Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar dokončuje investici do snížení spotřeby energií

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar dokončuje investici do snížení spotřeby energií

[čtvrtek, 27. říjen 2011]

Budějovický Budvar ve středu zahájil výměnu první ze dvou nerezových akumulačních nádrží na horkou vodu. Cílem investice za zhruba deset miliónů korun je snížit náklady na spotřebu tepla při výrobě.

Foto

Roční úspora energie v dnešních cenách bude vyšší než jeden milión korun a návratnost investice se tak bude pohybovat kolem osmi let,“ řekl Právu mluvčí Budvaru Petr Samec s tím, že jde o poslední fázi investiční akce do tepelného hospodářství pivovaru.

Pivovar nedávno instaloval také nový chladič mladiny, který ve větší míře využívá rekuperaci tepla a díky tomu má nižší spotřebu energie. Budvar letos investoval také do moderní technologie výroby chladu pro ležácké sklepy s nižší spotřebou elektřiny.

Celkové investice do úspor energií se pohybují v řádu desítek miliónů korun.

Výměna dvou nových nerezových nádrží, které pojmou 200 krychlových metrů vody, jsou 15 metrů vysoké o průměru pěti metrů a váží 20 tun, bude znamenat týdenní odstávku varny. S tím ale pivovar dopředu počítal, takže zákazníci doma ani v zahraničí výměnu technologie na dodávkách piva nepocítí.

Foto

Přes loňský meziroční propad tržeb za prodej piva o 5,2 procenta se Budějovickému Budvaru v roce 2010 podařilo oproti předchozímu roku zvýšit zisk o 7 procent. Ten před zdaněním dosáhl 220 miliónů korun. Národní podnik současně loni investoval do svého rozvoje výhradně z vlastních zdrojů 167,7 miliónu korun.

Celkově vyvezl loni Budvar do zahraničí téměř 605 tisíc hektolitrů piva, což byl nejvyšší objem v celé historii pivovaru. Český export piva přitom v loňském roce klesl o 4,2 procenta. Budvar se tak posunul na druhé místo mezi české pivní exportéry. Výstav pivovaru v roce 2010 překročil jeden a čtvrt miliónu hektolitrů piva.

S útlumem investic pivovar nepočítá ani letos, jejich rozsah by se měl letos v celkovém souhrnu naopak razantně zvýšit. Už začátkem června řekl ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček, že do modernizace a zefektivnění výroby, úspor energií či podpory prodeje půjde letos přibližně půl miliardy korun, a to výhradně z vlastních zdrojů pivovaru.

Zdroj: Novinky.cz | Autor a foto: Petr Pokorný

http://www.novinky.cz/ekonomika/248657-budvar-dokoncuje-investici-do-snizeni-spotreby-energii.html?ref=stalo-se

Video k tématu naleznete zde...


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pulík

neděle, 6. listopad 2011
20:44

To jsou fakt asociace. Budvar mění nějaké nádoby na vodu - a hned vaří nejblbější pivo. No nic. Jen bych nezaměňoval budvarský ležák s jinými značkami. Tohle puvo piju řádku let a má pořád svou nespornou kvalitu. Což se o řadě dalších už říct nedá.


napsal(a): Pulík [Odpovědět]

Dan

pondělí, 7. listopad 2011
00:25

Dan

to Pulík:
Jen někdo napíše že mu nechutná Budvar a PR oddělení ihned reaguje...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
06:55


posted by: Inzerce

maxič

pondělí, 7. listopad 2011
19:35

Maxič

to Dan:
Svatá pravda.... Je ale vidět, že to berou zodpovědně. Páč reakce byla v neděli ve 20:44. Vedoucí by na to měl brát zřetel a prémie za práci o víkendu by měli být samozřejmostí...(možná právě běžela na Nově reklama- dávali Ženy v pokušení...) :-)


napsal(a): maxič [Odpovědět]

kremák

čtvrtek, 27. říjen 2011
08:50

Já si nemohu pomoci, ale Budvar už dávno není to co bývalo. Nedávno jsem si koupil pár lahváčů rádoby dvanáctky a zklamal mě na plné čáře. Plnost žádná, klasické sodovkové pivo, stejně jako Prazdroj!Týž den jsem si spravil chuť ,,obyčejným,, hlineckým Premiovým Rychtářem, který byl o 8kč levnější!!!


napsal(a): kremák (phroot(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI