Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Bernard zahájil kampaň proti PET láhvím

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Bernard zahájil kampaň proti PET láhvím

[sobota, 7. duben 2012]

Pivovar Bernard zahájil kampaň proti PET láhvím[goto:http://alkoholia.cz/magazin/pivovar-bernard-zahajil-kampan-proti-pet-lahvim]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

pondělí, 7. květen 2012
13:12

hroch

Narazil jsem na www.pividky.cz na zajímavosti k Bernardí akci
Dnes v pet zítra v igelitu. Pohled na pokrok před 125 lety- autoři webu přepsali podobně zajímavý článek z května 1887 o nesmyslnosti novinky piva ve skleněných lahvích.
odkaz http://www.pividky.cz/povidky/duben2012/fejeton.php Všimněte si že pro staromilce v roce 1887 byla nejhorší na skle porovitost, to vysmolené dřevo je proti tomu upně neporovité.
A stejně se ve své době jistě řešil problém s pivem spodně kvašeným, odklon od pšenice směrem k ječmeni, natož pak později rušení dřevěných spilek a dřevěných ležáckých sudů a dál pak zavádění hlinikových sudů na přepravu.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

jzb

úterý, 8. květen 2012
10:56

to hroch: Zůstaň v klidu, podle stylu, jakým je to napsané, je to očividně podvrh.


napsal(a): jzb [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:32


posted by: Inzerce

Sekal

čtvrtek, 12. duben 2012
00:16

Sekal

Z Bernarda mám rád tmavou 13°, světlá piva jsou vyloženě slabá, zvlášť desítka je hrozná.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

RoCa

sobota, 14. duben 2012
17:11

RoCa

to Sekal: Uz je to delsi dobu, co z tmave 13% udelali lezak, cili 12%.


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

Weetek

středa, 11. duben 2012
15:57

Weetek

Bohužel, když už pan Bernard neumí nebo nechce vyrábět aspoň trochu zajímavé pivo, vyžívá se aspoň v "zajímavých" reklamních kampaních. Přiznám se, že už ani nepamatuju, kdy by mi nějaká jejich přišla vtipná a tady mám fakt pocit, že možná kreativci kreativně obšlehli fórek z Vyškova.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

hroch

středa, 11. duben 2012
12:27

hroch

b>to emu: Já si myslím, že ty investice do reklamy nejsou zas tak masivní. Vždy se jedná o pár bilboardů na krátkou dobu, jde hlavně o vtipný rýpavý nápad a novináři sami o tom napíšou a přitáhnou pozornost. Neslyšel jsem že by Bernard sponzoroval nějaký sportovní klub, soutěž, aby se muselo mluvit o masivní reklamě. Jinak co se týká kvality mám podobný názor a ukazují na to i výsledky různých anonymních degustací- o nic extra se nejedná. Pan Bernard svoji urputnou prací na začátku svého podnikání, a prací pro malé pivovary si vybudoval jméno, ke kterému se přilepila nálepka poctivého dražšího piva a z toho se dá hodně dlouho žít.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

DAN X

středa, 11. duben 2012
03:15

Pana Bernarda mám fakt v oblibě, ale stejným způsobem (jako on) bych mohl mrmlat kvůli jejich patentním uzávěrům, které špatně těsní a stačí trochu špatně manipulovat s lahví a pár bublinek se mi u 50% z nich kolem gumového hrdla objeví. Pivovar Chodovar to stejné a další pivovary na celém světě, který používají "patent" opět to stejné. Netvrdím, že je to průšvih, ale jestli ano, tak určitě větší, než pivo z minipivovaru v PET lahvi určené k rychlé spotřebě.


napsal(a): DAN X [Odpovědět]

ofouk

středa, 11. duben 2012
11:10

to DAN X: Kdyby Bernardovi jeho Belgickej chlebodarce prikazal stacet do PETek, bude to taky delat. Je to u nej spis myslim otazka investice - stejne jako hgb. Bernard uz jede par let celkem chytrej - Ceskymu 'pivari' - do p*dele lezouci marketing, ale je to stejna fabrika jako ostatni. Mam rad maly a poctivy pivovary, ale Bernard a nakonec ani Svijany to opravdu nejsou.


napsal(a): ofouk [Odpovědět]

emu

středa, 11. duben 2012
12:19

emu

to ofouk: Zcela souhlasím! Bernard navíc jde cestou, kterou zvlášť nemám rád a která se vyčítá velkovýrobcům - masivní investice do marktetingu, nikoliv do piva samotného. Piva od Bernarda jsou ještě dražší než od gigantů, ale kvalitou je nijak zvlášť nepřevyšují.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

JardaK

úterý, 10. duben 2012
17:36

JardaK

Já se přiznám, že PET zase až tak neodsuzuji. Samozřejmě v PET kupuji jen produkci minipivovarů, tzn. spotřeba během 2-3 dnů. Momentálně si pochutnávám na Úněticích :) Piji zásadně jen ze skla, na víno mám dokonce ručně vyráběné sklenky ca. 300,- Kč/ks ze zeleného, tzv. historického skla, to mám moc rád a práci sklářů obdivuji. Ale sklo jako přepravní obal?
Problém je v tom, že plasty zprofanoval fakt, že používat se začaly u největších przničů piva a to ještě pro největší póvl z jejich produkce.
Okolo PET láhví je třeba přiznat několik faktů:
1) ať se třeba "ekoteroristé" poserou, ale je to ekologičnost. Energeticky náročná výroba skla, chemikálie pro opakované mytí, přepravní náklady. Novější láhve na pivo, vážil jsem žateckou, mají 278 g. Plná má 780 g. Takže náklaďáky vozí tam a zpět 1/3 hmotnosti zbytečně. A to je starší NRW ještě těžší. Nyní, když je na každém rohu žlutý kontejner a ze staré PET může být nová mikina...
2) Kdo pozná chuť piva z PET a ze skla? To spíš hnusnější je z plechovky ale ty se nějak procházejí.
3) A co vývoj? Byl takový humbuk při přechodu dřevěný sud-hliníkový-nerez?
4) A jak si všichni pochutnávají na tankovém pivu, a ten kvasničák z tanku...Víte, proč pivo nepřijde do styku ze vzduchem? Protože je v tanku v igelitovém pytli!
Já myslím, že zásadní problém je spíš např. v typickém čecháčkovství. Forma tady vždy vítězí nad obsahem. Dej snobovi hovno zabalené do luxusní dózy, patřičně ho předraž a od zíta budeš mít zákazníků...Pamatujete na Pelíšky? Okurky od pana profesora z Bubenče přeci nemohou být kyselé...
Proč se tu vypije tolik nezajímavých rychlokvašek jako Gambrinus, Krušovice, Staropramen atd., za které konzumenti dají víc, než za skutečná piva? Pro ten pocit, pocit fotbalisty, kamaráda, kutila, snoba atd.!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 10.04.2012 ve 17:37:20


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 10. duben 2012
18:09

Roman Holoubek

to JardaK: Víceméně souhlas. Problémem je nedostatečná recyklace PETek (tedy nerecyklace těch povalujících se v přírodě a na skládkách). Dále je problémem délka trvanlivosti v PETkách, ta převyšuje (kvůli obchodníkům) délku, kdy se pivo v současném PET udrží ve formě (prostupnost O2 a CO2). A jde i o ten pocit, kdy já jako snob (i vy Jardo jste v tomto na tom podobně) si lépe užiji výrobku z pěkného obalu. U vás to je Jardo ona sklenice na víno. :)

PS: To historizující sklo je pěkné, ale nevynikne v něm barva vína.
PPS: Vývoj nezastavíme a především současná mladá generace, která vyrostla na PETkách (limonády, minerálky) nemá k nim negativní vztah, jako generace střední a starší.


hroch

úterý, 10. duben 2012
18:20

hroch

to Roman Holoubek: Já přidám jednu podle mě velkou nevýhodu PET, hlavně těch velkých. Když si ji koupí chlap sám pro sebe, nalévá pivo několikrát a vždy ho promísí se vzduchem, takže čím dál více oxiduje. Když se stejná pet otevře pro tři lidi a rozleje do tří půllitrů tak je to pivo asi srovnatelné se skleněnou lahví.
A pak uvedu jednu nespornou výhodu PET lahví, podle mých starších kolegů z práce- ubylo domácích keců. Když chlap doma skládal prázdné lahve do basy, na nákup táhl basu s prázdnými lahvemi, zdržoval u automatu na vracení lahví, u pokladny hledal lístek za lahve, slyšel spoustu keců od ženský. Takhle jen když se jde kolem piva přihodí jedno šestibalení PET lahví k tomu šestibalení minerálek co si tam dala žena a je to.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

JardaK

úterý, 10. duben 2012
19:03

JardaK

to Roman Holoubek:
Vezmu to odzadu. Vím, že v těch sklenkách barva vína nevynikne, ale prostě je mám rád. Jestli má víno zákal, to se pozná i v nich. Čich a chuť neovlivní. Dovedu ocenit dobré víno, pár sklepů jsem prošel a od přátel na Moravě mám též docela dobrou školu a hlavně zdroj, ale ceremoniály s hodnocením a klábosením si fakt dovedu odpustit. Vinaři a Menšík ať se na mě nezlobí :)
Jen bych rád ještě upřesnil můj názor. Jednak mi jde o PET jako transportní obal na pivo z malého pivovaru ke spotřebě téměř okamžité. I mě neuvěřitelně štve okolí zaplevelené plastem, ale to, co se povaluje v přírodě, rozhodně nejsou PET od piv v ceně 20-30,- Kč/0,5 l. A dále nerozumím tomu až extrémistickému odsouzení tohoto obalu. Nchápu příspěvky těch, kteří doslova opovrhují každým, kdo pivo do PET stočí nebo vypije. Dobrý pocit z dobrého piva (vína) z pěkného skla je jedna věc a opovržení jen kvůli obalu a konzumace průměrného, avšak s pozlátkem, ta druhá.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Energetik

středa, 11. duben 2012
06:40

Energetik

to JardaK: S názorem na PET souhlasím. Co se týká toho, že se to válí v přírodě, tak to je problém lidí a ne PET obalu jako takového. Nemám problém si natočit do PET lahve pivo z malého pivovaru, nebo koupit už předtočené z velkého. Transportní obal je to výborný.


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

RoCa

sobota, 14. duben 2012
17:17

RoCa

to Roman Holoubek: Nebylo by nejjednodussi ty pet lahve proste zalohovat? Potom by urcite nikde v lese nebyly! Myslim, ze v Nemecku jsem se s tim setkal, ale jisty si nejsem...


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

Mosquit

sobota, 14. duben 2012
17:44

Mosquit

to RoCa:
V SRN PET lahve zálohované jsou. Nechci vyvolávat flame, takže jen napíšu, že se tam (naštěstí) tolik piva v PET neprodává, ale přesto jsem potkal PETky v lese...


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Roman Holoubek

sobota, 14. duben 2012
19:10

Roman Holoubek

to RoCa: Ano, v SRN jsou PETky zálohované. Docela legrační je vidět němce jdoucí na nákup s pytlem PETek. Největší fronta pak byla u automatu na výkup PETek.


tomas

středa, 11. duben 2012
07:32

tomáš

to JardaK: Ekologičnost a život PETky nekončí v kontejneru (o tisících poházenejch kolem silnic a v lesích radši mluvit nebudu), ale ty vytříděný se taky musí často vozit neekologicky hodně daleko (třeba Čína)na další zpracování a o uvědomělosti všech pivařů třídit odpad si opravdu nedělám iluze. Stačila mi třeba předloňská návštěva Dne domovarníků v Podskalský, kde naprostá většina PETek skončila v popelnici s běžným odpadem a následně prolítla kotlem malešický spalovny. Spíš mi odpovězte na otázku, kterou já si upřímně opravdu nedokážu zodpovědět. Jak to, že v pivně vyspělých zemích jako Německo, Dánsko, Británie, USA....nebo i Francie, Itálie, Rakousko, atd.. výhody PETek nevyužívají a na pivo v PET nenarazím nikde kromě diskontů a od Rozvadova na východ je to naprosto běžná věc? Proč si v Německu nikdo nepřijde do hospody natočit pivo do petky a u nás běžně? Proč v Rakousku, kde je snad ještě větší boom minipivovarů než u nás, nepoužívají petky nikde a o pár kilometrů v Maďarsku všude? Argument o ceně piva neberu, protože ta už je na vyjímky skoro stejná a pracovní síla na východě levnější. Že by pivovarnická Stavovská čest, kdy je pivo v plastu tabu, která na východě chybí? Fakt by mě to zajímalo, protože to nevím a nikdo mi to zatím nevysvětlil.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Henri

středa, 11. duben 2012
08:26

Henri

to tomas: Naprosto souhlasím s tomasem.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Vláďa

středa, 11. duben 2012
08:36

Vláďa

to tomas: Já jsem v bavorských supermarketech viděl pivo v petce docela běžně.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

tomas

středa, 11. duben 2012
09:04

tomáš

to Vláďa: Ale jakýho piva. V diskontech nějaký no name petky piva bůhví odkud samozřejmě jsou, ale běžná bavorská produkce určitě ne. Nevšiml jsem si, že by třeba i giganti jako Paulaner nebo Kulmbacher razili reklamní kampaně za pivo v PET jako velký pivovary u nás. O malých pivovarech ani nemluvím.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Dan

středa, 11. duben 2012
11:34

Dan

to tomas:
PETky, které skončí v "normálním" kontejneru, neproletí komínem spalovny. Odpad je tříděn a všechny plasty jsou odděleny. Největší ekologický problém PETek je u těch, které někdo hodí do kamen, nebo někde do přírody.
A to že je to na západ od nás jinak, je jasné. Ať se nám to jakkoliv nelíbí, my jsme stále "východní blok". A cizím společnostem na našem území je jedno, že jsme prasata a nedokážeme správě zacházet s obaly. V rámci svých maximálních zisků, nás tu rádi naučí, mít tyto obaly v "oblibě".
Já osobně si klidně přivezu pivo z minipivovaru v PET. Pokud se s ním správně zachází a rychle se spotřebuje, není v tom problém. Ovšem nikdy bych plast nevyhodil třeba v přírodě. V tomto souhlasím s JardouK, jak to napsal.
Někdo tu před časem zmiňoval, že vinaři plní vína pouze do skla (krabicáky nepočítám mezi víno). Osobně jsem viděl v jedné vinotéce, kde si lidi pochutnávají na tom či onom z dřevěného sudu, jak se tyto sudy doplňují. Některá vína vozí v nerezových sudech (od PU), některá vozí v plastových kanystrech! A jak si lidi pochutnávají na "sudovém"...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

phrabina

středa, 11. duben 2012
16:33

phrabina

to Dan: V recyklaci odpadů na to nejsme v rámci Evropy zas tak špatně. U PET lahví jsme dokonce evropská špička.
Kvalitní víno ze sudů ve "vínotékách" nečekej, při troše štěstí možná obstojné základní jakostní víno. Opravdu dobré víno jde do lahví a vinaři si ho také nechají zaplatit. Kanystr s pozdním sběrem by se prodával opravdu špatně.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

yerka

sobota, 14. duben 2012
21:21

yerka

to Mosquit: Naprostý souhlas, dnes jsem byl v Olbernhau, v obchodě automat na petky a stejně jsem je viděl i v křoví, asi ta záloha není až tak vysoká pro ty Němce.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Pazzy

sobota, 14. duben 2012
22:06

to Roman Holoubek: Je to paradoxní, ale Němci nerecyklují tolik PET, minimálně ne víc, než my. Rozdíl je spíš u firemních odpadů.
Jinak mě štvou v přírodě víc střepy (které ale nejsou tak dobře vidět), než plast, ptž jsou nebezpečné, režou gumy u kol, boty a další a že jich je taky dost.
A jak píše kdosi nahoře, není to problém plastu, ale lidí :-)


napsal(a): Pazzy [Odpovědět]

Dan

pondělí, 9. duben 2012
20:52

Dan

Je pravda, že jako národ jsme si "oblíbili" PETky. Stačilo se podívat v předvelikonočních tlačenicích v supermarketech, kolik lidí kupovalo europatkoky v PETkách. Když vezmeme v úvahu, že tento obal je z pohledu historie pivovarnictví, na trhu jen chvilku, tak za tu chvilku je zamoření trhu opravdu alarmující.
Z tohoto pohledu je třeba Bernardovi poděkovat, že se rozhodl veřejně bojovat proti tomuto moru...
Je to těžká situace, velkopivovary to prosazují kvůli své ekonomice. Minipivovary zase z důvodů finančních nákladů na stáčecí linky, většinou nemají jinou možnost...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

DanDv

pondělí, 9. duben 2012
20:03

Těžké dilema - jako konzument fandím sklu, jako obchodník jednorázovým (tedy většinou plastovým) obalům.


napsal(a): DanDv [Odpovědět]

DVL

pondělí, 9. duben 2012
14:04

NO nevim, ale igelitky pouzivaji radu let v Cine, byl jsem v roce 2006 na sluzebce na Taiwanu a tam to nosili normalne, docela me to zarazilo, kdyz sem se ptal proc to nedavaji aspon do petek, mi bylo odpovezeno ze je to nenapadlo :D


napsal(a): DVL [Odpovědět]

val

neděle, 8. duben 2012
22:20

val

Použití igelitek jsem předpověděl již minulý rok, konkrétně 22.4. 2011, viz http://pivni.info/news/7895-petainer-novinka-na-ceskem-trhu.html (někde v druhé polovině stránky), takže teď mi vyškovští i humpolečtí musí do konce života posílat rentu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.04.2012 ve 22:21:30


napsal(a): val [Odpovědět]

Chody

sobota, 7. duben 2012
22:38

Chody

Že by se Bernardi inspirovali ve Vyškově :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Roman Holoubek

neděle, 8. duben 2012
20:01

Roman Holoubek

to Chody: Ne, že bych si chtěl přisuzovat prvenství, ale s ohledem na to, že můj příspěvek vyšel 1.4. a jejich předběžná info na F až 6.4.2012, pak jsem byl možná pro ně inspirací. Kolik se platí u renomovaných agentur za nápad? :)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI