Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Prazdroji byl představen nový průvodce pro hendikepované návštěvníky

Co se píše o pivovarech a pivu


V Prazdroji byl představen nový průvodce pro hendikepované návštěvníky

[čtvrtek, 20. září 2012]

Pivovar Plzeňského Prazdroje patří k tradičním bezbariérově přístupným turistickým cílům na Plzeňsku. Ne náhodou zde proběhl slavnostní křest knihy Miroslava Valiny „Kam bez bariér – Plzeňsko“, která doporučuje a mapuje přívětivé lokality pro hendikepované. Publikace přináší rovněž v jedné kapitole podrobné informace o bezbariérovosti Plzeňského Prazdroje a zejména pak návštěvnické trasy Pilsner Urquell.

Slavnostního představení nové knihy v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje se zúčastnilo mimo jiné 7 vozíčkářů, kteří se v rámci programu vydali také na návštěvnickou trasu a vyzkoušeli její bezbariérovost. Na akci promluvili také primátor města Plzně Mgr. Martin Baxa, zástupce vydavatelství Albatros Petr Baláš a zástupce Plzeňského Prazdroje Vesselin Barliev. Úspěšnou cestu ke čtenářům knize popřál ředitel Nadace 700 let města Plzně.

Prohlídka pivovaru Plzeňského Prazdroje je plně přístupná všem hendikepovaným návštěvníkům. Průvodci jsou vyškoleni a vybaveni tak, aby dokázali zprostředkovat zážitek z pivovaru i zrakově, sluchově, tělesně či duševně znevýhodněným zájemcům o poznání historie, surovin a způsobu výroby piva Pilsner Urquell. „Prohlídková trasa Pilsner Urquell je po technických úpravách od roku 2008 plně otevřena i hendikepovaným návštěvníkům, a to dokonce včetně historických pivovarských sklepení. Díky odstranění bariér z našeho pivovaru ho za posledních pět let navštívily stovky hendikepovaných lidí,“ sdělila Jindřiška Eliášková, manažerka turistických služeb a návštěvnictví v Plzeňském Prazdroji.

Foto

Lidé se zrakovým hendikepem dostávají souhrn prohlídky v Braillově písmu. Vedle obligátního ohmatání plechovky a láhve je na trase prohlídky připraveno co nejvíce dalších předmětů a surovin, které umožňují zapojit hmat nebo jiný smysl. Skutečný smyslový zážitek nabízí expozice surovin, kdy lidé ochutnávají například chmel nebo ječmenný slad. Pohyb po trase usnadňují bezbariérové vchody i výtahy na stáčírně nebo varně.

Sluchově hendikepovaní návštěvníci pivovaru obdrží tištěnou verzi prohlídky, a mají tak stejné informace, které říká průvodce.

Pro tělesně znevýhodněné návštěvníky je zajištěn bezbariérový vstup a pohyb po celé prohlídkové trase pivovarem včetně dárkové prodejny, společenského a konferenčního centra Secese a Restaurace Na Spilce. Všechny průchody a dveře na trase jsou dostatečně široké, aby jimi projely vozíky, rovněž jsou přizpůsobeny výtahy. Autobus, který vozí návštěvníky, je vybaven výsuvnou plošinou. Také WC v Návštěvnickém centru a na stáčírně jsou bezbariérové.

Knihu Miroslava Valiny „Kam bez bariér – Plzeňsko“ vydalo nakladatelství CPress a publikaci její autor koncipoval jako první svazek nové ediční řady cestovních průvodců pro seniory, rodiny s dětmi v kočárcích, ale zejména pak pro zdravotně postižené. Čtenáři tu najdou informace o historických památkách, přírodních pozoruhodnostech, kulturních institucích, stavbách, sportovních a zábavních areálech a dalších zajímavostech regionu Plzeňska. Zároveň s tím se ale také dozvědí o architektonických a přírodních bariérách, na něž u toho kterého objektu nebo lokality mohou narazit, a seznámí se s dopravními možnostmi a se zázemím (bezbariérové občerstvení, ubytování, WC aj.).


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI