Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ostravar investuje do rozvoje pivovaru v prvním pololetí přes 50 miliónů korun

Co se píše o pivovarech a pivu


Ostravar investuje do rozvoje pivovaru v prvním pololetí přes 50 miliónů korun

[čtvrtek, 17. květen 2012]

Pivovar Ostravar, nejdéle fungující pivovar v Moravskoslezském kraji, se letos připravuje na svou již stopatnáctou letní sezónu. „V rámci přípravy investujeme do obnovy zařízení přes 50 miliónů korun,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „To je nejvíce peněz za posledních 15 let.

Na začátku nového tisíciletí nastoupil pivovar Ostravar program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby. Do této chvíle stál tento program ostravský pivovar skoro čtvrt miliardy korun.

Program dlouhodobého rozvoje a zlepšování výroby spočívá v tom, že každý rok především během zimních měsíců využívá Ostravar toto období s přirozeně nižší poptávkou po pivu k obnově a modernizaci výrobních zařízení. Loni takto Ostravar zmodernizoval spilku, předloni zase uvedl do provozu novou velkokapacitní myčku lahví.

Naše největší investice letos směřují do finálních technologií zpracování piva,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. „Kromě těchto investic máme v plánu vybavit novými přístroji naši laboratoř, která nám pomáhá střežit kvalitu našich piv. Za důležité považujeme také investice do ekologie provozu a bezpečnosti práce.

Největší a momentálně probíhající investicí v ostravském pivovaru je vybudování nového přetlačného sklepa. „Přetlačné tanky slouží k uchování už filtrovaného piva. To znamená, že se jedná o pivo připravené rovnou ke stáčení,“ vysvětluje vrchní sládek.

Ostravar v dubnu a květnu instaluje a zprovozní 8 nových nerezových tanků v hodnotě téměř 20 miliónů korun. „Nové tanky mají větší kapacitu než 26 starých. Dokážeme v nich uskladnit celkem 7 tisíc hektolitrů piva připraveného rovnou ke stáčení,“ prozrazuje Richard Kornas.

Ostravar si od nových tanků slibuje jednodušší manipulaci a sanitaci zařízení. „Nové tanky však mají také pozitivní vliv na ekologii - přinesou úspory ve spotřebě vody i eletřiny,“ upozorňuje Kornas.

Již dnes přitom patří výroba piva v Ostravaru k nejefektivnějším vůbec. Například v případě nakládání s vodou patří Ostravar ke světové špičce. Na jeden litr piva spotřebují ostravští pivovarníci pouhé 3,5 litry vody.

TOP 5 investic pivovaru Ostravar v letech 2008 až 2012:

2012: výstavba nových přetlačných tanků

2011: rekonstrukce spilky

2010: nová CIP (mycí stanice) pro varnu,

2009: nová myčka vratných lahví Delta 28

2008: rekonstrukce chlazení

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI