Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chodovar Chodová Planá

Chodovar Chodová Planá


Pivní.info

Chodské pivo z Chodovaru

[středa, 13. únor 2008]

K ochranným označením v rámci Evropské unie patří od minulého týdne Chodské pivo. Ochranná známka by se měla objevit na výrobcích rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku.

O registraci Chodského piva požádal rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané. „Jsme rádi, že to vyšlo, zřejmě jsme jedna z prvních českých firem, které se to podařilo,“ okomentoval rozhodnutí Bruselu spolumajitel pivovaru Jiří Plevka.

Je to známka, která naše výrobky staví na rovinu třeba parmské šunky či vína z kraje Champagne,“ řekl podle listu Tachovský deník Jiří Plevka, vrchní sládek pivovaru Chodovar v Chodové Plané. Ochranná známka by se na jeho výrobcích měla objevit do měsíce.

Pivo se vaří v Chodové Plané už téměř 450 let, pivovar založil šlechtický rod Šliků v roce 1573. Uznání značky Chodské pivo zaskočilo konkurenci i odborníky. „Chodské pivo? To nám nic neříká,“ konstatoval mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček. Jiří Hána z plzeňského Pivovarského muzea reagoval podobně:„Něco takového slyším prvně od vás. Na Chodsku se pivo samozřejmě vařilo, a to na řadě míst, třeba z Kouta na Šumavě se vozilo až na císařský dvůr, ale že by bylo nějakým fenoménem, o tom nic nevím.

Zdroj: MF Dnes


V pivovaru Prezident pil Prezidenta

[čtvrtek, 17. leden 2008]

Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané byl jedním z míst na Tachovsku, kam včera zavítal prezident Václav Klaus. Hlava státu si na nádvoří pivovaru symbolicky připila prémiovým ležákem, který se shodou náhod jmenuje Prezident.

Foto

Klaus navštívil také Tachov, Konstantinovy Lázně a Stříbro, kde večer svou třídenní návštěvu Plzeňského kraje oficiálně ukončil.

Zdroj: MF Dnes.cz | Foto: Metro.cz


Rybova mše v pivovaru

[středa, 26. prosinec 2007]

Rybova mše v pivovaru

Zřejmě svou světovou premiéru měla Rybova mše v pivovaru. Originálním místem předvedení této u nás nejznámější vánoční skladby se stala humna pivovaru v Chodové Plané, kde se vaří pivo s bílým psem ve znaku – Chodovar. Hej mistře, vstaň bystře!... zaznělo v podání Českého komorního sboru.

Foto

„Ještě v pátek na humnech klíčil ječmen pro výrobu našeho piva. Pak jsme celý prostor pro konání akce do noci uklízeli,“ řekl Právu ředitel Chodovaru Jiří Plevka.

Jedním z iniciátorů nápadu uspořádat Českou mši vánoční od Jakuba Jana Ryby v pivovaru byl ředitel místní základní školy Jan Ambrož. O finanční zabezpečení se rovným dílem podělil pivovar a městys Chodová Planá.

Pastorální Rybovu mši ve scénickém provedení s betlémem a jesličkami uvedli ve skvělé atmosféře členové operního sboru Národního divadla – Český komorní sbor. Režisérem byl Tomáš Masák, tajemník operního sboru ND. Šestnáct zpěváků dirigoval Pavel Vaněk, hlavní sbormistr ND. Hru na varhany obstaral regenschori Chrámu sv. Víta Josef Kšica.

V předvánočním shonu si čas nasát vánoční náladu občané Chodové Plané dokázali udělat. Zaplněná pivovarská humna odměňovala účinkující častým nadšeným potleskem.

Zdroj: Novinky.cz


Kožní, cévní a ischemické choroby se začaly léčit v Pravých pivních lázních, které byly 23. března 2006 otevřeny v hotelu U sládka v areálu Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku. Podobné zařízení, které spojuje léčebné účinky místní minerální vody Ilsano, piva Chodovar, chmele a pivních kvasinek, je jediné v Evropě. Malý pivovar s ročním výstavem 90.000 hektolitrů vložil do vybudování lázní několik set tisíc korun.

Malý rodinný pivovar Chodovar začíná nabízet hostům, údajně jako jediná firma v Česku, léčivé zábaly v pivním mlátě. Fungují jako rašelina a léčivá bahna, ale kromě prohřívání těla zajistí výživu pokožky minerály, vitaminy B a sacharidy. Originální procedura, která se bude od pondělí provádět pod dohledem lékařů a balneologů, zvláčňuje a zpevňuje kůži a podkoží, řekl ředitel hotelu, restaurace i pivních lázní Mojmír Prokeš.

"Testy i chemické rozbory dopadly velmi dobře," dodal. Podle něj se dá očekávat, že zábaly budou stejně populární jako masáže v čokoládě, za nimiž jezdí do nedalekých Karlových Varů stovky hostů. Podobně atraktivní jsou masáže horkými kameny.

V Pravých pivních lázních v Chodové Plané se už půldruhým rokem koupou hosté ve vanách s pivem. Od října se tam navíc mohou nechat pomazat mlátem a zabalit na 30 až 40 minut do termonosiče. Následné masáže jsou pak účinnější. Cena zábalu bude kolem 200 korun. Mláto, které půjde do pivních lázní výhradně z Chodovaru, obsahuje hodně živin.

Firma dále zahájila nové masáže - sportovní, antistresové a lymfatické a jako jejich doplněk inhalaci vlastní minerální vody Ilsano proti nemocem dýchacích cest. Novinkou jsou pitné kúry z kašny na zahradě hotelu, kde hosté popíjejí Ilsano. "Půllitr této velmi silné minerální vody denně předepisovali lékaři do roku 1992 proti infarktu a mozkové mrtvici," uvedl Prokeš. Obsahuje jako jediná dvojmocné železo, které tělo snadněji odbourává. Vylepšuje srážlivost krve a pomáhá krvetvorbě.

V Chodovaru vznikne v lednu z bývalé sladovny druhá stylová restaurace se 152 místy. Sedmým rokem fungující restaurace Ve skále s 260 židlemi v bývalých sklepích pivovaru je trvale obsazená. Za červen až srpen tam měli 110.000 hostů, což bylo téměř shodně jako za celý loňský rok. V prostorách bývalé sladovny budou rozšířeny suché procedury lázní. Pivovar příští rok plánuje stavbu bazénu šest krát osm metrů.

Pivovarskému hotelu U sládka se 117 lůžky, fungujícímu 2,5 roku, letos vzrostla obsazenost na 65 procent, meziročně o pětinu. Pivovar s roční výrobou 80.000 hektolitrů, letos zavedl nealkoholické pivo. Populární je pivní džem. Hosté si tak zvykají na naše pivo, dodal Prokeš.

Všemi podobnými aktivitami chce Chodovar zvýšit průměrný pobyt hosta z 2,2 na čtyři noci. Aktivity zaměřené na pivní turistiku mu loni zajistily třetinu ze 150 milionů Kč tržeb a jejich podíl roste. (Finanční noviny)


Do lázní? Jedině do pivních!

[čtvrtek, 13. září 2007]

Přemýšlíte, kam se ještě podívat a povalování u slaného moře vás už neláká? Kam byste se tahali, nejlepší ozdravnou kůru mají v Chodové Plané. Vítejte v pivních lázních!

Očistná kůra zevnitř i zvenku

Návštěvou pravých pivních lázní, ve kterých si kromě popíjení zlatavého moku můžete dopřát i ozdravné koupele, rozhodně nic nezkazíte – tedy nejste-li zarytý abstinent. Lázně fungují už takřka dva roky a cílem jejich procedur je celková rekondice unaveného organismu, uvolnění napětí a zvýšení obranyschopnosti těla.

V pivní lázni vás nejdříve na dvacet minut ponoří do teploučké speciální lázně připravené z tmavého Koupelové piva, minerální vody Il–Sano a směsi bylinek.

Lázeň vás hezky prohřeje, pivní kvasnice zregenerují pokožku a bylinky zároveň působí jako peeling. K tomu dostanete malý Skalní ležák – je třeba se zregenerovat i zevnitř!

V ovčím rouně jako král

Po koupeli následuje 25 minut relaxace na lůžku. Zabalení v dece z ovčího rouna posloucháte uklidňující hudbu. Svaly a klouby jsou prohřáté – organismus odpočatý, tak snad by to chtělo ještě masáž na uvolněnou.

Můžete si koupit kratší – 30 minut (220 Kč) nebo delší – 50 minut (400 Kč). Tělo se cítí skvěle, ale už hodinu jste nedbali o zvelebování trávicího traktu! Takže rychle na připravenou večeři do místního restaurantu Ve Skále (je vytesán skutečně ve skále). A jaké pití si dáte k večernímu menu? To je snad jasné…

Raději si zavolejte

Pokud se rozhodnete na Tachovsko vydat, doporučujeme nejdříve zavolat, zda je v pivovaru volné místo. O pobyty v lázních je zájem v každém ročním období, o víkendech bývá plno i několik týdnů dopředu.

Vybrat si můžete jednodenní výlet s jednou koupelí (v samostatné vaně nebo ve dvouvaně) za 475 až 550 Kč na osobu, a nebo si zaplatit třeba třídenní výlet s některou z cestovních kanceláří – v ceně budete mít polopenzi, ubytování, pivní koupele a masáže i prohlídku pivovaru. Ceny za dvě noci se pohybují kolem šesti až osmi tisíc korun. (Atlas)


Parním vlakem do pivovaru

[pondělí, 13. srpen 2007]

Pochutnat si na kvasnicovém pivu, užít si koncert nebo šermířské představení a večer shlédnout velký ohňostroj. To vše mohou návštěvníci Chodové Plané, kde se v sobotu konají pivní slavnosti pivovaru Chodovar. Děti si také jistě vychutnají jízdu historickým parním vláčkem, který pojede z Plzně, Karlových Varů i ze Sokolova.

„Slavnosti začínají v 10 hodin netradičními prohlídkami pivovaru, kde lidé uvidí hrané scénky ze života pivovarské chasy. Od 13 hodin budou hrát Plzeňští heligonkáři a o hodinu později budou slavnosti oficiálně otevřeny,“ říká majitel pivovaru Chodovar Jiří Plevka.

Celé slavnosti budou jako vystřižené z filmu Postřižiny. Na návštěvníky Chodovaru, kteří v sobotu dorazí v kostýmu jako z počátku dvacátého století, čeká příjemné překvapení. Hned u vstupu obdrží od paní sládkové malý dárek

„Určitě bych všem návštěvníkům doporučil také zhlédnout neobvyklou kadeřnickou šou, která je inspirovaná slavnou scénou z filmu Postřižiny. V sobotu budou všichni svědky stříhání vlasů paní sládkové, a to v přímém přenosu. Své kadeřnické umění předvede český vlasový mág, vizážista a stylista Michal Zapoměl, kterého zná ve světě kadeřníků snad každý,“ dodává Jiří Plevka.

Bohatý bude i hudební program. Zahraje Chodovarka, Karel Gott Cover Band nebo Petr Kalandra Memory Band. Známé melodie připomenou skupiny Turbo revival a Lucie revival. Hvězdou večera bude známá kapela Blue Effect pod vedením Radima Hladíka, která rozezní pivovar od 22 hodin.

Na pivních slavnostech se zabaví i děti. „Před desátou hodinou večerní vystoupí skupina historického šermu Rytíři z Tachova. Pro publikum si připravili strhující ohňovou šou,“ láká návštěvníky do Chodové Plané majitel pivovaru.

Po velkém ohlasu z minulého ročníku je i o víkendu vypraven do Chodové tradiční parní vlak Chodovar Expres. Jeho jízdní řád a další informace jsou na www.chodovar.cz. (MF Dnes)


Missky se koupaly v moři piva

[středa, 13. červen 2007]

Pivo a krása že nejdou dohromady?

Naopak! Deset finalistek soutěže Miss zlatého moku a jedna náhradnice se přijely do Chodové Plané koupat v pivu. A na vlastní kůži si vyzkoušely jeho blahodárný účinek.

Akce je součástí ojedinělé soutěže v Česku, při které soutěžící pivovary zastupují krásná děvčata. "Je to pro mě příležitost získat nové zážitky a šanci se zviditelnit," svěřila se Daniela Pešanová (18) z Mostu. Pivní lázeň a popíjení zlatého moku si doslova užívala.

Dívky se v pátek z Chodové Plané přestěhují do Kamenného domu ve Františkových Lázních. Tam se budou pečlivě připravovat na finálový večer. Ten bude 31. srpna v Žatci. Do soutěže se přihlásilo 52 dívek. Finále se zúčastní 10 z nich. Vítězka získá titul Miss zlatého moku. Foto zde ... (Blesk)


Opilá Fialka: Nejlepší pivní koktejl

[neděle, 13. květen 2007]

Opilá Fialka, což je pivo Chodovar namíchané s čistou a rybízovou vodkou, barmanským rybízovým sirupem a kúrou z citrónu, byla vítězným drinkem mezinárodní soutěže barmanů.

Tento pivní koktejl ozdobený jahodou a karambolou namíchal na devátém Chodovar Cupu Tomáš Novák z pražské gastronomické střední školy.

"Je to ojedinělá soutěž v republice. Hledali jsme pivovar, který by na to slyšel. Každý sládek měl ale husí kůži z toho, že mu chceme kazit pivo," řekl ředitel soutěže Mojmír Prokeš. Před devíti lety na to kývl Chodovar a z malé soutěže vniklo mezinárodní klání s průvodem barmanů, mažoretkami a alegorickými vozy s koňmi.

Kromě přesvědčivé chuti a barmanské preciznosti baví soutěžící publikum. "Vymýšlejí slogany, básničky, písničky, tancují, převlékají se do kostýmů, střílejí z pistolí, kopou do míčů," řekl Prokeš. Letos byli v Chodové Plané kovbojové, čarodějnice, jeptišky a barové tanečnice.

Mafiánský free style

Tomáš Novák měl na sobě "mafiánský" černý oblek s proužkem, bílý klobouk a kravatu a za zvuku hudby z filmu Chicago předváděl barmanský free style, kdy synchronně se dvěma pomocníky vyhazoval lahve do výšky.

Wampire Dream s klobásou

Ve skupinách, kterých bylo osm, vyhrál drink Wampire Dream. Petra Slunéčková a Nikola Vimrová ze střediska praktické výuky Grandhotelu Pupp ho namíchaly z kořeněného sirupu Monin, energetického drinku Rh plus a griotky a ozdobili "špízem" s chilli papričkami a klobásou.

Podle předsedy Pivního klubu Josefa Voltra se letos za barovým pultem vystřídalo 24 barmanů, zejména studentů ze sedmi hotelových škol, což je o čtvrtinu více než loni. Mezi nimi byli profesionální barmani z Prahy, Mariánských Lázní, Karlovy Varů, Domažlicka a Šumavy. Další ročník bude opět s bavorskou a rakouskou účastí. "Zatím se nám, bohužel, nepodařilo zajistit další postupové kolo. Ta soutěž je ale unikátní jen samotným přátelstvím mezi barmany," dodal Prokeš. (Gurmán)


Na nealkoholickém pivu si už brzy pochutnají milovníci značky Chodovar. Rodinný pivovar z Chodové Plané, který se v posledních letech proslavil originálními a hlavně úspěšnými pivními lázněmi, právě zahajuje jeho výrobu.

Kromě toho pivovar startuje výstavbu druhé restaurace se 160 místy, jež vznikne do konce roku z budovy bývalé sladovny. "Otevřena by měla být nejpozději v březnu příštího roku," říká šéf pivovaru Jiří Plevka. Sedmým rokem otevřená restaurace Ve Skále s 260 místy v bývalých sklepích pivovaru je trvale obsazená.

"Nová by měla vyrůst hlavně pro hosty našeho hotelu U Sládka," uvádí ředitel hotelu, restaurace i pivních lázní Mojmír Prokeš.

Restaurace bude opět stylová s klenbami a sloupy, staročeskou kuchyní, jídly z ryb a specialitami z piva.

Pivu bez alkoholu se Chodovar dlouho bránil. Jiří Plevka dokonce prohlásil: "Slovní spojení nealkoholické pivo je nesmysl." Hosté i odběratelé ho ale chtějí.

Nealkoholického Chodovaru chce firma vyrábět ročně tisíce litrů, zatím pouze v lahvích. Pokud bude zájem o sudové, výrobce se přizpůsobí.

"Nealko pivo nahradilo po tlaku řidičů nízkoalkoholickou sedmičku, v níž bylo trochu alkoholu," vysvětluje Mojmír Prokeš. Koncem dubna otevřel pivovar v hotelu šestnáct nových pokojů a nyní má 120 lůžek.

Novinky nabídnou i Pivní lázně Chodovaru. "Jedná se zejména o zábaly v pivovarském mlátě," sděluje Prokeš. Jde o unikátní vlastní patent. Teplé zábaly, podobné rašelinovým, prohřívají klouby, šlachy a cévy. Navíc má mláto minerální látky, vitamíny a sacharidy, které vyživují kůži.

V Pivních lázních, otevřených loni v březnu, rovněž startují nové typy masáží a inhalace vlastní minerální vody Ilsano, nové pitné kúry s Ilsanem a kyslíková terapie.

O lázně je velký zájem, víkendy jsou blokované zhruba šest týdnů dopředu. Přijíždějí hosté z celé Evropy, Ameriky a Asie. (iDnes)


Zahájí pivní sezónu

[neděle, 13. květen 2007]

Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku zahájí v sobotu 12. května novou sezónu. Stane se tak již tradičně koulením pivního sudu po Zlaté královské stezce z bavorského Störnsteinu a mezinárodní soutěží barmanů v míchání nápojů Chodovar Cup, kterou ve 13 hodin uvede veselý průvod gastronomů, pivovarských a obecních spolků. Důležitou součástí oslav, které doplní kulturní vystoupení a prezentace, bude odhalení pamětní desky významného rodáka Dr. J. E. Veitha při slavnosti povýšení obce na městys v 11 hodin. Událost podtrhne vystoupení divadelních ochotníků a mořská panna v městské kašně. Symbolický první sud sezóny bude po dokoulení z Německa naražen v 17 hodin. (Právo)


Před rokem otevřel pivovar Chodovar v Chodové Plané vůbec první pivní lázně. A tento krok se mu vyplatil. Již třetinu ze 150 milionů loňských tržeb pivovaru tvořila pivní turistika.

Firma proto nabídku těchto služeb rozšiřuje. Od května budou moci turisté ve zdejších pivních lázních vyzkoušet zábaly v pivním mlátě. Zároveň se zvýší kapacita ubytování z 89 na 120 lůžek.

Počet zaměstnanců nepivovarské výroby Chodovaru, tedy restaurace, hotelu a pivních lázní, vzroste ze současných 40 na téměř 50, řekl ředitel těchto aktivit Mojmír Prokeš. Nové prostory si vyžádají investice v řádu milionů korun.

Nové procedury odstartují 12. května při zahájení nové pivní sezony v Chodové Plané.

Firma už plánuje další investice za desítky milionů korun. Staví bazén devět krát šest metrů, saunu, páru. Chce rozšířit lázně a plánuje další restauraci. Do pivnice Ve skále pro 260 hostů, fungující od června 2000, přišlo loni 120 tisíc lidí, polovina ze zahraničí. (iHNed)


Třetinu z loňských zhruba stopadesátimilionových tržeb zajistily rodinnému pivovaru Chodovar aktivity, zaměřené na pivní turistiku. Firma proto nabídku těchto služeb ještě rozšíří. Od května budou moci turisté ve zdejších pivních lázních vyzkoušet nové zábaly v pivním mlátě. Zároveň se zvýší kapacita ubytování z 89 na 120 lůžek. Ke čtyřiceti zaměstnancům v pivovarské restauraci, hotelu a pivních lázních také přibude dalších deset.

Pravé pivní lázně otevřel Chodovar před rokem a hned se staly jednou z největších turistických atrakcí v kraji. Nové procedury začnou v Chodové Plané nabízet od 12. května, po zahájení nové pivní sezony. „Zábaly, které mají podobné účinky jako rašelina, zajistí zvýšené prokrvení těla,“ uvedl balneolog Roman Vokatý. Koupelemi v pivě se léčí kožní, cévní a ischemické choroby. Pivovar plánuje také další investice za desítky milionů. Staví bazén devět krát šest metrů i saunu. Chce rozšířit lázně a plánuje další restauraci. Do pivnice Ve skále pro 260 hostů přišlo loni 120 tisíc lidí, polovina ze zahraničí. Hotel U Sládka zvýšil obsazenost na 65 procent.

„Za netradičním odpočinkem, pivem, ale také kvůli léčbě kožních, cévních a ischemických chorob přijíždějí čeští i zahraniční turisté,“ říká ředitel lázní, hotelu a restaurace, Mojmír Prokeš. „Je to atrakce. Spousta lidí v cizině už ví, kde je Chodová Planá,“ prohlašuje starosta obce Pavel Vopat.

Lidé často spojují návštěvu lázní s turistikou v Českém či Slavkovském lese. „Po túře je výborné uvolnit tělo v koupeli a pak si nechat udělat chmelovou masáž, která je od července naší novinkou,“ uvádí balneolog Roman Vokatý. Pivovar, hotel, lázně a restaurace zaměstnaly přes stovku lidí. „Byli jsme v 16 televizích včetně arabské a v 50 časopisech,“ připomíná ředitel lázní Mojmír Prokeš.

„Z cizinců si koupel v pivu dopřávají nejvíce Němci a Nizozemci. Jezdí už ale také Japonci a Korejci a nyní hodně Rusové z Karlových Varů,“ vysvětluje Mojmír Prokeš.

Češi často dostávají pobyty v pivních lázních jako dary - narozeninové i svatební, kdy mohou využít dvojvanu. (MF Dnes)


Chodovar sází na pivní turistiku

[sobota, 13. leden 2007]

Loni jsme zaznamenali shodný prodej piva i nealkoholických nápojů jako v roce 2005. V roce 2006 jsme prodali osmdesát tisíc hektolitrů sedmi druhů piv a deset tisíc hektolitrů čtyř druhů limonád Ilsano, které vyrábíme z vlastní minerální vody. Tržby firmy byly také shodné a pohybovaly se kolem sto padesáti milionů korun. Zhruba třetinu tržeb zajistily aktivity, zaměřené na pivní turistiku, tedy restaurace, hotel, pivní lázně, vše v areálu malého pivovaru. Jsme rádi za prodeje, které máme. Firma aktivity směrem k turistům nadále posiluje a v květnu rozšíří tříhvězdičkový hotel U Sládka ze současných devětaosmdesáti lůžek na sto dvacet. (MF Dnes)


Shodný prodej piva i nealkoholických nápojů jako v roce 2005 zaznamenal loni Rodinný pivovar Chodovar. Podnik v roce 2006 prodal 80.000 hektolitrů sedmi druhů piv a 10.000 hektolitrů čtyř limonád Ilsano, které firma vyrábí z vlastní minerální vody. Tržby firmy byly také shodné a pohybovaly se kolem 150 milionů korun. Řekl to ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Zhruba třetinu tržeb zajistily pivovaru aktivity zaměřené na pivní turistiku, tedy restaurace, hotel, pivní lázně, vše v areálu malého pivovaru. "Jsme rádi za prodeje, které máme. Turistický ruch nám přináší hodně starostí," uvedl Plevka. Firma tyto aktivity nadále posiluje a v květnu rozšíří tříhvězdičkový hotel U sládka ze současných 89 lůžek na 120.

Hotel otevřela firma zhruba před dvěma lety a restauraci Ve skále pro 260 hostů v červnu 2000 v bývalých pivovarských sklepích. Loni v březnu zprovoznila pivní lázně na léčbu kožních cévních a ischemických chorob. Areál je dnes významným centrem cestovního ruchu na Tachovsku a místem pořádání kongresů a seminářů, téměř polovina hostů tam přijíždí ze zahraničí. "Připravujeme další projekty v této oblasti," řekl Plevka.

Firma prodává pivo ve více než 300 západočeských restauracích. "Jde o oblast od Aše přes Plzeň až do Klatov," uvedl ředitel. Jejich počet každoročně mírně roste, o čemž svědčí fakt trvalého růstu podílu sudových piv, které dnes tvoří 60 procent výroby. Plevka se neobává růstu poptávky po pivě, protože výrobní kapacita firmy je bez úprav 100.000 hektolitrů ročně. Tam, kde podnik prodává svá piva, nabízí vlastní limonády. Pivovar naposledy zdražoval v roce ceny nápojů v roce 2005 o jednotky procent.

Chodovar loni vyvezl, také shodně jako v roce 2005, 5000 hektolitrů piva do Německa, Švýcarska, které chce pouze lahve, a do volgogradské oblasti v Rusku. "Němci požadují z poloviny sudové pivo. Dodáváme ho nejvíce do příhraničních oblastí, ale prodává se i v Berlíně," dodal Plevka. (RegionPlzeň.cz)


Malým pokladem se pyšní rodinný pivovar Chodovar na Tachovsku.

Získal svůj nejstarší malovaný štít. Je jediný v Česku a možná i v cizině. Vzácná relikvie zobrazuje pivovar na začátku 20. století. "Je to nejstarší štít, který se našel a týká se našeho pivovaru. O jiném starším nevím," pochlubil se majitel pivovaru Chodovar Jiří Plevka.

Stít se našel náhodou v Berouně. "Při uklízení ho nalezl pan Lang a naštěstí nevyhodil. Zavolal nám a pak i daroval. Udělal nám velkou radost," dodal Plevka.

Langův otec kdysi v pivovaru pracoval a štít zachycující pivovar ve dvacátých letech minulého století měl ve svém majetku. Patrně mu ho tehdy daroval někdo z vedení pivovaru. Štít teď obohatí sbírku předmětů, které mají k pivovaru v Chodové Plané vztah. (Blesk)

Pivo Chodovar mezi 100 nejlepšími pivy světa

Je nám velkou ctí, že i odborná veřejnost a to nejen v České Republice si vysoce cení kvality a chuti piva, které vaříme v našem pivovaru.

Rodinný pivovar v Chodové Plané totiž dosáhl v roce 2006 výrazných úspěchů v odborných degustacích piv. V červnu na odborné degustaci v Českých Budějovicích získal titul Pivo České republiky 2006 a v září při odborné degustaci v Žatci získala jeho piva všechna první tři místa. Rozhodnutím světových znalců piva bylo pivo z Rodinného pivovaru Chodovar 5.9. 2006 zařazeno mezi nejlepších 100 piv na světě. (Web Chodovar)


V příštím týdnu dostane chodovoplánský rodinný pivovar první dodávku nových přepravek na pivo vyrobených novou technologií. "Začneme je používat od začátku září. Ty stávající jsou sedm let v oběhu a mají svou životnost za sebou," řekl nám jednatel rodinného pivovaru Jiří Plevka mladší. (Tachovský deník)


Návštěvníky lákalo pivo

[neděle, 13. srpen 2006]

Tradiční pivní slavnosti rodinného pivovaru Chodovar se konaly v sobotu v Chodové Plané na Tachovsku. Branami pivovarské zahrady přišlo přes dva tisíce diváků.

"Nejsme tady poprvé a z předchozích let máme dobré zkušenosti," pochvalovali si manželé Martin a Renata Kalousovi z Plzně. Program byl opravdu pestrý. Hosté mohli zhlédnout příjezd historického vlaku, navštívit pivní lázně a zúčastnit se prohlídky provozu pivovaru. "Tady dělat, to by se mi určitě líbilo. Hezky to tu voní," řekl Daniel Vitoň, který na slavnosti přijel z Ostravy.

Po prohlídkách už všichni zamířili do pivovarské zahrady, kde začala plejáda vystoupení. Návštěvníkům se představili sourozenci Gondíkovi i Plzeňští heligonkáři. Úspěch sklidil také dětský koutek. "Je hezké, že na děti pořadatelé pamatovali. Můžeme je tu nechat a na chvilku si odpočinout," shodli se rodiče. Na své si přišli i milovníci divadla, historického šermu a muziky. Ať už dechovky, country či rockové. (Plzeňský deník)


Pivní lázně, které ve svém areálu provozuje Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, se za necelý půlrok staly atrakcí Plzeňského kraje. Za netradičním odpočinkem, pivem, ale také kvůli léčbě kožních, cévních a ischemických chorob sem míří zahraniční i čeští turisté.

"Je to atrakce. Spousta lidí z celého světa už ví, kde je Chodová Planá," uvedl starosta obce s 1800 obyvateli Pavel Vopat. Lidé tam jezdí za oddychem, ale často ho spojují s cyklo - i pěší turistikou v Českém nebo Slavkovském lese.

První hosté si mohli lázeňské procedury vyzkoušet letos na jaře.

"Po túře je výborné uvolnit tělo v koupeli a pak si nechat udělat chmelovou masáž, která je od července naší novinkou," uvedl balneolog Roman Vokatý, který je garantem lázní. Pivovar, hotel, lázně a restaurace zaměstnaly přes 100 lidí. "Byli jsme v 16 televizích včetně arabské a v 50 časopisech," uvedl ředitel lázní, sousedního hotelu a restaurace Ve skále Mojmír Prokeš.

Díky atrakcím se podle Vopata prodlužuje pobyt hostů a roste obsazenost hotelu. Už dnes je obec významným centrem cestovního ruchu na Tachovsku a místem pořádání kongresů a seminářů. Místo hodně navštěvují rodiny s dětmi. Ceny lůžek jsou asi o polovinu levnější než v nedalekých Mariánských Lázních.

Ty hlásí vinou veder propady turistů. Naopak hotel v Chodové Plané je stále vytížen na více než 70 procent. "Před poklesem nás zachraňují lázně a další kuriózní atrakce," uvedl Prokeš. Ve tříhvězdičkovém hotelu U sládka loni pobyl každý host v průměru 1,8 dne, letos už to jsou čtyři dny.

Z cizinců si koupel v pivu dopřávají nejvíce Němci a Nizozemci, následují Španělé, Britové a Francouzi. Jezdí už ale také Japonci a Korejci a nyní hodně Rusové z Karlových Varů. Češi často dostávají pobyty v pivních lázních jako dary - narozeninové i svatební, kdy mohou využít dvojvanu.

"Na rozdíl od sousedních Mariánských Lázní, kam jezdí většinou starší a nemocní lidé, máme my většinu hostů mladých a v produktivním věku, kteří přijedou odpočívat a bavit se," uvedl Prokeš. Na jaře a v zimě si hotel a lázně objednávají z poloviny firmy.

V létě a částečně i na podzim jezdí lidé za odpočinkem a na kola. Pivovar jim kromě prohlídek a ochutnávek připraví chmelympiády, koulení sudů a hod sudem do dálky.

Nově nabízí chmelovou masáž, pivní šampon, přírodní kosmetiku, wellness a nedávno otevřel dětský koutek v zeleni s brouzdalištěm. Do jara 2007 chce Chodovar rozšířit hotel z 89 na 130 lůžek a otevřít dvanáctimetrový bazén. Dále chystá oddychové a sportovní centrum vedle hotelu, kde by mohly být squashové kurty nebo kuželky, sauna a bar. Současných šest van chce firma rozšířit o dvě, připravuje podvodní masáž, možná i v pivě. "Zvažujeme také zábal v pivním mlátě, plynové injekce na rozhánění otoků," uvedl Prokeš.

Podle Vokatého bude další velkou novinkou pivní šampon, který Chodovar představí 26. srpna na pivních slavnostech. "Zklidňuje pokožku a snižuje lámavost vlasů," uvedl. Hotel zavádí také přírodní kosmetiku během masáže.

Podobné zařízení, které spojuje léčebné účinky místní minerální vody Ilsano, piva Chodovar, chmele a pivních kvasinek, je jediné v Evropě. Pivní lázně jsou sice podle šéfa Chodovaru Jiřího Plevky i v Rakousku u Innsbrucku a východním Německu u polských hranic, ale nemají vlastní pivo.

"Navíc nabízejí jen relaxační složku, ne medicinální proceduru," dodal Vokatý. Minerální voda Ilsano, která vede do pivovaru z tří kilometry vzdáleného pramene, obsahuje dvojmocné železo. To podle Vokatého výborně vstřebává trávicí trakt. Voda má dále vysoký obsah přírodního kysličníku uhličitého, který celé tělo uvolňuje a prokrvuje.

Stošedesátilitrové rekondiční vany se naplní z poloviny minerální vodou a druhou polovinu tvoří běžná teplá voda. Dále se do ní napustí osm až deset litrů nepasterizované černé desítky Chodovar, která teče z pípy na okraji vany. Do 34 stupňů teplé lázně se musí člověk ponořit na 25 minut a poté projde půlhodinovým zábalem a relaxací, k čemuž dostane vychlazené pivo, aby doplnil tekutiny. "Koupel přijde na 650 korun, což je srovnatelné s cenou procedur v nestátních lázeňských domech v oblasti," uvedl Vokatý.

Chceme poskytnout odpočinek celému tělu. Uvolnit svaly, prohřát klouby, nabídnout ozdravnou kúru pro pleť a vlasy, řekl Plevka. Standardní lázeňská terapie nemá podle Vokatého o mnoho jiné indikace. Díky aktivitám zaměřeným na pivní turistiku rostou malému pivovaru rok od roku výrazně tržby. (iDnes)


Chodovar čelí stížnosti kvůli reklamě

[čtvrtek, 13. červenec 2006]

Pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku porušuje podle brněnského kulturního sdružení Kontext zákon o regulaci reklamy. Přestupkem mělo být pořádání srazu historických automobilů a zřízení koutku pro děti v pivovaru při pivním mistrovství.

"Zákon o regulaci reklamy výslovně stanoví, že reklama na alkoholické nápoje nesmí být užita v souvislosti s řízením vozidla. Chodovar ale tento zákaz porušil, když zde uspořádal sraz automobilů," tvrdí Milan Berka z kulturního sdružení Kontext.

"Podle stejného zákona také nesmí být reklama na alkoholické nápoje zaměřena na osoby mladší osmnácti let a nesmí využívat prvky, prostředky nebo akce, které tyto osoby oslovují," dodává.

Vedení Chodovaru se ale brání. "Nikdy jsme podobné problémy nemuseli řešit. Nejsem si vědom, že bychom podobnými akcemi porušovali nějaký zákon," reaguje ředitel Chodovaru Jiří Plevka.

Sdružení Kontext už odeslalo oficiální stížnost na živnostenský odbor Krajského úřadu v Plzni. "Od tohoto sdružení jsme zatím žádnou stížnost neobdrželi. Až k tomu dojde, budeme se jí zabývat," konstatuje mluvčí Krajského úřadu v Plzni Jana Filípková.

Podle právníka Vladana Ramiše by měly být pivovary opatrnější, především při pořádání akcí pro děti:

"Organizování srazu vozidel pivovarem asi nelze považovat za porušení zákona o regulaci reklamy. Při pořádání akcí pro děti by ale měl být každý pivovar opatrný, protože zde už ke kolizi se zákonem dojít může. Konečné slovo ale bude mít krajský živnostenský úřad," říká Vladan Ramiš.

Sraz automobilů uspořádal ve svém areálu předminulý víkend také Plzeňský Prazdroj. Podle zástupců pivovaru akce proběhla naprosto v souladu se zákonem.

"Nádvoří pivovaru je jedním z kulturních center Plzně a pořádáme zde řadu takových akcí. Plzeňský Prazdroj je členem Iniciativy odpovědných pivovarů a jako takový vždy konzultuje s právníky veškeré své reklamní aktivity nebo akce s dopadem na veřejnost. Stejně tomu bylo i v tomto případě a všichni zapojení právníci se shodli, že akce ve způsobu, jakým bude pořádána, vyhoví platné legislativě," uvádí za Prazdroj Lucie Roztočilová.

Sdružení Kontext podalo v minulosti stížnosti na několik pivovarů v zemi kvůli pořádání pivních soutěží, které údajně nabádaly k nadměrnému pití alkoholu. Se stížností sdružení uspělo v Jihočeském kraji, kde za pořádání soutěže dostal od krajského úřadu pokutu pivovar Platan. (iDnes)


Koupele v pivě a čokoládě

[úterý, 13. červen 2006]

Originální ozdravnou kúru pro tělo představuje pivní lázeň. Tuto ojedinělou možnost lze tělu a duši dopřát v areálu rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku, nedaleko Mariánských Lázní.

Host se ponoří do horké koupele připravené z vody a minerální vody IL-SANO, která zde vyvěrá, doplněné tmavým Koupelovým pivem vyráběným tradiční metodou podle chráněné originální receptury. Tím se do vody dostane dávka živých kultur pivovarských kvasnic a přidává se i směs sušených drcených bylin.

Hladinu vody pokrývá pivní pěna karamelové barvy, prostor voní po čerstvě uvařeném tmavém pivu a člověk se tak se sklenicí nepasterovaného Skalního ležáku může oddávat účinkům této ozdravné kúry, při které se mu z těla odplavují škodlivé látky, kvasnice předávají pokožce řadu vitamínů B, proteiny, sacharidy a organismus celkově relaxuje. „Zájem je obrovský. Od konce března, kdy jsme otevřeli, už lázněmi prošlo okolo dvou tisíc lidí,“ konstatuje Mojmír Prokeš, ředitel lázní, hotelu a restaurace, nacházející se v areálu rodinného pivovaru. Tam jsou také zpřístupněné unikátní skalní sklepy v podobě stylové pivnice a muzea.

Nejvíce hostů přijíždí na víkend nebo prodloužený víkend. Rezervovat si pobyt proto doporučuje Prokeš minimálně na týden dopředu. Pivní lázeň, čítající 20 minut koupele a 20 minut relaxace s dvěma třetinkovými sklenicemi Chodovarského ležáku, vyjde na 550 korun. Dvě osoby ve speciální dvojvaně zaplatí 950 korun. Jako doplněk je nabízena také částečná nebo celková masáž za 220, respektive 400 korun. Dvoulůžkový pokoj v rekonstruovaném hotelu U Sládka přijde na 1500 korun. Posilnit se hosté mohou buď v pivovarské re-stauraci a muzeu Ve Skále se znakem Chodovaru v areálu pivovaru, nebo v některé z dalších 18 restaurací sítě U nás doma. Podle Prokeše tento vlastní znak sdružuje okolní stylové restaurace, které mají společné výborné české pivo, jídlo spojené s příjemným posezením a obsluhu na dobré úrovni.

Provozovatelé Chodovaru nabízejí také speciální balíčky za zvýhodněné ceny a doplňující sportovní a kulturní program. Připravují zároveň pivní a přírodní kosmetiku, například Koupelové pivo Chodovar nebo pivní pálenku Chodskou Pivovici.

Kdo místo pivu dává přednost sladké čokoládě, může využít nabídku Lázní pro dva v Rakovníku a nechat se zabalit do směsi z kvalitní hořké čokolády, smetany a syrovátky, nebo se v čokoládě rovnou vykoupat. Takové čokoládové odpoledne i s masáží a inhalací kyslíku přijde na 1490 korun. (Právo)


«« « Strana 6 z 7 » »»
1 2 3 4 5 6 7

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI