soud vyčíslil na více než sedm milionů korun.

Vrchní soud se ztotožnil s předchozím rozsudkem Krajského soudu v Hradci Králové, jenž muže v dubnu shledal vinným z obecného ohrožení, poškozování cizí věci a šíření poplašné zprávy. Požadavek obhájce na zmírnění právní kvalifikace zamítl jako nedůvodný.

Dnešní verdikt je pravomocný, obžalovaný proti němu může do dvou měsíců podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Mecnerův advokát řekl, že zatím neví, zda jeho klient této možnosti využije. (iDnes)


Krajský soud v Hradci Králové včera odsoudil k osmi letům vězení Radka Mecnera, který vloni dvakrát zapálil pivovar v Dobrušce na Rychnovsku. Pivovaru podle soudu ničil i zařízení a jeho odběratelům rozesílal dopisy s lživým tvrzením, že ve výrobcích pivovaru je jed. Škodu soud vyčíslil na více než sedm milionů korun.

Mecner, který je nyní ve vazební věznici v Hradci Králové, chtěl svými činy zabránit výrobě sladu a obnově výroby piva v pivovaru, konstatoval soud.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože odsouzený i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání. Poprvé Mecner pivovar zapálil loni v únoru, když na půdě budovy položil na matraci hořící svíčku. Oheň zasáhl především střechu sladovny, která se zřítila. Poničil také přibližně 100 tun pivovarnického sladu a technologické vybavení sladovny. V březnu za pomoci svíčky a benzinu zapálil varnu.

V březnu Mecner podle soudu v pivovaru poničil zařízení na výrobu sladovnického ječmene. V dubnu poslal dopisy třeba firmám Opavia a Nestlé, v nichž lživě tvrdil, že sladový výtažek z dobrušského pivovaru obsahuje obtížně rozpoznatelný jed. (MF Dnes)


"Požár nám byl nahlášen ve 23:30. O půlnoci mohl velitel zásahu nahlásit, že je oheň lokalizován," řekl iDNES vyšetřovatel hasičů z Rychnova nad Kněžnou. Hořela střecha a takzvaná prachová půda nad varnou, kterou předchozí požár nezasáhl. Škodu majitelé předběžně vyčíslili na 100 tisíc korun.

"Příčinu požáru vyšetřujeme a samozřejmě prověřujeme souvislost s předchozím ohněm," uvedl vyšetřovatel rychnovských hasičů.

Na konci února zatím z neznámých příčin shořela sladovna pivovaru. Při požáru se propadla střecha dovnitř budovy a škoda byla vyčíslena na 30 milionů korun. - více zde

Budova pivovaru v Dobrušce byla postavena v roce 1870. V roce 1996 byl pivovar uzavřen. Znovu slouží od roku 2002, od kdy se zde nejen vaří pivo, ale majitelé nabízejí i turistické prohlídky funkčním zařízením včetně sladovny a varny. (iDnes)


Kdo si chce dát Rampušáka, musí za ním do Dobrušky.

Přestože historie pivovaru v Dobrušce sahá do 14. století, je jedním z nejmladších v zemi. Jeho šéfové přiznávají, že jsou patrioty. Tradiční ležák Rampušák opouští pivovar zřídka, lidé za ním musí do Dobrušky. Pivovar sází hlavně na místní milovníky piva a na pivní turisty.

Po desetileté přestávce obnovil pivovar v Dobrušce provoz teprve vloni a zákazníkům se otevřel na počátku letní sezony. Namísto obchodní expanze jeho vedení chce sloužit především návštěvníkům Dobrušky.

"V současné době se chceme věnovat především pivní turistice a vytvořit centrum pro milovníky piva. Návštěvníci našeho zájezdního pivovarského restaurantu mohou ochutnat nejen našeho Rampušáka, ale také některé druhy piv z jiných menších pivovarů,“ říká spolumajitel společnosti Staročeský pivovárek Ladislav Valtr, který se proti ostatním pivovarům nechce nijak vymezovat, spíše naopak.

"Rampušáka budeme točit kromě pivovaru na různých akcích v Dobrušce a okolí, v budoucnosti budeme v případě zájmu místních patriotů zásobovat kvasnicovým pivem i Orlické hory (ubytování Letohrad ), ale větší expanzi nechystáme," uvedl Valtr.

Novodobá historie pivovaru v Dobrušce sahá do roku 1870. Tradice dobrušského pivovarnictví se však vytvářela ještě o několik set let dříve. Doklady o přidělení práva várečného pocházejí z roku 1321. Výroba na několik let skončila teprve v roce 1995.

"Pivovar patřil pod státní podnik Pivovary Hradec Králové a skončil jako jeden z posledních provozů. Jeho stav byl v té době dost žalostný. Přestavba začala v roce 2002 a následovalo postupné zprovozňování pivovaru a sladovny, na kterém se finančně podílely také fondy Evropské unie. Sladovna začala opět vyrábět vloni, kolaudace zbývající části pivovaru proběhla letos. Tradice však sahá až k úplným počátkům pivovarnictví u nás," uvádí Valter.

V obnoveném pivovaru lidé najdou stylovou hospůdku a mohou si prohlédnout starou sladovnu. "Pořádáme také exkurze, ochutnávky piva, ukázky ruční řemeslné výroby, prohlídky starých pivovarských sklepů či ukázku výroby sladu,“ říká Valter. Lidé si mohou pivovar prohlédnout i na internetu.

V budoucnu se návštěvníci Dobrušky budou moci ubytovat přímo v pivovaru. (iDnes)


V pivovaru se hraje bowling

[neděle, 17. červenec 2005]

Ve městě se znovu pije dvanáctistupňové pivo, které se zde podle originální receptury začalo po mnohaleté přestávce vařit. Zatím je k dispozici pouze v pivovaru, do budoucna se počítá s oficiální distribucí. V obnoveném pivovaře lze posedět nad půllitrem ve stylové hospůdce, prohlédnout si pivovarský klenot - starou sladovnu, ale také si jít zahrát bowling. Malým návštěvníkům slouží dětský koutek a hřiště.

Přestavba pivovaru na zábavní centrum pokračuje podle plánu.

"Ještě letos hodláme v areálu otevřít další velkou restauraci s více než sto padesáti místy. Ta již funguje, ale pouze na vybrané akce. Pracujeme také na projektu pivovarského muzea, shromažďujeme materiály," uvedla provozní zařízení Radka Svobodová.

Sladovat se přestalo v polovině června.

"Máme dezinfekční pauzu, nová výroba bude zahájena v září," sdělila provozní. Hlinecká firma, která pivovar rekonstruovala, pro zájemce pořádá také celodenní exkurze.

"Program zahrnuje prohlídku starých sklepů, tradičního vybavení a samozřejmě nechybí ochutnávka piva," dodala Svobodová. (Krkonošské noviny)


Pracovníci stavební firmy stěhují z bývalých sklepů místního pivovaru několik desítek tanků - pivovarských nádrží - v nichž v minulosti zrálo pivo Rampušák. "Doberská stavební firma připravuje budoucí staveniště. Na jaře začnou její pracovníci budovat v části sklepů stylovou pivovarskou restauraci," vysvětlil Ladislav Valtr, jeden ze spolumajitelů firmy Staročeský pivovárek Dobruška. Dodal, že práce na znovuzrození pivovaru pokračují podle harmonogramu a restaurace by měla být dokončena v příštím roce. Část sklepů bude v následujících letech nadále sloužit původním účelům. Do tanků, které zde zůstaly, by se v budoucnosti mělo podle nových majitelů opět vrátit pivo stejné značky. (Hradecké noviny)


V místním pivovaru se po mnoha letech začalo opět sladovat. Záměrem projektu nových majitelů z dobrušské firmy Staročeský pivovárek je, nákladem 25 milionů korun objekt postupná rekonstrukce a dlouhodobé provozování. V první etapě byla plynofikována průmyslová část a zprovozněna právě sladovna. Z ječmene od okolních pěstitelů, kteří jsou výhradními dodavateli, se nyní začíná vyrábět slad. Do konce roku vyberou majitelé firmu, která zrealizuje další etapu oživení pivovarnické tradice ve městě. V ní bude postupně uvedena do provozu klasická staročeská technologie výroby oblíbeného piva Rampušák. "Další samostatnou částí našeho záměru, bude využití původních sklepů, v nichž otevřeme stylovou staročeskou restauraci, kterou propojíme s dosud nevyužitou částí, ve které budou bowlingové dráhy, fitness, internetová kavárna a dalších prostory," řekl Ladislav Valtr, jeden z majitelů pivovaru. Podle něj se stane v budoucnosti dobrušský pivovar zajímavou turistickou atrakcí. (Noviny Rychnovska)


Pivovar nyní znovu ožívá

[pátek, 17. říjen 2003]

Závěrečné práce na první etapě rekonstrukce, po léta uzavřeného pivovaru, vrcholí. V těchto dnech jsou kolaudovány prostory nové sladovny s varnou.

"Výrobu zahájíme již v příštím měsíci a dodavatelem sladovnického ječmene jsou výhradně okolní zemědělci," sdělil Ladislav Valtr, jeden z nových majitelů. Pivo bude opouštět znovuotevřený pivovar pod značkou firmy Staročeský pivovárek Dobruška. Ta je investestorem i provozovatelem pivovaru a v příštím roce plánuje vybudovat ve starých sklepeních také stylovou pivovarskou restauraci. (Mojenoviny.cz)


V Dobrušce se zase bude vařit pivo

[pondělí, 17. březen 2003]

Dobrušský pivovar, v němž se pivo naposledy vařilo v roce 1995, opět ožije. Výrobu sladu a částečně také zlatavého moku v něm hodlá obnovit pivovarnická společnost IMEX Premium, která uzavřený závod koupila od státního podniku Pivovary Hradec Králové v konkursu, řekl jednatel hlinecké společnosti s ručením omezeným IMEX Premium Ladislav Valtr. Nový majitel, kterému v současnosti patří pivovar v Hlinsku, do areálu hodlá postupně investovat přes 20 miliónů korun. (Hospodářské noviny)


«« « Strana 2 z 2
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI