Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

IPA, iniciace pivního analfabeta

Co se píše o pivovarech a pivu


IPA, iniciace pivního analfabeta

[pondělí, 8. srpen 2011]

Musím konstatovat, že propít se k tomuto článku nebylo jednoduché. Je pravda, že to byla cesta plná aromatických dobrodružství a bohatého extraktu, ale ten zatraceně vysoký obsah alkoholu se ukázal býti vskutku obtížným. Nyní je již dobojováno a mohu vklidu prohlásit — jsem ofiko zblázněný do pivního stylu India Pale Ale (IPA).

Co je IPA?

Slibuji, že na technologické vysvětlivky padne tento jediný odstavec. Piva IPA jsou velmi blízká svrchně kvašeným pivům typu Pale Ale, jejich výrobní proces má ale tři krásná specifika — mají vyšší extrakt (a tedy i alkohol), vyšší hořkost a také se při jejich výrobě dochmeluje metodou dry hopping (velmi zjednodušeně — přídavek chmele po fermentaci), která dává pivu nezaměnitelný charakter. Za celou technologii vděčíme bývalému britskému impériu, které potřebovalo dostat takto zakonzervované pivo (vysoký alkohol + konzervační účinky chmele) do svých vzdálených kolonií po lodích.

Foto

Dnes už jsme bez kolonií a máme ledničky, styl IPA se ale pořád drží a dokonce zažívá nový boom. Po baterii prázdných lahví se vůbec nedivím. Jakmile k pivu IPA jednou přičuchnete a zamilujete se — není vám pak už prostě pomoci.

IPA je burácející aroma monstrum, které v sobě pojí svěží travnaté a ovocné vůně s břitkou hořkostí, která vám dokáže pěkně vyprášit celou pusu. Když ochutnáte poprvé, možná vás to úplně sebere nebo posadí na prtel. Pokud se ale po první sklenici posbíráte a necháte tělo zpracovat nový zážitek, není cesty zpět. (Paralela ve světě kávy — něco jako když po dvaceti letech na špatné kávě ochutnáte poprvé v životě Geishu na filtru. Někomu to chutná jak čaj, jiný slzí štěstím.)

IPA je jako styl velmi živá záležitost a věnují se mu pivovaristé po celém světě (i u nás!). V čistém i v některých z odvozených stylů (American IPA, Imperial IPA) vznikají vybroušená dílka, při jejichž tvorbě se používají vyvážené směsi sladů i chmele. Vzduchem lítají nezvykle vysoké hořkosti (vyjádřené v jednotkách IBU) i neuvěřitelná aromata, která byste u piva prostě nečekali.

Kontrast hořkosti, vysokého alkoholu a svůdných vůní je možná právě to, co mě k IPA pivům přitahuje. Ve víně nebo v kávě jde často delikátnost projevu ruku v ruce se sílou nápoje (slabší — delikátní). Tady je to naopak v kontrastu — netypické ovocné a květinové vůně versus silný alkohol a hořkost až víme kam… ;)

Co musíte ochutnat?

Povídáním se dál neposuneme, a tak je potřeba hlavně ochutnat a vlastnoručně projít IPA konfrontací. V českých pivotékách je zpravidla dobrý výběr importovaných piv, bývají ale docela drahá (setkáte se klidně s třetinkou za 80 Kč nebo s půllitrem za 150 Kč i více). Naštěstí už se do tohoto stylu pouštějí i některé domácí minipivovary, takže se s IPA můžete setkat i na pípě nebo v pivotékách za velmi slušné ceny.

Tady je můj skromný nástřel do notesu. Klidně zahoďte a vydejte se vlastní cestou:

* Matuška Zlatá raketa — ideální na start, skvělá ukázka stylu IPA z domácí produkce, všechna pivka od Matušků seženete v pivotékách ve skleněných 0,7 l lahvích a za fajn ceny

* Kocour IPA Samurai — česká IPA z Varnsdorfu vytvořená v zahraniční spolupráci se zkušeným japonským sládkem

* Brewdog Hardcore IPA — slovy výrobce Hopped to hell, then dry-hopped to hell too, pivo s deptající hořkostí (150 IBU)

* Great Divide Titan IPA — Aaah = Amerika asertivně aromatická a to doslova, ve sklenici se na mě vyhrnuly jahody, citrusy a nůše čerstvě posečené trávy

* IPA Mikkeller — naprostý zjev a svéráz z Dánska, Imperial IPA I Hardcore You, kterou vidíte na fotce s malůvkou, byla limitovaná edice ve spolupráci se Skoty z Brewdog (šílenec se šílenci); agresivní dochmelení poznáte ve vůni, na patře a definitivně i na mozku

* IPA Nøgne Ø — opět seveřani, tentokrát z Norska; seženete spíše jako raritku a jsou dost drahé (180 Kč za 0,5 l)

* Strahov IPA — povedený a ne tak agresivní představitel stylu ze Strahova

Mí koně poblíž IPA, nedám na ně ale dopustit:

* Brewdog 5am Saint (Amber Ale) — nabušený aromatický biják striktně pro fajnšmekry, nezkušené holobrádky pokládá naznak; můj dlouhodobý favorit — skoroIPA, 6 různých chmelů!

* Matuška California (Pale Ale) — jeden z mých nejmilejších kousků s nádherně zlatou barvou, explozí vůní a sušším projevem, ukázka snoubení žateckého a amerického chmele; často nebývá a už jsem ji pěkně dlouho neviděl (pláču ;), pro mě dokonalé pití na balkon

Kam pro pivo IPA?

* Pivní rozmanitost — malá pivotéka na Žižkově, mívají Kocoura, Matušku i import

* Pivkupectví — pivotéka přidružená k hospodě Zlý časy

* Zubatý pes — nově otevřený pivní bar, který mám rovných 15 píp = šance na setkání s IPA velmi vysoká; bar je spojený s obchodem Odddog, který do Česka importuje řadu pivařských es včetně Brewdogu

* Pivovar Kocour (Varnsdorf), Pivní galerie (Praha), Pivotéka U Modrého lva (Brno), Pivo & Beer (Brno), Pivoňka (Hradec Králové)

Vytočeno, vypito — víc nemám. IPA s vámi! ;)

Zdroj a foto: Cuketka.cz

http://www.cuketka.cz/?p=6992


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

vrána

úterý, 9. srpen 2011
21:36

vrána

Ze základní domácí nabídky bych snad ještě doplnil Raptora a Quarterbacka a osobně jsem velmi zvědav na Černou raketu (zatím jsem ještě neměl štěstí). A 17 IPU z Chýně jsem zatím chutnal jen lahvovou...


ICQ: 153647890

napsal(a): vrána [Odpovědět]

JardaK

úterý, 9. srpen 2011
18:02

JardaK

Kocour a Chýně, mí favorité. Matušku jsem pil ve Znojmě, příjemné překvápko. Ejlík z Chýně mívají na Kladně U Vavřince (horní konec pěší zóny), spolu s Dvorním polotmavým ležákem, mňam. A já proč mi stále kila nejdou dolů :)


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
07:22


posted by: Inzerce

Masakr

úterý, 9. srpen 2011
12:03

Já taky:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 9. srpen 2011
09:06

jiri.kana

Jakmile k pivu IPA jednou přičuchnete a zamilujete se — není vám pak už prostě pomoci.

Pod to bych se podepsal.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

velbloud

úterý, 9. srpen 2011
10:03

velbloud

to jiri.kana: Naprostá pravda, jen je škoda, že mimo Prahu je ejly prakticky nemožné sehnat :(


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 9. srpen 2011
10:06

jiri.kana

to velbloud:Přesně tak. U nás v Budějovicích alespoň bývá na čepu IPA ze Strahova, bohužel nepravidelně. Jinak můžu jet do Prahy nebo do Vídně. :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Weetek

úterý, 9. srpen 2011
11:19

Weetek

to jiri.kana: Amen.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

tomino

úterý, 9. srpen 2011
11:23

tomino

to jiri.kana:
taky tak! :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

vrána

úterý, 9. srpen 2011
21:32

vrána

to jiri.kana: Hlásím se do klubu. První setkání s Quarterbackem ve Zlých časech skončilo tramvajovým výletem daleko za obvyklou výstupní stanici a potupnou, leč svým způsobem krásnou cestou nočním městem ku domovu. Od té doby jak ho někde zhlídnu, tak to vždycky dopadne obdobně :-D.


ICQ: 153647890

napsal(a): vrána [Odpovědět]

vrána

úterý, 9. srpen 2011
21:41

vrána

Heslo "Není cesty zpátky" zde platí skoro stoprocentně. Naštěstí mnohá, hlavně svrchně kvašená piva, alespoň vůní (a některá i chutí) piva kategorie IPA připomínají - teď si vzpomínám, že polotmavá dvanáctka z Vimperka taky nějak klamala tělem a vůní připomínala spíše ale... :-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 09.08.2011 ve 21:50:24


ICQ: 153647890

napsal(a): vrána [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI