Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chodovar Chodová Planá

Chodovar Chodová Planá


Pivní.info


Sezóna je tady, hlásí pivovary

[pondělí, 30. duben 2012]


Pivními rytíři jsou Malá a Míšek

[pondělí, 22. srpen 2011]

Chodovoplánský pivovar byl po roce opět místem oslav. Konaly se zde tradiční Slavnosti piva.

Program byl zahájen stylově, vystoupili totiž plzenšťí heligonkáři. Po nich následovala německé hudební uskupení Cosmonautix, které má domovské město Berlín. Nechyběla ani tradiční a mezi návštěvníky velmi oblíbená soutěž Pivní rytíř. Tu mimochodem opět vyhráli Pepa Míšek z Lestkova a Martina Malá z Chodové Plané. V ní jednotlivci soutěží o to, kdo rychleji vypije půl litru a litr zlatavého moku. Pijany pak vystřídal Jarek Filgas Band. Večer znovu patřil hudbě, takže do rytmu disca se ponořili posluchači s revival kapelou Kroky Michala Davida. Celý den pak završil mohutný ohňostroj a hudební skupina Rullete Music. Jelikož areál pivovaru je rozlehlý, mohli tisíce návštěvníků navštívit i druhou scénu u restaurace Stará Sladovna. Tam se soutěžilo v metané, vystoupil zde kouzelník a dechovka Chodovarka.

Když jsme se tak zmínili o nejlepších pijanech, respektive Pivních rytířích, víte za kolik byl schopen vypít Pepa Míšek z Lestkova litrovou sklenici? Za neuvěřitelné tři vteřiny a šedesát dvě desetiny vteřiny. Martina Malá ale ženy nezahanbyla. Ta svůj úkol zvládla za pět vteřin a tři desetiny vteřiny. Dodejme ale, že ženy pily pouhý půllitr. „Umím to i rychleji,“ mávla rukou před tisícihlavým jásajícím obecenstvem Malá.

Další zajímavostí chodovoplánských slavností byly i jízdy vlaků. Na zastávce v Chodové Plané běžně zastavují jen osobní vlaky. V sobotu zde mimořádně zastavovaly i rychlíky z Prahy a Chebu.

A co ohlasy diváků? Byly kladné. „Poslechla jsem si Chodovarku, pak jsem se podívala na rytíře a mohla jsem jít na vlak. Škoda že jel poslední už kolem osmé hodiny,“ řekla Světlana Bízková z Plzně.

Tu doplnil Josef Pazdera z Tachova. „Nevěřícně jsem sledoval vystoupení skupiny Cosmonautix. Pak jsem nevěřícně koukal na Pivního rytíře. Paráda,“ shrnul.

Fotogalerii k tomuto článku naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Josef Holek

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/pivnimi-rytiri-jsou-mala-a-misek20110821.html


Pivovar přichystal slavnosti

[úterý, 16. srpen 2011]

Tradiční Slavnosti piva Chodovar se uskuteční v sobotu 20. srpna v areálu Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané.

Program začne už v deset hodin dopoledne netradičními prohlídkami, které oživí tachovští Komedyjanti.

Od 13 hodin je připraven program v pivovarské zahradě, který zahájí Plzeňští heligonkáři. Ve 14.15 hodin se uskuteční slavnostní zahájení a poté vystoupí berlínská hudební skupina Cosmonautix. V 16 hodin je na programu soutěž Pivní rytíř 2011 a od 17 hodin bude hrát česká kapela Desperados. Tu po vyhlášení výsledků Pivního rytíře vystřídá v 18.30 hodin Jarek Filgas Band a po losování tomboly bude od 20 hodin hrát revivalová kapela Kroky Michala Davida. V půl jedenácté vypukne ohňostroj a po něm program uzavře skupina Rullete Music.

Druhou scénu zařídil pivovar u restaurace Stará Sladovna. Tam se od 10 hodin uskuteční soutěž v letní metané, v dětské zahradě bude skákací hrad a ve 14 hodin vystoupí kouzelník. Od 15 do 17 hodin bude hrát Chodovarka a na 17. hodinu je naplánováno hromadné vypuštění balónků s pozdravem z pivních slavností

Do Chodové Plané opět pojedou zvláštní vlaky Chodovar Expres. Ty budou vypravaveny z Plzně a z Karlových Varů. V rámci slavností mimořádně zastaví v Chodové Plané rychlíky 757, 759, 756, 762 a 767.

Zdroj: Tachovský deník | Autor: Jiří Kohout

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/pivovar-prichystal-slavnosti20110815.html


Patnácté Mistrovství světa v koulení dubových pivních sudů se uskuteční v sobotu 25. června v areálu Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané. V městysu se zároveň budou konat Chodské slavnosti. Závodit se bude na tradiční trati v běhu na 600 metrů s dřevěným pivním sudem.

Slavnosti mají také další doprovodný program. Akce bude slavnostně zahájena v 11 hodin na pódiu za radnicí na náměstí v Chodové Plané. Samotný závod v koulení sudů začne v jednu hodinu odpoledne závodem osobností s obřími ležáckými sudy.

V 15 hodin vypukne Chodovar In–line 2011, což je divácká soutěž na kolečkových bruslích. Zájemci se do závodu mohou přihlásit během dne přímo na místě. Součástí programu bude také několik hudebních vystoupení. V 16 hodin to bude defilé Posádkové hudby Praha, v 18 hodin zahraje dechová hudba Chodovarka a od 20 hodin bude hrát skupina Roulette Music.

Finálový závod Mistrovství světa v koulení sudů je naplánován na 17 hodin.Vjedenáct hodin večer pak vypukne ohňostroj, a to na náměstí pod kostelem. Součástí sobotního programu je cykloturistický závod z Březové u Sokolova do Chodové Plané. Jeho start je v 9 hodin v Březové, doprava zpět je zajištěna. V centru Chodové Plané budou stánky dobových řemesel, v nabídce bude možnost nákupu i ochutnání chodských koláčů.

Pivovar umožní prohlídku pivovarských sklepů spojenou s ochutnávkou ve skalním sklepě. Prohlídky se uskuteční od 11 do 13 hodin. V soutěžním závodu mistrovství světa budou startovat družstva z České republiky, Německa, Velké Británie, Ruska, Kanady, Jihoafrické republiky, Austrálie, Itálie, Ukrajiny, Litvy a dalších zemí.

Zdroj: Tachovský deník

http://tachovsky.denik.cz/kratce_region/893296.html


Pivovar nasbíral tři medaile

[čtvrtek, 9. červen 2011]

Několik medailových ocenění si přivezli zástupci Rodinného pivovaru Chodovar Chodová Planá ze Slavností piva, které se uskutečnily v Českých Budějovicích.

V konkurenci dvou set pivních značek z Česka i ze Slovenska jedno chodovoplánské pivo svoji kategorii vyhrálo a další dvě se umístily na druhé příčce.

Odbornou degustační soutěž pořádá každoročně ministerstvo zemědělství ve spolupráci s budějovickým výstavištěm. V soutěži, ve které bylo v jednotlivých kategoriích přihlášeno přibližně dvě stě pivních značek z České republiky a ze Slovenska získal náš pivovar pro svá piva postupně tři ocenění s titulem Pivo České republiky 2011,“ upřesnil marketingový ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Chodovar získal první místo za pivo Zámecké černé a druhé místo za světlé výčepní pivo Pašerák. V hodnocení českých novinářů pak skončil na druhém místě Skalní ležák.

Tento úspěch jde na vrub především našemu sládkovi Janu Plevkovi. Je to uznání profese, protože v odborné porotě zasedli většinou sládkové a obchodní ředitelé z českých pivovarů,“ doplnil Plevka s tím, že vzorky piva hodnotila přibližně třicetičlenná porota.

Pro Chodovar ale nejsou ocenění novinkou. Černé chodovoplánské pivo zvítězilo již několikrát, také Skalní ležák už dvakrát získal první cenu. „Poprvé byl oceněn Pašerák, což je relativně novinka, neboť tento název používáme od loňského roku,“ vysvětlil ředitel.

I když bylo toto pivo na druhém místě, dá se konstatovat, že je nejlepším pivem v Čechách, neboť první příčka patří jednomu moravskému pivu.

Rodinný pivovar přihlásil do soutěží ještě další svoje výrobky a všechny se dočkaly čelních umístění. „Naše nealko pivo skončilo na čtvrtém místě a do soutěže jsme přihlásili také pivo Prezident. To se také dostalo mezi finálové vzorky. Tolik umístění na předních místech letos v Budějovicích jiný pivovar nezískal,“ informoval Jiří Plevka.

Foto

Chodovoplánský pivovar na letošní sezonu nechystá speciální novinky. „Ale začíná se rýsovat letošní hit, který je oblíbený hlavně mezi cykloturisty. Stal se jím radler, který náš barman dokáže namíchat v několika odstínech,“ uvedl ředitel.

Zdroj: Tachovský deník | Autor: Jiří Kohout | Foto: Jiří Plevka

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/pivovar-nasbiral-tri-medaile20110608.html


Pivovar v Chodové Plané nikdy nepatřil mezi nejznámější výrobce piva v českých zemích a několikrát v historii byl na pokraji existence.

Ani po více než čtyři sta letech ale nepřestává dodávat zlatavý mok svým zákazníkům a podle výstavu ho lze zařadit někam do poloviny mezi našimi pivovary. V novém tisíciletí ale o sobě dává vědět i jinak. A to hlavně turistickými aktivitami, které rozvíjí jako doplněk k samotné výrobě zlatavého moku.

Byl zde hrad

Na místě dnešního pivovaru prý kdysi stával chodský hrádek, jehož sklepy vytesané v žulovém masivu přečkaly staletí. Zachovala se i pověst o pejskovi Albim, který prý nedaleko hradu objevil vydatný pramen vody, a jeho vyobrazení dodnes zdobí znak místního sladovnického cechu. Když po připojení Chebska k Českému království ztratila pevnost chránící hranici smysl, zanikl i hrad a na jeho místě vznikl pivovar.

První písemná zmínka o něm se datuje z roku 1573, kdy patřil šlechtickému rodu Šliků. Připomíná to i socha umístěná nedaleko brány současného areálu. V polovině 17. století se ve zdejším pivovaru uvařilo asi jedenáct set hektolitrů piva ročně, sto let nato byla produkce dvojnásobná. Vzrůstala až do roku 1861, kdy pivovar postihla katastrofa v podobě ničivého požáru. Hrabě Berchem, který pivovar vlastnil, se ho rozhodl obnovit a ten začal znovu prosperovat. Piva se vařilo stále víc, až v roce 1925 výstav dosáhl šedesáti tisíc hektolitrů roční produkce. Pivovar v té době vlastnil padesátku hostinců a do dalších šesti set pivo dodával. Berchemové jej vlastnili až do roku 1945, pak se stal součástí Horského pastvinářského družstva a poté státních pivovarů.

Pivo se i dlouho po válce ale vařilo na zastaralém a z velké části nevyhovujícím zařízení, a tak se na předválečnou produkci dostalo až po několika letech.

V roce 1960 dochází ke spojení 17 pivovarů v kraji do národního podniku Plzeňské pivovary a dva roky nato do pivovaru přichází Jiří Plevka. „V roce 1962 jsem přišel do Chodové Plané po svém předchůdci panu Šmardovi, který tady dělal ředitele a byl s ním rozvázán pracovní poměr,“ vzpomíná. „Mohla se tady klidně filmovat druhá světová válka,“ říká, když ukazuje plány z roku 1934, stejně staré, jako je on sám. „Byl tu postaven jeden suchý záchůdek, jinak vše bylo tak, jak to bylo vybudováno v předválečném období. Prostě zoufalé. Fasády oprýskané, nádvoří plné popele a uhlí. Sedmnáct pivovarů patřících do národního podniku Plzeňské pivovary bylo rozděleno na rozvojové a určené k likvidaci. Rozvojové byly kromě Plzně i Cheb, Karlovy Vary a Domažlice. Ostatní byly určeny k likvidaci,“ dodává.

Cesta k záchraně

Ačkoli Chodovar podle tohoto plánu čekala smutná budoucnost, nový ředitel se podnik snažil rozvíjet. Pozornost zaměřil nejen na pivovar a výrobu piva, ale zabýval se i myšlenkou na využití opuštěného zdroje minerální vody Ilsano, jehož čerpání bylo přerušeno v roce 1945. Začátky byly krušné a klacky pod nohy házeli pivovarníkům hygienici i partajníci. Postupně se ale místní kyselka stala nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem v kraji.

Začátek byl takový, že jsme si v pivovaře umyli transportní sudy, přijeli jsme do Dolního Kramolína, kbelíkem jsme nadávkovali sirup a spustili jsme to do jímky. Pak jsme ten sud vytáhli nahoru, zašli jsme s tím na Ex Plzeň 68 a dostali tam za to Zlatý pohár“ usmívá se Plevka.

Přes to všechno Chodovar směřoval ke konci. Radikální přestavba a navýšení výrobních kapacit v pivovarech Prazdroj a Gambrinus na počátku 90. let vedly k rychlému ukončení výroby v krajských provozech Plzeňských pivovarů.

Smířit se s perspektivou definitivního uzavření Chodovaru ale Plevka odmítl. V roce 1992 koupil podnik v rámci privatizace a opět začal bojovat o záchranu, tentokrát již svého pivovaru.

Jiří Plevka – prezident pivovaru Chodovar k tomu říká: „První akcí, kterou jsme dělali, bylo, že jsme do obce zavedli plyn. Udělali jsme tu regulační stanici a plynovou kotelnu. A pak jsme začali modernizovat další provozy. A tak jsme zmodernizovali ležácké sklepy, vyměnili jsme tam nádoby. Byla tam spousta železobetonových tanků ještě z roku 1924, které přestaly sloužit svému účelu. A tak jsme jedno velké oddělení prostě nechali vybourat, a abychom to zpřístupnili, vytunelovali jsme pivovar,“ usmívá se. Ale na rozdíl od mnoha jiných jejich tunelování bylo legální. Má prý na něj kulaté razítko báňského úřadu. „Tunel do bývalých prostor je dlouhý jedenačtyřicet metrů, v roce 2000 jsme v nich zřídili restauraci Ve skále,“ vysvětluje.

Úspěch restaurace přivedl Jiřího Plevku a jeho syny, kteří s ním tvoří vedení rodinného pivovaru, k myšlence vybudovat v areálu vlastní ubytovací zařízení. Vznikl také hotel a poté i originální pivní lázně a beerarium.

Hlavním cílem ale zůstala výroba kvalitního nápoje a zásobovat jím hlavně vlastní podniky a restaurace v okolí. Zařízení se modernizuje, ale pivo se v Chodovaru stále vyrábí klasickou cestou v tradičních varnách a s vlastním sladem.

Výroba není vysoká a zůstává zhruba na polovině toho, kolik byl výstav piva v době před a krátce po privatizaci. Důraz se ale klade na kvalitu, která byla několikrát oceněna například titulem Evropská pivní hvězda. Konkurenceschopnost se Chodovar snaží zachovat také novými taháky. Počítá se například s kongresovou turistikou.

Vesnický pivovar se prostě proměnil v moderní, ryze českou pivovarskou firmu a spolu s ním se mění i Chodová Planá, kde se každoročně konají slavnosti piva a mistrovství Evropy v koulení pivních sudů.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz


V pasáži plzeňského nákupního centra Borská pole umístilo rádio Kiss Proton závodní auto, které je plné pivních lahví. Soutěžící musí uhodnout, kolik lahví piva Chodovar zlatá 11 je v tomto voze posádky Beerates umístěno.

Své tipy posílají posluchači prostřednictvím formuláře na webu www.kissproton.cz, přičemž doplňují tipy na otázku vztahující se k mistrovství v koulení pivních sudů, které se koná v rodinném pivovaru v Chodové plané 25. června. Otázka zní: „Kolikrát se otočí v průběhu závodu dřevěný sud kolem své osy na trati dlouhé 600 metrů?

Ve hře „Pivo na rok zdarma“ se hraje o víkendový pobyt v pivních lázních, stylovou večeři v restauraci „Ve skále“ nebo právě pivo na rok zdarma. Vítěze oznámí rádio Kiss Proton už 16. dubna na akci Motoshow právě v plzeňském nákupním centru.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autor: Martin Petera


Diplomovaní pivní sommeliéři z několika evropských zemí se sešli o víkendu v Chodové Plané, aby se seznámili s českou pivní kulturou. V Rodinném pivovaru Chodovar ochutnali také pivní specialitu – ledové pivo, které se v pivovaru připravilo poprvé v celé jeho historii.

Foto

Svaz pivních sommeliérů uspořádal své výjezdní zasedání poprvé v Česku. Jednání bylo vyloženě pracovní. Diplomovaní odborníci v oboru pivovarnictví se při takovém zasedání vždy seznamují s pivní kulturou regionu, který navštíví. U nás poznali například techniku čepování piva, protože ne všude ve světě se pivo čepuje jako v Česku, tedy s vysokou pěnou,“ vysvětlil Deníku obchodní ředitel Chodovaru Jiří Plevka.

V Evropě je přibližně 300 absolventů pivní akademie, tedy školy, kterou její studenti končí uznávaným vysokoškolským diplomem. Necelá třetina se jich sešla v Chodové Plané. „Chtěli jsme poznat významný evropský pivní region, kterým západní Čechy bezesporu jsou. Ochutnali jsme některé speciální druhy piv, které se tady vaří a poznali, jak se v tradičním pivovaru dá pracovat moderně,“ vyjádřil se Axel Kiesbye, nositel prvního titulu pivní sommeliér.

Pivní sommeliérství, jak dále uvedl, spočívá v tom, že pivo není chápáno pouze jako nápoj. „Ale má určitou kulturu a tradici. A málokterý produkt má v Evropě tak bohatou tradici jako právě pivo. Chápeme a nabízíme veřejnosti pivo jako zážitek. Jeho prostředí, jako doplněk gastronomie, historii, péči o pivo. Pivní sommeliér umí doporučit, jaké pivo se hodí k jakým pokrmům. Třeba ke kyselým jídlům že se hodí sladší piva,“ uvedl dále Kiesbye.

V celém světě existuje zhruba 1200 druhů piva. „Pivovarníci v Česku máme vůči konzumentům trochu dluh v představování rozmanitosti piva, protože v Česku je trh poměrně konzervativní. Proto se snažíme občas představit nějakou specialitu. Jednou z nich je třeba naše ledové pivo, které jsme uvařili a skladovali pro tuto příležitost. Ale protože výroba není jednoduchá, pokračovat v ní budeme skutečně při mimořádných příležitostech,“ řekl Deníku Plevka.

Zdroj: Tachovský deník.cz Autor: Jiří Kohout | Foto: Jiří Plevka


K výročnímu zasedání se v listopadu sejdou členové Evropského svazu pivních sommeliérů. Poprvé v historii se zasedání uskuteční v Rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané.

Foto

Jak Deníku řekl obchodní ředitel pivovaru Jiří Plevka, v Chodové Plané se setkají absolventi pivovarské akademie z Mnichova. „Setkání se uskuteční za měsíc. Svaz pivních sommeliérů má dnes kolem tří set členů, převážně ze států s velkou pivovarskou tradicí. Mezi pětasedmdesáti účastníky výročního zasedání v našem pivovaru nalezeme nejuznávanější osobnosti a odborníky v oboru pivovarské senzoriky,“ uvedl Plevka.

Do Chodové Plané tak přijede například Wolfgang Stempfl, ředitel renomované pivovarské akademie Doemens v Mnichově a organizátor velkých mezinárodních degustačních soutěží European Beer Star, Japan Beer Grand Prix a World Beer Cup. Zúčastní se rovněž Cornelius Faust, finalista z posledního mistrovství světa pivních sommelierů v Rakousku, Bernhard Sitter, ikona mezi znalci piva a nositel titulu první německý pivní sommelier, či Axel Kiesbye, sládek pivovaru Trumer Obertrum (Rakousko) a majitel jedné z největších pivoték v Evropě, navíc iniciátor a tvůrce školícího programu pro pivní sommeliéry.

Hlavním bodem programu bude organizace dalšího ročníku Mistrovství světa pivních sommeliérů,“ řekl dále Plevka. O to by se mohl teoreticky ucházet i chodovoplánský pivovar. „Více pravděpodobné ale je, že se mistrovství uskuteční v Německu, kde je nejsilnější pivovarská základna,“ doplnil.

Pivní sommeliér je odborník, který je absolventem pivovarské akademie a má vysokoškolský diplom v pivním oboru. „Sommeliér je vlastně absolvent studia, který má přehled o výrobě, prodeji piva, o pivní gastronomii a mnoha dalších oborech, které s pivovarnictvím souvisejí. Tato profese je srovnatelná s vinným sommeliérem, pouze s tím rozdílem, že pivovarská je mnohem obsáhlejší, protože na světě existuje dvanáct set druhů piv,“ vysvětlil ředitel chodovoplánského pivovaru.

Kromě vlastního jednání svazu absolvují evropští pivní sommeliéři na setkání, které se koná od 19. do 21. listopadu v Chodové Plané, unikátní noční prohlídku sladovny a pivovaru, navštíví provoz pivních lázní, absolvují exkurzi do právovárečného pivovaru v Eslarnu. „A na závěr jednání je pro účastníky připraveno unikátní pivovarské menu doplněné o slavnostní naražení výhradně pro tuto příležitost připraveného dřevěného sudu Ledového skalního ležáku Chodovar,“ dodal Plevka.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Jiří Kohout


Nevíte, kam vyrazit v sobotu 21. srpna? Navštivte Tachovsko! V Chodové Plané se tu bude vše víc než kdy jindy točit kolem piva. Celý den tu bude patřit tradičním pivním slavnostem. Už od 10 hodin dopoledne si můžete prohlédnout pivovar a dozvědět se vše zajímavé o výrobě piva. Prohlídky jsou navíc při slavnostech zcela netradiční, hlavní roli při nich letos bude hrát strýc Pepin.

Foto

Hodinu po poledni potom začíná hlavní program v pivovarské zahradě. Hrát budou Plzeňští heligonkáři, místní Chodovarka, Ready Kirken a Nightwork. Maďarská skupina Holloenek návštěvníky přenese do dob statečných rytířů, o titul pivního rytíře se navíc může utkat každý návštěvník. Odemčené budou také skalní sklepy, všude budou vonět speciality na grilu, zlatý mok poteče proudem a k mání bude pivní džem paní sládkové nebo pivní kosmetika. Stará sladovna nabídne návštěvníkům borůvkové pivo a chodské koláče, vyhlášená restaurace Ve skále zase dobroty šéfkuchaře Dušana Votavy.

Děti rozhodně nenechávejte doma, po celé odpoledne pro ně bude fungovat dětská zahrada se spoustou soutěží. Chcete-li si návštěvu pivních slavností v Chodové Plané ještě více užít, vyrazit můžete vlakem. Zvláštní vlaky s názvem Chodovar Expres jsou vlaky plné zábavy a piva a vyrážejí z Plzně a Karlových Varů. Jízdenka Vám navíc slouží jako vstupenka na slavnosti.

Více najdete na turistickém portále www.turisturaj.cz.

Zdroj: Region Plzeň.cz


Chodské Svatojánské slavnosti, oslava 135 let sboru dobrovolných hasičů a mistrovství světa v koulení sudů přilákaly davy návštěvníků.

Ulice městysu se v sobotu proměnily v jedno velké hemžení lidí, náves v jeviště i hlediště zároveň a nádvoří rodinného pivovaru Chodovar v bojiště, kde se utkali mistři v koulení pivních sudů. A návštěvníci se měli na co dívat. V Chodové Plané se v jeden den totiž sešly oslavy 135. výročí založení tamního sboru dobrovolných hasičů, Chodské Svatojánské slavnosti a Mistrovství světa v koulení sudů.

Mistrovský titul zůstal doma. Nejrychleji koulela dvojice Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka. „Jsme vyčerpaní,“ sdělili svá první slova Deníku ihned po dokoulení sudu do cíle. „Ani jsme tentokrát vítězství neočekávali. Náš postup je dostat se do finále a potom říkáme, že je nám to jedno. Jsme jediný domácí tým, tak hlavně abychom nevypadli hned v prvním rozběhu,“ popsali společně mistři světa Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka.

Na nádvoří pivovaru návštěvníci také mohli okusit, jak chutná cappuccino od Roberto Trevisana, který je jedním z nejuznávanějších znalců kávy současnosti. Nápoj připravoval uvnitř obrovského šálku, kde je možné udělat největší cappuccino na světě, a to o objemu rovných dva tisíce litrů. „Nic podobného jsem nepila a nezastírám, jsem překvapená, jak to může také chutnat,“ neskrývala nadšení ze šálku Jana Morávková z Mariánských Lázní.

Nadšenci ze Žateckého chmelařského muzea a pivovaru přivezli ukázat svojí originální pojízdnou hospůdkou poháněnou lidskou silou, nazvanou šlapohyb.

Dobrovolní hasiči v rámci oslav založení sboru odhalili na zbrojnici svatého Floriána. Odhalení desky se ujal starosta Chodové Plané Jan Volný a slova požehnání pronesl farář Jaroslav Šašek. Zájemci o historii i současnost hasičského sboru si prohlédli vystavenou techniku. „Leze se do toho sice těžko, ale zajímalo mě, jak vypadá hasičské auto zevnitř,“ pověděla Markéta Novotná, která přijela na slavnosti až z Plzně.

Chodské Svatojánské slavnosti se nesly v duchu tradic. Svůj um předvedli kovář, hrnčíř, platnéř a další. Některá řemesla si mohli vyzkoušet i úplní laici. Ruce od hlíny si umazal a svůj první hrnek vytočil osmiletý Petr Král. „Není to tak složité. Akorát ta hlína je hodně měkká a tak se mi trochu bortila,“ řekl. K pobavení přítomných hrála dudácká kapela a k mání byly i pravé chodské koláče.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Hodně živo bude v sobotu v Chodové Plané. Kromě obecních Chodských slavností si hasiči připomenou 135 let od založení sboru, dechová hudba Chodovarka oslaví 35 let od svého vzniku a Rodinný pivovar Chodovar pořádá tradiční Mistrovství světa v koulení pivních sudů.

Foto

A v doprovodném programu nabízí další atrakce pro návštěvníky. Více nám řekl marketingový ředitel pivovaru Jiří Plevka.

V sobotu pořádá pivovar Mistrovství světa v koulení pivních sudů. Těchto akcí již bylo více, ale Mistrovství světa to vždy nebylo. Řekněte stručně, jak se soutěž vyvíjela od začátků až po světový šampionát?

Letos pořádáme tento unikátní závod již po čtrnácté. Před patnácti lety jsem se poprvé dostal k informaci o závodech pořádaných v anglickém Burtonu. Jako správný pivovarský nadšenec jsem naložil rodinu do auta a místo dovolené u moře – děkuji tímto manželce i dětem, že tolerují mé pivovarské „úlety“ – jsme se zajeli na závody v koulení sudů s tradicí od roku 1930 do Anglie podívat. Atmosféra závodu nás natolik nadchla, že jsme v roce 1997 zorganizovali historicky první Mistrovství České republiky v této pivovarské disciplíně. Družstva Chodovaru se v letech 1997 až 2000 čtyřikrát zúčastnila Mistrovství světa v Anglii a dvakrát přivezla titul mistrů světa v mužské kategorii a dvakrát stříbrné medaile v mužské i ženské kategorii. Do organizace závodů v Chodové Plané jsme postupně zapojili jak Český svaz malých nezávislých pivovarů, tak Evropský svaz a z Mistrovství ČR se stalo oficiální Mistrovství Evropy. Od chvíle, kdy americká společnost Coors koupila pivovar v Burtonu a ukončila veškeré jeho aktivity v tomto směru, jsou závody v Rodinném pivovaru Chodovar jedinou soutěží pořádanou v Evropě a zároveň oficiálním Mistrovstvím světa.

Kolik soutěžících a z jakých zemí můžeme letos očekávat?

Každoročně se závodů účastní zhruba třicet družstev. Nejvzdálenějšími účastníky letošního ročníku budou patrně dvě družstva z Kanady.¨

Družstva Chodovaru patřila vždy k těm lepším. Jak těžké bude letos útočit na nejvyšší příčky? A koho považujete za absolutně největší favority?

Samozřejmě náš tým udělá vše proto, aby mistrovský titul zůstal doma a doufám, že nás diváci přijdou náležitě podpořit! Kluci to budou mít velice těžké, protože kandidátů na vítězství je letos opravdu hodně.

Součástí mistrovství bude také závod osobností s pivními sudy. Už znáte jména osobností, které si koulení vyzkoušejí?

Ještě nevím, kdo všechno najde odvahu se na start postavit, ale určitě nebudou chybět páni starostové Chodové Plané – Jan Volný – a partnerské obce Störnstein – Boris Damzog.

V programu kromě řady jiných bodů avizujete příjezd pivního šlapohybu. Co si pod tím můžeme představit?

Do Chodové Plané totiž zavítají členové Žatecké chmelobrany, což je seskupení nadšenců ze Žateckého chmelařského muzea a pivovaru se svojí originální pojízdnou hospůdkou poháněnou lidskou silou. Každé ze čtrnácti míst u stolu má šlapadla jako na kole a převody umožňují pohyb tohoto unikátního vozidla. V čele stolu je umístěn sud s výčepem, takže šlapete, popíjíte vychlazené pivečko a kocháte se ubíhající krajinou. Vítězové diváckých soutěží budou mít možnost si jízdu pivním šlapohybem i sami vyzkoušet.

Dalším divácky atraktivním bodem určitě bude největší capuccino na světě. Na jeho uvaření by měl dohlížet barista Roberto Trevisan. Můžete jej představit? A zároveň říci něco o největším capuccinu na světě?

Roberto Trevisan se narodil v italské Bologni. Zde se začaly vyrábět vůbec první kávovary na espresso na světě a odtud pochází i Robertův zájem a láska ke kávě. Roberto Trevisan je jedním z nejuznávanějších znalců kávy současnosti. Miluje však nejen kávu, ale také dobré pivo a proto se rozhodl návštěvníkům letošního mistrovství světa v koulení sudů připravit překvapení v podobě přípravy největšího cappuccina na světě ve speciálním obřím šálku, ze kterého bude kávu osobně návštěvníkům podávat.

Jaké další akce připravuje Chodovar pro letošní rok?

Tak 3. července to bude setkání historických vozidel v pivovaru, o týden později setkání majitelů vozů Mini Cooper a cíl spanilé jízdy motocyklů Harley Davidson. Zároveň se 10. července uskuteční závody RC automobilových modelů Mini Cooper. Jedenadvacátého srpna pořádáme Slavnosti piva Chodovar. Ve dnech 12. až 14. listopadu se uskuteční Pivní akademie, 19. prosince vánoční koncert na humnech sladovny a 31. prosince Silvestr v pivovaru. Kromě toho bude každou letní neděli v provozu letní biograf u beeraria Stará sladovna.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor a foto: Jiří Kohout


Na zahájení letošní pivní sezony se chystá Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané. Zahajovací program, v němž nebude chybět tradiční barmanská soutěž Chodovar Cup, se uskuteční v sobotu 24. dubna.

Foto

„Program začne u Staré Sladovny v půl jedné odpoledne, kdy bude dechovka Daliborka zvát do slavnostního průvodu. Veselý průvod gastronomů a lázeňských hostů vyjde v jednu hodinu. Účastníci projdou Chodovou Planou. Dobové lázeňské kostýmy a veselé masky jsou vítány. Kostýmovaní účastníci budou mít možnost ochutnat zdarma slavnostní kvasnicový ležák Chodovar z dubového pivního sudu,“ vyjádřil se obchodní a marketingový ředitel pivovaru Jiří Plevka.

Dvanáctý ročník mezinárodní barmanské soutěže v míchání drinků na bázi piva Chodovar Cup odstartuje ve 14 hodin. „Letos poprvé se tato soutěž stala součástí oficiálního kalendáře České barmanské asociace, osobní účast potvrdil předseda asociace Aleš Svojanovský,“ doplnil Plevka s tím, že poprvé budou soutěžit také barmani z Německa. „Pro návštěvníky soutěže bude míchat drinky jeden z mezinárodně nejúspěšnějších barmanů české historie Zdeněk Javorský,“ uvedl dále ředitel.

První pivní sud letošní sezony by se měl slavnostně narazit v 17 hodin. Do cíle by v tuto dobu měl dorazit také štafetový běh s pivním sudem z partnerského města Störnstein v Bavorsku. Od 18 hodin bude hrát Kokrhell Band.

Štafeta s pivním sudem startuje v sedm hodin ve Störnsteinu, na Tachovsko dorazí kolem půl jedné přes Branku, přes Tachov a Planou bude směřovat do areálu pivovaru. Na zastávkách bude ochutnávka slavnostního kvasnicového ležáku zdarma.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor a foto: Jiří Kohout


Rampouchy visící ze střechy a led na okapových rourách sundavali dobrovolní haciči z Chodové Plané.

Foto

Musí se led sundat, aby to na někoho nespadlo. Dole se pohybují lidé, tak aby se nic nepřihodilo,“ řekl president Chodovaru Jiří Plevka starší. Na snímku Vlastimil Heteš sráží led, který namrznul po celé délce okapové roury.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Sotva pár let po Sametové revoluci se dostal pivovar v Chodové Plané opět do soukromých rukou. Na začátku myšlenky byli čtyři společníci a určitě také milovníci zlatavého moku, kteří založili firmu s názvem Chodovar spol. s.r.o.. Svými představami a především činy se doposud podílejí na chodu a rozkvětu celé společnosti. A o tom, že se jim to daří, se může osobně přesvědčit každý z vás.

Foto

Myšlenka spojit kouzelnou pivní pohodu s možností relaxace v pivních lázních a doplnit vše příjemným doprovodným programem je pro hodně Čechů (především pro mužskou část populace) jakýmsi nesplněným tajným snem. Majitelé pivovaru v Chodové Plané se o to pokusili a dnes pivovar opravdu vzkvétá a to se nepromítá jenom ve zvýšené produkci, která dosahuje téměř 90 tisíc hektolitrů vyprodukovaného piva a stáčené minerální vody za rok.

Foto

Na rozmachu a zviditelnění v očích veřejnosti se svou měrou podílí také atraktivní prostředí stylové restaurace vsazené do části skalního labyrintu pivovarských sklepů. Pro návštěvníky, kteří nemají tušení, v jakém prostředí se restaurace nachází, je již samotný vstup nezapomenutelným zážitkem. A co teprve posezení. Po prvním šoku z prostředí si uvědomíte, že jste sice ve skále, ale není zde žádná zima. Později zjistíte, že tu nejsou okna, ale ani ty vám neschází. Vše je tak nějak přirozené a nesmírně zajímavé. Na vašich příjemných pocitech se podílí nejen nevšední prostředí a profesionální personál, ale také neodolatelný a k pivnímu moku přizpůsobený jídelní lístek. O tom, že jste opravdu v pivovaru, vás přesvědčí nápojový lístek, kde pivo hraje dominantní roli. V části unikátního skalního labyrintu se nachází malé pivovarské muzeum.

Foto

Ovšem ani pravé pivní lázně nejsou k zahození. Taková koupel v pivu je snem nejednoho milovníka tohoto lahodného nápoje. Pivní lázně najdete nedaleko pivovaru, a to přímo na náměstí v Chodové Plané v budově krásně zrekonstruovaného wellness hotelu „U Sládka“. Cílem jednotlivých procedur (koupelí, zábalů, masáží a pitné kůry) je harmonizovat organismus a tím dosáhnout celkové regenerace organismu. Ozdravné procedury mají pozitivní vliv na pleť a vlasy, způsobují uvolnění svalů, prohřátí kloubů a podporují imunitní systém organismu.

Názornou ochutnávku piva můžete také absolvovat v budově původní sladovny, která byla využívaná zdejším pivovarem až do roku 1860. Dnes se zde nachází restaurace „Stará Sladovna“. Jde o originální restauraci tzv. Berrarium. Přibližuje návštěvníkům na jednom místě a v jednom okamžiku svět technologie piva a gastronomie. Restaurace disponuje kapacitou 150 míst a dalších přibližně 300 míst je na terase, ze které je kouzelný výhled na komplex historických budov pivovaru. Součástí restaurace je minipivovar a návštěvníci zde mohou sledovat postupy při vaření piva nebo s pomocí sládka uvařit své vlastní pivo. Na tvorbě pivního lístku, který v základní nabídce obsahuje minimálně 10 druhů piv, se podílejí opravdoví znalci piva a zároveň majitelé Jiří a Vojtěch Plevkovi.

Foto

Ve správném pivovaru by neměla chybět prohlídka. I zde vás majitelé rádi seznámí s historií pivovaru a přiblíží vám tradiční postupy při vaření piva. Denně, a to úderem 14. hodiny, můžete nahlédnout do kuchyně zdejších sládků. Prohlídka trvá přibližně 45 minut a je spojena s ochutnávkou piva, které je stylově stáčeno přímo z pivovarské kašny. Pro skupiny zájemců o prohlídku je možná rezervace i mimo stanovenou hodinu, a to na telefonních číslech +420 374 798 122, 374 611 650 nebo e-mailu ve-skale@chodovar.cz.

Foto

Zdroj: Meredit.cz | Autorka: Jaroslava Fuksová


Netradiční cesta západočeskými lázněmi čeká na zájemce v sobotu 22. srpna. Vlak z Karlových Varů do Mariánských Lázní a nakonec do hlavního cíle: Chodové Plané, kde s konají tradiční Slavnosti piva Chodovar 2009. České dráhy vypravují zvláštní vlak s názvem Chodovar Expres.

Zvláštní vlak vyjíždí z Karlových Varů horního nádraží v 10.00 hodin a přes stanice Karlovy Vary dolní nádraží, Bečov nad Teplou a Teplou zamíří do Mariánských Lázní. „Vzhledem k výluce na trati Mariánské Lázně – Cheb zajistíme přepravu z nádraží v Mariánských Lázních do areálu pivovaru v Chodové Plané náhradní autobusovou přepravou - dvěma historickými a případně i jedním moderním autobusem,“ uvedl Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy v Karlových Varech.

Jízdenky do Chodovar Expresu jsou k dostání v předprodeji a u pokladen ČD na horním i dolním nádraží v Karlových Varech, dále v Sokolově a v Ostrově. Majitel jízdenky zakoupené v předprodeji, která současně platí i jako místenka, dostane ve vlaku jedno pivo zdarma jako pozornost rodinného pivovaru Chodovar. Jízdenku je možné zakoupit i v den odjezdu přímo ve vlaku, pak už ale není zaručen vychlazený nápoj. Zpáteční jízdné činí 100 Kč a jízdenka platí zároveň i jako vstupenka na slavnosti do areálu pivovaru.

Na účastníky slavností čekají v době od 10:00 do 13:00 hodin netradiční prohlídky pivovaru se hranými scénkami ze života sladovníků a odemčené pivovarské sklepy s připravenou ochutnávkou kvasnicového piva z ležáckých sudů. Hlavní program začíná ve 13:00 hodin v pivovarské zahradě. Zahrají Plzeňští heligonkáři, Chodovarka, Orion, od 21:00 hodin vystoupí rocková legenda Turbo. Součástí programu je také krátké divadelní představení v podání četnické stanice Habersbirk.

Jízdní řád Chodovar Expresu 22. srpna 2009

Vlak Autobus Autobus Vlak

Karlovy Vary (horní nádraží) 10:00

Karlovy Vary (dolní nádraží) 10:07 23:12

Bečov nad Teplou 10:45 22:30

Teplá 11:15 21:57

Mariánské Lázně 11:45 21:20

11:50 21:15

Chodová Planá, parkoviště u pivovaru 12:00 21:00

Na zpáteční cestě navazují v Karlových Varech na dolním nádraží na vlak Chodovar Expres pravidelné osobní vlaky do Nejdku a do Ostrova, Klášterce nad Ohří a Chomutova. Návštěvníci slavností můžou k dopravě do a z Chodové Plané využít i mimořádně zastavující autobusy náhradní dopravy ČD. Tyto autobusy zastaví i na autobusové zastávce „Chodová Planá, aut. St.“ na návsi, a to:

· z Chebu směr Planá, Stříbro a Plzeň v 16:45, 18:45 a 20:45 hod.

· z Plzně směr Mariánské Lázně, Lázně Kynžvart a Cheb v 17:05, 19:05, 21:05 a 23:10 hod.

Z Plzně vyjíždí v 9:30 hodin na Slavnosti piva Chodovar BUS Express.

Zdroj: Region Plzeň.cz


Pivo poteče proudem

[úterý, 18. srpen 2009]

Již dvacátému šestému ročníku tradičních pivních slavností bude patřit nadcházející sobota v rodinném pivovaru Chodovar v Chodové Plané.

Pro návštěvníky je připraven bohatý celodenní program, kde nebudou chybět netradiční prohlídky pivovaru oživené hranými scénkami ze života sladovníků ani odemčené pivovarské sklepy s připravenou ochutnávkou kvasnicového piva z ležáckých sudů skalního sklepa.

K této příležitosti jsme pro návštěvníky dokonce uvařili speciální kvasnicový ležák,“ láká obchodní ředitel pivovaru Jiří Plevka. „V našem Beerrariu pak bude k ochutnání netradiční ovocné pivo, které zajisté zachutná především přítomným dámám,“ doplňuje.

Hlavní dějiště bohatého kulturního programu, kterým provede moderátorská dvojice Adéla Gondíková a Radek Nakládal, pak bude v pivovarské zahradě. Návštěvníci se mohu těšit na vystoupení kapel Chodovarka či Turbo, na divadelní představení Četnická stanice Habersbirk či na tradiční soutěž o titul Pivní rytíř Chodovaru.

V deset hodin večer pak nebe nad pivovarem rozzáří slavnostní ohňostroj, po němž bude následovat taneční zábava slibující české i zahraniční hudební hity až do rána. V pivovaru mysleli také na dopravu. „Řidiči mohou nechat auto doma, k dopravě k nám mohou využít speciálně vypravený pivní motorový vlak z Karlových Varů či historický autobus jedoucí z Plzně,“ vysvětluje Plevka. Podrobný jízdní řád Chodovar Expressů je k dispozici www.chodovar.cz.

***

* Program: 10.00 – 13.00 hodin Netradiční prohlídky pivovaru s hranými scénkami 13.00 hodin Adéla Gondíková + Radek Nakládal, zahrají Plzeňští Heligonkáři 14.30 hodin Slavnostní zahájení letošního ročníku tradičních slavností piva a čestná salva v podání četnictva Habersbirk 15.00 hodin Chodovarka 16.00 hodin Soutěž Pivní rytíř Chodovaru 2009 17.00 hodin Erion - taneční hudba 18.15 hodin Četnická stanice Habersbirk, krátké divadelní představení 18.30 hodin Vyhlášení soutěže Pivní rytíř 2009 19.00 hodin Chodovarka 20.30 hodin Tombola - losování cen 21.00 hodin Turbo – rocková legenda 22.00 hodin Slavnostní ohňostroj 22.15 hodin Rullete Music, taneční hudba, české i světové hity budou znít až do rána

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Kateřina Tauchenová


«« « Strana 4 z 7 » »»
1 2 3 4 5 6 7

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI