Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

K 170. jubileu nechává Plzeňský Prazdroj razit zlaté a stříbrné pamětní medaile

Co se píše o pivovarech a pivu


K 170. jubileu nechává Plzeňský Prazdroj razit zlaté a stříbrné pamětní medaile

[středa, 30. květen 2012]

Plzeňský Prazdroj připravil na oslavu 170. výročí zrodu plzeňského pivovaru a prémiového ležáku Pilsner Urquell limitovanou edici zlatých a stříbrných pamětních medailí. Nejvyšší kvalitu garantuje dvorní mincovna České národní banky a jméno profesora Jiřího Harcuby, který stojí za jejich návrhem.

Foto

Zlatou medaili v limitované edici 170 kusů nechal Plzeňský Prazdroj razit ve vyhlášené České mincovně v Jablonci nad Nisou, aby u příležitosti 170. výročí zrodu ležáku Pilsner Urquell připravil milovníkům plzeňského piva překvapení a sběratelům jedinečnou příležitost vlastnit tento unikátní pamětní kousek plzeňského pivovaru.

Pamětní medaili z ryzího zlata jsme nechali razit našim věrným příznivcům, pro které je plzeňský pivovar a ležák Pilsner Urquell opravdovou hodnotou. Cenná medaile jim má připomínat dlouhou a zajímavou historii jejich oblíbeného piva,“ okomentoval ražbu pamětních medailí Zdeněk Vik, manažer obchodních služeb z Plzeňského Prazdroje.

Pamětní medaile ponese kromě pečeti s Pivovarskou bránou a letopočtem 1842–2012 také podobiznu Václava Mirwalda, jednoho ze zakladatelů plzeňského pivovaru. Svým návrhem dodal medaili patřičný lesk významný český designér profesor Jiří Harcuba a poctivé rytecké řemeslo odvedl Lubomír Lietava.

Zlatá pamětní medaile má průměr 19 mm, je vyrobena ze zlata a váží 3,49 g. Každá má svoje unikátní číslo od 1 do 170. K této limitované edici vydává Plzeňský Prazdroj i 500 kusů stříbrné medaile o průměru 34 mm váze 16 g čistého stříbra.

Ražené pamětní medaile jsou v historii Plzeňského Prazdroje zcela unikátní a nabízejí sběratelům cenných pamětihodností možnost rozšířit jejich soukromé sbírky. Cena zlaté medaile je 9 500 Kč včetně DPH a stříbrné medaile 1 500K č včetně DPH. Medaile jsou určeny k volnému prodeji, v maximálním počtu tří kusů pro jednu osobu lze objednat osobně v Dárkové prodejně Plzeňského Prazdroje v Plzni, v Pilsner Urquell Experience Shop v Praze, U Lužického semináře 11 nebo na adrese: darkovaprodejna@pilsner.sabmiller.com.

Akademický sochař profesor Jiří Harcuba, jenž stojí za návrhem pivovarských medailí, je žijícím klasikem a legendou československé a české mincovní tvorby. Výjimečná osobnost českého designu užívá zcela ojediněle tradiční metody a základy umění pro tvorbu mincí po tisíciletí příznačné: na rozdíl od svých kolegů mince nemodeluje a nedolévá přes negativní formu do sádrového pozitivu, ale návrhy do kotouče ztvrdlé sádry ryje, jak je tomu zvyklý i při práci se sklem. Ve srovnání s ostatními návrhy je specifický stavbou reliéfu i provedením detailů. K jeho výjimečnosti přispívá nejen schopnost vystihnout reálnou podobu zobrazovaných osobností, ale především jí svou osobitou interpretací vtisknout zcela jedinečný ráz.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI