Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Klatovy: Pivní slavnosti zřejmě skončí

Co se píše o pivovarech a pivu


Klatovy: Pivní slavnosti zřejmě skončí

[pondělí, 27. červen 2011]

Slavnosti hudby a piva končí, Městské kulturní středisko (MěKS) v Klatovech už je pořádat nechce, Deník o tom informovala ředitelka MěKS Hana Haladová. Město ale tuto akci rušit nechce.

Této červnové akci změnilo MěKS název na Slavnosti hudby a piva a změnilo termín konání, neboť dřívější Pivní slavnosti byly součástí Mezinárodního folklorního festivalu o klatovské pouti a nedělaly dobrou vizitku těmto svátečním dnům. V roce 2000 byly Pivní slavnosti zrušeny k nelibosti vyznavačů pivního moku,“ informovala ředitelka MěKS Hana Haladová.

Po pár letech byla tato akce na nátlak veřejnosti obnovena. Nebyla nabídnuta pouze konzumace piva, ale bylo osloveno mnoho pivovarů, které se mohly prezentovat, v letošním roce i soukromých. „Letos byla přidána hudební složka, která nabízela možnost vystoupení místním klatovským skupinám. Tato hudební vystoupení byla po léta rozšiřována a zpestřována nabídkami všem generacím, střídaly se dechovky, country kapely, hradní hudby, rockové kapely a „bonbónkem“ byla vždy toho roku populární kapela. Vše má ale i finanční podklad, což v režii MěKS znamená, že co se vybere za pronájmy od pivovarů a stánků s občerstvením, za to se objednává hudba. MěKS na této akci opravdu nezbohatne, spíše naopak. Nebýt vlastního úsilí s organizací úklidů, které po pivních nocích bývají opravdu náročné a značně nelibé, se zabezpečením stálých služeb z řad zaměstnanců, s vlastní elektřinou, zvukovým a světelným zabezpečením či organizací a umístěním stánků a pivovarů, zázemím, nemohlo by tuto akci pod širým nebem dělat,“ sdělila Haladová.

Po sedm let se tato venkovní akce mnoho měsíců předem připravovala. „MěKS čelilo kritice, stížnostem z řad veřejnosti i městského úřadu, kdy stále jenom obhajovalo své počínání. Pravdou je, že i někdo pochválil, což možná bylo i vlivem pěkného počasí. Letos ve dnech 10. až 12. června se konaly „Slavnosti hudby a piva“ posedmé a naposledy. Zkazila to reakce lidí, opojená ne pivem mládež devastující okolí kulturního domu, stěžovatelé na noční klid, kritici na špatný hudební výběr i lidé, kteří svým chováním pobuřovali veřejnost a pletli si toalety s vyměšováním přímo v areálu kulturního domu mimo dané WC. Jako každý rok jsme měli vše zajištěné od vlastního úklidu, bezpečnostní noční ostrahy, vývozu a úklidu toalet a jiného. Chtěla bych poděkovat přízni občanů, kteří nás v naší snaze nabídnout veřejnosti nějaké víkendové rozptýlení podporovali, technickým službám za podporu, odpadovému hospodářství i hospodářskému odboru městského úřadu. Možná, že někdo příští rok převezme tuto „pivní štafetu“ a pivní fanoušky nezklame. Někteří návštěvníci a občané Klatov zaměstnance MěKS zklamali po všech stránkách, což je škoda,“ dodala Haladová.

Zatím ale není jisté, zda pivní slavnosti skončí v Klatovech úplně. Město by je chtělo pořádat dále. „My jsme rádi, že se tato akce v našem městě koná a rozhodně bychom nechtěli, aby zanikla. Budeme se snažit hledat jiné řešení, abychom zde tyto slavnosti zachovaly. Víme, že byly nějaké stížnosti kvůli slavnostem, ale nemyslím si, že byly v tak velkém rozměru, že bychom je chtěli zrušit,“ reagoval na záměr MěKS místostarosta Klatov Jiří Štancl.

Konec této akce se nelíbí Jiřímu Matoušovi z Klatov. „To mi ani neříkejte, že by se pivní měly zrušit. To je skoro jediná akce na kterou se každý rok těším. I když je pravda, že někteří lidé se tam chovali spíš jako zvířata,“ uvedl Matouš.

Zdroj: Deník.cz

http://www.denik.cz/kratce_region/893942.html


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI