Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba Hanušovice


Pivní.info

Tradiční pochod za ryzím pivem z hor, v pořadí již 14. Pivovarská čtvrtka letos odstartuje v sobotu 21. května. Čtvrtka je ojedinělou turistickou akcí, kterou pořádá pivovar Holba. Každoročně se na ní sjíždějí příznivci turistiky a ryzího piva z hor z celé republiky, aby absolvovali pěší túry na vyznačených trasách a současně zavítali do hanušovického pivovaru.

Loni se pochodu zúčastnilo i přes nepřízeň počasí více než 1500 lidí. Pokud bude přát počasí, očekává se návštěvnost až 2000 osob všech věkových skupin. Podobných akcí totiž ubývá, většina se jich totiž orientuje na hlavně zábavu. Pivovarskou čtvrtku vítají nejen turisté a příznivci ryzího piva z hor, ale všichni, kdo rádi vyrazí do přírody. Letos si mohou vybrat ze 7 tras podle náročnosti, které pivovar připravil ve spolupráci s Klubem českých turistů. Nejkratší túra je dlouhá 10 km a je to v podstatě příjemná vycházka, naopak nejdelší jsou 2 trasy, obě po 21 km. Ta nejnáročnější vede kolem pramene Tiché Orlice přes Jeřáb a nabízí jedinečné výhledy do okolí. Zvedá se totiž do výšky přes 1000 m a vrchol Jeřábu protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického. Trasy kolem Zámečku a zříceniny Nového hradu navíc nabízejí programová překvapení v souvislosti s místy opředenými pověstmi i záhadami.

Účast v letošním pochodu je možné zaregistrovat prostřednictvím internetu na www.pivovarskactvrtka.cz. „Loni on line registrovalo 800 účastníků a to pomohlo k rychlejšímu odbavení přímo na startovních místech,“ říká Lenka Krellerová z marketingu pivovaru Holba. Množství dosud registrovaných zatím ukazuje na vysokou účast letošního ročníku.. „Věříme, že nám bude přát počasí, aby si našlapané km všichni pěkně užili,“ dodává Krellerová. Letos pivovar posílí nejen hlídky na startu, ale také odbavení v cíli na nádvoří pivovaru.

Tady všichni absolventi obdrží turistický glejt spolu s drobným dárkem. Vhod určitě přijde čerstvě načepovaná Holba, možnost občerstvení i příjemné posezení u pivovarských rybníků s hudbou. Pro zájemce jsou připraveny prohlídky pivovaru s odborným výkladem i expozice pivovarského muzea. O exkurze v pivovaru je celoročně velký zájem, protože Holba stále vyrábí pivo podle tradičních postupů. Navíc je možné navštívit zajímavou expozici pivovarského muzea, které navazuje na areál pivovaru.

Start od 8.00 do 10.00 hodin ze startovacích míst :

Šumperk - Střední odborné učiliště, ul. Generála Krátkého (u Kauflandu)

Králíky - náměstí

Hanušovice - Pivovar Holba

Startovné : 50 Kč dospělí, 30 Kč děti, starší 70 let bez poplatku

Startující obdrží mapu s trasou, poukázky na občerstvení po trase a kupon do tomboly.

Trasy

1) Králíky – Hanušovice 21 km

Novinka, nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí

nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky téměř 1003 metrů a jeho vrchol

protíná hranice krajů Olomouckého a Pardubického.

Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –

Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

2) Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

3) Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad (pověst o bílé paní)

Trasa vede ze Šumperka od středního odborného učiliště – Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Nad Skálami – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

4) Hanušovice - Hanušovice 10 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad

Trasa vede z Pivovaru Holba přímo k Novému Hradu a zpět do pivovaru.

5) Hanušovice - Hanušovice 12 km - Trasa s překvapením na „Zámečku“

Trasa vede z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou a dále na Zámeček a z tama zpět do pivovaru.

6) Hanušovice - Hanušovice 16 km - Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad

Trasa vede z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

7) Hanušovice - Hanušovice 21 km – Trasa s překvapením na zřícenině Nový Hrad

Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Pivovar Holba rozšiřuje svoji standardní nabídku lahvového piva o světlý sezónní speciál Holba Šerák. Tentokrát u příležitosti Velikonoc, jejichž symboliku připomíná etiketa i visačka, na kterou si koledníci mohou značit třeba své plánované velikonoční obchůzky.

750 hl velikonočního speciálu zaplní 150 tisíc lahví a velký zájem zákazníků již nyní potvrzuje množství objednávek. Lze předpokládat, že se speciál v obchodech moc „neohřeje“ a na pultech vydrží zhruba do konce dubna. Speciály jsou totiž příjemným zpestřením pivní nabídky a jejich oblíbenost v poslední době roste.

Ve srovnání s běžným pivem má Šerák Speciál 13,51 nejen vyšší objem alkoholu, ale větší jsou i podíly sladu a chmele. Při jeho výrobě se používá český aromatický chmel a zvláštní je i samotné chmelení v několika fázích. I když má speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a tomu pomáhá nejen samotná receptura, ale i správný výběr chmelových odrůd. Šerák Speciál má mimořádně dlouhou dobu výroby a jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví až 2 měsíce. Tak získává svoji plnou chlebnatou chuť a výborný říz. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako i ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost. To znamená, že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o zlatý mok, který se nepije na zahnání žízně, ale jeho konzumace přináší výjimečný zážitek a to nejen pro pivní fajnšmekry. „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Holbě Šerák, světlému výčepnímu pivu z produkce hanušovického pivovaru patří speciální ocenění – Certifikát kvality v prestižní degustační soutěži Zlatý pohár Pivex.

Jedná se o potvrzení stabilní kvality našeho piva. Získané ocenění je určitě věrohodným signálem pro konzumenty i odběratele, které pivo si vybrat,“ komentuje úspěch Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru.

Hlavními kritérii, podle kterých probíhá v soutěži hodnocení jednotlivých piv, je především chuť a její plnost, dále vůně, říz, hořkost i barva, tedy vlastnosti důležité pro konzumenta, měřené okem odborníka. Co konzumenti dnes žádají, je chuťová odlišnost, jako reakce na širokou nabídku chuťově unifikovaných europiv, proto regionální značky piv získávají na oblibě. Holba je ve svém regionu silnou značkou, která se těší nevyšším preferencím konzumentů. Holba Šerák je vlajkovou lodí značky Holba s produkcí přesahující 200 tisíc hl ročně, z toho většina se vypije na střední Moravě a ve východních Čechách. Holba, ryzí pivo z hor si zakládá na své regionální příslušnosti, na export jde jen minimum z produkce pivovaru.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Objevte další z pokladů Jeseníků

[pondělí, 31. leden 2011]

Je tady světlý ležák Holba Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51 podle výšky nejnavštěvovanějšího vrcholu v Jeseníkách. Zatímco výška Šeráku je neměnná, popularita stejnojmenného piva každoročně stoupá.

Proto bude Holba Šerák Speciál k dispozici nejen o Vánocích a slavnostních příležitostech, ale od února letošního roku také celoročně.

Holbu Šerák Speciál vyrábíme tradičním způsobem podle staré původní receptury. Jeho osobitou charakteristiku mu přináší nejen způsob výroby, ale také prvotřídní kvalita surovin - žateckého chmele, sladu z moravských ječmenů i vody z vlastních hlubinných vrtů.

Ve srovnání s ostatními pivy provází Holbu Šerák Speciál řada odlišností. Patří mezi ně i rekordní doba zrání po celých 70 dní, což je 3krát déle než u běžného ležáku. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost, to znamená, že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým.

Holba Šerák Speciál se vyznačuje zlatou barvou, hustou smetanovou pěnou a výborným řízem. Vyniká plnou chlebnatou chutí s lahodně doznívající hořkostí.

Konzumace tohoto speciálu je spojena s výjimečným zážitkem při přátelském posezení i slavnostních příležitostech. Holba Šerák Speciál je v prodeji od 1. února, dodává se v 30l a 50 l sudech.

Zdroj: Holba.cz


Nabídka speciálních piv je u nás stále omezená a to i přesto, že jejich obliba roste. Vstříc konzumentům vychází i pivovar Holba, který pravidelně rozšiřuje svoji nabídku o Holbu Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51, určený pro vánoční období.

Jedná se o jedinečné pivo, které v Holbě vaří pouze dvakrát ročně a v omezeném množství. Letos se na trh dostane 1500 hl polotmavého speciálu v lahvích i sudech začátkem prosince. Jde o vánoční dárek všem pivním fajnšmekrům a v Holbě si s ním pěkně vyhrají. To se promítá do jeho osobitých chuťových vlastností, které ovlivňuje světově proslulý český chmel Žatecký poloraný červeňák a slad z moravských ječmenů. Při výrobě speciálního Šeráku se používá hned několik druhů sladu - barevný, karamelový a míchaný; ten dává pivu plnou chlebnatou chuť, zatímco chmel se promítá do jeho jemné hořkosti a aroma.

Speciál chmelíme v několika fázích, většinou na třikrát s tím, že poslední dávku přidáváme až na konci chmelovaru. Tím pivo získá jedinečné chmelové aroma a přitom se nezvyšuje jeho hořkost, která i když je vyšší, zůstává lahodná“ říká sládek pivovaru Luděk Reichl. Díky tomu je toto pivo oblíbené nejen u mužů, ale rády jim připijí také ženy.

Ve srovnání s ostatními pivy vyžaduje Šerák Speciál nejen vyšší podíl sladu i chmele, ale má také delší výrobní cyklus. Na otevřené spilce kvasí 10 - 12 dní a celých 70 dní pak dozrává, což je 3krát déle než u běžného ležáku. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost tzn. že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým.

Podle sládka nejde o pivo k zahnání žízně, ale o zlatý mok , jehož konzumace je spojena s výjimečným zážitkem, proto se ideálně hodí na slavnostní stůl. Každoročně je o Šerák Speciál velký zájem, takže pivovarníci předpokládají, že v nabídce letošní speciál vydrží do začátku nového roku.

O celoroční produkci speciálu v Holbě zatím neuvažují, i nadále by měl zůstat pouze sezónním zpestřením nabídky.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Známé rčení „Komu se nelení, tomu se zelení“ potvrzují výsledky projektu Holba Jeseníkům, v rámci kterého zaměstnanci pivovaru vysadili už 3 tisíce stromků v horské lokalitě Sedýlko u Vřesové Studánky. Iniciativa pivovaru ve spolupráci s Lesní správou Loučná nad Desnou vznikla před 6 lety a každý rok se ji daří úspěšně rozvíjet. Jejím posláním je především omlazování lesních porostů v těžko přístupných oblastech a tím zachování ekologie horské krajiny Jeseníků.

Letošní výsadba pivovarníků pomůže opětovnému zalesnění ploch zasažených kůrovcem. Jedná se o těžce přístupné oblasti ve výšce 1300 m.n., kde zaměstnanci pivovaru v listopadu vysadili na pět set dalších sazenic smrku ztepilého, tedy původní dřeviny této oblasti. Ideální je sadit ho právě na podzim především kvůli dostatečnému množství vláhy, která ovlivňuje ujímavost sazenic malých smrčků.

Ujímavost mladých stromků v naší oblasti se pohybuje kolem 60 procent a je tedy dost nízká. Přitom „pivovarských“ smrčků se uchytí až 90 procent, což je důkazem toho, že dobrovolní sazeči z Holby věnují sadbě skutečnou péči,“ pochvalně komentuje výsledky vedoucí polesí Ing. Tomáš Pospíšil. Na novou výsadbu mohou narazit všichni návštěvníci Jeseníků, kteří se po hřebenovce vydají z Červenohorského sedla na Šerák.

Původně ekologický projekt Holba Jeseníkům loni dokonce přerostl ve výzkumný a zapojila se do něho také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Právě její výzkum se zaměřuje na vysoký úhyn mladých sazenic v Jeseníkách a jeho výsledky by měly pomoci ke zlepšení. Pivovar se může pochlubit i dalšími ekologickými počiny, k nimž patří také projekt pivovarských rybníků nebo vybudování moderní čistírny vod.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Ze soutěže MISS Zlatého moku si odváží cenu MISS sympatie 24 letá Jana Marešová, reprezentantka Holby Šerák. Úspěch je o to větší, že se jedná o „tuplák“, tedy dvojí vítězství za mimořádné sympatie, které dívka získala u hlasujících na internetu s 11 124 hlasy i v sms soutěži.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v Městském divadle v Žatci v rámci Galavečera letošní Miss zlatého moku ČR. Vystoupení skupiny Bailamos s karnevalovým tancem Samba de Jandero předznamenalo slogan Galavečera: PIVO DNES PIJE CELÝ SVĚT! Pak už výborný a osvědčený moderátor večera Jan Čenský s noblesou uváděl hosty a finalistky soutěže. Po oficiálním zahájení předvedly dívky volnou disciplínu a nechyběla ani promenáda v plavkách. Jana Marešová doslova nadchla přítomné svým kouzelnickým vystoupením. Bravurně totiž vykouzlila půllitr plný piva, což ocenila nejen porota, ale i publikum. Navíc se dá předpokládat, že zvládat podobné kousky by jistě toužili i všichni příznivci ryzího piva z hor.

Po představení dívek a jejich patronů z pivovarů diváci shlédli filmové sestřihy plnění technických disciplín finalistek ze září v rámci žatecké Dočesné – ruční česání chmele, degustaci piva, jeho správné čepování i tanec s korbelem piva na hlavě, stejně, jako film z pobytu finalistek ve Spojených arabských emirátech, kde se na soutěžní večer připravovaly a pilovaly svoje volné disciplíny.

Dobročinný obsah dala soutěži sbírka s výtěžkem pro oběti letošních povodní v Ústeckém kraji. Za půl hodiny se na galavečeru vybralo 43.100 korun. Největší částkou přispěl rektor České zemědělské univerzity v Praze Prof. Jiří Balík, který tak získal pro svoji školu korunku vítězky. Vydařená sbírka byla pěknou tečkou za šestým ročníkem soutěže Miss zlatého moku ČR 2010.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Lanovku prověřily sudy se Šerákem

[pátek, 22. říjen 2010]

Hektolitry piva převážela 21. října nová šestisedačková lanovka v obřím lyžařském areálu v Koutech nad Desnou, který je těsně před dokončením.

Lanovka prošla pod dohledem odborníků zatěžkávací zkouškou, která je nutná ke schválení provozu. Živé pasažéry by měla převážet od 1. prosince, kdy se areál otevře pro veřejnost. Lanovka je svého druhu první v republice, podobné typy jsou známé spíše z alpských center.

Testování trvalo celý den

Na každou sedačku nakládáme osm sudů s pivem o váze půl tuny. Sedaček je sto dvacet, naložíme jich polovinu a musíme provést zátěžové i brzdové zkoušky, včetně nouzového rychlého zastavení. To pak budeme sledovat, jak se sedačky budou naklánět. Není vyloučeno, že nějaký sud s pivem spadne,“ vysvětlil náčelník lanové dráhy Michal Nevrkla.

Lanovku zatížilo celkem 480 sudů plných Šeráku, testování lanovky o délce 2100 metrů zabralo celý den. „Schválení drážního provozu lanovky je poměrně složité. Musíme mít například připravený i evakuační plán pro případ poruchy. Nácvik na krizovou situaci budeme teprve absolvovat s horskou službou,“ dodal Michal Nevrkla.

Lákadlo pro turisty

Otevření lyžařského areálu, který bude největší v Jeseníkách, je naplánováno na začátek prosince. Na horních částech sjezdovek již leží několik čísel přírodního sněhu. Na svazích je již vybudován systém umělého zasněžování, nyní finišují práce na dokončení zázemí pro lyžaře.

Nový areál by měl do Jeseníků nalákat více turistů než dosud, již nyní je o ubytování v zimní sezóně v Loučné nad Desnou a Koutech velký zájem. Tři ze čtyř sjezdovek budou středně až vysoce obtížné, jedna z nich o délce 2300 metrů bude nejdelší v Jeseníkách. Při převýšení 550 metrů bude splňovat i parametry pro pořádání mezinárodních lyžařských závodů včetně světového poháru. I další sjezdovky budou patřit svou délkou i obtížností k jesenickému nadprůměru. Celková kapacita všech vleků a lanovek střediska bude činit 13 tisíc lyžařů za hodinu. Investorem stavby je olomoucká firma K3 Sport.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Deník.cz | Autorka: Hana Kubová


Holba, ryzí pivo z hor se stane prvním nákladem nové lanovky ve Ski areálu v Koutech nad Desnou, kterou ve čtvrtek 21. října prověří finální zátěžové testy.

Lanovka je raritou nejen v Jeseníkách, ale i v celé republice. Jde totiž o dosud první sedačku pro 6 osob, známou spíše z alpských center. V běžném provozu odbaví až 3200 osob za hodinu a na samý vrchol sjezdovek lyžaře vyveze za necelých 7 minut.

Provoz lanovky musí garantovat maximální bezpečí a tomu podléhá návrh i všechny etapy výstavby. Ve čtvrtek ji zatíží celkem 480 sudů plných Holby, tato zátěž se rozloží do 60 sedaček po 8 sudech.

Testování bude probíhat během celého dne za přítomnosti odborníků. „Sudy s našim pivem poskytujeme pro zátěžové zkoušky pravidelně, většinou však v menším množství. Dnes můžeme říct, že se Holba stala symbolem Jeseníků a nebude chybět ani v restauracích Ski reálu Kouty,“ říká Vladimír Zíka z pivovaru Holba.

Nový ski resort vyniká nejen lyžařskými možnostmi, ale také zázemím, které nabízí od restaurací a barů až po lyžařský servis i školu.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Turisté, kteří míří do Beskyd, se mohou zastavit v Hanušovicích v Muzeu pivovarnictví. Vybudoval ho místní pivovar, expozice přibližuje historii vaření zlatavého moku v regionu. O pivu se návštěvníci dozvídají v budově, odkud by dříve byli s pivem vyhozeni – ve staré škole. Dnes ale v budově kromě muzea naleznou také informační centrum a restauraci.

Foto

Muzeum pivovarnictví představuje vše, co bylo k přípravě piva potřeba – od právovárečných listů na pergamenu a potřebných surovin přes historické nástroje používané v minulosti k výrobě piva až po výčepní zařízení. "Konzumace je doložena fotografiemi původních hospod tady v regionu a je navíc doložena interiérem nádražní restaurace v Hanušovicích," doplnil kurátor výstavy Miloš Melzer.

Foto

Starou školu koupil pivovar od města a shrnuje celou svoji historii, která sahá do roku 1874. "Jsem přesvědčen, že exponáty, které jsou tam vystavené, jsou opravdu zajímavé a budou přínosem jak pro Hanušovice, tak pro lidi z okolí," podotkl starosta Petr Malcharczik.

Celý projekt přišel na dvacet čtyři milionů korun. Část nákladů pokryla dotace z evropských fondů.

Muzeum je otevřeno každý všední den vždy od půl jedenácté do šestnácti hodin. Víkendové prohlídky si návštěvníci musí dohodnout předem.

Celý článek a video naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Poslední den v září přivítá první pivovarnické muzeum na Moravě své první návštěvníky. Slavnostní otevření proběhne ve čtvrtek 30. září v 11 hodin za přítomnosti zástupců města Hanušovice, hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka a zástupců pivovaru Holba.

Zřízení muzea inicioval a realizoval pivovar Holba s cílem představit tradici českého pivovarnictví veřejnosti. Jedná se o významnou investici do mikroregionu Hanušovicko v souvislosti se zvýšením jeho atraktivity a současně podpory návštěvnosti.

Muzeum se nachází v budově bývalé, již několik let nevyužívané školy, kterou pivovar odkoupil od města. Objekt prošel kompletní rekonstrukcí a nyní nabízí nejen pivovarnickou expozici, ale také školící a informační centrum, restauraci a venkovní prostory pro sportovní vyžití i relaxaci. Celý objekt je řešen jako bezbariérový s využitím vertikální plošiny pro imobilní osoby. Venkovní plochy se zatravněnou piknikovou loukou a festivalovou dvoranou poskytnou zázemí pro společenské akce, které pivovar každoročně pořádá; součástí je i dětské hřiště a minigolf.

Rekonstrukce proběhla s ohledem na původní historickou podobu areálu pivovaru a vyžádala si více než 17 mil. korun.

Muzejní expozice návštěvníkům nabízí přehled vývoje pivovarnictví především na Hanušovicku i prohlídku historických exponátů; nástrojů a zařízení, které se kdysi při výrobě piva používaly. Nechybí ani dřevěné sudy, jako pýcha bednářského řemesla, staré sladovnické lopaty, hoblíky nebo historická výčepní zařízení, připomínající atmosféru dřívějších hospod.

Je možné si dohlédnout oprávnění k vaření piva, které dokládáají staré právovárečné listy na pergamenu i listy tovaryšské. Kromě vlastní výroby piva muzeum představí suroviny pro výrobu piva nezbytné a připomene i složitou dopravu piva v době koňských povozů. Expozici navíc „oživí“ voskové figuríny sládka i štamgasta v životní velikosti.

K příjemnému posezení zve návštěvníky stylová hospoda s krbem, typickým trámovím a šenkem ze dřeva a kamene. Pozornost si jistě zaslouží síň sládků, navazující na restauraci, která připomíná generace pivovarníků od založení hanušovického pivovaru až do současnosti.

Pivovar Holba letos navštívilo na 12 tisíc turistů a zájem podívat se do výroby tradičního českého piva každý rok roste. Holba jako jedna z posledních nabízí možnost seznámit se s výrobou v reálném prostředí, zatímco ve většině ostatních pivovarů prohlídky zprostředkovávají pouze návštěvnická centra. Nové muzeum navíc všem návštěvníkům poskytne jedinečný obraz o pivovarnickém řemeslu a jeho historickém vývoji v regionu.

Pro veřejnost bude muzeum přístupné od 1. října. Návštěva muzea je možná v pondělí až pátek od 10.30 do 16.00 hodin, o víkendu dle předběžné dohody.Vstupné pro dospělou osobu je 20 Kč.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Jana Marešová, půvabná dívka, finalistka soutěže Miss Zlatého moku, nebude na Dočesnou v Žatci vzpomínat v dobrém.

Foto

Zatímco točila pivo pro náštěvníky ve stánku pivovaru Holba, který v soutěži zastupuje, kdosi se jí vloupal do zamčeného auta a ukradl jí kabelku s doklady, telefony a peněženkou, v níž bylo několik tisíc korun.

Auto pivovaru stálo jen asi pět metrů za pípou, přesto se zloděj nebál vypáčit zámek a krást,“ uvedl ředitel soutěže Petr Šimáček. „Tato dívka přitom získala od návštěvníků Dočesné nejvíc SMS hlasů v doplňkové soutěži, ale to pro ni asi teď vyznívá dost trpce,“ dodal.

Případů krádeží během Dočesné bylo více. Ač policie před slavnostmi varovala, ať si lidé neberou větší částky peněz a dobře si hlídají věci, zloději našli své příležitosti.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Libor Želinský


V pátek a v sobotu se do pivovaru sjelo 7 tisíc lidí a to i přes chladné počasí, které v Jeseníkách panovalo. Největším lákadlem bylo dobré pivo a koncert skupiny Olympic.

Z několika desítek výčepních zařízení tekla nejen Holba, ale také Zubr, Litovel a dokonce slovenský Steiger. Nejen fajnšmekři si mohli vychutnat také Holbu Šerák Speciál, kterou pivovar uvařil speciálně pro tuto příležitost. Slavnosti letos zahájily salvy z historických zbraní, po nichž následoval přípitek Holbou Šerák z právě naraženého sudu. Součástí zahajovací ceremonie se stal také křest knihy O Hanušovicích, okořeněný zábavným komentářem známého baviče Josefa Aloise Náhlovského. Křtilo se jak jinak než Holbou Šerák s přáním zdárného uvedení knihy do života.

Velký ohlas měly soutěže karaoke, které lákaly nové talenty na zlatou odměnu v podobě kartonu Holby. Pivovarské slavnosti proběhly ve znamení dobrého piva, hudby, tance a zajímavých vystoupení. Tradičně patří k nejvýznamnější společenským akcím v regionu, navíc s dobročinným podtextem. Část výtěžku ze vstupného totiž pivovar věnuje na výstavbu dětského hřiště v Hanušovicích.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Pivovarské slavnosti ničil déšť

[pondělí, 6. září 2010]

Až do sobotní půlnoci se protáhly tradiční Pivovarské slavnosti Holba, které začaly již v pátek 3. září. Počasí sice v sobotu nebylo optimální, do pivovaru se přesto vydaly stovky návštěvníků s deštníky a pláštěnkami.

Kromě stánků s pivem a jídlem byl velký zájem o exkurze ve výrobních prostorách pivovaru. Úderem druhé hodiny pak na nádvoří vjel kočár ozdobený chmelem, který přivezl hanušovického starostu Petra Malcharczika, výstřely z mušket vojenské gardy pak odstartovaly hlavní odpolední program. Ten vrcholil v nočních hodinách koncertem Olympicu a ohňostrojem.

„Pro diváky jsme připravili vystoupení tří desítek kapel různých žánrů od popu až po dechovku. Z každé vstupenky pivovar věnuje pět korun na charitativní účely“ řekla mluvčí pivovaru Holba Hana Matulová.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Šumperský deník.cz | Autorka: Hana Kubová


Tradiční české pivo Holba Šerák se stalo Regionální potravinou, kterou vyhlašuje Ministerstvo zemědělství ČR a potravinářská komora ČR ve spolupráci s Agrární komorou Olomouckého kraje. 11 potravinářských odborníků hodnotilo celkem 63 výrobků v 5 kategoriích. Holba Šerák zvítězila v kategorii alkoholických a nealkoholických nápojů s výjimkou vína a získala právo využívat označení Regionální potravina na výrobku po dobu 4 let.

Je to jedna z dalších možností odlišit se a určitě ji využijeme. Trh je zaplaven velkým množstvím různých potravin, mnohdy nízké kvality a neurčitého původu. V hanušovickém pivovaru se vyrábí pivo už 136 let podle tradičních receptur a po celou tuto dobu garantujeme konzumentovi prvotřídní kvalitu spojenou s jedinečnou chutí. Označení výrobku logem Regionální potravina pomůže spotřebiteli v jeho orientaci při nákupu,“ vyjadřuje Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru Holba.

Projekt Regionální potravina má podpořit a propagovat kvalitní potraviny vyráběné na území regionu. Malým a středním výrobcům pomáhá zvyšovat vlastní prestiž a současně podporuje vazbu místních lidí na domácí produkty, jejichž úspěch není dílem masivní reklamy, ale především vysoké kvality a dobré chuti. V prostředí silné konkurence nadnárodních značek současně přispívá k udržení pestrosti nabídky na trhu a tím i spokojenosti spotřebitele.

Dalším důvodem pro preferenci regionálních potravin je i významný fakt, že tyto potraviny jsou díky krátkým distribučním cestám mnohem čerstvější než potraviny, které k nám putují z velké dálky. Regionální potraviny mívají proto zpravidla lepší chuť i cennější nutriční vlastnosti. Neméně důležitá je skutečnost, že čím blíže jsou potraviny ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.

K tomu se dále přidává významný aspekt podpory zaměstnanosti v daném regionu, na kterém se významně podílí právě regionální výrobci. Všechny uvedené důvody dokládají důležitost propagace regionálních potravin a naše země se tímto krokem připojuje k řadě vyspělých států, které podobné podpůrné programy úspěšně využívají již déle.

V 11-ti členné hodnotící komisi zasedli odborníci ze státní zemědělské a potravinářské inspekce, krajské veterinární správy, krajské agentury pro zemědělství a venkov, Agrární komory Olomouckého kraje, Potravinářské komory ČR, MZe ČR a SZIF.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Letos jsou tradiční pivovarské Holba Slavnosti ve znamení zábavy ze všech sil. Už v pátek 3. září se otevřou brány pivovaru pro veřejnost a oslavy ryzího piva z hor potrvají až do sobotní půlnoci. Hlavním tahákem je letos Olympic se svým frontmanem Petrem Jandou, ale na své si přijdou nejen rockeři. Celkem vystoupí desítka kapel různých žánrů od popu až po dechovku.

Kdo navštíví pivovar už v pátek, může se podívat do pivovarských provozů a za doprovodu zkušených odborníků poznat výrobu ryzího piva z hor. Exkurze budou probíhat od tří hodin odpoledne až do večera a během této doby se na nádvoří pivovaru vystřídají oblíbené kapely jako Kamelot, Bladex, Medvěd 009 nebo Second – Hand HusBand.

Zájem o slavnosti každoročně roste. Letos počítáme s návštěvou až 9 tisíc lidí, kterým chceme ukázat, jak se vaří tradiční české pivo a samozřejmě nabídnout dobrou zábavu. V těchto dnech už probíhají přípravy areálu, které vyvrcholí těsně před akcí,“ komentuje výkonný ředitel pivovaru Vladimír Zíka. Holba slavnosti patří k nejvýznamnější společenským akcím v regionu a důležitý je i jejich charitativní přínos. Část výtěžku ze vstupného jde totiž na regionální charitu a tak je tato akce typickým příkladem toho, jak lze zábavu vhodně spojit s dobročinností.

V sobotu slavnosti zahájí oblíbený bavič a moderátor Josef Alois Náhlovský slavnostním křtem knihy O Hanušovicích, která bude na slavnostech dokonce v prodeji. Holbou Šerák ji pokřtí vydavatel spolu s hanušovickým rodákem Václav Joklem, sběratelem fotografií z Hanušovicka, které kniha obsahuje. Celá slavnost proběhne ve znamení dobrého piva, hudby, tance a zajímavých vystoupení. Na skvělou podívanou se mohou těšit například příznivci společenských tanců. Jedinečnou show na slavnostech předvedou nejlepší tanečníci v republice a evropští medailisti z Tanečního klubu Jarky Calábkové v Ostravě.

Holba poteče ze 40 výčepních zařízení a nebudou chybět ani Zubr a Litovel. Očerstvení zajistí několik desítek stánků s grilovanými specialitami, tradičním gulášem a bohatým občerstvením.

Pivovarníci již stočili 10 sudů světlého Šeráku Speciál o symbolické stupňovitosti 13,51. Jde o pivo s vyšším podílem alkoholu, charakteristické svými chuťovými vlastnostmi, speciálně vyrobené pro tuto příležitost. A na co ještě se mohou návštěvníci těšit? Sobotní odpoledne plné zábavy vyvrcholí vystoupením skupiny Olympic a ohňostrojem.

Po skončení akce bude zajištěna vlaková doprava ve směrech Šumperk a Jeseník.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit za zvýhodněné ceny od 18. srpna ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách a Zábřehu nebo přímo na akci.

Jednodenní vstupenka na pátek, 50 Kč, jednodenní vstupenka na sobotu 90 Kč v předprodeji nebo 100 Kč na akci, dvoudenní vstupenka 120 Kč v předprodeji nebo 130 Kč na akci.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Jubilejního 2010. návštěvníka přivítali v úterý v pivovaru Holba v Hanušovicích na Šumpersku. Stal se jím Josef Andres z Brna, řekla mluvčí pivovaru Hana Matulová.

Tradici odměňování jubilejního návštěvníka podle letopočtu založili v pivovaru před šesti lety. Letošním 2010. návštěvníkem je Josef Andres, který pracuje jako výzkumný pracovník v Centru dopravního výzkumu Brno. V Hanušovickém pivovaru je poprvé. „V Hanušovicích jsem již dříve byl, v pivovaru však nikdy,“ řekl jubilejní návštěvník.

Na tradiční výrobu piva se v Hanušovicích ročně přijede podívat několik tisíc lidí. „Na odborné exkurze přijede ročně asi pět tisíc lidí, v rámci pivovarnických oslav a akcí pak dalších deset tisíc lidí ročně,“ řekla Matulová.

Odborná exkurze trvá v pivovaru asi hodinu a během ní návštěvník uvidí celou tradiční výrobu piva jako například pivovarské rybníky, varnu či ležácké sklepy. „Mezi nejzajímavější místa patří samozřejmě původní měděné osmdesát let staré kádě,“ řekla ředitel pivovaru Vladimír Zika.

Zdroj: Regiony24.cz | Mediafax


Pak každý doušek chutná ještě lépe, tvrdili štamgasti Pivnice Holba v Šumperku. Jejich oblíbenou Holbu, ryzí pivo z hor, jim totiž tentokrát čepovala MISS Holba Šerák Jana Marešová. Jako pravá šenkýřka s typickým čepcem, šněrovačkou i úsměvem ke každému pivu a co víc? S fortelem hodným profesionála, se kterým poctivě plnila každý půllitr zlatým mokem s čepicí husté pivní pěny.

Šumperská pivnice byla Janinou tzv. první štací a do konce prázdnin by měla štamgastům čepovat Holbu také v dalších lokálech na Šumpersku.

Pokud si chcete nechat načepovat pivo od šenkýřky, nezbývá, než se vydat do Jeseníků. Jenom tady vaří jedinečné ryzí pivo z hor klasickou výrobou dle tradičních receptur, které čepuje sličná šenkýřka.

Jana Marešová je jednou z 12 adeptek na vítězku celostátní soutěže MISS Zlatého moku. Aby v soutěži uspěla, měla by zvládnout pivo nejen správně načepovat, ale naučit se ho i degustovat a dokonce prokázat zručnost při česání chmele. Zatím má za sebou čepování, ostatní ji teprve čeká. Poslední přípravy proběhnou na soustředění finalistek soutěže v Dubaji. Vítězka bude vyhlášena v říjnu v Žatci. Pokud se chcete s Janou Marešovou seznámit blíže, můžete ji kontaktovat prostřednictvím facebooku na holba.cz. A pokud si získala Vaše sympatie, dejte jí svůj hlas na www.misszlatehomoku.com

Zdroj: Tisková zpráva Holby Hanušovice


Vysoké teploty výrazně zvyšují odbyt piva Holba z produkce hanušovického pivovaru.Výrazný nárůst poptávky je především u piva v sudech. Některé provozovny s venkovním posezením v těchto dnech prodávají až dvojnásobek piva, záleží na jejich umístění i kapacitě. K nejoblíbenějším patří výletní restaurace. Nejvíce jde na odbyt Holba Šerák, která se stala symbolem Jeseníků a ochutnat ji chce každý turista. Nejvýše položeným místem, kde Vám Holbu načepují, je chata Sv. Jiří na Šeráku s výškou 1351 m.n m.

Na zvýšenou poptávku pivovar reaguje posílením výroby i distribuce. Od června varna běží v 6 denní cyklech nepřetržitého provozu a stáčí se na 3 směny. "V ležáckých sklepích máme dostatečné zásoby, posílená je i distribuce, takže plynule vykrýváme všechny objednávky,“ říká Zdeněk Mareš z hanušovického pivovaru. Holba v těchto dnech prodává v průměru 2.100 hl denně, což je o 700 hl více ve srovnání s loňským rokem. Denní rekord už překročil 2300 hl piva, tj. 460 tisíc půllitrů piva a zatím největší množství, které v jednom dni opustilo brány pivovaru.

Letním hitem a zpestřením nabídky je Holba Kvasničák, typicky zahrádkové pivo, které se letos stalo Pivem České republiky. Více se pije také nealkoholické pivo Holba Free. Počet jeho příznivců se stále zvyšuje. Výborně zažene žízeň a čím dále častěji se stává zdravou i chutnou náhražkou slazených nápojů. Červencové prodeje úspěšně vyrovnávají pokles prodeje sudového piva, který způsobila dlouhá zima. Zvyšuje se také export Holby. Ryzí pivo z hor prodává např. v Chorvatsku, Slovinsku, Litvě nebo Polsku.

HOLBA sází na pohodu

Letní kampaň pivovaru Holba vsadila na pohodu a odpočinek. Holba, ryzí pivo z hor, nyní přináší motivaci k odpočinku ze všech sil a vtipně využívá pozice značky ve spojení s nasazením i pohodou.

V podhůří Jeseníků v Hanušovicích se vyrábí nejen poctivé pivo Holba, ale stejně tak se zde i žije – poctivě, naplno. Ať jde o práci, starost o střechu nad hlavou, koníčky, zábavu nebo odpočinek. Proto se „Odpočívej ze všech sil“ stalo klíčovým sdělením kampaně Holba.

Slogan se objeví v regionální billboardové kampani, rozhlasovém spotu, plakátech i sérii pivních tácků v restauracích. Nově kampaň využívá také online média. Microsite www.odpocivejzevsechsil.cz umožní aktivně relaxujícím horalům i „lidu z nížin“ získat nejen inspiraci, ale také zajímavé zajímavé ceny. Za skvělý relax, skvělá odměna!

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


Zajímavé spojení piva v kontextu s uměním i ochranou přírody se podařilo hanušovickému pivovaru. Do konce srpna si návštěvníci pivovaru Holba mohou prohlédnout unikátní expozici fotografií. Výstava je instalovaná na galerii varny a její prohlídka bude po dobu prázdnin součástí oblíbených exkurzí do pivovaru. Jedná se o vítězné snímky soutěže Jak vidím Jeseníky poutavě zachycující krásy horské přírody.

Navíc jde o zajímavé zpestření pro návštěvníky, kteří do pivovaru přijíždějí z celé republiky. Holba je totiž unikátní nejen svou polohou a malebným areálem s rybníky, ale také tradiční výrobou piva, se kterou se tady mohou návštěvníci „zblízka“ seznámit, zatímco ve většině pivovarů tuto možnost nahradila videoprojekce. Ryzí pivo z hor je samozřejmě možné také ochutnat v rámci odborné degustace.

Projekt Jak vidím Jeseníky každoročně vyhlašuje CHKO Jeseníky ve spolupráci s jesenickým fotoklubem a za sponzorské podpory hanušovického pivovaru. Soutěže o nejzdařilejší pohledy na Jeseníky se letos zúčastnilo 20 autorů, kteří poslali celkem 162 fotek. Jejím cílem je nejen přestavit krásy horské přírody široké veřejnosti, ale současně poukázat na celkovou výjimečnost krajiny. Po celý rok autoři dokumentují krajinu a její obyvatele a snaží se zachytit výjimečné okamžiky prostřednictvím svých objektivů.

„Tato i podobné akce zvyšují nejen samotné povědomí o Jeseníkách, ale přispívají také k přesvědčení, že přírodní dědictví je zapotřebí chránit i pro další generace. Věříme, že výstava takto zapůsobí na své návštěvníky,“ říká výkonný ředitel pivovaru Holba, který se aktivně podílí na ochraně jesenické přírody.

V září se expozice přesune do kina v Jeseníku a následně pak do Bruntálu.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Holba Hanušovice


«« « Strana 9 z 14 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI