Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dění v pivovarech

Pivovary


Pivní.info

Ode dneška se ve více než stovce vybraných restaurací a pivnic po desetiletích objeví krušovická Desítka z ručně načesaného chmele. Ten prošel rukama čtyř stovek nadšených brigádníků, kteří letos zavítali do chmelnic na Rakovnicku a zavzpomínali na chmelové brigády. V pivovaru Krušovice pak z čerstvého, ještě zeleného chmele uvařili 2000 hektolitrů Ručně česané Desítky.

Krušovická Desítka z ručně načesaného chmele se bude prodávat výhradně sudová. Ochutnat ji můžete ve více než stovce restaurací především ve středních Čechách a v Praze. Základem receptury je krušovická Desítka, která se vaří nad poctivých deset stupňů a získala už řadu ocenění na pivních soutěžích. Odlišností je právě způsob chmelení.

Vrchní sládek krušovického pivovaru Tomáš Kosmák přizval k závěrečnému chmelovaru i účastníky Krušovických chmelových brigád, kteří se sběru chmele osobně zúčastnili.

Chmel nám přivezli přímo z chmelnice do pivovaru před měsícem. Vzal jsem brigádníky na varnu, aby mohli za odměnu přidat svůj chmel do mladinové pánve,“ popisuje Tomáš Kosmák, jak desítka vznikala.

Ručně se chmel česal naposledy v 60. letech. Dnes je česáčů na chmelnicích pomálu, většinu práce převzala mechanizace. Přesto krušovický pivovar zorganizoval pro pivní nadšence zážitkové brigády při jarním zavádění i podzimní sklizni. V chmelnicích se vystřídaly čtyři stovky dobrovolníků. Mnozí z nich pamatují státem organizované studentské brigády, pro ostatní byl zážitek z chmelnice premiérou.

Slavnostního naražení prvního sudu s Desítkou z ručně česaného chmele se zúčastnili starostové chmelařských obcí, farmáři, hospodští z regionu, zaměstnanci pivovaru i někteří česáči.

Chmelovými brigádami prošly tisíce lidí, dodnes jsou legendou. Navíc jsme národ pivařů a nejlepší chmel na světě roste tady kolem nás. Tradici chmelařství chce pivovar udržovat i formou zážitkové turistiky. Koneckonců, krušovický pivovar byl sám dlouho významným pěstitelem chmele,“ připomíná krušovický vrchní sládek Tomáš Kosmák.

Další účastníky krušovických chmelových brigád přivítají chmelnice už v březnu příštího roku. Informace najdou zájemci na www.krusovice.cz.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Krušovice


Pivovar Bernard mění logo

[úterý, 18. říjen 2011]

Rodinný pivovar Bernard upravil logo po dvaceti letech od chvíle, kdy značka vznikla.

Autorem původního loga je Vladislav Horecký, který jej tvořil doslova na koleně. Odvedl vynikající práci a jeho logo nás provázelo po celých dvacet let,“ říká Stanislav Bernard a pokračuje: „Logo si však zasloužilo omladit, aby lépe rezonovalo se značkou. Výborně se jeho úpravy zhostil designer Štěpán Malovec, který citlivě zvýraznil některé detaily.

Nové logo Rodinného pivovaru bude představeno při oslavě dvacátého výročí vzniku pivovaru, která se koná 22. 10. 2011. 26. října 2011 tomu totiž bude dvacet let, kdy Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal vydražili zkrachovalý humpolecký pivovar v malé privatizaci.

Může se zdát, že po dvaceti letech člověk v sobě těžko hledá motivaci k tomu jít dál, ale máme další sen – vytvořit značku, která má svůj příběh, je něčím výjimečná, má jasný vlastní názor. Značku kultovní“, píše spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard ve čtvrtém čísle magazínu Vlastní cestou.

Nahoře logo staré, pod ním jeho nová, upravená podoba:

Logo

Zdroj: Strategie.cz

http://strategie.e15.cz/zpravy/pivovar-bernard-meni-logo-709532


Pivovar Litovel uvedl do provozu novou kotelnu, která si vyžádala investici 10 milionů. Jedná se o moderní zařízení s pozitivním dopadem především na životní prostředí.

Provoz s kapacitou 4,6 tun páry za hodinu spolehlivě zásobuje celou výrobu a navíc dokáže uspořit až pětinu spotřebovaného zemního plynu, nutného pro výrobu páry. Je to především díky moderním rekuperačním jednotkám, které zajišťují zpětné využití energie z odcházejících spalin a tím výrazně snižují její spotřebu. „Ekonomicky jde o investici s dlouhodobou návratností, o to větší je ale její dopad ekologický,“ říká ředitel pivovaru Lumír Hyneček a poukazuje na zodpovědný přístup podniku k životnímu prostředí. Dříve v pivovaru dokázali zpětně využít pouze malou část energie, dnes je toto množství násobně vyšší. Provoz nové kotelny navíc dále sníží množství emisí oxidů uhlíku a dusíku, které zatěžují ovzduší.

Do úsporných technologií s pozitivním dopadem na životní prostředí investoval pivovar Litovel více než 20 milionů korun v posledních dvou letech. K nedávno realizovaným projektům patří například i nové teplovodní hospodářství varny pivovaru.

Pozitivní ekologický dopad má například i to, že se většina piva Litovel vypije „ doma“, to znamená v olomouckém regionu, kde se také vyrobí.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Litovel

[Litovel] 15:00 [permalink] [reaguj]


Cyklojízdy na konec sezóny, kterou uspořádal pivovar, se zúčastnilo kolem šedesáti lidí.

Sobotní ráno nabídlo nádherné slunce, ale v trávě už se velmi často objevil šedivák. Ten také nepředvídal žádnou velkou účast na milé akci, kterou pořádal nymburský pivovar na závěr cyklistické sezóny. Dostala příznačný název Cyklozavírák.

K pivovaru se ale nakonec k překvapení přítomných sjelo kolem šedesátky lidí. „Támhle je těhotná paní sládková a od té dostanete maličkost,“ znělo z amplionu. Každý dostal z rukou paní sládkové Valentové samolepku s logem akce a malou plastovou zátku, která slouží jako zavírák. „Jen aby to na manželku nepřišlo dneska,“ měl obavy sládek Bohumil Valenta před startem.

Téměř přesně v půl jedenácté se peloton vydal po levobřežní cyklostezce do Píst a odtud stále lesy až do Kerska, kde byla první zastávka v Hájence. Sice nebyla na talířích vidět šípková omáčka ani kančí se zelím, ale ze zadní části zahrady voněly čerstvě ohřáté klobásky na grilu a mnozí cyklisté neodolali. A to ještě netušili, jaké překvapení je čeká uvnitř. Na talíři se na ně smály čerstvé krajíce chleba se škvarky a cibulí. Po vyřešení dilema, co si dát k jídlu, pití bylo téměř ve všech případech jasné, vyrazili účastníci netradiční jízdy do semické hospody U Irenky.

Na druhé občerstvovací stanici už byl cyklistický balík řádně roztrhaný. Někteří totiž ještě dopíjeli pivní mok v Kersku, jiní si nechali dát jen razítko na pivní tácek a razili dál. Udělali ale trochu chybu, protože venkovní teráska u hospody skýtala velmi příjemné sluneční paprsky na propocená záda.

Cesta ze Semic vedla přes polní cestu směrem k Labi, ale naše skupinka se tam lehce zamotala. „Tady je cesta stále horší. Už se tu ani nedá jet. Musíme se asi vrátit,“ přemýšleli cyklisté, když se najednou dostali do lesa bez značené cesty. „Musíme jet tudy", zakřičel na ostatní první, který se vrátil o několik desítek metrů, aby zjistil, kde se stala chyba. Celou trasu totiž den před jízdou projel sám sládek Valenta s kamarádem, aby ji vyznačili buď barvou červenými šipkami na silnici, nebo červenými fáborky z krepového papíru na větvích stromů či keřů. A jeden z nich právě první skupinka přehlédla.

Konečně normální cesta u Labe. Před cyklisty se objevuje silueta litolského mostu, který je jakousi polovinou odjeté trasy. Tam museli účastníci jedinkrát vzít kola „do horkých“ a vystoupat a na druhé straně mostu zase sejít schody na druhou stranu břehu řeky Labe. Odtud pokračovala trasa na slunci podél řeky do Ostré. Kdo to na této straně Labe zná, ví, že tu je mnoho chatek. A právě v sobotu tu bylo velmi živo. Aby také ne, když teploměr na slunci ukazoval přes dvacet stupňů!

Jezdci pokračovali dál kolem jezera v Ostré a podél řeky objeli mydlovarský les. Za ním se dali lesem doleva a po polních cestách se dostali až těsně před Kostomlaty, kde je v Sokolovně čekala další ochutnávka postřižinského piva. „Je to moc fajn akce. Už jsem jel na jaře Votvírák. To ale bylo mnohem víc účastníků. Asi kvůli venkovní teplotě. Vždyť dneska ráno už byl přízemní mráz. A ne každému vyhovuje, když musí jet na kole oblečený jako na běžky,“ nechal se slyšet jeden z účastníků.

Ať byl důvod nižší účasti oproti jaru jakýkoliv, ti, kdo nejeli, prohloupili a ti, co se odvážili při ranní námraze přecejen vyrazit, si to krásně užili. A všichni se těší na jaro, kdy odemknou novou ckylistickou sezóu 2012.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Nymburský deník | Autorka: Milena Jínová

http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/cyklozavirak20111016.html


21 restaurací v Košicích, 3 restaurace v Bratislavě. V tolika podnicích můžete stále ochutnávat nymburské pivo.

Úspěchy nymburského pivovaru na prestižních soutěžích a výstavách se odrážejí také v exportu, který se stále rozšiřuje.

Jak je patrné, slovenští konzumenti piva jsou s chutí a kvalitou Postřižinského spokojení. „Celkem dodáváme na Slovensko pivo zhruba do 25 provozoven a trh se nám tam rozšiřuje. To určitě svědčí o spokojenosti s naším pivem,“ řekl ředitel pivovaru Pavel Benák.

Podobně novou destinací, kde mají možnost ochutnat nymburský mok, je Maďarsko. Ovšem hitem je nymburské pivo nově také ve vzdálené Číně. „V poslední době odjely tři dodávky do Číny a objednané jsou další. Dodáváme tam lahvový ležák ve třetinkách i půllitrech a zájem je o další vzorky piva,“ pochvaluje si Benák.

Čína je tak nejvzdálelenější lokalitou, kde lze nymburské pivo ochutnat. „Je vidět, že i přes vyšší cenu, která je způsobena délkou dopravy, jim naše pivo chutná,“ doplnil šéf pivovaru.

Nymburskému pivu se daří i dalších zahraničních trzích. Po několika letech zásobuje například ruský trh. „Zvýšil se i export do Francie, kam kromě slabších piv do Marseille dodáváme pivo i do Paříže. Žádají si třináctistupňového Bogana,“ uvedl před časem Benák.

Zdroj: Nymburský deník | Autor: Miroslav Jilemnický

http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/nb-pivovar20111012.html


Pivovar Budějovický Budvar uzavřel tendr na reklamní agenturu pro dlouhodobou spolupráci. Pozici hlavní agentury obhájila agentura Kaspen/Jung von Matt, která ve finále výběrového řízení porazila sdružení Konektor. Předmětem tendru bylo vytvoření dlouhodobého komunikačního konceptu podle nové marketingové strategie značky (M&M 36/2011), s tím, že realizaci první kampaně plánuje Budvar na únor či březen příštího roku. Výběrové řízení společnost vyhlásila v únoru a zúčastnilo se ho celkem šest agentur. Vedle dvou finalistů ještě Hullabaloo, Proximity, Saatchi & Saatchi a VCCP.

Zdroj: Marketing & Media

http://mam.ihned.cz/c1-53143640-budejovicky-budvar-bude-pokracovat-s-kaspenem


O místní potraviny je stále větší zájem. Dokládají to farmářské trhy i nedávno zveřejněná celostátní anketa. A návštěvnost improvizovaného trhu, v který se včera odpoledne změnilo hlavní liberecké náměstí.

Právě tam byly zveřejněny výsledky soutěže Regionální potravina, kterou už loni vyhlásilo na podporu malých farem Ministerstvo zemědělství ČR.

Poněkud halasné vtipy herce Tomáše Krejčíře v roli moderátora i hudební produkce Martina Maxy sice vtiskly odpoledni punc lidové zábavy, přesto se však akce neminula cílem. Přiblížit co největšímu počtu lidí produkci kvalitních místních potravin. Připomenout, které z nich patřily k těm tradičním i receptury, podle kterých se vyrábí poctivě a v malém.

Za Františkem do Harrachova

Turistickým lákadlem je i nositel dalšího ocenění Sklárna a minipivovar Novosad a syn Harrachov. Cenu získali za světlý ležák František.

Ačkoliv pro reklamu našeho piva neděláme ale vůbec nic, zájem o něj stoupá. Zatímco u skla se snažíme o co největší propagaci a prodej naopak klesá,“ svěřil se majitel František Novosad. Ke kvalitě jejich kvasnicového piva prozradil, že vychází nejen z tradiční receptury, ale podílí se na ní i neupravená voda z horského pramene. Při přebírání ceny zodpověděl i všetečnou otázku, proč sklárna čepuje svá piva do PET lahví.

To je jednoduché. Původně jsme je stáčeli do skla, ale protože jde o piva nepasterizovaná, turisté si večer z auta vybírali jen prázdné lahve. Pivo bylo v kufru... Nepřejte si, kolik já si vyslechl nadávek,“ vysvětlil s úsměvem důvody. „Do sedmiček je stáčíme, protože půllitrové PET lahve se zákazníkům zdály prostě malé,“ dodává a zve příchozí do oblíbených pivních lázní. „Půl hodiny ve vaně, půl hodiny v zábalu a hned o půl roku omládnete,“ přesvědčuje.

Zdroj: Českolipský deník | Autorka: Jan Švecová | Kráceno

http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/domaci-potraviny-uz-zase-frci-a-lide-kupuji-2385.html


Tři roky provozu už má za sebou jeden z nejmladších výrobců piva u nás – Pivovar Chotěboř.

Foto

Ten během soboty otevřel veřejnosti brány svého areálu u výpadovky na Žďírec nad Doubravou. A dobrou náladu nezkazilo ani nevlídné počasí.

Zájemci si mohli s průvodcem projít celou výrobu, stejně jako vloni doplnily program zabíjačkové hody a lidé mohli ochutnat i novinku v podobě mírně alkoholického nápoje na bázi piva s příchutí limetky.

Chotěbořský podnik, jehož produkty se těší stále většímu zájmu veřejnosti, se také v brzké době dočká rozšíření své výroby.

Zdroj: Havlíčkobrodský deník | Autor: Jakub Janáček

http://havlickobrodsky.denik.cz/zpravy_region/20111008ha-pivovar.html


Jeden z malých severočeských pivovárků - Kocour - sídlí ve Varnsdorfu a je úspěšný. Například vloni v soutěži O nejlepší regionální výrobek Ústeckého kraje, kraje Přemysla Oráče v kategorii „Pivo včetně nealkoholických piv“ obsadili varnsdorfští všechna tři první místa.

Jmenovitě - na třetím místě byl jejich Kocour – tmavý ležák, druhou příčku obsadil Kocour Weizenbock a zlatou palmu vítězství si odnesl Kocour Haka NZ Lager. Muselo být loni na sklonku léta ve Varnsdorfu veselo… a vyneslo jim to i pozvání k prezentaci na české ambasádě ve Vídni.

V letošní první degustační soutěži – Česká pivní pečeť v Táboře se Kocour taky neztratil, i když soutěžilo přes čtyři sta piv ze stovky pivovarů ze třinácti zemí. V kategorii pšeničných piv obsadili varnsdorfští 5. a 6. místo a v kategorii piv netradičních se Kocour Stout dokonce dostal na stříbrnou pozici.

Dost důvodů k tomu, abychom se do pivovárku ve Varnsdorfu podívali - nemyslíte?

Zdroj: Český rozhlas Sever

http://www.rozhlas.cz/sever/expres/_zprava/pivovar-kocour-varnsdorf-aneb-kde-pivo-nevari-pro-kocku--958049


Od 10. října spouští Rádio Jihlava novou soutěž „Poklad Rádia Jihlava“, v níž se hraje celkem o 300 lahví piva. Stopy vedoucí k nalezení „lahodné odměny“ budou vyhlašovány od příštího pondělí každý den přímo ve vysílání. Výhra je ukryta v blízkosti posluchačů, tedy v obcích a městech Jihlavska. Lahve jsou samozřejmě uloženy mimo dosah dětí, navíc nemají žádný obsah, pro ten si výherci mohou dojít přímo do Rádia Jihlava, které sídlí v obchodním domě City Park Jihlava. Každý nálezce získá poukázku na šest točených, nefiltrovaných a nepasterizovaných piv přímo z čepu.

::alt

Zdroj: iHned.cz | Autor: Martin Petera | Foto: Rádio Jihlava | Kráceno

http://mam.ihned.cz/c1-53120870-radio-jihlava-ukrylo-poklad-300-lahvi-piva


V pražském hotelu Ambassador se konalo slavnostní předávání ocenění v tradiční soutěži České pivo.

Stalo se tak u příležitosti oslav svatého Václava, patrona českých a sladovníků. Do letošního, již jedenáctého ročníku pivovary celkem přihlásily 69 piv, které hodnotilo 24 degustátorů. Uvedlo to vedení náchodské radnice.

To připomnělo, že pivo PRIMÁTOR se dostalo dvakrát na stupně vítězů. V nejprestižnější kategorii mezi pivy - světlé ležáky získalo bronzové, třetí místo pivo PRIMÁTOR Premium. "Pro vlajkovou loď náchodského pivovaru je to tento rok již třetí ocenění z tuzemské degustační soutěže. Potvrzuje tak dlouhodobě svou výjimečnou kvalitu a je důkazem, že je vyráběno z nejkvalitnějších surovin," prozradila radnice.

Druhou, opět bronzovou příčku obdrželo pivo PRIMÁTOR Premium Dark, a to v kategorii tmavá piva. Náchodský tmavý ležák patří podle vedení pivovaru k nejoceňovanějším pivům na tuzemských i zahraničních soutěžích z širokého portfolia 13 piv, která pivovar PRIMÁTOR a.s. vyrábí.

Zdroj: Královehradecké novinky.cz

http://www.kralovehradeckenovinky.cz/zpravy/z-regionu/bronzovy-primator-na-soutezi-ceske-pivo/


Poté co výrobu Vyškovského piva převzala společnost CBIC (CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.) začalo docházet k mnohým změnám v pivovaru.

Dříve byl určen státními úředníky k zavření, nyní po stabilizaci kvality, stabilizaci výroby, posiluje obchod.

Obchodní tým je složený z velké části z nově přijatých pracovníků a i nyní se hledají další. Jak prohlásil vedoucí obchodu a marketingu Roman Holoubek – jsme připraveni přijmout zkušeného obchodníka, znajícího především trh v Brně a okolí. Ale nebráníme se i o posílení v dalších lokalitách.

Značka vyškovského piva se začíná pomalu dostávat do podvědomí ctitelů piva, jako regionální značka, která je poctivě vařená a která chutná. Mezi odbornou veřejností se hovoří nejen o kvalitě Vyškovského piva, ale také o pivovaru s velkým potenciálem na trhu, což dosvědčují i nabídky pivovarských obchodníků o práci pro Vyškovský pivovar.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Již třetí den otevřených dveří chystá Pivovar Chotěboř. Návštěvníkům se tak v sobotu 8. října znovu otevřou brány pivovaru, který zároveň rozbíhá prodej nového mírně alkoholického míchaného nápoje na bázi piva s příchutí limetky nazvaného Cooler Limetka. Ten ochutnali lidé na srpnovém Pivovarském odpoledni, kde vzbudil mimořádný ohlas.

Tradiční den otevřených dveří proběhne od sobotních 11 do 17 hodin, vstup je zdarma. Doprovodí ho stejně jako loni zabíjačkové hody, novinkou je trh regionálních produktů. Své zboží nabídne řada místních výrobců, návštěvníci si budou moci k chotěbořskému pivu vybrat třeba trvanlivé uzeniny, ale pochutnat si mohou také na medu a medových produktech, čokoládových pralinkách či si zakoupit ručně dělané zboží a další výrobky z dílny regionálních umělců.

Odpoledne doplní živá hudba, k pití budou piva z produkce Pivovaru Chotěboř, kterou letos oživí již zmíněný Cooler Limetka. Do regálů se nový nápoj dostane ve druhé polovině října, na počátku listopadu pak bude zahájen prodej karamelového Speciálu, který se již zabydlel na předvánočním trhu. Chotěbořský pivovar chystá k vánočním svátkům také novou řadu stylových svátečních etiket a obalů.

Vedení pivovaru chce na dni otevřených dveří oslavit rostoucí prodeje, které za uplynulé tři čtvrtletí dosáhly stejné výše jako za celý loňský rok. „Zájem o naše pivo nás těší i zavazuje. I proto jsme přistoupili k rozšíření pivovaru. Momentálně se dokončují přípravné práce na rozšíření kapacity pivovaru, které bude probíhat během zimního období,“ uvedl ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Poté co výrobu Vyškovského piva převzala společnost CBIC (CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.) se již více a to kladně začíná mluvit o kvalitě vyškovských piv. Jedním z cílů bylo skutečně úzkostlivě dbát na vyrovnanou kvalitu.

I díky tomu se začíná zvyšovat počet míst, kde je možné ochutnat poctivé regionální pivo z Vyškova. Oslava milióntého vypitého půllitru ve Vyškově a nejbližších obcích, která se konala na náměstí 28.9.2011 byla poděkováním příznivcům Vyškovského piva. Symbolická cena piva, kdy za každý stupeň se zaplatila 1,- Kč, byla dárkem, který využilo více jak 500 účastníků. Dárkem navíc byla i ochutnávka, jen pro tuto příležitost vyvinutých pivovarských preclíků, kde základem je stejný slad z jakého se vyrábí Vyškovské pivo. Představili jsme také novinku, profesionální stočení čerstvého piva do PET lahví. Dříve se chodilo po obědě do džbánku a nyní si můžete Džbán odnést z pivovarské prodejny čerstvě natočený domů.

O Vyškovském pivu se pozitivně píše i v pivovarsky zaměřených publikacích a internetových serverech. Začínají se nám hlásit sami hostinští z Brna, ale i z Prahy a Ostravy mající zájem o dodávky Vyškovského piva. V Bratislavě nedávno proběhla degustace piv z několika pivovarů, kde na prvních dvou místech se umístil Březňák následovaný Džbánem.

Po období hospodaření se ztrátou, se nám po půl roce působení povedlo dostat na nulu, až nevídaně pozitivní výsledek nás utvrzuje, že jsme se v kvalitě piva vydali správným směrem a dává nám naději, že místním není jedno, co se stane s pivovarem a že se začíná projevovat hrdost na staronové Vyškovské pivo. A tak doufáme, že jedinou zásadní výtku uslyší i provozovatelé restaurací. Tou výtkou je malá dostupnost Vyškovského piva ve Vyškově a okolí.

Děkujeme patriotům, děkujeme místním za podporu a slibujeme, že se budeme snažit vyrovnanou kvalitou a poctivou chutí vás nezklamat.

Rádi bychom touto cestou poděkovali i lidem z městského úřadu a z městského kulturního střediska za podporu a vzájemnou spolupráci a to vše pod heslem Vyškovské pivo – naše pivo, aneb zachraňme jednu z historických tradic Vyškova – pivovarnictví.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Vyškov


Celý tento týden bude po celé Moravě na čepu Radegast nefiltrovaný ležák. Pivo vyznačující se vůní čerstvých pivovarských kvasinek a typickým kvasničným zákalem představil pivovar počátkem září na Radegast dni a nyní ho mají možnost ochutnat milovníci piva v takřka 100 hospodách. Poslední příležitost vychutnat si tuto specialitu od nošovických sládků bude 10. října.

Nefiltrovaný ležák Radegast byl stočen přímo z tanků bez jakýchkoliv úprav a není pasterizován. To sebou přináší velké nároky na provozovatele hospod a restaurací, kteří musí splňovat přísné požadavky na skladování a čepování piva. Proto je nefiltrovaný ležák nabízen přibližně na stovce pečlivě vybraných míst po celé Moravě, kde mohou zaručit potřebné skladovací teploty a náročnější sanitaci pivních cest. Všechny tyto restaurace jsou držitelkami certifikace v oblasti péče o pivo.

Nefiltrovaný ležák je výrazně hořké pivo, což je pro všechna piva Radegast typické. Jeho čistá vůně je slabě esterová a je v harmonii se sladovým aroma. Při pečlivějším ochutnání jsou příjemně cítit čerstvé pivovarské kvasnice,“ přiblížil chuť nefiltrovaného piva manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák.

Radegast ležák nefiltrovaný poznáte už na první pohled. Zlatavá barva je doplněna typickým kvasničným zákalem. Nošovičtí sládci ho uvařili z velmi kvalitní odrůdy žateckého a tršického chmele, pivovarských kvasinek, vlastního sladu z hanáckých ječmenů a vody z Morávky.

Seznam restaurací, kde je nefiltrovaný Radegast na čepu, naleznete na stránkách www.radegast.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1034


Chtějí nabízet vlastní preclíky

[úterý, 4. říjen 2011]

Komu chybí něco stylového k zakousnutí při posezení u piva, může se těšit na speciální sladové preclíky, které hodlá nabízet Vyškovský pivovar.

První porci pivovarských preclíků mohli ochutnat návštěvníci oslav miliontého vypitého půllitru na vyškovském náměstí o svátku svatého Václava.

Základem pivovarských preclíků je stejný slad, z jakého se vyrábí Vyškovské pivo. „Preclíky byly podle našich instrukcí a z našeho sladu vyvinuté pekařským technologem v Praze. Také tam tuhle várku upekli. Testovali jsme několik variant. Tu, která se nám jevila jako nejchutnější, jsme pak nabízeli na vyškovském náměstí,“ uvedl vedoucí obchodu a marketingu Vyškovského pivovaru Roman Holoubek.

Po úspěšné ochutnávce teď v pivovaru hledají, kdo jim bude nové preclíky pravidelně péct. „Preclíky chceme nabízet trvale, ale zatím k dispozici nejsou. Teprve zahajujeme jednání s místními pekárnami o možnostech dodávání pivovarských preclíků,“ podotkl Holoubek.

Příprava prvních pivovarských preclíků však nebyla jednoduchá a obsahovala spoustu zkoušení a ochutnávání. „Nejtěžším oříškem bylo, abychom docílili jasné chuti po celých sladových zrnkách a preclíky měly vhodnou křehkost,“ poznamenal Holoubek.

Kromě preclíků nabídl pivovar další novinku, kterou je profesionální stočení čerstvého piva do PET lahví. Na rozdíl od džbánků vydrží v lahvích při správném skladování minimálně tři dny. Plnění zajišťují v pivovarské prodejně a v nabídce je zatím...

Pozn. PI: Konec článku na webu Vyškovského deníku z nějakého důvodu, bohužel, chybí. Pokud by však došlo k nápravě této chyby, bude to samozřejmě doplněno i zde.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autor: Roman Volek

http://vyskovsky.denik.cz/zpravy_region/chteji-nabizet-vlastni-precliky-20111004.html


Pivovar ve Velkých Popovicích přivítal v sobotu 24. září 22 222. návštěvníka. Do září tak letos navštívilo pivovar více lidí než loni.

V sobotu 24. září, se tak radoval pan Luděk Kroufek, který prošel branami pivovaru jako 22 222. návštěvník. Ve stejnou chvíli probíhala v areálu velkopopovického pivovaru soutěž týmů dobrovolných hasičů v požárním sportu.

První místo v kategoriích žen i mužů starších vybojovali dobrovolní hasiči týmu Kostelec u Křížků. Zapojit do soutěže se pokusil i Kozel.

Poprvé a rozhodně ne naposledy

Jubilejním 22 222. návštěvníkem se stal pan Luděk Kroufek z Dobříše.

::alt

"Na internetu jsem si přečetl, že v pivovaru proběhne hasičská soutěž, tak jsem vzal celou rodinu. Přijeli jsme si prohlédnout pivovar a zároveň se podívat na hasiče. Musím se přiznat, že je to moje první návštěva pivovaru a určitě se budu vracet," těší se vývojář Kroufek.

On i celá jeho rodina byli mile překvapeni, když mu přišel manažer pivovaru pan Jaroslav Hacko pogratulovat. Kromě hasičských zážitků a dojmů z první návštěvy pivovaru si odnesl rohatý půllitr, kšiltovku, speciální hasičské triko a zásobu Velkopopovického Kozla Medium do příští návštěvy.

"V roce 2007 jsme přivítali 10 000. návštěvníka v prosinci, v roce 2010 pivovarem prošlo bezmála 20 000 lidí za celou sezónu a letos jsme už v září přivítali 22 222. návštěvníka. Půjde-li to tímto tempem dál, do roku 2012 by do Velkých Popovic mohlo přijet i 30 000 návštěvníků za rok," odhaduje Eva Kršňáková, vedoucí návštěvnického centra pivovaru Velké Popovice.

Zdroj: Říčansko.info | Kráceno

http://www.ricansko.info/clanky/22-222-navstevniku-navstivilo-pivovar-v-popovicich


K připomenutí letošního 169. výročí vzniku světoznámého ležáku Pilsner Urquell se v přibližně 150 restauracích a hospodách po celé České republice vyčepuje 1 500 hl nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Fanoušci plzeňského piva si tak připomenou zrod plzeňského ležáku jeho nefiltrovanou variantou, se kterou mohou zažít atmosféru ležáckých sklepů.

Oslava narozenin ležáku Pilsner Urquell nefiltrovanou variantou je příznivci plzeňských piv vždycky vítána a získává si stále větší přízeň. Nefiltrované pivo se vaří stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstane v něm tak malé množství pivovarských kvasnic a pivo má o něco plnější chuť, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení,“ vysvětlil starší obchodní sládek Václav Berka z Plzeňského Prazdroje.

Nefiltrované pivo díky obsahu čerstvých kvasnic vyžaduje náročnější ošetřování i skladování. To s sebou přináší přísnější požadavky na stáčení do sudů, ale také na provozovatele hospod a restaurací, kteří musí splňovat přísná kritéria na skladování, čepování a údržbu pivních cest.

Oslavy 169. výročí piva Pilsner Urquell symbolicky zahájí legendární pražská hospoda U Pinkasů, ve které se plzeňský ležák čepuje již od roku 1843. Dva soudky se spodně kvašeným plzeňským pivem tehdy přivezl do Prahy forman Martin Salzmann a sláva plzeňských piv na sebe nenechala dlouho čekat. U Pinkasů letos podruhé oslaví narozeniny ležáku tzv. Pinkasovou noční můrou: dne 11. října se pražští číšníci utkají v běhu ze sklepa do druhého patra s 10 plnými půllitry na čas. Běh vzdává hold mnoha číšníkům, kteří v minulosti tímto způsobem u Pinkasů servírovali hostům ležák Pilsner Urquell.

Přehled restaurací, v nichž se bude od 5. do 20. října 2011 čepovat nefiltrovaný ležák, najdou fanoušci plzeňského piva na webové stránce:

http://www.pilsner-urquell.cz/cz/nefiltrovany

resp. zde .

Výročí první várky Pilsner Urquell se vztahuje k roku 1842, kdy 5. října sládek Josef Groll v Měšťanském pivovaru zkombinoval tehdy méně obvyklý způsob spodního kvašení s vybranými českými ingrediencemi: vlastním sladem z českých druhů ječmene, žateckým chmelem a místní měkkou vodou. Výsledkem byl nápoj jedinečné chuti, čirosti a zlatavé barvy, která nebyla do té doby u piv známá. Dodnes se Pilsner Urquell stále vaří podle původního receptu, stejným varním postupem na tři rmuty s přímým ohřevem rmutovací pánve. Plzeňský ležák dal vzniknout celé kategorii piv typu „pils“, která dnes tvoří 70 % všeho piva vypitého na světě.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/1033


Budějovický Budvar dnes uvádí na český a slovenský trh zcela nový typ přepravek na půllitrové láhve značky Budweiser Budvar. Nové přepravky se vyznačují moderním designem a mají kvalitnější a vysoce odolný potisk, který zaručí po mnoho let jejich perfektní vzhled. Přepravky navíc poskytují uživatelům větší komfort při manipulaci. Pivovar objednal více než jeden milión těchto přepravek. Celkové náklady na výměnu přesáhnou částku 200 mil. Kč.

Pivovar Budějovický Budvar dnes (3. 10.) uvádí na trh v České republice a na Slovensku zcela nový typ přepravek pro 20 pivních lahví o objemu 0,5 litru. Přepravky jsou určené výhradně pro značku Budweiser Budvar. Inovované přepravky se vyznačují moderním výrazným designem, který odpovídá současným nárokům na prezentaci značky Budweiser Budvar a její pozici na trhu. Důležitým argumentem pro zavedení těchto přepravek bylo i sjednocení vizuální prezentace značky v místech prodeje, neboť velmi podobný design přepravek využívá značka Budweiser Budvar již několik let pro láhve o objemu 0,33 litru.

Nové přepravky poskytnou zákazníkům také výrazně vyšší uživatelský komfort: jejich držadla jsou totiž vyrobena z měkkého, avšak vysoce odolného materiálu, který zamezí nepříjemným otlakům prstů při ruční manipulaci,“ říká Ing. Marek Honetschlager, manažer pro inovace z Budějovického Budvaru. Každé držadlo obsahuje jasně viditelný nápis „ORIGINAL“, který zákazníky upozorňuje na skutečnost, že pivo Budweiser Budvar se nevyrábí licenčně a že každá láhev byla uvařena a naplněna v Českých Budějovicích. Držadla jsou vyrobena náročnější technologií, než je běžné: zatímco část pro uchopení (soft touch) je z high density polyethylenu, bílá písmena „ORIGINAL“ jsou z low density polyethylenu.

Pro potisk přepravek byla využita technologie tzv. „inmould label“, která zajišťuje ve srovnání s klasikou technologií sítotisku výrazně vyšší kvalitu potisku. Potisk je navíc vysoce odolný proti mechanickému i chemickému poškození. Tím je dlouhodobě zajištěn perfektní vzhled a atraktivita tohoto obalu pro zákazníka. Přepravka je totiž během své předpokládané životnosti (nejméně 10 let) vystavena řadě nepříznivých faktorů při plnění v pivovaru, skladování a transportu.

Porovnání nové přepravky (vlevo) se starým typem (vpravo)

Pro pokrytí svých potřeb musel Budějovický Budvar objednat celkem 1 080 000 kusů nových přepravek. „Celkové náklady na výměnu přepravek přesáhnou 200 mil. Kč. Kromě samotných přepravek bylo nutné investovat do výrobních forem a také do seřízení automatů pro výkup přepravek obchodech,“ říká Ing. Pavel Pánek, vedoucí oddělení nákupu a logistiky Budějovického Budvaru. Projekt byl zahájen v září 2009. Samotná výroba zakázky byla zahájena v lednu 2011 a celé množství bude dodáno v květnu 2012. V únoru 2012 dojde k nasazení nového formátu obalů také v Německu, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku. Z trhu budou průběžně stahovány přepravky staré. Výrobcem přepravek je belgický DW Plastics NV.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Budějovický Budvar, n.p.

http://budweiser-budvar.cz/media/archiv-tiskovych-zprav/2011/prepravka2011.html


Ve čtvrtek 29. září vyhlásili v pražském hotelu Ambassador v rámci Svatováclavské slavnosti českého piva výsledky jedenáctého ročníku soutěže České pivo 2011.

Po zisku prvního místa pro Czech Rebel Beer mezi světlými ležáky v soutěži Dočesná – Žatec přiváží Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s., na Vysočinu v krátké době za sebou další významné ocenění.

Jedenáctý ročník soutěže České pivo 2011 pořádal Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským a zúčastnilo se ho celkem 69 piv, což byl druhý nejvyšší počet v historii soutěže.

„Soutěž se skládá z analytických rozborů a ze dvou kol degustací v dubnu a červnu piv, které hodnotí čtyřiadvacet degustátorů. V komisi vybírali kromě sládků a pivovarských odborníků nejlepší piva také zástupci Chmelařského institutu ze Žatce a Státní zemědělské a potravinářské inspekce z Brna,“ uvedl Milan Janírek, vedoucí prodeje Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s.

Brodský pivovar získal ocenění v kategorii tmavých piv, když se za nejlepším tmavým pivem, tmavým ležákem Ferdinand z Benešova, umístil Rebel černý na druhém místě. „Výroba tmavého ležáku má v brodském pivovaru dlouhou tradici, začal se vyrábět pod označením Rebel už v letech 1967-68. Značku Rebel pak převzaly i další produkty našeho pivovaru a milovníci zlatavého moku ho tak dnes znají nejen na Vysočině,“ dodal Milan Janírek.

Zdroj: Vysočina News.cz | Autor: Milan Pilař

http://www.vysocina-news.cz/clanek/tmave-pivo-rebel-veze-z-prahy-oceneni-v-soutezi-ceske-pivo-2011/


«« « Strana 322 z 511 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI