Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Litovli uvařili velikonočního Gustava 13

Co se píše o pivovarech a pivu


V Litovli uvařili velikonočního Gustava 13

[pátek, 23. březen 2012]

V pivovaru Litovel dnes začali stáčet Litovelský polotmavý speciál Gustav. Jedná se o nefiltrovanou třináctku, která nese jméno po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenském. Ten v pivovaru často pobýval a dokonce i trénoval, jeho manželkou byla totiž dcera prvního litovelského sládka.

Speciál nese nejen zápasníkovo jméno, ale má i podobnou sílu. Vaří se klasickým dekokčním způsobem na dva rmuty a plnou chuť i výborný říz mu přináší dlouhá doba zrání 100 dní. Výjimečné je také chmelení, které probíhá v několika fázích a díky tomu pivo získává vyšší hořkost i jedinečnou vůni.

Do restaurací, především na Moravě, půjde v sudech v omezeném množství 200 hl, takže v nabídce zůstane pouze do vyprodání zásob. Poprvé se v lokálech objeví tento víkend. Pivovar má zájem zachovat jeho exkluzivitu, proto o sériové výrobě zatím neuvažuje.

Recepturu pivovarníci testovali ve vlastním minipivovaru a díky tomu dosáhli jedinečného vyladění chuti, hořkosti i řízu této třináctky. K její výjimečné charakteristice dále patří tmavě jantarová barva v kontrastu s bílou hustou pěnou.

Litovelského Gustava 13º ocenili také pivovarští odborníci a udělili mu Českou pivní pečeť 2012.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Malakin

pátek, 23. březen 2012
08:34

Malakin

Dle reklamního letáku litovelského minipivovaru má být toto pivo k dostání i v nevratných 2litrových lahvích s keramickým uzávěrem (s DPH a SpD za 199 Kč).


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI