Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Uherský Brod mění název, logo i etikety

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Uherský Brod mění název, logo i etikety

[čtvrtek, 19. duben 2012]

Jediný průmyslový pivovar ve Zlínském kraji se vrací k původnímu názvu. Od 1. dubna 2012 nese jméno podle města, ve kterém se nachází, Pivovar Uherský Brod. V souvislosti se změnou názvu začal používat nové logo a změna čeká také vzhled lahvového piva.

Historicky nesl pivovar název Uherský Brod – například ››Pivovar a sladovna Uherský Brod, František Janáček a syn‹‹, ››Uhersko-brodský pivovar a sladovna‹‹ a podobně. Odkaz na místo původu z názvu vymizel až v 90. letech,“ uvedl Lukančo Trifončovski, sládek pivovaru.

Novému logu dominuje nápis Uherský Brod, který je umístěn na červeném pozadí, doplněný rokem 1894, kdy byl pivovar založen. Styl nápisu vychází z typografie a výtvarného jazyka období založení pivovaru. V horní části loga je umístěn jednoocasý lev, vycházející z městského znaku, doplněný o atribut chuti pivního moku – sklenici piva. Logo dotváří ječmen a chmelové hlávky, tradiční atributy pivovarnictví, umístěné v dolní části.

Logo

Lahvové pivo z Uherského Brodu v novém

V souvislosti se změnou názvu a loga pivovar mění také vzhled lahvového piva. V průběhu měsíce dubna již do obchodů začaly proudit přepravky s novým logem, výrazná změna čeká také etikety. „Nad obměnou etiket jsme uvažovali delší dobu. Když jsme na podzim uváděli na trh pivo Perun v lahvích, již jsme si uměli představit, že etikety ostatních piv by se mohly nést ve stejném duchu. A reakce spotřebitelů nás v tom utvrdily,“ sdělil Tibor Nechala, obchodní ředitel pivovaru.

Nové etikety pomohou vizuálně sjednotit celé výrobkové portfolio, zároveň ale budou jednotlivé varianty mezi sebou dobře rozeznatelné. Nadále budou komunikovat stupňovitost jednotlivých piv. Zároveň budou jasně deklarovat místo původu Uherský Brod.

Od tohoto týdne se nové etikety lepí na nejprodávanější pivo – jedenáctku Patriot, od května se nových etiket dočkají také všechny ostatní značky. A to včetně výčepního piva Dukát. Ležák Extra ponese nově název Premium, který tradičně odpovídá kategorii 12% piv. Výroba výčepního piva Olšavan byla s ohledem na jeho velmi nízké prodeje ukončena.

Novou tvář piv z Uherského Brodu konzumentům v květnu představí reklamní kampaň na billboardech.

Ostatní novinky

Od května bude obchodní tým pivovaru nabízet také novinku v kategorii nízkoalkoholických ochucených piv, které se říká radler. Vyrábět se bude v Pivovaru Černá Hora na Blanensku a stáčet se bude jak do sudů, tak do lahví.

Velké oblibě se na Zlínsku těší program Cesta pivních znalců, do kterého se již zapojila padesátka hospod v regionu. V rámci tohoto programu čepují vybrané hospody v průměru každý druhý víkend jinou pivní specialitu z produkce regionálních pivovarů. Díky tomu mohou pivní labužníci v té své hospůdce ochutnat netradiční piva i ze vzdálenějších krajů, ke kterým by se běžně nedostali.

O Velikonocích mohli pivaři ve Zlínském kraji ochutnat Velikonoční Krasličák, kteří připravili sládci z jihlavského pivovaru, který stejně jako ten uherskobrodský spadá pod společnost Pivovary Lobkowicz. Skládal se ze dvou piv – zeleného 14% speciálu, který bylo možné ochutnat i samostatně, a červeného výčepního piva. Čepovala jej stovka hospod v regionu. Mimoto byl v obchodech k dostání speciální velikonoční mixpack 7 chutí 7 speciálů.

Pivovarské slavnosti

Tradiční Pivovarské slavnosti se uskuteční 3. a 4. srpna 2012. Návštěvníci si budou moci prohlédnout pivovar a připraven pro ně bude zajímavý kulturní program v čele s kapelami Horkýže Slíže, Rybičky 48 a Segment.

Ostatní

Kromě Pivovarských slavností se pivovar v Uherském Brodě spolupodílí na přípravě dalších kulturních akcí:

 21. 4. Den země 2012 – Staré Město u Uherského Hradiště

 26. 4. Chris Norman & band – Zlín

 15. - 17. 6. Zlínský pivní festival

 16. - 19. 8. Mezinárodní BALONY.EU festival Buchlov 2012

 a mnoha dalších

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

..11

neděle, 5. srpen 2012
14:51

kdy se začne prodávat pivo Brod v pet lahvích?


napsal(a): ..11 (jelenmotorka(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Opik

neděle, 5. srpen 2012
16:03

Opik

to ..11:
Osobně doufám, že nikdy.... :D


ICQ: 350779907

napsal(a): Opik [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
19:54


posted by: Inzerce

Chody

neděle, 5. srpen 2012
19:54

Chody

to Opik: Myslím, že když jsem byl onehdá v pivovarské prodejně v Brodu, tak tam pivo v PET měli, ale to bylo ještě než velcí rozpoutali petkový boom :(


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Opik

neděle, 5. srpen 2012
20:02

Opik

to Chody:
To je možný, ale já nejsem zastánce piva v plastu a ani ho v něm nevyhledávám. To už musí bejt opravdu mimořádka, třebas když chci nějaký ten vzorek domů a v (mini)pivovaru do ničeho jiného nestáčejí či neprodávají, ale to známe asi všichni...


ICQ: 350779907

napsal(a): Opik [Odpovědět]

emu

neděle, 22. duben 2012
18:33

emu

nejsem proti, myslím že město ve jméně piva je dobrá věc...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Dedek

sobota, 21. duben 2012
10:20

Dedek

Já teda nevím, ale historicky název pivovaru neobsahoval jméno Janáček akorát v letech 1948 - 1993, než byl zase Janáčkům vrácen, takže ten úvod, jak už to u podobných PR zpráv bývá, je poněkud zkreslený (nějak to přejmenování musí lidem zdůvodnit).


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Loudil

pondělí, 23. duben 2012
09:57

to Dedek: Pokud jsem četl správně, tak oni neříkají, že by pivovar nenesl jméno Janáček, ale že až do 90. let vždy nesl název Uherský Brod. Mně osobně ta změna nepřijde špatná, docela se líbí se i nové etikety.


napsal(a): Loudil [Odpovědět]

MIloš

čtvrtek, 19. duben 2012
22:33

Miloš

Dobře udělali, ten název Janáček se k pivu moc nehodil.


napsal(a): MIloš [Odpovědět]

milan

čtvrtek, 19. duben 2012
21:20

Milan

Že končí výčepní Olšavan je možná celkem škoda, nedávno jsem ho objevil u Kaňky v Zenklovce ve výprodeji. Koupil jsem dva kusy, které byly po konci spotřeby zejména kvůli korunkám do sbírky. Když už jsem to dotáhl domů, tak jsem i okoštoval. Vůči pivům této stupňovitosti mám jistou averzi, tentokrát jsem měl buď ohromnou žízeň, nebo pivo bylo skutečně výborné. Tipoval bych ho na hodně povedenou poctivou desítku.


napsal(a): milan [Odpovědět]

Allegro.g.

čtvrtek, 19. duben 2012
11:24

Allegro.g.

U tohoto tématu se asi ozve hodně rozhořčených hlasů, mně to ale přijde celkem rozumné. Pivovar se snáz identifikuje se jménem města nebo něčím co je pro to město typické (Poutník, Ježek, Dudák) než se špatně chápaným většině lidí nic neříkajícím označením. Další by mohl být Konrad, to je taky jako pěst na oko, zvlášť tady v sudetech.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

h.p

čtvrtek, 19. duben 2012
13:32

to Allegro.g.:
No jo Konrád za to nemůže -logo "Vratislav" vlastní Pražské pivovary,či jak se ta banda jmenuje...


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

JardaK

sobota, 21. duben 2012
11:25

JardaK

to h.p:
Jenže pivo by se třeba "Vratislavická jedenáctka" klidně jmenovat mohlo, to snad smíchovská rychlokvasírna a ředírna registrováno nemá. Mám v Liberci víc než polovinu příbuzenstva a pamatuji když jsme tam za dob mého dětství jezdili, že ho každý měl doma. A vždy se o něm mluvilo jako o vratislavické jedenáctce. Mělo takovou žlutozelenou etiketu, pár jich doma mám.
Jinak já osobně nejsem příznivcem jakýchkoliv vymyšlených jmen, byť mají nějaký význam. Preferuji v názvu místo a stupňovitost.Jako třeba ta "Vratislavická jedenáctka"
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.04.2012 ve 11:28:57


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

yerka

sobota, 21. duben 2012
13:28

yerka

to JardaK: Toto je informace z článku na PI z 12. 10. 2010. Značka Konrád se vůbec neváže k temné kapitole našich dějin ve 20. století, cituji:
"V roce 1999 pak budovy pivovaru koupila pražská společnost Hols a o rok později obnovila výrobu piva. Součástí prodeje ale tehdy nebyla ochranná známka, a tak musel pivovar vytvořit vlastní značku - pivo firma pojmenovala po nástupci Knížete Vratislava - Konradovi."


napsal(a): yerka [Odpovědět]

bch

sobota, 21. duben 2012
19:45

BCH

to JardaK: Přesně tak pivní etikety byly žluto- zelené 2,30 Kčs a 3,- Kčs a pak za 3,-Kčs a bez ceny zeleno-žluto-bílé (hezčí sud a koruna uvnitř). Název byl nejprve Vratislav 11% světlé pivo a pak Vratislavické pivo 11°% světlý ležák. Pár pivních etiket taky vlastním. Název Vratislav uzmul předchozí vlastník-močkárna ze Smíchova. Současný KONRAD je moje oblíbené pivo.


napsal(a): bch [Odpovědět]

Allegro.g.

neděle, 22. duben 2012
21:26

Allegro.g.

to yerka: To je fakt samozřejmě poměrně známý, podobně jako se občas mluví o KONcentrované RADosti. Problém je v tom, že název vyvolává negativní konotace ... prostě blbě zní ... Že by se pivo jmenovalo po Henleinovi, ty snad nikoho ani ve snu nenapadlo. Jde prostě je o nešťastně zvolený název. Že nelze použít původní názvy jako Vratislav, Premier a další je poměrně jasné. Pořád se ale jedná o Vratislavické pivo a snad by to nějak šlo, aby se to odráželo i v názvu. Zdejšímu pivovaru moc fandím, proto o tom občas přemýšlím ... určitě by mu to pomohlo se znovu víc prosadit. Pamatuju se, že když jsem byl malý, u nás ve Frýdlantě se nepilo nic jiného než Vratislav. Ještě doma mám stovky smáčených etiket, které jsem "kradl" snad z každé lahve, kterou děda vypil:)


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI