Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Vyškov


Pivní.info

Podivné kroky zatím provázejí další směřování Vyškovského piva. Příští týden se má rozhodnout o novém nájemci.

Ministerstvo zemědělství, které je jediným vlastníkem Vyškovského pivovaru, se před časem rozhodlo jeden z vyškovských klenotů zavřít. Nakonec mu ale dalo ještě poslední šanci a hodlá pivovar pronajmout.

Prvního června vyhlásily Jihomoravské pivovary, které dostalo další osud pivovaru na starosti, výběrové řízení na nového nájemce budovy a technologického vybavení. „Cílem je vybrat nájemce, který bude pokračovat ve výrobě vyškovského piva,“ potvrdila tisková mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová.

Jenže mezi zájemci byl i třeba majitel pivovaru Kout na Šumavě Jan Skala. Jednání druhé strany ho ale nemile překvapilo. „Ministerstvo i pivovary v tom mají pěkný nepořádek. To, co se tam děje, nemá obdoby,“ zlobil se Skala.

Podle jeho slov volal na ministerstvo zemědělství a chtěl vědět, co musí udělat, aby se o pronájem mohl ucházet. „Měli jsme napsat žádost a poslat ji. Uvedli jsme tam cenu, vše vypracovali podle zadaných kritérií. Žádosti přijímali do pátku osmnáctého června. Tak jsem ji poslal, ale vrátila se mi druhý den s tím, že adresa neexistuje. Domluvil jsem se teda s panem Šigutem, že dopis adresuji na něho. Pošta dorazila ve středu ráno a David Šigut si ji přečetl. Přesto mi ji vrátili s odůvodněním, že jsem ji poslal pozdě,“ nechápal Skala.

Představenstvo už prý pivu nevěří

Nenechal si to ale líbit a pátral dál. „Pan Řehák, předseda představenstva Jihomoravských pivovarů, se mě zeptal, proč si chci pivovar pronajmout. Vysvětlil jsem mu, že jsem po čtyřiceti letech jeden vzkřísil, tak by neměl být problém udržet jeden fungující. Navíc mám pivo rád a práce kolem něj mě baví. On mi ale řekl, že ve Vyškově už se pivo stejně nikdy točit nebude,“ popsal Skala nečekanou odpověď.

Právě vedení Jihomoravských pivovarů se rozhodlo oslovit dva předem vytipované zájemce, kterým by chtěli pivovar pronajmout. Ti svoje nabídky už na ministerstvo poslali. „Je to trošku zvláštní termín. Nevím, co si mám pod pojmem předem vytipovaný nájemce představit,“ divil se nedávno zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Obálky s nabídkami už na ministerstvu četli, ještě se ale nerozhodli, komu dají přednost. „V sídle společnosti Jihomoravské pivovary jsme otevřeli obálky s nabídkami. V úterý se uskuteční vyhodnocení těchto nabídek, na jehož základě může vzejít vítěz výběrového řízení. Toho schválí představenstvo společnosti Jihomoravské pivovary. Ministerstvo zemědělství bude následně informovat veřejnost,“ uvedla Vrbová.

Podrobnější informace ale nesdělila. Stejnou odpověď si redakce Vyškovského deníku Rovnosti vyslechla také v pivovaru. „Nezlobte se, ale nemohu o tom mluvit,“ odmítl David Šigut, který je v současné době pověřený vedením Vyškovského pivovaru.

Lidé bojují dál

Petiční výbor ani zaměstnanci ale nezahálí. Přesto, že zatím odsunuli demonstraci před Ministerstvem zemědělství v Praze, tak pracují dál. „Poslali jsme dopis s žádostí o pomoc hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi a několika politickým stranám. Kauzy si začaly všímat třeba Věci veřejné, které se zajímají, zda v tomto případě nejde o korupci,“ vypověděl Obruča.

Žádost o pomoc s vysvětlením situace dostali i další politici regionu. „Kontaktovali jsme třeba Bohuslava Sobotku, Ivo Bárka, Františka Adamce nebo také Stanislava Juránka,“ dodal Obruča.

Ani další lidé kolem Vyškovského piva nechtějí, aby podivné praktiky jeden ze symbolů města položily. Podle Skalových slov je divné, že správní rada, která přivedla pivovar do mínusu, ho ještě pořád vede a navíc rozhoduje o tom, komu ho dál pronajmout. „Řekl jsem svůj názor ministerstvu. A hodlám bojovat za pivovar dál. Chci zpochybnit toto řízení,“ uzavřel Skala.

Osud pivovaru není lhostejný ani představitelům města. Podle místostarosty Vyškova Romana Celého by město ztratilo kus historie. „Určitě tady nabídka Vyškovského piva bude chybět. Dokonce i mně osobně. Speciálně jedenácti stupňové Vyškovské je moje nejoblíbenější,“ prohlásil Celý. Vyškovské pivo točí třeba v restauraci U Piráta. „Lidem Vyškovské pivo chutná, točíme ho čím dál víc. Zatím nevidíme důvod, proč hledat jinou značku,“ uvedl před časem číšník restaurace Marek Kalvastr.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Aktuální informace k Pivovaru Vyškov

[čtvrtek, 24. červen 2010]

Společnost Jihomoravské pivovary, a.s. vyhlásila dne 1.6. 2010 výběrové řízení na výběr nájemce nemovitostí a technologického vybavení Pivovaru Vyškov.

Cílem výběrového řízení je vybrat nájemce, který bude pokračovat ve výrobě vyškovského piva. Následně došlo dne 23.6. 2010 v sídle společnosti Jihomoravské pivovary, a.s. k otevírání obálek s nabídkami a posléze dne 29.6. 2010 se uskuteční vyhodnocení těchto nabídek, na jehož základě může vzejít vítěz výběrového řízení, kterého schválí představenstvo společnosti Jihomoravské pivovary, a.s. Ministerstvo zemědělství bude následně informovat veřejnost.

Zdroj: Agris.cz | Autorka: Dita Vrbová, tisková mluvčí MZe


Vyškovští se piva nechtějí vzdát

[čtvrtek, 24. červen 2010]

Pivovar Vyškov, který má tradici dlouhou přes 330 let, ve stávající podobě končí. Petici proti jeho zrušení podepsalo přes čtyři a půl tisíce lidí. A někteří vyškovští radní nyní uvažují o tom, že si město alespoň koupí ochrannou známku Vyškovské pivo.

S nápadem zachovat ve městě alespoň ochrannou známku piva přišel místostarosta Karel Jurka. „Je to moje aktivita a chci to navrhnout radě i zastupitelstvu. Kdyby to s pivovarem dopadlo špatně, aby se tady alespoň zachovala ochranná známka. Časem se může najít někdo, kdo v tradici vaření piva ve městě bude pokračovat,“ uvedl místostarosta.

Ochrannou známku stejně jako pivovar vlastní stát. Podle ministerstva zemědělství, který ho spravuje, však nyní ochranné známky vztahující se k pivovaru na prodej nejsou.

Jihomoravské pivovary, do kterých patří i vyškovský pivovar, vlastní několik ochranných známek. Většina z nich byla u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrována v devadesátých letech. Ochranné známky si však Jihomoravské pivovary zaregistrovaly i v letech minulých. Poslední vloni, a to známku TUNNEL.

Mně se ten nápad líbí. Není vyloučeno, že za rok, za dva tady někdo pivovar postaví. Je to jen otázka peněz. Díky tomu by pak tato zavedená značka z trhu nezmizela. Není to však jen Vyškovské pivo, ale džbán, březňák, generál, havran a další,“ uvedl vyškovský zastupitel a bývalý ředitel vyškovského pivovaru Jiří Piňos.

Podle Piňose může ochranná známka v tomto případě stát desetitisíce až statisíce korun. „To je však jen můj laický odhad,“ dodal.

Registraci ochranných známek pro vyškovský pivovar zařizoval brněnský patentový zástupce Jiří Dohnal. Podle něj lze těžko říci, jakou mají hodnotu. „Tu určí znalec. Přihlíží přitom mimo jiné i k tomu, jak dlouho je známka na trhu, kolik zboží se s touto známkou na trh dostane, jaký je obrat pivovaru,“ uvedl Jiří Dohnal.

Problém je však v tom, že stát městu ochranné známky zřejmě neprodá.

V současné době žádná z ochranných známek není na prodej. Použít je budou moci na základě licenčních smluv především nájemci nebytových prostor, technologie a ostatních movitých věcí pivovaru Vyškov,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Dita Vrbová.

Zpráva o útlumu pivovaru přišla koncem května z valné hromady Jihomoravských pivovarů, jejímž jediným akcionářem je stát. Podle bývalého člena dozorčí rady Martina Obruči, který byl na ní odvolán, bylo o osudu pivovaru rozhodnuto ještě před valnou hromadou a zástupci z ministerstva zemědělství tam už na ni přinesli seznam pracovníků, kteří budou propuštěni. Z celkem 33 zaměstnanců jich dostalo výpověď 24.

Od poloviny roku zůstane v pivovaru, který se loni při tržbách necelých 34 miliónů propadl do ztráty téměř 30 miliónů korun, jen „likvidační tým“.

Není to však ukončení výroby, ale jen útlum. Pivo se bude i po 30. červnu vařit dál a to podle požadavků odběratelů. A ministerstvo se bude dál snažit pivovar pronajmout,“ uvedla jeho mluvčí Dita Vrbová.

O zachování pivovaru bojují i peticí

Podle zaměstnanců pivovaru to však skutečný konec je, protože už po první zprávě, že jde do útlumu, začal ztrácet pozici na trhu a další suroviny už ani nenakupuje.

Přesto zaměstnanci i příznivci pivovaru bojují dál. Na ministerstvo zemědělství v těchto dnech odešla petice za zachování pivovaru. „Získali jsme pod ní 4 639 podpisů. Kdybychom je mohli sbírat déle, bylo by jich více, ale vzhledem k tomu, že se blíží termín útlumu výroby, raději jsme ji už odeslali,“ říká její spoluorganizátorka Hana Dostálová.

A do Prahy psal i vyškovský starosta Petr Hájek. „Zpráva o konci pivovaru pro nás byla velmi nepříjemným překvapením. Nehledě k tomu, že se o současném vývoji situace dozvídáme takřka pouze z médií. Zneklidňuje nás budoucí osud tohoto území v památkové zóně. Z hlediska územního plánu je tato lokalita určena pro výrobní činnost, máme tedy obavy, že pozemky budou nakonec využívány nevhodným způsobem,“ uvedl mimo jiné Petr Hájek v dopise ministrovi a vyzval ho k přehodnocení postoje k likvidaci pivovaru.

Měla by ochranná známka Vyškovské pivo patřit tamní radnici? Pište na helena.vaculová@mfdnes.cz

***

FAKTA

Ochranné známky: K Jihomoravským pivovarům se vztahují například: Džbán - pivovar Vyškov - založeno 1680 Desítka - pivovar Vyškov -založeno 1680 Březňák - pivovar Vyškov -založeno 1680 Havran - pivovar Vyškov -založeno 1680 Bira - pivovar Vyškov - zal. 1680 - Vyškovský generál Atlet Vyškovské pivo Vyškovské pivo Řezák

Ochranná známka je označení pro grafické znázornění, tvořené slovy, barvou, kresbou a podobně, sloužící k rozlišení výrobků. Registrace ochranné známky poskytuje právo jejího výhradního užívání. Registraci ochranných známek provádí Úřad průmyslového vlastnictví.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Helena Vaculová


Vedení státního pivovaru, který v červenci kvůli obří ztrátě končí provoz, vynaložilo bez efektu miliony.

Státem ovládaná společnost Jihomoravské pivovary - Pivovar Vyškov - nemusela skončit v obrovské kumulované přes 81 milionů korun a od července v "útlumu". Tedy ukončením provozu - jak rozhodlo v květnu ministerstvo zemědělství (MZe).

Některé informace totiž naznačují, že vedení pivovaru vždy nepostupovalo s péčí řádného hospodáře a pivovar, který nemá dluhy, mohl svou vysokou ztrátu snížit. "V současné době vyplouvají na povrch informace o tom, že pivovar nakupoval zbytečně draho suroviny a různé služby. Také se vynořily informace o nepochopitelném zamítání zakázek představenstvem. Není pak divu, že klesal počet výstav a s ním i tržby. Jako by tyto kroky byly záměrné," říká zástupce zaměstnanců Martin Obruča.

Tomu nasvědčují i některé informace, které mají HN k dispozici. Vedení pivovaru, který skončil loňský rok ztrátou téměř 30 milionů korun při současném propadu tržeb na necelých 34 milionů korun, od loňska odmítalo řadu obchodních nabídek.

Nikdo nereagoval například na nabídky ruského dovozce vyškovských piv firmy Bairos, maďarského Menyhárt ani na nabídky od řetězců Ahold nebo Kaufland. "Je pravda, že od začátku letošního roku jsme nabízeli návrh obchodní smlouvy, ale marně jsme se dožadovali nějaké reakce z Vyškova," vyjádřil se například mluvčí řetězce Ahold Libor Kytýr.

Informace o některých podivných obchodních transakcích loňského vedení pivovaru (ředitel David Kaprál letos v dubnu ze dne na den skončil) potvrzuje i zdroj HN, který má přístup k účetnictví společnosti. Z faktur vyplývá, že například pivní tácky, které pivovar dříve nakupoval sám přímo od dodavatele, loni objednal přes agenturu Break Point.

Za dodávku v hodnotě 75 tisíc korun agentura naúčtovala pivovaru ve dvou fakturách, které má redakce k dispozici, dohromady 130 tisíc bez DPH. Původní dodavatel přitom podle informací HN i loni zjišťoval možnost dodávat tácky pivovaru napřímo.

Vyškovský pivovar dohromady zaplatil od loňského ledna do poloviny letošního března podle soupisu "Faktur partnera" agentuře celkem 6,158 milionu korun. Část nakoupených propagačních materiálů přitom neodpovídala kvalitou jejich vysoké ceně.

Podle Hugo Roldána z MZe ale vedení pivovaru nepochybilo. Nelze se prý například divit, že pivovar neuzavíral další smlouvy s prodejci, jako je zmíněný Ahold, protože od loňského podzimu se stát pokoušel pivovar pronajmout. Přitom ale marně - náklady zhruba jednoho milionu korun za dva tendry vyšly vniveč - nikdo se do finále nepřihlásil. Podle informací MZe zaplatil pivovar agentuře za pivní tácky v jediné faktuře částku 53 680 korun. O druhé faktuře za 76 860 korun se resort nezmiňuje. "Firma Break Point Communications s.r.o. naplnila vše, k čemu se ve smlouvě zavázala," tvrdí Hugo Roldán.

Podle prezidenta Českého svazu malých nezávislých pivovarů a někdejšího majitele nedalekého Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska si úředníci neuměli pohlídat, jak dosazení lidé státní pivovar spravují.

"Jelikož pivovar není zadlužený, dokázalo by schopné vedení využít toho, že se ve Vyškově vaří kvalitní pivo a ztrátu postupně snižovat," tvrdí Fusek, který sám před lety kupoval Černou Horu právě od společnosti Jihomoravské pivovary, pod kterou spadá i Vyškov. Z Černé Hory Fusek vybudoval prosperují pivovar s rostoucí produkcí.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Vážený pane ministře,

dovolte mi prosím, abych jménem vedení města Vyškova vyjádřil znepokojení nad situací, která nastala ve vyškovském pivovaru. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších objektů ve Vyškově, jenž je navíc součástí městské památkové zóny. Jeho osud nás tedy eminentně zajímá. Fakt, že ke konci měsíce června má odejít 80 % zaměstnanců tohoto podniku, naznačuje, že poté dojde k jeho úplné likvidaci. Po 330 letech činnosti.

Ze slov a činů posledního ředitele podniku Ing. Davida Kaprála jsme nabyli dojmu, že se situace v pivovaru stabilizovala. Podnik rozšířil své aktivity, inovoval technologie, aby dokázal udržet kvalitu piva od výroby až do jeho konzumace spotřebitelem, zlepšil spolupráci se stravovacími zařízeními, věnoval se propagaci. Produkty dokonce získaly právo užívat značku České pivo. Zpráva o konci pivovaru pro nás byla velmi nepříjemným překvapením. Nehledě k tomu, že se o současném vývoji situace dozvídáme takřka pouze z médií. Na našem úřadě se hromadí dotazy občanů, co město Vyškov pro zachování pivovaru udělá. Na jeho podporu také vznikají ze strany veřejnosti petice.

Zneklidňuje nás budoucí osud tohoto území v památkové zóně. Z hlediska územního plánu je tato lokalita určena pro výrobní činnost, máme tedy obavy, že pozemky budou nakonec využívány nevhodným způsobem.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bych Vás chtěl požádat o přehodnocení postoje k likvidaci pivovaru ve Vyškově a rovněž o sdělení, co valnou hromadu k tomuto rozhodnutí vedlo. Budeme vděčni i za podrobnější informace týkající se budoucího vývoje situace a osudu podniku i lokality.

S pozdravem

RNDr. Petr Hájek, starosta města Vyškova

Zdroj. Vyškov Město.cz


Co bude dál s vyškovským pivovarem pochopitelně zajímá i nás. Už proto, že je v centru města blízko náměstí, a je dokonce součástí městské památkové zóny. Nechtěli bychom, aby tam místo něj byla tržnice nebo velkosklad. Mám informaci, že si ho chtěli pronajmout lidé, kteří by pokračovali ve zdejší pivovarské tradici. Teď to ale vypadá, že pojede jen do konce června a pak už tam zůstane jen likvidační tým. Město tomu ale zabránit nijak nemůže, co bude s pivovarem je v kompetenci ministerstva zemědělství. Zkrátka nemáme žádné páky na to, abychom ho mohli zachránit.

Nedivím se, že se mnohým Vyškovanům i dalším lidem nelíbí, co se s ním nyní děje. Petici proti jeho zrušení jsem podepsal také. A ještě napíši ministrovi zemědělství dopis, že město další osud pivovaru opravdu znepokojuje.

Nebezpečí, že se tyto pozemky začnou využívat k účelům, které by v této lokalitě nemusely být nevhodné, tady je. Podle územního plánu je zde totiž povolena lehká výroba. To proto, aby tady pivovar mohl dál fungovat. Změnu územního plánu sice nyní udělat můžeme, ale je to velmi dlouhý proces, může trvat rok a půl i déle.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Petr Hájek, starosta Vyškova


Jak jinak dát ministerstvu najevo, že lidé nesouhlasí se zavřením pivovaru, kromě sepsání petice? Stávkou. Tu plánuje příští týden zorganizovat petiční výbor ve spolupráci s veřejností.

S demonstrací je spojená spousta práce. Musíme to oznámit policii a třeba taky na magistrátu. Jak se ale domluvíme a vše zařídíme, vypravíme autobus a může se jet,“ řekl zaměstnanec pivovaru Martin Obruča. To potvrzuje i členka petičního výboru Hana Dostálová. „Příští týden vše zorganizujeme a v dalším týdnu můžeme být v Praze,“ potvrdila.

Podrobnosti a další kroky řešili členové petičního výboru spolu s veřejností na schůzce v pivnici. „Je zajímavé, že dřív se Vyškovské pivo v Brně neprodávalo a jak se má přestat vyrábět, je ho v obchodech dost,“ řekl Jiří Indra, který přijel bojovníky za pivovar podpořit z Brna.

Organizátoři už podnikli jisté kroky. „Zaměstnanci oslovili ministerstvo zemědělství, aby přehodnotilo svoje rozhodnutí. Chtěli bychom si také domluvit slyšení, kde by jsme vše v klidu probrali,“ informoval Obruča. Dopis, ve kterém popisují situaci a žádají o pomoc poslali aktéři na Arcibiskupství olomoucké. V pivovaru je totiž problém s církevní restitucí, proto doufají, že by církev mohla přispět svojí pomocí vyřešením situace. Vždyť i ona má podíl na tři sta třicetileté tradici založení pivovaru. „Průvodní dopis s tiskovou zprávou jsme poslali taky Věcem veřejným a hejtmanovi Michalu Haškovi. Brzy ho pošleme také dalším politickým stranám a možná také nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ zaznělo na schůzi. Jednání už proběhla i se starostou města Vyškova. Ten ale naznačil, že moc se dělat nedá. „Jediné, co můžeme udělat je zaslat znepokojující dopis na ministerstvo a zeptat se, co se má dít dál,“ odepsal na dotaz ohledně pivovaru starosta města Vyškova Petr Hájek.

Poslední petiční listy míří do rukou petičního výboru. Na schůzce v pivnici napočítali účastníci přes tři tisíce šest set podpisů. „Ještě musíme vyzvednout petice v pár podnicích. Příští týden v úterý, nejpozději v pondělí ale petice se všemi podpisy pošleme. Ministerstvo by mělo odpovědět do třiceti dnů,“ vypověděla Dostálová. Podle jejích informací došly podepsané petice také z Prahy a třeba České Lípy. V průběhu jednání v pivnici se ještě dostavili další lidé, kteří přinesli další podpisy.

Pivovaru ale pořád svítá naděje. Poté, co vyhlásilo ministerstvo útlum, odběr je ještě větší. „Hledá se pořád nový nájemce pivovaru. V současné době jsou dva. Jedná se ale o dva předem vytipované a oslovené zájemce. Což je trošku podivný termín,“ myslí si Obruča.

Jedno je ale jisté. Když se propouští víc jak osmdesát procent zaměstnanců, tak se nejedná a útlum, ale likvidaci.

Zájem o pivo ale stále je. Po vyhlášení útlumu ještě větší. „Možná je to teplem, možná vyhlášením útlumu, ale zájem o odběr piva roste. Nyní nás oslovili i Poláci, kteří mají zájem koupit tři sta hektolitrů. Vše je ale zatím v jednání a záleží samozřejmě na majiteli, zda zakázku povolí,“ upozornil Obruča. Vyškovské pivo točí i v restauraci U Piráta. „Lidem Vyškovské pivo chutná, točíme ho čím dál víc. Zatím nevidíme důvod, proč hledat jinou značku,“ řekl číšník z restaurace U Piráta Marek Kalvastr.

Členka petičního výboru Hana Dostálová se také snažila vyvrátit mylné informace. „Na internetu se pořád psalo, že se se zavřením musí něco udělat, ale nikdo nic nezačal. Tak jsme se do toho dali. Jsme skupina studentů, které se díky podpoře veřejnosti dostala až tak daleko. Nejsou v tom skryté úmysly, opravdu nás neposílá konkurence,“ ohradila se.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Fusek: Pivovaru je obrovská škoda

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Zavřít pivovar před sezonou? „To je naprostý nesmysl,“ říká Jiří Fusek, bývalý většinový vlastník Pivovaru Černá Hora, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů a také podnikatel roku jižní Moravy z roku 2007.

* Proč se pivovary na počátku léta nezavírají?

Protože v létě se vypije hodně piva a pivovary v tomto období pochopitelně nejvíce vydělají. Takové rozhodnutí je opravdu unikátní.

* Musel podle vás vyškovský pivovar dopadnout tak, jak dopadl?

Ale vůbec ne. Už dávno ho ministerstvo mohlo pronajmout. Jenže na toto řešení přistoupilo až v poslední době a nastavilo podmínky tak, že byly pro případné zájemce nepřijatelné. V poslední fázi ho mělo třeba nabídnout i za korunu, jen aby ho zachránilo. Myslím, že i pro církev, která v něm vlastní některé pozemky, by bylo lepší, kdyby fungoval.

* Dokážete si představit, co s ním teď bude?

Nejspíš se většina budov zbourá, jak už se to stalo jiným pivovarům a podobným průmyslovým objektům s historickou tradicí. A na jejich místě se postaví třeba paneláky.

* Není ho škoda?

Je a obrovská. A bude to ztráta nejen pro Vyškov, ale pro celý Jihomoravský kraj. Církevní pivovar s více než třísetletou tradicí v centru města je přece velmi cenné turistické portfolio.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Zaměstnanci upadajícího pivovaru by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažují, že dají podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

Šance udržet vyškovský pivovar je již slabá, přesto se o to zaměstnanci chtějí pokusit. Včera vyzvali ministerstvo zemědělství, aby odvolalo šéfa představenstva Zdeňka Řeháka. A zvažují, že na protest budou točit vyškovské pivo v Praze před ministerstvem.

Zdeňku Řehákovi dávají za vinu, že se v posledních letech v pivovaru špatně hospodařilo, což vedlo ministerstvo k rozhodnutí, že od 30. června půjde pivovar do útlumu. Většina zaměstnanců přijde o práci.

Bylo to unáhlené,“ napsali včera zaměstnanci ministerstvu, hejtmanovi, politikům i olomouckému arcibiskupství, které vlastní část pozemku v areálu pivovaru. A žádají, aby o dalším osudu podniku rozhodl nový ministr.

Zrušení pivovaru s více než třísetletou tradicí se nelíbí ani mnoha Vyškovanům a zastáncům malých regionálních pivovarů. „Pod petici proti jeho zrušení se již podepsalo více než tisíc lidí a máme zprávy, že další stovky podpisů jsou již na cestě,“ uvedla signatářka petice Hana Dostálová.

Ministerstvo již na valné hromadě odvolalo některé členy představenstva i dozorčí rady, Zdeňka Řeháka však chce ve funkci ponechat i nadále. „Je jediný nezaujatý člen představenstva, který je v tuto chvíli schopen zajistit řádný chod pivovaru,“ reagovala mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová na dotaz MF DNES, proč ve funkci zůstal, když pivovar za jeho předsednictví dospěl k takovým koncům.

Například člena dozorčí rady Martina Obruču již na valné hromadě vystřídal úředník ministerstva zemědělství. „Do dozorčí rady mne zvolili zaměstnanci, bývalo to tady zvykem. Mé odvolání je však svým způsobem logické, já jsem také v tom balíku propuštěných,“ uvedl Obruča. A dodal, že i on se o útlumu pivovaru dozvěděl až na valné hromadě. „Ta už o ničem nerozhodovala, jen jsme si vyslechli, co už bylo schválené a podepsané ministrem. A přinesli tam i seznam lidí, kteří se budou propouštět,“ dodal. „Bylo to rozhodnutí jediného akcionáře podniku, tedy ministerstva zemědělství, a předcházel mu ekonomický audit firmy, který prokázal velké finanční ztráty podniku za rok 2009 (30 milionů korun -pozn. red.). Ani stávající objednávky nejsou v takovém rozsahu, aby byla plně využita výrobní kapacita pivovaru,“ vysvětlila mluvčí Vrbová. Přesto se podle ní bude pivo nadále vařit podle požadavků klientů a odběratelů a majetek pivovaru se pronajme. Podle bývalého většinového vlastníka Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska pak už ale nebude naděje pivovar znovu rozběhnout. „Už první den poté, co se zveřejnilo, že jdeme do útlumu, jsme začali ztrácet trh,“ říká i jeden ze zaměstnanců. Včerejším dopisem boj zaměstnanců neskončí. „Máme i další nápady, jak dále upozornit veřejnost, že tady stát špatně hospodařil. Kluci by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažujeme, že dáme podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ uvedl předseda odborů pivovaru Ladislav Peprníček.

Ve vyškovském pivovaru se v posledních letech velmi často měnilo vedení a řídili ho lidé, kteří neměli s pivovarnictvím žádné zkušenosti. I to byl podle zaměstnanců důvod, proč se pivovar dostával do stále větších obtíží.

Jiří Fusek však vidí chybu někde jinde. „Myslím, že jsem vedení pivovaru Černá Hora zvládl docela dobře, i když jsem profesí stavební inženýr. Jde spíš o to, že vedení státního pivovaru neneslo žádnou trestněprávní odpovědnost,“ míní Fusek.

O útlumu vaření piva ve Vyškově přišla zpráva z valné hromady, která se uskutečnila 27. května. Den před volbami a dva dny před oslavami 330. výročí pivovaru.

***

FAKTA

Z diskuse pivařů na portálu Pivní.info „Tak jsem si ve čtvrtek vytiskl petici, vzal ji do práce (Mladá Boleslav) a sehnal jsem přes 20 podpisů, do středy jich alespoň 50 bude. Dneska jsem byl v Brně pro vyškovský pivo, tak snad ne naposledy.“ „Škoda, že to mám z ruky, podepsal bych. Asi by to chtělo založit novou stranu, např. SNP (Strana nasraných pivařů) a jít příští rok do voleb.“ „Za chvilku vyrážím pro petici na Cejl. K podpisu bude v brněnské hospůdce Na Božence. Možná se ukáže, že to bylo jen gesto, ale ať člověku vyškovské chutná, nebo ne, byla by škoda, aby šel další regionální pivovar do kopru.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Helena Vaculová


Nejen zaměstnanci pivovaru otřásla zpráva o jeho plánovaném uzavření. Lidé se začínají bouřit a sepisují petici. Po třech stech třiceti letech přece nemůže být konec.

Ministerstvo zemědělství, které je jediným vlastníkem pivovaru ve Vyškově, se ho rozhodlo zavřít. Koncem června mají propustit většinu zaměstnanců a zůstane už jen likvidační tým. Lidé proto sepsali petici a za pivovar chtějí bojovat.

V petici se obrací na ministerstvo zemědělství. Žádají ho, aby nezavíralo pivovar ve Vyškově. „O petici víme, ale není to naše iniciativa. Pivo zatím pořád vaříme, ale výrobu postupně ukončujeme,“ řekl David Šigut, který je v současné době pověřený vedením pivovaru.

Jedenáct set podpisů

V petici už lidé nasbírali víc jak tisíc podpisů. „Nasbírali jsme už téměř jeden tisíc sto podpisů. Chceme lidem ukázat, že nám situace ohledně pivovaru není lhostejná,“ uvedla za petiční výbor Hana Dostálová.

Překvapivé je, že se petice objevuje třeba i v restauracích v Brně a jiných obcích než ve Vyškově. „Vyškovské pivo je jedno z nejlepších, které znám. Proto jsem dal petice i do hospod u nás v Brně,“ potvrdil Tomáš Foltýn. Někteří lidé o petici ale zatím neslyšeli. „Petici jsem ještě nikde neviděl, jinak bych ji podepsal,“ řekl Martin Vojtek z Bohatých Málkovic.

Lidé ji mohou do pondělka ve Vyškově podepsat třeba v Knihovně Karla Dvořáčka, U Piráta, v Granadě, ve Vyškovské pivnici, v Nádražní restauraci, v Dědicích U Gryca a ještě v dalších podnicích. „Také byla možnost vytisknout petici a poté nám ji zaslat na adresu petičního výboru. Zatím nám došlo pět dopisů. Podepsanou petici nám poslali také pražští a táborští příznivci. Podporu nám vyjádřili také zaměstnanci Dalešického pivovaru,“ informovala Dostálová.

Plánovaná petice, ani protesty lidí zatím ale situaci v pivovaru nemění. „K žádné změně zatím nedošlo, pivovar se podle mých informací zavře,“ dodal Šigut.

Ohlasy na petiční akci ale dodaly sílu zaměstnancům. „Podpora Vyškovanů nás mile překvapila, rozhodli jsme se proto dál bojovat. Neztotožňujeme se s názorem, že je pivovar nutné zavřít,“ řekl zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Důvodem zavření jsou podle ministerstva zemědělství nedořešené církevní restituce. Snahy o pronajmutí pivovaru také zkrachovaly.

Výjimečně vařené pivo

Vyškované tedy nejspíš přijdou o výjimečné pivo a místní památku. Jak vysvětlil tamní sládek, každý stupeň Vyškovského piva se vaří zvlášť a jinou recepturou. Většina pivovarů ale uvaří jedno pivo a vodou ho naředí na určitý stupeň. Nejen v tom je Vyškovské pivo výjimečné. Přesto, že jeho kvalita roste, není to nic platné.

V pátek se koná v pivovaru schůzka lidí, kteří donesou podepsané petice a naplánují, co dál. „Líbí se nám myšlenka, že bychom vyjeli čepovat pivo před ministerstvo dopravy a stávkovali proti zavření. Chtěli bychom, aby ministerstvo přehodnotilo svoje rozhodnutí,“ dodal Obruča.

Velká diskuze ohledně zavření pivovaru se rozproudila i na webu pivovaru a dalších pivních serverech. Podle lidí mohou fungovat i menší pivovary a bez problémů. „Nejsme zadlužení a nemáme žádné půjčky. Není důvod, proč pivovar zavřít. K utlumení došlo podezřele rychle před novými volbami,“ myslí si Obruča.

Lidé v pátek posčítají všechny petiční hlasy a vymyslí další postup. „Dalších pět set hlasů, o kterých paní Dostálová neví, v pátek dodám. Obrátíme se na pana hejtmana, církev i další, kteří nám mohou pomoci. Teď už nemáme co ztratit,“ uvedl Obruča.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Zaměstnanci vyškovského pivovaru již delší dobu tušili, že to s ním nevypadá dobře. Zpráva o tom, že končí, je ale nakonec přece jen zaskočila. Přišla minulý čtvrtek, den před volbami, a dva dny před oslavami 330. výročí pivovaru.

O tom, že se ve Vyškově přestane vařit pivo, rozhodla minulý čtvrtek valná hromada společnosti Jihomoravské pivovary. A padlo i rozhodnutí, že z třiatřiceti zaměstnanců jich čtyřiadvacet dostane výpověď a od poloviny roku zůstane v pivovaru jen likvidační tým.

Stoprocentním akcionářem pivovaru je ministerstvo zemědělství, tedy stát. A v posledních třech letech se v něm několikrát vyměnilo vedení. Podle mluvčí ministerstva Dity Vrbové není zadlužený, ale prohlubuje se jeho ztráta, která již činí 30 milionů korun. A jeho tržby jsou malé, v loňském roce dosáhly 34 milionů korun.

Předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Zdeněk Řehák tvrdí, že nebylo jiné řešení. „Čekalo se, že nové vedení vykročí lepším směrem. Co se mělo zachránit, se ale spíš ještě zhoršilo,“ uvedl. Podle Řeháka podstatnou vinu na loňském propadu produkce má také výpadek exportu.

Zaměstnanci však konec pivovaru vnímají trochu jinak. „Nehospodařilo se tady dobře. Pivovar třeba kupoval předražené pivní tácky i slad,“ uvedl jeden z nich a dodal, že představenstvo ho ve skutečnosti nechtělo zachránit, ale potopit. „I to rozhodnutí těsně před volbami je podezřelé, jako by se obávali změny na ministerstvu a chtělo si zajistit alespoň to, že když pivovar nebude dál spravovat, tak ho bude alespoň likvidovat,“ dodal.

Zpráva o tom, že pivovar končí, přišla paradoxně dva dny před plánovanými oslavami na počest jeho založení. „V první chvíli se nám slavit ani nechtělo. Proč bychom měli, když nás odpískali? Abychom tady stáli jako trubky? Nakonec jsme si ale řekli, že když to musíme ukončit, tak se ctí,“ uvedl na sobotní oslavě jeden ze zaměstnanců pivovaru, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Zánik pivovaru s tradicí delší než tři století se nelíbí i některým místním obyvatelům. Na oslavě kolovala petice za jeho zachování. „Myslíme si, že za stav pivovaru je odpovědné ministerstvo zemědělství. Místo, aby zajistilo schopné manažery, připustilo, aby se pivo vytrácelo z restaurací i obchodů,“ uvedla za petiční výbor Hana Dostálová.

Že byl stát špatným správcem pivovaru, již dříve kritizoval i bývalý majitel pivovaru Černá Hora Jiří Fusek. „Do hospodaření podniku mluví v tomto případě i úředníci, kteří o podnikání nic nevědí a především nejsou za to právně i trestně odpovědní,“ řekl Fusek.

Ministerstvo zemědělství se sice v posledních měsících snažilo krachující pivovar pronajmout, ale s žádnou společností se na tom nakonec nedohodlo. A tvrdí, že prodat ho nemůže, dokud nebudou vyjasněné církevní restituce. Část pozemků totiž patří olomouckému arcibiskupství, které tady kdysi pivovar postavilo a provozovalo.

Za stav je odpovědné ministerstvo zemědělství. Připustilo, aby se pivo vytrácelo z restaurací i obchodů.

Zprávy iDnes.cz | Autor: Helena Vaculová


Podle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené.

Valná hromada státem ovládané společnosti Jihomoravské pivovary ve čtvrtek rozhodla o utlumení činnosti svého jediného provozu - Pivovaru Vyškov. Z celkem 33 zaměstnanců bude 24 propuštěno. Od poloviny roku zůstane v pivovaru, který se loni při tržbách necelých 34 miliónů propadl do ztráty téměř 30 miliónů korun, jen "likvidační tým“.

Paradoxem je, že ve Vyškově se v podstatě rozhodlo o konci výroby piva dva dny před sobotními oslavami 330. výročí založení zdejšího pivovaru. Slibovaná muzika, nabídka občerstvení, všech druhů piv a originálních upomínkových předmětů se tak pro pivovar stává labutí písní.

Podle Dity Vrbové, mluvčí ministerstva zemědělství, které je stoprocentním akcionářem podniku, se nejedná o insolvenční řízení, pivovar není zadlužený. Roky ale kumuluje ztrátu do obrovských rozměrů, během posledních tří let se vystřídalo několik ředitelů a žádný z nich nedokázal zabránit každoročnímu propadu výroby o tisíce hektolitrů. Hrozilo, že pivovar nebude mít letos ani na úhradu energií či nákup surovin.

"Ministerstvo zemědělství schválilo ke dni 30.6.2010 útlum činnosti pivovaru spojený s propouštěním zaměstnanců,“ uvedla nyní pro HN mluvčí resortu.

Předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Zdeněk Řehák tvrdí, že nebylo jiné řešení. Zodpovědnost za situaci má ale kromě ředitele, který v dubnu po několika měsících ve funkci skončil, i on sám.

"Čekalo se, že nové vedení vykročí lepším směrem. Ale co se mělo zachránit, se spíš ještě zhoršilo,“ přiznává. Tvrdí, že podstatnou vinu na loňském propadu produkce z víc jak 33 tisíc hektolitrů na 24,5 tisíce má výpadek exportu.

Výstav pivovaru ale o tisíce hektolitrů klesal i v předchozích letech. Před osmi lety se ve Vyškově vařilo téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Pivovar zažívá i i velký propad tržeb, ve ztrátě byl už několik let, ta předloňská ale činila "jen“ 9,7 miliónu korun.

Valná hromada sice schválila záměr pronajmout jednotlivé nemovitosti, technologii i další movité věci, ale je zřejmé, že o udržení výroby nejde. Podle informací HN už pivovar nebude nakupovat další suroviny. Výpovědi pro zaměstnance jsou už připravené. "Je to tragický důsledek neschopnosti státu a vedení společnosti. Vydávaly se kromě toho i obrovské sumy na věci, které na zlepšení situace neměly vůbec vliv,“ říká anonymně zdroj, který je podrobně seznámený s ekonomickou situací pivovaru.

Například zhruba na milión korun podle neověřených informací vyšlo letos výběrové řízení na pronájem pivovaru, který stát nemůže vzhledem k uplatněným církevním restitucím prodat - do finále tendru však nepodal nabídku žádný zájemce.

"Vyškov je pivovar s obrovskou tradicí a v poslední době i kvalitním pivem. Doplatil na nedořešení církevních restitucí. Nebyl majitel, který by mu dal perspektivu a strategii,“ hodnotí situaci výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Vyškovský pivovar je v porovnání s druhým státem ovládaným - Budějovickým Budvarem - doslova popelkou. Produkce léta ziskového Budvaru ve výši téměř 1,3 miliónu hektolitrů proti necelým 25 tisícům hektolitrů v končícím Vyškově. Budvaru i přes celkový šestiprocentní propad celého trhu klesla loni produkce jen o necelá tři procenta a tržby dokonce o procento vzrostly na 2,13 miliardy korun.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Ministerstvo zemědělství nemůže ztrátový pivovar prodat. Hledá nájemce. Žhavým kandidátem na vítězství v tendru je třeboňský Regent.

Roky ve ztrátě a propad produkce na mnohaleté minimum. Státem ovládané Jihomoravské pivovary Vyškov se řítí do propasti. Záchranou má být pronájem některé z tuzemských pivovarnických společností. Ministerstvo zemědělství nechalo koncem loňského roku vypsat výběrové řízení, jehož vítěz by měl být znám ve druhé polovině února. Žhavým kandidátem na vítěze je podle informací HN třeboňský pivovar Bohemia Regent.

Vyškovský pivovar je v porovnání s druhým státem ovládaným - Budějovickým Budvarem - doslova popelkou. Produkce léta ziskového Budvaru ve výši téměř 1,3 milionu hektolitrů kontrastuje s 25 tisíci hektolitry ve ztrátovém Vyškově.

A zatímco Budvaru i přes odhadem až desetiprocentní propad celého trhu klesla loni produkce jen o necelá tři procenta a tržby dokonce o procento vzrostly na 2,13 miliardy korun, Vyškov se ročně o tisíce hektolitrů propadá.

Stát - respektive ministerstvo zemědělství jako jediný akcionář - přitom nemůže vyškovský pivovar kvůli nedořešeným církevním restitucím prodat. Zbývá ho jen pronajmout.

"Výběrové řízení už míří do druhého kola, ve kterém má zájemce předložit do 9. února závaznou nabídku," vyjádřil se mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Pivovar Vyškov není podle něj z hlediska státu strategickou firmou, a kdyby nebylo církví uplatňovaného a zákonodárci dlouho neřešeného nároku, stát by Vyškov prodal.

Skutečnost, že středně velký pivovar Bohemia Regent z Třeboně, ovládaný bratry Staskovými, zůstal jediný ve hře, potvrdilo HN několik zdrojů. Vyjádření ze samotného Regenta se ale včera nepodařilo získat.

Zatímco menšího ze svých dvou ovládaných pivovarů se stát chce zbavit, v případě Budvaru jsou už někdejší plány Topolánkovy vlády na privatizaci zapomenuty. Jednak je tu velká komplikace s převodem ochranných známek po světě z národního podniku na akciovku, ale hlavně: Prodat rodinné pivní a ke všemu ještě ziskové stříbro nynější vláda nechce. A politici ČSSD, bez kterých zřejmě po volbách těžko někdo sestaví vládu, to striktně odmítají už dávno.

Vyškovské pivo přitom bojuje o záchranu v nejméně vhodný čas. "Situace je propadem trhu a spotřeby komplikovaná pro všechny. V téhle době zlepšit prodeje piv je extrémně těžký úkol. Máte piva, která vůbec nejsou špatná, a přesto se těžko prodávají," reagoval výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

A to může být problém právě Vyškovských. Jejich značky jako Havran či Generál sbírají v poslední době medaile na nejrůznějších soutěžích doma i v cizině. "Naše značka je bohužel z minulosti ve vnímání veřejnosti zdevastovaná. Děláme vše pro zlepšení pověsti," vyjádřil se ředitel David Kaprál - za poslední tři roky už čtvrtý v této funkci.

Vyškov přitom loni zahájil ofenzívu mezi zákazníky. Prezentuje se vlastními klipy na serveru Youtube, buduje kontakty na Facebooku, rozšiřuje síť prodejen, vytrvale klade důraz na svoji tradiční technologii v kontrastu s "rychlokvašenými europivy" některých nadnárodních gigantů.

"Čelíme bohužel negativnímu vnímání našich značek z minulosti," přidává se předseda představenstva Jihomoravských pivovarů Vyškov Zdeněk Řehák. "Kdo přijde teď a okoštuje, tak chválí," dodává. Propad vyškovské produkce už skutečně trvá léta. Před devíti lety uvařil pivovar téměř 80 tisíc hektolitrů za rok. Loni třetinu.

Česko celkem

19,8 mil. hektolitrů činila produkce všech pivovarů v Česku v roce 2008. Za loňský rok se očekává až desetiprocentní propad celkového trhu.

Budvar

1,29 mil. hektolitrů piva uvařil v loňském roce Budějovický Budvar. Je to o 2,8 % meziročně méně. Tržby tohoto druhého pivovaru v majetku státu vzrostly o procento na 2,1 miliardy korun.

Vyškov

25 tisíc hektolitrů uvařil loni vyškovský pivovar. Je to zhruba třetina toho, kolik se ve Vyškově uvařilo piva ještě před devíti lety.

KOLIK NABÍDNE TŘEBOŇ?

Soutěž na pronájem ztrátového Pivovaru Vyškov finišuje. Čeká se, kolik nabídne kandidát číslo jedna - třeboňský pivovar Bohemia Regent.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Vyškovský pivovar

[pondělí, 14. prosinec 2009]

Pět výškových dominant má vnitřní Město Vyškov. Věž kostela, radnice a tři komíny. Komíny patřící pivovaru.

Komíny z hlediska jejich funkčnosti nepotřebné, ale pro vzhled města symbolické. Symbolické v podstatě od založení pivovaru v roce 1680, původně církevního. Přežil hodně, vyrovnal se s mnoha problémy, ovšem ten poslední je jedním z nejzávažnějších - holá existence.

Nálet cizího kapitálu do našeho pivovarnictví dostal na pokraj živoření ty malé, někdy nazývané rodinné stříbro místa své existence a působení, k němuž patřily a patří, tvořily a tvoří s ním harmonický celek již několik století. Nezůstane jen dominanta bez obsahu?

To je ten největší oříšek k rozlousknutí nejen vlastního vyškovského pivovaru. Jeho pivo, několikrát velmi výrazně ohodnocené v rámci celostátní soutěže, určitě není hlavní příčinou současného stavu. Je někde jinde.

Tou nejzávažnější - prvopočáteční, je nevhodná propagace piva nejen z pozice výrobce, ale hlavně následných prodejců piva v restauračních zařízeních, ale i obchodech. Zde se ve velké míře projevilo lobování nových dodavatelů, podpořené mírnými úplatky, jehož následkem došlo k enormnímu poklesu zájmu o vyškovské pivo. Zde ceny a možná i kvalita nebyly rozhodujícími, rozhodujícím byl moment a okolnosti kolem přijetí nového dodavatele.

Dalším závažným momentem je dodávka levných pivních patoků do obchodních řetězců. Ve většině případech nelze vůbec mluvit o nějakém a někoho pivu, když jde v podstatě o jedno a to samé, pouze s jinými etiketami.

Vše završuje současný stav ekonomické síly pivařů, kdy peněz není a na pivo je chuť. Alespoň nějaké, třeba i patok. Jak dál?

Těžký problém, vyřešitelný snad jen posunem v myšlení prodejců, kteří jsou v přímém styku se zákazníky. Tak trochu více vlastenectví k rodinnému stříbru by nebylo od věci. Jeho ztráta by se mohla stát nevratnou. Symbolické komíny bez obsahu místa na kterém stojí, by byly smutnou připomínkou zašlé slávy.

Buďme hrdí a ne prodejní! Kolik produktů ve Vyškově se může pyšnit že jsou originální, vyškovské? Zvažme, abychom nepřišli i o ten poslední.

Dobrou chuť zákazníkovi a hlavně hodně pevného dalšího zdraví vlastnímu pivovaru, v příštím roce slavícím 330 roků od narození - pivovaru Vyškov.

Zdroj: Blog iDnes.cz | Autor: Věnek Kulhánek


Pivovar Vyškov je k pronájmu

[čtvrtek, 3. prosinec 2009]

Až do konce prosince mohou zájemci podávat nabídky na pronájem Pivovaru Vyškov, Jihomoravské pivovary na něj vypsaly výběrové řízení.

Nabízený Pivovar Vyškov zahrnuje celý výrobní areál Jihomoravských pivovarů ve Vyškově "jako soubor hmotných, osobních a nehmotných složek podnikání," stojí v podmínkách výběrového řízení s tím, že k podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty.

Pivovar Vyškov je součástí akciové společnosti Jihomoravské pivovary, kterou v roce 1994 založilo ministerstvo zemědělství. Vaří devět základních druhů piva plus limonády. Produkcí patří mezi malé pivovary. Zhruba třetinu produkce vyváží, především do Ruska, Maďarka či Německa.

Stát pronájem pivovaru avizoval už letos v létě. Pivovaru se dlouhodobě nedaří, několik let po sobě klesá jeho produkce. Zatímco v roce 2000 pivovar navařil 78 000 hektolitrů piva, o sedm let později to bylo už jen 39 000. V roce 2008 pak 33 400 hektolitrů.

Zdroj: Regiony24.cz | Autor: Mediafax


18. listopadu převzal sládek pivovaru Vyškov Dušan Táborský ocenění European Beer Star 2009 na slavnostním ceremoniálu v bavorském Norinberku.

Vyškovský pivovar opět uspěl v největší degustační soutěži pořádané na evropském kontinentně. Tmavý ležák Havran obhájil své prvenství mezi černými pivy a již podruhé za sebou získal zlatou pivní hvězdu na mezinárodním festivalu European Beer Star Awards 2009 v kategorii „Bohemian style schwarzbier“.

Jsme velmi pyšní na toto ocenění, které jsme získali již vloni, protože to dokazuje vysokou kvalitu a vynikající chuť vyškovského piva, které vaříme stále tradičním způsobem a které oceňují nejen naši zákazníci, ale i mezinárodní experti," řekl Dušan Táborský.

Experti na festivalu Europen Beer Star hodnotí pivo z hlediska 4 kritérií: barvy, chutě, pěnivosti a vůně. Do letošního ročníku bylo přihlášeno rekordních 836 vzorků piv z 35 zemí z celého světa, z nichž 78-členný tým mezinárodních degustátorů vybíral v 41 kategoriích ta nejlepší piva. Hodnocení piv probíhalo naslepo během jednoho dne v Pivovarské akademii Doemens v Gräfelfingu.

Havran je 11° tmavý ležák, k jehož výrobě se používá čtyř druhů speciálních sladů. Charakteristický je svojí plně sladově karamelovou chutí, vůní a tmavým barevným tónem. Havran je držitelem chráněného zeměpisného označení České pivo a v letošním roce získal i další ocenění: „Higly commended DARK LAGER“ na soutěži World Beer Awards 2009, která proběhla v Anglii, nebo 1. místo na tradiční Žatecké Dočesné v kategorii černých ležáků.

Celkově získalo Vyškovské pivo v roce 2009 šest různých ocenění za svá piva.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov

Nejlepší černé pivo se vaří ve Vyškově

Vyškovské pivo se stalo rovněž součástí virtuálního světa. Od poloviny října letošního roku je Vyškovské pivo členem jedné z největších webových sociálních sítí – facebook. Na těchto stránkách najdou fanoušci nejen všechny důležité informace a novinky z pivovaru, ale i fotogalerii, zajímavé odkazy a diskusi. Současně vedení pivovaru tento kanál využívá k přímé komunikaci s koncovými zákazníky a příznivci značky Vyškovské pivo.

Pro své příznivce připravil pivovar na největším serveru pro sdílení filmových souborů YouTube sérii zábavných videí - Gulášovy sázky a Gulášovy srandičky. Každý týden až do konce roku je zde vkládáno nové video, které můžete shlédnout přímo na webových stránkách http://www.youtube.com/vyskovskepivo nebo www.pivovyskov.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru vyškov


Vyškovské se vrací do Brna

[pondělí, 26. říjen 2009]

Vyškovské pivo se po krátké přestávce vrací do Brna. V říjnu otevřel pivovar Vyškov novou pivovarskou prodejnu a výrazně rozšířil i síť výčepních míst.

8. 10. 2009 byla nedaleko centra Brna na ulici Cejl 32 otevřena nová podniková prodejna pivovaru Vyškov. Je určena především koncovým spotřebitelům a nabízí ucelený sortiment lahvového a sudového piva z produkce pivovaru. Zastoupeny jsou oblíbené značky

jako Březňák, Džbán, Řezák, Desítka, Atlet, Havran, Alkostop i pivní speciály Generál, Jubiler a kvasnicové pivo. Poskytovány zde budou také zápůjčky výčepního zařízení - párty pípy nebo kompresory s chlazením. Zákazníci v krátké době jistě ocení i možnost plnění 5 litrových nerezových soudků.

Foto

Prodejna je pro pěší výborně dostupná prostřednictvím MHD ze zastávky Körnerova, pro zákazníky je možnost parkování na dostatečně velkém parkovišti uvnitř areálu, ve kterém se prodejna nachází.

Mimo prodejnu mohou Brňané vyškovské pivo konzumovat také v restauračních zařízeních, která nyní zařadila produkty do svojí nabídky. Vybraná piva tak můžete ochutnat ve výčepech na Běhounské, Jánské, Kobližné, Veveří, Studené, Na Božence nebo náměstí SNP.

Foto

Svoji prodejní síť posiluje pivovar také prostřednictvím non stop prodeje piva ve Vyškově, přímo v areálu pivovaru Vyškov. Vedle nabídky základního sortimentu pivovaru je výhodou

i možnost nákupu zboží 24 hodin denně.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Vyškovské pivo sbírá další ocenění

[pondělí, 26. říjen 2009]

Vyškovský pivovar má v regionu dlouholetou tradici, pivo vaří bezmála 330 let a to tradičním a poctivým způsobem bez použití technologií na urychlení výroby piva nebo náhražek tradičních surovin. Kvalitu dokazuje i několik ocenění, která vybraná piva z Vyškovského pivovaru v poslední době získala.

Na prestižních Žateckých slavnostech chmele Dočesná 2009 se v kategorii tmavých ležáků umístil na 1. místě 11° Havran. Na mezinárodním poli tento ležák opět zabodoval, tentokrát v soutěži World Beer Awards 2009, kde jej ohodnotili odborní degustátoři certifikátem kvality. Tato uznání jen potvrzují kvalitu tmavého vyškovského ležáku, za kterou získal Zlatou hvězdu na festivalu European Beer Star Award 2008. K výrobě tohoto piva se používají čtyři druhy speciálních sladů a je charakteristické svojí plně sladovou karamelovou chutí, vůní i tmavým barevným tónem.

V kategorii speciálních piv má Vyškovský pivovar jiného šampióna. Je jím 14° světlý speciál Generál. Jeho kvalitu potvrzují rovnou dvě nová ocenění. Prvním z nich je 1. místo v soutěži speciálních piv při festivalu Znojemský hrozen 2009, kde Vyškovský Generál obstál v silné konkurenci kvalitních speciálů. Druhým úspěchem bylo získání 1. místa v soutěži o nejchutnější pivo na Přeštických pivních slavnostech nedaleko Plzně. 14° Generál vyniká plnou chutí a příjemnou hořkostí, která je dána dlouhodobým zráním v ležáckých tancích při 0 - 1°C.

Všechna ocenění ukazují, že vyškovský pivovar produkuje opravdu dobré a kvalitní pivo, které dokáže konkurovat i pivům renomovaných značek. Piva vařená v pivovaru Vyškov si postupně získávají stále větší oblibu jak mezi odborníky, tak i běžnými konzumenty“, uvedl David Kaprál, ředitel pivovaru.

Vyškovský pivovar byl založen již v roce 1680 a od té doby nepřetržitě nabízí kvalitní a klasickým způsobem vyráběné produkty. V současné době si zákazník může vybrat z 9 různých druhů piv, včetně černého, speciálního, kvasnicového nebo nealkoholického piva. Samozřejmostí je nabídka piv lahvových, sudových a rovněž široké spektrum nealkoholických nápojů.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Dne 8.10.2009 bude oficiálně otevřena nová firemní prodejna Vyškovského pivovaru v Brně, nedaleko centra města na ulici Cejl 32. Po Vyškově a Novém Jičíně se jedná již o třetí podnikovou prodejnu v pořadí.

Foto

Brněnským zákazníkům nabídne plný sortiment Vyškovského piva a to jak láhvového, tak sudového. Běžný sortiment bude skladem, speciální piva, jako např. sudový nefiltrovaný 14° Generál – (tzv. kvasnicový) bude možno zakoupit na objednávku a to včetně zapůjčení pártypípy nebo rovnou celého chladícího zařízení. Kromě různých dárkových sad a dárkových předmětů nebude v nabídce chybět ani možnost plnění 5 litrových plechových soudků. To vše za velmi příznivé ceny v prvotřídní kvalitě.

Foto

Prodejna je velmi dobře dostupná z ulice Cejl ať už MHD ze zastávky Körnerova, tak vozidlem, kde lze velmi pohodlně parkovat přímo před prodejnou na velkém parkovišti uvnitř areálu.

Otevírací doba prodejny je následující:

Po 09.00-12.00 13.00-17.00

Út-čt 10.00-12.00 13.00-17.00

Pá 10.00-12.00 13.00-17.30

So 08.00-11.00

Kontakt na prodejnu, kde lze získat jakékoli informace nebo objednat zboží je 723 480 352.

Zdroj: Pivovar Vyškov.cz


«« « Strana 6 z 8 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI