Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

InBev


Pivní.info

Startup AcrossAir se přehoupl do zisku i díky reklamě pro pivovar Stella Artois. Ta využívá právě augmentovanou realitu a ukazuje jednu z cest, jak se dá nový fenomén využít.

Možnostem augmentované reality, která využívá spojení skutečného obrazu světa s digitální vrstvou, se v našich článcích věnujeme pravidelně. Od nesmělých začátků ve formě jednoduchých hříček, přes první experimenty s marketingovým využití u firem jako IKEA nebo Burger King, až po propracované aplikace jakou je třeba Bionic Eye. Úspěšný startup AcrossAir, který se zabývá tvorbou takových aplikací pro iPhone, nyní poprvé oznámil ziskové hospodaření právě díky reklamnímu využití.

Pivní kompas

Vděčí za to především své nové aplikaci pro výrobce piva Stella Artois. Ta, když kamerou svého telefonu snímáte okolí, doplňuje do přímo obrazu grafické informace o nejbližších místech, kde je toto pivo k dostání. A jak dokazuje přiložené video, chytrá a působivě zpracovaná aplikace toho umí vážně dost, ať už jde o navigaci nebo přivolání taxislužby. K dispozici je zdarma a v databázi má mít asi 80 tisíc barů po celých Spojených státech, přičemž data pocházejí přímo z databáze pivovaru.

AcrossAir vydělává právě díky přímému spojení s reklamními partnery jako je Stella Artois. Dosud nejúspěšnější aplikací z jeho dílny je nicméně Nearest Tube, která uživatelům pomáhá najít nejbližsí stanici metra (což třeba v případě spletitě sítě New Yorku jistě přijde vhod víc, než se může z pohledu Pražana zdát). Celé odvětví je však teprve na svém počátku a jedinou společností, která dosud vykázala ziskové čtvrtletí, je firma Layar. Tuto nadějnou oblast, byť někdy kritizovanou jako výsledky nepodložený hype, rozhodně budeme i nadále pečlivě sledovat.

Zdroj: TyInternety.cz


Zisk AB InBev před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) dosáhl za čtvrtletí 3,55 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard Kč). Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru výsledek 3,52 miliardy USD.

Základní ziskovost největší světové pivovarské společnosti Anheuser-Busch InBev vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 12 procent, což bylo poněkud více, než se čekalo. Nepříznivý dopad nižší spotřeby piva vyvážily vyšší ceny a snižování nákladů, sdělila ve čtvrtek společnost, která nyní své operace ve východní Evropě včetně České republiky prodává investiční společnosti CVC Capital Partners.

Zisk AB InBev před splátkou úroků, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) dosáhl za čtvrtletí 3,55 miliardy dolarů (zhruba 60 miliard Kč). Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru výsledek 3,52 miliardy USD. Firma očekává, že v posledním letošním čtvrtletí dosáhne podobného meziročního nárůstu.

Odbyt piva za čtvrtletí klesl o 3,2 procenta a nižší byl ve všech regionech kromě brazilského trhu. Ke zlepšení marží však vedla přísná kontrola nákladů spolu s pozitivními efekty loňského převzetí americké jedničky Anheuser-Busch. Belgický InBev získal americkou společnost za 52 miliard dolarů a vytyčil cíl dosáhnout díky tomu za tři roky úspor 2,25 miliardy dolarů. Mezi hlavní značky skupiny nyní patří Budweiser, Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma.

Pokles odbytu u konkurence

Světová pivovarská jednička SABMiller zaznamenala za pololetí do konce září pokles odbytu o jedno procento. Světové trojce Heineken se objem prodeje snížil ve třetím čtvrtletí o 4,7 procenta a čtvrtému Carlsbergu klesl o pět procent. Všechny velké skupiny však co do zisku těžily z růstu cen a snižování nákladů.

AB InBev se minulý měsíc dohodl s CVC Capital Partners na prodeji svých východoevropských aktivit za 2,2 miliardy USD. CVC tím získá pivovary v České republice, na Slovensku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

V České republice patří skupině AB InBev společnost Pivovary Staropramen. Na českém trhu s pivem má AB InBev se značkami Staropramen, Braník a Ostravar zhruba patnáctiprocentní podíl a skupina v Česku prodává také značky Stella Artois či Hoegaarden.

Zdroj: FinWeb iHNed.cz


Stříbrská Barbora Hebrová patří v umění točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois mezi nejlepší na světě

Foto

Čtyřiadvacetiletá Barbora Heborvá, která byla v New Yorku reprezentovat Českou republiku v soutěži světového mistrovství v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se umístila na skvělém 4. místě. Dějištěm soutěže se stala New York Public library, největší veřejná knihovna ve Spojených státech amerických, a to ve čtvrtek 29. října 2009. Ač byla 4., na diváky zapůsobila tak, že v jejich hodnocení skončila na třetím místě. Jedná se o historicky nejlepší výsledek pro Českou republiku v této soutěži.

Barbora Hebrová se v umění správného čepování a servírování belgického piva Stella Artois zdokonaluje již několik let v restauraci svých rodičů ve Stříbře. Tomuto koníčku se věnuje hlavně ve svém volném čase, neboť přes den vyučuje angličtinu. Účast na světovém finále v New Yorku a skvělé 4. místo v této soutěži považuje za velký úspěch. "Konkurence byla obrovská a jsem šťastná, že jsem se dostala mezi nejlepší. Možnost zúčastnit se světového mistrovství s dalšími národními vítězi z šestadvaceti zemí světa považuji za ohromnou zkušenost," říká Barbora Hebrová.

Brand manažer značky Stella Artois Martin Jahoda Barboru velmi opěvoval. „Velice si ceníme toho, že se v prestižní soutěži s mezinárodní účastí podařilo Barboře tak skvěle reprezentovat Českou republiku. Rozhodně to neměla jednoduché, neboť zvládnout na výbornou celý rituál servírování ležáku Stella Artois je otázkou dlouholeté a pečlivé přípravy. V minulosti byl tento obor spíše doménou mužů, nicméně v posledních letech se čím dále, tím více prosazují ženy a nutno podotknout, že mají skvělé výsledky," okomentoval výkon Barbory Hebrové Martin Jahoda.

Barboru doprovázela sestra, největší radost měla maminka

Barboru doprovázela také její starší sestra Michaela. „Jela jsem ji podpořit, a ačkoliv jsem ji při soutěži moc neviděla, protože pořád odcházela do zákulisí, tak jsem pořád na ni myslela. Držela jsem se u Martina Jahody a Romana Michlíka, kteří zastupovali Stellu Artois a ani nemůžu říct do éteru, jaká slova radosti tam křičeli,“ smála se Michaela Hebrová. „Mně se úplně rozklepala kolena, už jsem ani nevěděla, co všechno točím, a až doma jsem zjistila, že jsem vlastně netočila,“ přiznala Michaela rozrušení, které ji postihla při natáčení domácí kamerou.

Největší radost ale měla maminka Miluše, a to z jejich návratu domů. „Já se o ně moc bála, věděla jsem, že se bojí letět a sama letadla nemusím, měly jsme všechny panickou hrůzu z letu, celou noc jsem nespala,“ říká, teď už s úsměvem Miluše Hebrová. „Do toho nám onemocněl kuchař, takže celých šest týdnů v jednom kuse pracuji a jak jsme se s manželem míjeli, tak jsme se pořád jeden druhého ptali – nepřišla Ti sms? – a po zprávě, jak Barbora dopadla, jsme obvolali hned všechny, kteří nám drželi palce,“ směje se hebrová, která dodala, že je na holky moc pyšná a jejím největším štěstím je, že už jsou obě doma.

Letos se mezinárodního mistrovství v servírování prémiového ležáku Stella Artois konalo již po třinácté. Barmani musí předvést servírovací rituál, který je složený z celkem devíti kroků, zahrnujících například správné seříznutí pěny nebo obětování několika prvních kapek piva, které již přišly do styku se vzduchem. Kromě základních kroků servírování se hodnotí i styl a rychlost čepování a nemalou roli hraje i charisma soutěžících.

První místo na světovém mistrovství získala Avril Maxwell z Nového Zélandu, kterou teď čeká celosvětová tour, při níž navštíví více než 20 zemí na světě jako ambasadorka značky Stella Artois s cílem předat své umění precizně natočeného a perfektně naservírovaného ležáku. V rámci soutěže byla vyhlášena i cena o sympatie diváků, kde se Barbora Hebrová umístila na třetím místě.

A my jsme Barboru museli také vyzpovídat

Jaký je New York?

Byly jsme tam se sestrou pár dní a všechno jsme si prohlédnout nestihly. Ale hned první den jsme si zaplatily autobus a vydaly se na výlet, i když pršelo. Je tam pořád živo, ve dvě ráno stejně jako ve dvě odpoledne a lidé jsou velmi ochotní a milí.

Jak dlouho jste tam byla?

Vyšlo skoro na čtyři dny. Ale stejně jsem nejvíce byla na tréninku a na soutěži, která se přenášela v přímém přenosu.

Takže před soutěží jste se ještě zacvičovali?

Všichni jsme měli půl dne trénink. Šlo o to, že jsme se sešli s loňským vítězem a ten nás na soutěž každého připravil. Mým nejkrásnějším poznatkem tam bylo neskutečné přátelství, které mezi všemi vládlo, moc jsem se tam spřátelila s jednou Řekyní, tam se všechny národnosti k sobě chovají stejně.

Času nazbyt nebylo, viděla jste i nějaká známá místa a jak na vás zapůsobila?

Mimo jiné jsem se byla podívat i na místo, kde stávala „dvojčata“. Působilo to na mne depresívně. Teď momentálně je ten prostor oplocen a vyrůstá tam památník a nové budovy.

Pak nastal den D, jak probíhal?

Sešli jsme se kolem 13. hodiny tamního času. Nejdříve proběhly kamerové zkoušky, vše bylo výborně připravené a v zákulisí se o nás moc pěkně starali. Devětadvacet soutěžících rozdělili do osmi skupin a z každé postoupil jeden do finále.

A vy jste postoupila.

No, vlastně hned ne a byla jsem velmi zklamaná, i když i to, že tam jsem, byl úspěch. Z osmi skupin postoupilo osm nejlepších, ale ve finále jich mělo být deset, a tak vybrali ještě dva s nejlepším ohodnocením, a to jsem teprve přišla na řadu. Byl to úžasný pocit, ani jsem nestihla brečet radostí, na to nebyl čas, všechno probíhalo strašně rychle.

Takže jste byla v první desítce, jak soutěž pokračovala?

Já už víc nepotřebovala, to mi stačilo. Ale přišla důležitá otázka, a to, proč bych chtěla být světovou velvyslankyní piva Stella Artois. Odpověděla jsem – pocházím z českého hornického města, kde máme restauraci, a myslím si, že máme mnoho společného, vy znáte našeho Antonína Dvořáka a Jaromíra Jágra, proč bychom nemohli mít i společného velvyslance? Tohle kolo hodnotilo z pětatřiceti procent publikum, které mělo hlasovací zařízení a hodnotilo body od jedničky po devítku, díky divákům jsem postoupila jako třetí, ale konečné umístění s porotou bylo čtvrté.

Jaká byla reakce rodiny?

Přiletěly jsme se sestrou v sobotu a čekalo nás velké rodinné uvítání s oslavou, z jejich strany bylo vidět, že jde o velký pocit úlevy, že jsme se ve zdraví vrátily. Samozřejmě hned jsme musely všechno vyprávět.

Chtěla byste něco někomu vzkázat?

Přesně o to jsem chtěla právě poprosit. Moc děkuji Míše za obrovskou podporu, ačkoliv jsme spolu nemohly být a chci ji pochválit, že i když neumí anglicky, tak se sama dokázala vydat do města a dokonce i do metra.

Zkusíte to znovu?

Mě to baví, tak asi ano. Je to úžasný adrenalin. Všichni mě podporují.

A co váš přítel?

Ten je spokojen, že jsem se mu vrátila a hned jsme to šli oslavit, i když jsem byla unavená.

Zdroj: Tachovský deník | Autorka a foto: Martina Sihelská


Na pivovarském trhu se odehrává miliardová transakce, která výrazně mění situaci. AnheuserBusch InBev prodává investičnímu fondu CVC Capital Partners své pobočky v devíti východoevropských zemích včetně České republiky.

CVC Capital Partners je jednou z největší investičních společností na světě a teď se stává i majitelem českého Staropramenu, z nějž se Belgičané pokusili udělat globální značku.

Na základě dohody mezi oběma firmami si dokonce AnheuserBusch InBev ponechává právo distribuovat Staropramen v Rusku, ve Spojených státech, ve Velké Británii a v Německu. CVC bude zas moci dál prodávat pivo Stella Artoise. Pro českého pivaře se tak v tuto chvíli vůbec nic nemění.

Zajímavé však je, že CVC vstupuje na pivní trh v době, který ve východní Evropě kvůli krizi zrovna nekvete. Asi počítá s tím, že si východoevropské operace AB InBev ponechá, než krize odezní, a pak je prodá jiné světové pivovarnické skupině.

Na pivním trhu bude teď asi živo. Ostatně i AB InBev hodlá tři miliardy dolarů od CVC použít na nové akvizice, ovšem na trzích, které jsou Američanům blíž. Mluví se například o mexickém pivovaru Grupo Modelo SAB, kde se vyrábí světoznámé pivo Corona.

Velké pivovarské skupiny se v současnosti musejí soustředit na rostoucí trhy, což je především Asie a Latinská Amerika. Spotřeba piva v západní Evropě totiž rok od roku klesá a z východní Evropy je opravdu zajímavé jen Rusko.

Proto také analytici mluví o tom, že AB InBev prodal své východoevropské operace velmi chytře, neboť se nezbavil žádných strategických aktivit.

Tak se zdá, že manažery z AB InBev tu uvidíme už jen jednou. Až se bude prodávat Budvar.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Jaroslav Plesl


Pivovary Staropramen, které vyrábějí například značky Staropramen, Braník nebo Měšťan, ovládne investiční společnost CVC Capital Partners. Ta od současného majitele Anheuser-Busch InBev kupuje za 2,23 miliardy dolarů kromě českého podniku i ostatní výrobny piva ve střední Evropě.

Foto

"Anheuser-Busch InBev prodá všechny své operace ve střední Evropě firmě Capital Partners, která je přední mezinárodní investiční společností soukromého kapitálu," oznámil současný majitel Staropramenu. Prodejní cena je 2,23 miliardy dolarů, tedy skoro 40 miliard korun.

Není jasné, zda bude mít akvizice nějaký vliv na činnost Staropramenu. Vyjádření českého pivovaru redakce iDNES.cz shání. InBev prodává část svých aktivit, protože potřebuje peníze na první splátku za koupi amerického pivovaru Anheuser Busch.

Součástí dohody o prodeji je i dodatek, že CVC zaplatí dalších až 800 milionů dolarů v závislosti na návratnosti investice. InBev, který je největším pivovarem na světě, zároveň získal přednostní právo na odkup pivovarů v případě, že se jich bude chtít nový majitel zbavit. Dohoda má být uzavřena v lednu 2010.

Staropramenu se loni rekordně dařilo

CVC bude kontrolovat výrobu a distribuci piva nejen u Staropramenu, ale i dalších značek zvučných jmen. Mezi ně patří Stella Artois, Beck’s, Löwenbräu, Hoegaarden, Spaten nebo Leffe.

Prodej se týká operací v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, České republice, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku.

V Česku vlastní AB InBev jen Staropramen, na tuzemském trhu zaujímá 15 procent. Staropramen je po Plzeňském prazdroji druhým největším hráčem v pivovarnictví, loni pivovar překonal svůj rekord z předchozího roku a vyrobil 3,26 hektolitrů piva.

O prodeji Staropramenu se mluvilo už delší dobu. Druhým zájemcem o středoevropské pivovary InBev byla v tendru vedle společnosti CVC Capital partners firma TPG Capital.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Filip Horáček | Foto: Profimedia.cz


Pavel Maurer: Pivo je tekutý facebook

[středa, 14. říjen 2009]

Brání se tomu, aby byl nazýván odborníkem na gastronomii. I když se prezentuje jen jako milovník dobrého jídla, jeho dlouhodobé aktivity, k nimž patří především vydávání ročenky Grand Restaurant, v níž prezentuje výsledky celostátní ankety o nejlepší restauranty v České republice, a pořádání stále populárnějšího Prague Food Festivalu jej do role odborníka jednoznačně pasují.

Před několika dny jsme se s Pavlem Maurerem setkali na mistrovství České republiky v točení prémiového ležáku Stella Artois, kde předsedal porotě.

* E15: Co říkáte jako milovník gastronomických zážitků pivní kultuře v České republice?

Myslím, že bychom na ni měli být víc hrdí a více ji propagovat. Například takové Bierfesty, jaké pořádají Němci, bychom zvládli také. Nejde o to, že si držíme dlouhodobě primát v konzumaci piva, důležitější je ten fenomén povídání si u piva, který dokáže lidi sblížit. Jen kolik lidských osudů vyslechnete v českých hospodách. Pivo je pro mne takový tekutý facebook.

* E15: Jaké má podle vás pivo v gastronomii místo?

V naší nezaměnitelné. Máme jej v genech. I dámy, které normálně nad alkoholem ohrnují nos, si dají k pečené husičce pivko. Patří k naší kultuře, třeba tak jako k Japoncům sushi. Skvělé je, že jeho prezentace v gastronomii má stále vzrůstající úroveň. Přibývají nové speciály, pozvolna se objevují i pivní sommelieři, stále více se věnuje pozornost snoubení piva s jídly. Moc se mi líbilo, když jsem poprvé viděl tabulku, kterou vypracoval David Petřík, manažer značkových restaurací Potrefená husa a zakladatel projektu Stella Artois Perfect Gastronomy Program. V ní radí, jakou odrůdu vína doporučenou k určitému jídlu lze plnohodnotně zaměnit pivním speciálem. To posouvá kulturu konzumace piva do nových sfér.

* E15: Byl jste předsedou poroty v českém šampionátu točení a servírování Stelly Artois. Jaké byly vaše dojmy z tohoto finále a čím vás soutěž osobně obohatila?

Jsem nadšený, že vyhrála mladá žena. Barbora Hebrová je nejen perfektní barmankou, ale i učitelkou angličtiny. To je dost neobvyklá kombinace. K tomu je půvabná, takže doufám, že okouzlí porotce i v New Yorku, kde bude naši republiku reprezentovat ve světovém finále. Výborně zvládla všech devět kroků točení a servírování Stelly Artois. Ten rituál považuji za velmi užitečný. Nejde jen o to, že zaručí hostovi plnohodnotnou kvalitu, ale zvyšuje i respekt ke značce. Také vnáší do konzumace emoce. Ty považuji v gastronomii za moc důležité.

* E15: Můžete už nyní prozradit, zda pivo bude hrát větší roli v příštím vydání Maurerova výběru Grand Restaurant 2010 než v minulých letech?

Nyní probíhají dva nezávislé audity devíti tisíc hodnocení celostátní ankety o nejlepší restauraci v České republice. A první výsledky naznačují, že se v žebříčcích objeví daleko více restaurací, kde pivo hraje důležitou roli.

Zdroj: E15.cz | Autor: Jiří Kolečko


Brazilsko-belgická společnost InBev (dříve Interbrew), po té co realizovala akvizici amerických pivovarů Anheuser Busch, je nucena prodat své dřívější investice ve střední a východní Evropě. Týká se to také pražského pivovaru Staropramen. Prodej pivovarů Inbev ve střední a východní Evropě by mohl dát vznik nové společnosti se sídlem v Praze.

Podle belgického deníku L‘Echo z 8. 10. 2009, který se odvolává na důvěrné zdroje, je jediným kandidátem na převzetí pivovaru Staropramen firma CVC. Jedná se o společnost, finanční fond se sídlem v Londýně specializovanou na nákup a prodej „zadlužených“ firem. V Belgii je známa mimo jiné svou účastí jako akcionář v Belgické poště.

Inbev prodává nejen pražský pivovar Staropramen, ale celkem 11 pivovarů v 7 zemích střední a východní Evropě. Proslýchá se, že společnost CVC angažovala celou řadu odborníků, kteří odešli z Belgického vedení firmy Inbev. CVC údajně nabízí za tyto pivovary 1,5 miliardy €, Inbev očekává 2,6 až 2,8 miliardy €.

Pokud bude transakce realizována, bude nutné vytvořit novou strukturu (společnost), která bude těchto 11 pivovarů řídit. CVC uvažuje, že sídlo této společnosti by mohlo být v České republice v Praze.

Jak Inbev, tak CVC se k celé transakci nijak nevyjadřují. Informaci je nutné proto brát s výhradou.

Zdroj: Businessinfo.cz | Autor: Zastupitelský úřad České republiky v Bruselu


Staropramen je známý nejen svým pivem, ale také jako častý inovátor. Především z tohoto důvodu slaví své letošní 140. narozeniny zcela netradičně a v duchu sloganu „Kdy jsi naposledy udělal něco jinak?“. Během tří říjnových týdnů bude možno pomocí geocahingu najít v Praze a okolí 140 samochladících sudů Staropramen CoolKeg.

Roztržitý mladík v obleku se soustředěně dívá do koruny mladého stromu, zatímco dva jiní, horečnatě obléhají šípkový keř opodál. „Někde to tu přeci musí být“, říká jeden z nich, zatímco ten druhý ještě jednou kontroluje souřadnici svého GPS přijímače. Ze zarputilého hledání je vytrhne až jásavý výkřik úplně jiného mladíka, který jako první spatřil „kešku“ – neboli „schovku“, připevněnou na lavičce.… Nevíte, co se to děje? Tak pozor! Na podobnou situaci můžete během letošního října narazit v Praze a jejím okolí poměrně často. Staropramen totiž slaví 140. narozeniny a pro své příznivce pořádá pravý hon na samochladící sudy CoolKeg v podobě geocachingu.

Geocaching (čti geokešing) je moderní zábavou, která nachází stále další a další příznivce. Jedná se o hledání skrytých schránek s „pokladem“, tzv. „kešek“, za pomocí GPS přijímačů a známých souřadnic. Úspěšný lovec pokladů v objevené skrýši nalezne zpravidla nějakou drobnost, kterou mu většinou zanechal jeho předchůdce. Největší odměnou je však pro účastníky samotné nalezení onoho unikátního místa a často už jen samotné hledání.

V říjnu bude možné vyzkoušet si tuto trendy zábavu v trochu odlehčené formě – a o ceny! Staropramen totiž přichází s dalším originálním nápadem. Své příznivce potěší nejen svým lahodným světlým pivem, ale i trochou adrenalinu. Praha a vybrané obce ve středočeském kraji se na tři říjnové týdny (12.-30.října 2009) promění v herní arénu, ve které bude uschováno 140 poukázek na Staropramen CoolKegy.

K nim budou soutěžící směřovat GPS souřadnice a další indicie - pro méně náročné hledání budou k dispozici fotografie místa uschování a jejich slovní popis. Indicie i souřadnice budou v době soutěže postupně zveřejňovány na FaceBook stránce s názvem Staropramen140. Pravděpodobně tedy bude možno v podzimní Praze narazit na horlivě pobíhající „kešery“ snažící se pivní poklad nalézt jako první.

Jako národ milující pivo jsme zvyklí, že ho najdeme skoro na každém rohu. Díky netradiční oslavě 140. narozenin Staropramenu to v říjnu bude platit víc než kdy jindy. Veškeré informace o soutěži a samotné GPS souřadnice včetně indicií lze najít na www.facebook.com/Staropramen140.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Stella Artois, jednička v segmentu superprémiových piv se opět spojila s moderním designem. Na loňském ročníku Designbloku představila originální přepravku vytvořenou Maximem Velčovským, letos se pochlubí uměleckou trofejí pro vítěze Mistrovství ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois - sklenicí Stella Artois vyrobenou designérem Markem Vráblíkem z 99 malých figurek.

Foto

Tuto originální sklenici jako první získala letošní vítězka Mistrovství v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois Barbora Hebrová a od 6. října ji bude moci zhlédnout i široká veřejnost, jež navštíví letošní ročník Designbloku,“ uvedl Martin Jahoda, brand manažer značky Stella Artois. „Servírovací rituál piva Stella Artois, jehož zvládnutí je předmětem Mistrovství, je o detailech, preciznosti a umění barmana, proto jsme chtěli, aby trofej nesla také tyto atributy,“ dodává Jahoda.

Návrh talentovaného a oceňovaného Marka Vráblíka zvítězil v designérské soutěži, kterou organizovalo studio Unity GDG. V porotě zasedl kromě dalších významných osobností českého designu i Jiří Macek, organizátor Designbloku, a Jan Němeček, vedoucí ateliéru designu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Marek Vráblík trofej vyrobil z 99 figurek. Číslo devět je symbolické, protože Stella Artois se servíruje v devíti krocích. Pohár tvoří tři druhy figurek znázorňující klíčové osoby podepsané pod každou sklenicí Stella Artois: sládek, barman a finální spotřebitel. Zvláštní místo uvnitř sklenice pak patří legendárnímu sládkovi Sebastianovi Artois, bez něhož by pivo nevzniklo. Identifikovat se dá podle červeného srdce, které je posledním symbolickým prvkem originálního díla.

Marek Vráblík pracoval s galvanizovanou/komaxitovou slitinou, a než pohár spatřil světlo světa v celé své kráse, uběhly dva měsíce. „Hodnota poháru je nevyčíslitelná, protože jde o trofej, kterou dostane jen ten nejlepší a budou s ní spojeny i pozitivní emoce. Navíc jde o poctivou ruční práci, která mi ke stylu a kvalitě ležáku Stella Artois sedí,“ prohlásil Marek Vráblík. Nicméně vypočítal, že jeho cena se vyšplhala téměř na čtvrt milionu korun.

Po skončení Designbloku se pohár vrátí letošní vítězce mistrovství a každý rok potom poputuje k novému přeborníkovi v servírování ležáku Stella Artois. Postupně na něj budou umísťována jména dalších vítězů.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Staropramen zahájil volební kampaň

[úterý, 22. září 2009]

Právě v těchto dnech většina volebních kampaní končí. Je však také jedna, která právě začíná - nová kampaň Staropramenu na volební téma, naštěstí v odlehčeném pivním duchu. Kdo se těšil, že bude letos volit, má tedy stále možnost.

Kampaň tvůrčím způsobem parafrázuje známé volební termíny a politická klišé a její hlavní slogan zní „Kdy jsi naposledy volil jinak?“. Tímto hravým způsobem Staropramen pokračuje ve své dlouhodobé komunikaci v duchu sloganu „Kdy jsi naposledy udělal něco jinak?

V komunikaci s našimi stávajícími i potenciálními voliči se snažíme být srozumitelní a důvěryhodní, proto máme jasného lídra, stejně jako představu o koalici,“ říká s nadsázkou Martina Bučková, brand managerka značky Staropramen. „Volit naše kanditáty lze každý den, volební místnosti jsou po celé České republice a hlasovací lístky jsou v nich již připraveny“, dodává s úsměvem.

Pro Staropramen kampaň připravila kreativní agentura Young&Rubicam, média nakoupila agentura Mediaedge. Mediální mix zahrnuje jak internetové zpravodajské servery, tak tištěná média, OOH media v Praze a dalších českých městech a komunikaci na Rádiu 1. Volební kampaň Staropramenu potrvá do poloviny října.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Lucie Muchová se v pondělí 21. září stane novou finanční ředitelkou společnosti Pivovary Staropramen. Firma o tom informovala v pátek.

Do společnosti nastoupila v roce 2005 jako účetní specialistka, poté zastávala pozici hlavní účetní a od roku 2008 vedla tým controllingu.

Lucie Muchová (32) vystudovala účetnictví a podnikové finance na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Ve vedení nahrazuje Zdenka Havlenu, který přechází do controlingového týmu střední a východní Evropy se sídlem v Moskvě. Zdenek Havlena pracuje ve společnosti od roku 2001. Během této doby působil na různých pozicích v oddělení controlingu. V květnu 2007 byl jmenován finančním ředitelem pro Českou republiku a později rovněž pro Maďarsko.

Zdenek Havlena (38) vystudoval Ekonomii strojního inženýrství na VUT v Brně.

Pivovary Staropramen jsou s více než patnáctiprocentním podílem na domácím trhu druhým největším producentem piva v České republice, pivo Staropramen se vyváží do více než 30 zemí světa. Pivovary Staropramen jsou součástí skupiny Anheuser-Busch InBev, největší pivovarnické společnosti světa.

Zdroj: Mediafax.cz | Autorka: Iva Vokurková


Prodej pivovaru se asi odloží

[čtvrtek, 10. září 2009]

Anheuser-Busch InBev prodej Staropramenu oddálí. Nesehnal kupce podle svých finančních představ.

Největší světová pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) zřejmě na čas ustoupí od svého záměru prodat dvojku na českém trhu s pivem, Staropramen. Podle zdroje z oboru má za tímto rozhodnutím stát nízká cenová nabídka potenciálního kupce, jímž je lucemburská finanční skupina CVC Capital Partners.

Ta zůstala jediným zájemcem v tendru na prodej skupiny jedenácti pivovarů. Jde o společnost Pivovary Staropramen a další ve střední a východní Evropě - v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a v Srbsku a Černé Hoře, s celkovou kapacitou 15 milionů hektolitrů ročně. AB Inbev jedná o prodeji už více než půl roku.

Dvě miliardy nestačily

Původně chtěl lídr světového trhu získat prodejem peníze na první splátku dluhu ve výši 52 miliard dolarů za loňskou akvizici americké části skupiny Anheuser-Busch.

Finance však nakonec získal prodejem jihokorejské divize Oriental Brewery soukromé investiční skupině Kohlberg Kravis Roberts za 1,8 miliardy dolarů (34 miliard korun). Navíc si údajně vyjednal i odklad splátky dluhu, což mu dává větší časový prostor pro získání potřebných prostředků.

Podle neoficiálních informací činila nabídka CVC Capital Partners zhruba dvě miliardy dolarů, tedy kolem 40 miliard korun. AB InBev ale od prodeje očekával částku vyšší, až kolem 2,6 miliardy dolarů.

Zájem původně projevilo více firem, například světové finanční skupiny TPG, Kohlberg Kravis Roberts, Cinven Group, pivovarnická skupina Heineken nebo česká skupina K Brewery Trade. Uzávěrka přihlášek byla koncem letošního července, konečná nabídka údajně nakonec padla pouze od CVC.

Světová dvojka SAB Miller se o Staropramen neucházela, protože případný obchod by nejspíš neschválil tuzemský antimonopolní úřad. SAB Miller totiž už v Česku ovládá Plzeňský Prazdroj.

"Teď je nejhorší doba pro prodej firmy se špičkovým a kvalitním produktem. Prostě za ni dostanete příšerně málo. Navíc zájemcem bude spíše finanční spekulant, který si vsadí na to, že firmu prodá za tři pět let se ziskem dál. Prodej kvalitní značky do dnešní doby nesedne," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Prodat v balíku je obtížné

"Do diskusí o prodeji naší společnosti se nenecháváme vtahovat a toto téma nekomentujeme. Soustředíme se na vaření a dodávání piva našim spotřebitelům a zákazníkům," uvedl k prodeji pro týdeník Ekonom mluvčí Staropramene Pavel Barvík. Podobnými slovy už dříve reagovali zástupci AB Inbev v belgické centrále Lueven.

Odborníci připouštějí dvě varianty řešení. AB InBev může záměr prodat skupinu evropských pivovarů včetně Staropramenu odložit, nebo že bude některé regiony prodávat zvlášť. Hledat kupce pro ne zcela homogenní skupinu pivovarů z různých trhů je totiž vždy poměrně obtížné.

"Pivovarnictví se přes probíhající globalizaci stále skládá z národních a regionálních trhů. Pivo není svou podstatou globální. Při prodeji je zapotřebí hodnotit konkrétní pivovar na konkrétním trhu," vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Na druhé straně peníze na splátky bude AB InBev potřebovat a dlouhodobě velmi pravděpodobně nechce Staropramen držet. Původní zájemce o akvizici, CVC Capital Partners, patří mezi globální soukromé kapitálové, investiční a poradenské firmy se sídlem v Lucemburku. Provozuje síť devatenácti kanceláří v Evropě, Asii a USA. Soustředí se hlavně na účelový nákup akcií. Ani s ním by tedy Staropramen nezískal dlouhodobého majitele.

Skupině Anheuser-Busch InBev kromě Staropramenu patří například značky Beck's nebo Stella. Toto největší pivovarnické uskupení vzniklo poté, co se belgický InBev loni dohodl na koupi americké společnosti Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Belgičané loni také ovládli výrobce proslulého amerického Budweiseru.

Společnost Pivovary Staropramen

Tržní podíl - 15,6 procenta

Druhý největší výrobce piva v České republice a druhý největší český exportér piva.

Tržby z prodeje 2008 - 4,05 miliardy korun

Zisk za rok 2008 - 289,6 milionu korun.

Společnost provozuje dva pivovary - Staropramen a Ostravar.

Je členem skupiny Anheuser-Busch InBev, která vznikla loni v listopadu poté, co belgický InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliardy dolarů.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz | Autorka: Martina Martinovičová


Staropramen hledá i ATL

[pondělí, 10. srpen 2009]

Pivovary Staropramen po dvou měsících od vypsání tendru na agenturu, která bude poskytovat PR servis značce Stella Artois a pracovat na vybraných PR projektech firmy už mají vybráno. Vítězem výběrového řízení se stala agentura AC&C Public Relations, v druhém kole tak porazila čtyři konkurenty - PR Point, Best Communications, Ewing PR a Fleishman-Hillard. Nyní Staropramen zahájil také výběrové řízení na komunikační agenturu, která bude zodpovědná za přípravu kreativního konceptu pro značku Staropramen. Seznam agentur, které budou pozvány do tendru, bude uzavřen v pátek 14. 8. ,,Tendr je otevřený relevantním zájemcům z řad kreativních agentur, včetně stávající agentu-ry Young & Rubicam. Z přihlášených vybereme maximálně 6, které pozveme do prvního kola," uvádí detaily Jana Dubová, marketingová ředitelka společnosti Pivovary Staropramen. Vítěz tendru by měl být znám do konce roku 2009.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autor: Jitka Němečková


CVC Capital zůstal jediným zájemcem v soutěži, ale koupi části pivovarů AB Inbev ještě nemá jistou.

Dvojka českého pivovarnického trhu Pivovary Staropramen možná míří do rukou jedné z největších investičních skupin na světě. V termínu pro podávání přihlášek zájemců o balík celkem jedenácti pivovarů skupiny Anheuser Busch - Inbev se totiž přihlásil jen jeden zájemce - lucemburský CVC Capital Partners.

Podle informací listu Financial Times nabídla tato private equity společnost za pivovary v celkem sedmi zemích střední a východní Evropy až 1,5 miliardy eur.

To ale ještě neznamená, že nakonec skutečně k dohodě dojde. AB Inbev původně s prodejem spěchal, získané prostředky potřeboval na první splátku z celkem 52 miliard dolarů, které musí zaplatit za loňskou akvizici amerického Anheuser Busche. Podle listu je ale nyní vše jinak. "AB Inbev může nyní i zastavit celý proces, protože snížit dluh pomohl prodej jiných aktiv," uvádí list s odkazem na zdroje, seznámené s průběhem postupující transakce.

Sami aktéři k věci mlčí. "Do diskusí o prodeji naší společnosti se nenecháváme vtahovat a toto téma nekomentujeme," vyjádřil se včera k situaci mluvčí Staropramene Pavel Barvík a podobným způsobem už dříve reagovali zástupci AB Inbev v belgické centrále Lueven.

"Inbev chce sice prodávat za dobrou cenu celý blok pivovarů ve střední a východní Evropě, ale na celý blok se shání kupec těžko. Zvlášť v tomhle čase ekonomické krize a když všichni ví, že Inbev s prodejem spěchá. Vyloučen tedy ještě není prodej některých regionů zvlášť," komentoval nedávno situaci jeden z odborníků, který s ohledem na kontakty se Staropramenem nechtěl zveřejnit jméno.

AB Inbev jedná o prodeji skupiny svých evropských pivovarů víc než půl roku. K dispozici je celkem produkce 15 milionů hektolitrů, tedy zhruba čtyř procent světové produkce AB Inbevu. Mezi zájemci původně byly i další soukromé investiční skupiny jako TPG Capital nebo společnost Kohlberg Kravis Roberts. Samostatně o Staropramen má dosud zájem podle informací HN i česká pivovarnická skupina K Brewery.

Největší pivovarnické uskupení AB Inbev vzniklo poté, co se Belgičané loni dohodli na koupi americké společnosti Anheuser Busch za 52 miliard dolarů. Uskupení loni vydělalo 5,3 miliardy eur při tržbách převyšujících 16 miliard eur.

CVC Capital Partners za svou existenci od roku 1981 investovala do 250 společností z nejrůznějších průmyslových odvětví a má zastoupení v 19 zemích Evropy, USA a Asie. O pivovary AB Inbev usiluje od počátku vyhlášeného záměru prodeje.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Dvě piva A domů...

[čtvrtek, 30. červenec 2009]

V mé ledničce nenajdete jiné pivo než z našeho portfolia, říká generální ředitel Staropramenu.

Teprve pětatřicetiletý Zbyněk Kovář šéfuje Pivovarům Staropramen právě jeden rok. Poslední zprávy nasvědčují tomu, že bude posledním českým generálním ředitelem pracujícím pro pivovarnickou skupinu Anheuser-Busch InBev.

Světová jednička chce prodat "dcery" v sedmi zemích střední a východní Evropy, Českou republiku nevyjímaje.

"Omlouvám se, ale toto téma nebudeme komentovat," reaguje Kovář na dotaz, kdo by se mohl stát novým majitelem smíchovského pivovaru.

"Staropramen funguje naprosto normálně a vůbec se nenechávám vtahovat do diskusí o tom, jestli jsme, nebo nejsme na prodej," dodává generální ředitel.

Přitom právě nynějšímu majiteli vděčí za to, že se v tak mladém věku stal nejvyšším šéfem tuzemské pivovarnické dvojky.

"Není to ale nic výjimečného. Na vedoucích místech ve skupině jsou i lidé mladší než já, například v Chorvatsku se stal generálním ředitelem člověk ve dvaatřiceti," říká Kovář.

Staropramen je druhý největší producent piva v Česku. Chcete nebo věříte, že můžete být jedničkou?

Věřím, že ve spoustě věcí už jedničkou jsme. Co se týká prodaného nebo vyrobeného piva, máme k pozici jedničky před sebou ještě velkou cestu. Ale v životě se věci neměří jen velikostí, ale také kvalitou.

Když si trh "rozsekáte" na různé spotřebitelské příležitosti, tak jednou z těch, kde se za jedničku považujeme, je mezinárodní segment prémium, kde dominujeme s naší značkou Stella Artois.

Mezi značkami, které dávají dobrý poměr mezi cenou a hodnotou, je jednoznačným číslem jedna náš Braník.

Jsme také součástí skupiny Anheuser-Busch InBev, největší firmy na světě v této oblasti. Takže jsme největší, i když v Česku to tak úplně neplatí.

Je to znát na exportu?

Určitě to pomáhá, protože prodeje Staropramenu v zahraničí rostou, mezi roky 2004 a 2008 se téměř ztrojnásobil prodaný objem.

Pomáhá v cizině i to, že jste české pivo?

Samozřejmě, protože má ve světě velkou tradici.

České pivo, to je jako německé auto

S tím souvisí i ochranná známka České pivo, kterou nedávno zavedla Evropská komise. Máte ji?

My jsme se rozhodli, že ji využívat nebudeme. Parametry, které bychom museli splňovat, jsou dokonce nižší, než jsou naše parametry na kvalitu.

Paradoxně by mohlo dojít k extrémním situacím, kdy by se muselo vařit z méně kvalitních surovin.

Má to, že jste součástí největší pivovarské společnosti na světě, i nevýhody? Netlačí na vás, abyste více prodávali mezinárodní značky?

Rozhodně nejde o nátlak k prodeji určité značky. Například když jsme uváděli na trh Stellu Artois, tak nás od toho spíše zrazovali, že v Česku je potenciál v místní značce.

Vždy záleží na tom, jaká je poptávka na trhu. Kdybych byl v zemi, kde Českou republiku nikdo nezná, možná bych vsadil spíše na Stellu Artois.

V zemi, kde má Česko velké renomé, bych v prémiovém segmentu vsázel na Staropramen.

Jak už to bývá, doma je Staropramen považován za standard, kvalitní střední proud. V zahraničí je vnímán jako prémiové pivo. Je to pivo z Prahy, ze země, která je proslulá kvalitou piva. České pivo se kupuje podobně, jako se kupují německá auta.

Upřednostňují se v různých zemích různé typy piva?

Závisí na povědomí o pivu. Český spotřebitel má točené pivo za jedno z těch nejkvalitnějších, protože prostě chutná nejlépe.

Naopak třeba v Rumunsku je točené pivo vnímáno kvalitativně jako horší než lahve i plechovky.

Podle statistik ale v souvislosti s krizí přibývá i v Česku toho lahvového...

Když to vztáhnu k roku 2008, pořád platí, že více se pije v hotelech, restauracích, hospodách než doma. Je to zhruba 51:49.

Vámi zmíněný trend je ale dlouhodobý a více než s krizí souvisí se změnou životního stylu. Lidé nemusejí pivo pít jen doma, mají více příležitostí - třeba při grilování.

Krize se pivu vyhýbá, jde o národní kulturu

Jak vidíte hospodářské výsledky společnosti pro letošní rok, ať už v souvislosti s hospodářskou krizí nebo se špatným počasím?

Naše výsledky předběžně nekomentujeme. Když se podíváte na pivo jako kategorii v České republice, pak za prvních pět měsíců letos celková spotřeba klesla někde mezi čtyřmi až pěti procenty. To se dá počítat spíše jako korekce než důsledek krize, protože pivo je v Česku stále dostupná záležitost. Pořád je to součást národní kultury.

Jak se bude vyvíjet konkurence na českém trhu?

Před deseti lety se spekulovalo, že mnoho malých pivovarů zanikne. Dneska jsou naopak na vzestupu a daří se jim. Zvolily dobrou strategii a snaží se bojovat na těch frontách, kde měly šanci a nepřetlačovaly se s velkými pivovary. V České republice je pořád prostor, malé pivovary se udrží.

Uvažujete o rozšíření portfolia značek?

Nebudeme konkurenci prozrazovat, co chystáme. V poslední době jsme přišli s novým druhem piva pod naší regionální značkou. Jde o Ostravar Bazal, fotbalové pivo, a naše prvotní výsledky svědčí o velkém úspěchu v restauracích i doma.

To je jeden z nástrojů v krizi, kdy všichni pociťujeme nějaký výpadek příjmů. Snažíme se se zákazníky aktivněji pracovat a přicházet s věcmi, které nás odliší od konkurence.

A když se podíváte na naši strukturu, na naše hospody a restaurace, jsou některé úspěšnější než loni. A to se bavíme o desítkách procent.

Celé to spočívá v tom, že musíte investovat. Když neinvestujete, nemůžete čekat, že se k vám lidé budou vracet.

Prosazujete společenskou zodpovědnost pivovarů - není to pokrytecké? Vždyť čím více se vypije, tím více prodáte a vyděláte.

Není. Pracuji v pivovaru deset let a budu moc rád, když tu budu moct pracovat i za deset let a říct, že se za to nestydím.

Je tady spousta kategorií a produktů, které jsou různě regulovány a špatně vnímány. A není v zájmu nikoho z nás, aby se tam dostalo pivo.

My investujeme spoustu času, lidí i peněz, abychom podporovali tři základní trendy. Máme kampaň "Nech ty klíčky v kapse", která prezentuje, že alkohol za volant nepatří. Pak kampaň "Přibrzdi - nezletilým nenaléváme". Třetím je snižování nadměrné konzumace.

Kolik piv při jedné příležitosti je dost?

Myslím, že jedno pivo denně po jídle nebo jedno dvě piva s kamarády v hospodě je bezproblémová záležitost.

Pro mě osobně záleží na situaci. Někdy vypiju jedno po obědě, jindy zase žádné. Když chci s kamarády posedět v hospodě, tak si ty dvě dám.

Pijete pivo i od konkurence?

Nemůžu říct, že bych ho nikdy neochutnal. Spíše se podívám, s čím novým konkurence přišla.

Ale nikdy u mě v ledničce ani u mých rodičů nenajdete jiné pivo než z našeho portfolia. Souvisí to i s určitou hrdostí na to, kde pracuji.

Odmítáte jít i do restaurace, kde točí pivo konkurence?

Přátelé mě respektují a nechodíme tam. Pokud se to stane, dám si jiný nápoj a ne konkurenční pivo.

Máme i mladší šéfy, než jsem já

Ve Staropramenu jste od roku 2000. Proč jste si vybral Staropramen? Nebo si on našel vás?

Asi to bylo oboustranné. Předtím jsem pracoval v poradenství, a když jsem odcházel, chtěl jsem někam, kde se vyrábí něco hmatatelného.

Když přišla nabídka dělat pro pivovar, dlouho jsem se nerozmýšlel. Pocházím ze Žatce, což je kraj hodně spojený s chmelem.

Více než značka mě táhlo to, že jde o pivovar. Cestu ke značce jsem si našel až tady.

Generálním ředitelem druhé největší pivovarnické skupiny v Česku jste se stal velmi mladý, bylo vám teprve čtyřiatřicet let...

Jak se říká, štěstí přeje připraveným. Nicméně tady hodně napomáhá kultura, která v Anheuser-Busch InBev je. V podstatě říká, že si zakládáme na rozvoji lidí.

Ne, že by se do nich investovaly obrovské částky, ale dává možnost růst, posouvat se a ne celý život pracovat v jednom oddělení.

Na vedoucích místech ve skupině jsou i lidé mladší než já, například v Chorvatsku se stal generálním ředitelem člověk ve dvaatřiceti. Šedesát až sedmdesát procent mých kolegů bude ve věku pětatřicet až sedmatřicet let. Takže to není nic výjimečného.

Na druhé straně to vyžaduje určitou časovou investici, protože když měníte oddělení, tak se na začátku musíte hodně učit. Ale když zkoušíte nové věci, učíte se.

Je výhodou, když má firma mladé vedení? Je například flexibilnější, dynamičtější?

To není mládím. Je to trochu klišé, ale záleží na přístupu. Jsme hodně orientováni na výsledky a neznamená to, že by se vyžadoval určitý věk. Záleží spíše na nátuře.

Má to i negativa? Neříkáte si, že kdybyste byl o deset let starší, šlo by něco lépe?

Nyní si říkám, že to neplatí. Když se ale podíváte pět let zpátky, tak si říkáte, že vědět to, co vím dneska, šlo by něco udělat jinak.

Takže určitý handicap to může být. Čím je člověk starší, tím více má zkušeností.

Raději konkurenti než černá díra

Co budete dělat poté, až s ředitelováním skončíte?

Já v té pozici nejsem nijak dlouho a pořád mi to dává hrozně moc, protože se neustále setkávám s novými věcmi.

V zaměstnání je pro mě důležitá kombinace několika věcí.

Musí jít o zajímavou práci, která mě uspokojuje, pro firmu, která je pro mě inspirativní a vyznává stejné hodnoty jako já.

Pak je pro mě důležitý tým, ať už nade mnou nebo vedle mě. Protože vždycky se nejvíc naučíte od lidí.

Třetí faktor je, jestli mi to pomůže v nějakém dlouhodobém rozvoji.

Vždy se mi splnily minimálně dvě z těchto kritérií. V jednom jsem ochoten udělat kompromis, pokud vidím, že mi to dlouhodobě prospěje.

Teď je to, řekl bych, podruhé v mé kariéře, kdy platí všechny tři.

Co je pro vás největší úspěch v pozici šéfa Staropramenu?

Největším úspěchem je, že firma pokračuje v trendu, který byl nastaven, ještě než jsem přišel. Že si z podílu na trhu ukrajuje kontinuálně více a více.

Jedna z věcí je tým, se kterým pracuji. Máme program nabírání nových talentů z řad vysokoškolských studentů, které připravujeme na to, že jednou převezmou zodpovědnost za tuto firmu.

I na tomto poli se nám podařilo několik akvizic, na které jsem pyšný. Že se nám do firmy dostávají zajímaví lidé, s kterými se bezvadně pracuje.

A vy víte, že kdyby se s vámi něco stalo, jsou v tom trychtýři dva tři lidé, kteří vás mohou hned zítra zastoupit, a nezbude po vás jen černá díra.

To je pěkný přístup, ale nemáte obavy, že by vás mohli ohrozit?

Jsem přesvědčen o tom, že cestou k úspěchu jsou právě lidé. Úspěch přinesou lidé, kteří jsou lepší než vy. Čím úspěšnější, tím lepší. Kromě toho rád jedu na dovolenou, vypnu mobilní telefon a vím, že jsem zastupitelný.

Takže je to naopak. Čím více lepších lidí, než jste vy, pod sebou máte, tím dál se dostanete, protože i od nich se učíte.

U nás je to dokonce jeden z parametrů hodnocení zaměstnanců. Jestli si buduje nebo vybudoval nástupce.

Je to kultura, kterou přinesl Anheuser-Busch InBev? V české společnosti to obvykle bývá jinak...

To je pravda. Ale to je přesně ten důvod, proč pracovat ve společnosti, která je vám v těch základních principech blízká. A tady jde o to, že chceme pracovat s dobrými lidmi, aby byli ještě lepší, než jsme my.

Stejně jako se snažíte se svými dětmi, aby byly jednou lepší než jste vy.

Zbyněk Kovář (35)

Vzdělání

- Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze se specializací na finance.

- Absolvoval Global Exchange Program v Brazílii.

Kariéra

- Profesní kariéru zahájil v poradenské firmě Arthur Andersen.

- Do společnosti Pivovary Staropramen nastoupil v roce 2000.

- Prošel různými pozicemi v odděleních financí, marketingu, trade marketingu a obchodu. Byl ředitelem oddělení pro prodej klíčovým zákazníkům.

- Od 1. srpna 2008 je generálním ředitelem pivovarnické skupiny pro Českou i Slovenskou republiku.

Rodina

- Původem ze Žatce.

- Je ženatý, má dvě děti.

Záliby

- Jeho nejoblíbenějšími značkami piva jsou Staropramen, Stella Artois a Ostravar.

- Vedle piva má rád zábavu s přáteli a sport.

Pivovary Staropramen

- Druhý největší producent piva v Česku. Člen skupiny Anheuser-Busch InBev.

- Zisk za loňský rok činil 289,6 milionu korun. Tržby z prodeje 4,05 miliardy. Export se zvýšil o tři procenta a značka se vyvážela do 32 zemí. Celkem loni pivovary prodaly 3,3 milionu hektolitrů piva, z toho v Česku 2,6 milionu.

- Mezi značky firmy patří Staropramen, Braník, Ostravar, Velvet, Stella Artois a Hoegaarden.

- Vlastník konceptu restaurací Potrefená Husa a základající člen Iniciativy zodpovědných pivovarů.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz | Autor: Jakub Křešnička, Aleš Vojíř


V boji o aktiva společnosti InBev ve střední a východní Evropě, do kterých patří i české pivovary Staropramen, zůstávají dva zájemci. Do pondělí, kdy končila možnost podávat nabídky, se do výběrového řízení přihlásily společnosti CVC Capital partners a TPG Capital.

Foto

InBev prodává část svých aktivit, protože potřebuje peníze na první splátku za koupi amerického pivovaru Anheuser Busch.

Belgický deník De Tijd napsal, že CVC je za pivovary ochotná zaplatit 1,5 miliardy eur, tedy téměř 40 miliard korun. Společnost už údajně měla začít vyjednávání se třinácti největšími evropskými bankami o půjčce ve výši 700 milionů eur.

Z boje o středoevropská a východoevropská aktiva odstoupila společnost KKR, která do pivovarnického světa vstoupila, když v květnu koupila jihokorejskou součást holdingu Anheuser Busch InBev.

Společnost Pivovary Staropramen se podle svého tiskového mluvčího Pavla Barvíka do diskuze o prodeji své mateřské společnosti nechce nechat vtahovat. "Priority naší společnosti zůstávají beze změny, vaříme a dodáváme naše značky piv našim spotřebitelům a zákazníkům," uvedl Barvík.

Anheuser Busch InBev je největším světovým producentem piva. Kromě Staropramenu k němu patří například Beck´s nebo Stella. Prostřednictvím prodeje pivovarů chce získat prostředky na splácení půjčky 45 miliard dolarů. Tuto částku si firma InBev loni vypůjčila, aby mohla převzít společnost Anheuser Busch.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz


Kolem Staropramenu krouží finanční štiky

[pondělí, 27. červenec 2009]

Český Staropramen přestane být součástí největší světové pivovarnické skupiny Anheuser-Busch InBev (AB InBev). A je velmi pravděpodobné, že o dalším osudu pražského pivovaru budou v příštích letech rozhodovat noví majitelé z řad dravých finančních investorů.

Belgičané z InBevu, kteří loni ovládli také výrobce proslulého amerického Budweiseru, totiž nyní chtějí prodat své aktivity v sedmi zemích střední a východní Evropy včetně Česka. Uzávěrka přihlášek potenciálních kupců je dnes. Pivovary Staropramen jsou druhým největším producentem piva v Česku.

Ačkoliv oficiálně se k chystané transakci nikdo nevyjadřuje, podle dostupných zpráv zatím projevily zájem právě světové fondy typu private equity jako CVC Capital Partners nebo TPG. Právě finančníci z CVC ostatně celý proces iniciovali, když dali najevo, že by měli o středoevropská aktiva AB InBev zájem.

Legendární fond KKR (Kohlberg Kravis Roberts) podle zpráv světových médií zatím do boje nechtěl jít kvůli očekávaným problémům s financováním. ,,V této chvíli je velmi složité získat jakékoliv dluhové financování," uvedl Tim Friedman z londýnské výzkumné firmy Preqin podle citace agentury Bloomberg. Fondy typu private equity obvykle financují větší část svých akvizic z úvěrů. Mezi potenciálními kupci mají být naopak finančníci z Cinven Group. Nabídky by teoreticky mohly předložit i konkurenční pivovarnické skupiny, ale s jejich velkým zájmem se za současné hospodářské krize nepočítá.

Světovou dvojku SAB Miller by podle agentury Dow Jones mohly brzdit možné problémy s antimonopolním úřadem v Česku - tato skupina zde totiž ovládá Plzeňský Prazdroj. Firmy jako Heineken či Carlsberg nyní údajně potřebují především ,,strávit" dřívější akvizice a splatit dluhy. Chuť investovat ve střední Evropě nicméně projevila společnost Efes Breweries, která je dnes silná například v Rusku.

Belgickým majitelům AB InBev se prodej Pivovarů Staropramen, mezi něž patří i Ostravar, stejně jako dalších pivovarů v Maďarsku a zemích Balkánu hodí - potřebují totiž splatit dluh 45 miliard dolarů spojený s loňskou akvizicí amerického Anheuser-Busch. ,,Prodejce by ale nemusel být spokojený s nabídkami, které dostane," citovala agentura Reuters dobře informovaný zdroj. Světoví analytici se shodují, že realistická hodnota aktiv AB InBev ve střední Evropě činí dvě miliardy dolarů, zatímco Belgičané dávali najevo, že by chtěli 2,6 miliardy dolarů. AB InBev podle Reuters zvažuje, že by sama mohla poskytnout kupci Staropramenu a dalších pivovarů půjčku - takzvanou ,,vendor loan", která by celkovou cenu vyhnala více nahoru.

Zdroj: E15.cz


Obchodní řetězec Tesco spustil společnou promotion akci s firmami Whirpool a Pivovary Staropramen. K ledničce Whirpool v ceně od 9 999 korun dostane zákazník kupóny na odběr 365 půllitrových lahví prémiového ležáku Stella Artois v celkové hodnotě 7 628,50 korun. Akce probíhá ve všech jedenašedesáti hypermarketech Tesco do 28. července. Televizní spot od agentury Leo Burnett Advertising začíná slovy „Představujeme vám mírně orosenou, dokonale vychlazenou a stále plnou...“ Reklama poběží i v rádiu (Frekvence 1, Impuls, Evropa 2, Rádio 1), tisková inzerce se má objevit pouze v Blesku. Informace se dostane i do letáků a na POS materiály. Celkem dvanáct kupónů bude moci od srpna každý měsíc majitel lednice uplatnit pro odběr piva.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autor: Jan Patera


Příznivci tmavého pivního speciálu Kelt, který vyráběly Pivovary Staropramen, si musí nechat zajít chuť. Firma se rozhodla jeho výrobu po deseti letech ukončit.

Vidíme větší potenciál v jiných našich značkách,“ vysvětluje Alena Váchová z tiskového oddělení pivovaru. Podle ní si sice kelt svou specifickou chutí získal řadu příznivců, na druhou stranu ho však odlišnost limitovala v dlouhodobém růstu. „Největších prodejních úspěchů kelt dosáhl v roce 2004,“ doplňuje Váchová. Výroba skončila už letos na jaře.

Dával jsem si ho namísto dražšího guinnesse, kterému byl hodně podobný (byl však vyráběn jinou technologií, pozn. red.),“ srovnává Kelta se známým irským pivem Jaroslav z Prahy. „Když jsem si ho chtěl naposled objednat v Litomyšli, nabídl mi hospodský jako náhradu belgické leffe,“ dodává Jaroslav.

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého však patří takoví pivaři k menšině. „Běžný Čech pivní speciál spíše jen ochutná a při nejbližší příležitosti se vrátí ke klasickému ležáku,“ popisuje Veselý. Netradiční piva si prý dopřávají spíše mladší konzumenti z větších měst.

Před několika lety se přitom zdálo, že Češi se z národa pivních tradicionalistů přeorientují na experimentátory. Výroba speciálů rostla, v roce 2005 se jich v Česku uvařilo přes dvě stě tisíc hektolitrů. O rok později však jejich výroba spadla na polovinu a v dalších letech zůstala na této úrovni.

Propad podle odborníků nezavinila jen změna chutí českých pivařů, ale také utlumení reklamních akcí pivovarů, které na začátku tisíciletí speciály mohutně podporovaly. „Aby speciál uspěl, musí se o něm vytvořit silné povědomí, což se vzhledem k prodanému množství nemusí vyplácet,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. To potvrzuje i zástupkyně Staropramenu. „V roce 2001 jsme vytvořili speciální prodejní tým pečující o tyto značky,“ říká Váchová.

Speciální piva umějí na rozdíl od velkých výrobců prodávat ti nejmenší. „Pomalu se blížíme ke stovce minipivovarů v Česku a prakticky všechny nabízejí netradiční piva. Jejich tržní podíl je však zatím jen okolo jednoho procenta,“ uvedl Veselý.

Řada minipivovarů vaří také pivo typu stout, ke kterému patří právě irský guinness. Z větších pivovarů pak vyrábí pivo stout náchodský Primátor.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Tomáš Lysoněk


Čerstvé předsedkyni Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřině Kalistové a radnímu Ivanu Krejčímu vadí, že rada jako celek odmítla potrestat Pivovary Staropramen za jejich reklamní spot vysílaný loni v létě na Nově a ČT1.

Došlo ke "snižování lidské důstojnosti žen", míní Kateřina Kalistová a Ivan Krejčí. Oba byli do rady nominování sociálními demokraty Kalistová působila jako šéfka kulturní komise ČSSD, Krejčí byl mimo jiné asistentem místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Oba se teď ohradili proti rozhodnutí svých většiny kolegů zastavit správní řízení s pivovarnickou společností. Podle RRTV spot neporušil zákon. "V reklamě běžně užívaná nadsázka v daném případě překročila hranice vkusu a slušnosti," argumentují ale radní za ČSSD.

"Reklamní příběh vycházel z premisy, že ženy zklamané z rozchodů se svými mužskými partnery jsou ochotny se snížit k fyzickému násilí proti svým sokyním, přičemž jsou schopny své emoce transformovat do sexuální přitažlivosti vůči osobě stejného pohlaví. Taková role, která v reklamě byla předurčena ženám, je ponižující a ženu znevažující," míní dva radní.

"Naopak muži jsou zde v roli pozorovatelů, kteří si pozvou bývalé partnerky, aby se mohli pobavit na jejich účet. Tuto 'pěknou chvilku' si pak vychutnávají s půllitrem piva Staropramen. Jsme přesvědčeni, že tím jednoznačně dochází ke snižování lidské důstojnosti žen," vysvětlují svůj pohled.

"Reklama nesmí obsahovat jakoukoli diskriminaci z důvodů pohlaví a nesmí snižovat lidskou důstojnost," prohlásili Kalistová s Krejčím.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Ondřej Aust


«« « Strana 7 z 12 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI