Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Francouzské popíjení ne. Pivo k obědu ano!

Co se píše o pivovarech a pivu


Francouzské popíjení ne. Pivo k obědu ano!

[pátek, 27. květen 2011]

Nedalo mi to, abych krátce nezareagoval na sloupek zástupce šéfredaktora MF Dnes Michala Musila „Názor pijanův, který za (českým) volantem nechce ani kapku piva“.

Dá se říci, že jako Čecha mě tento článek urazil. A jako svobodomyslného Čecha-neabstinenta dvojnásob. Pan Musil v zásadě chválí francouzské popíjení, ale z Čechů dělá nezodpovědné bestie.

Článek vyznívá tak, že na Čechy je třeba přísnost. Podle něj se styl pití, humor a vztah k pravidlům liší zemi od země. A my jsme zjevně podle něj v nějaké nejhorší kategorii, na kterou neplatí cukr, ale co největší bič. Vidí to tak, že Čech, kdyby měl povolen limit na jedno pivo, nutně se ta bestie nevděčná ožere.

Mě to prostě uráží. Abych si kvůli knížecí přehlíživosti a čecháčkovské malomyslnosti nemohl dát legálně pivo k obědu, to považuji za buzeraci. A právě ta ve mě vzbuzuje odpor k takto nesmyslným „pravidlům“.

Pivo k obědu si prostě dám, necítím se masochisticky na vývojovém žebříčku níže než Francouz nebo Ital. Dokonce si myslím, že průběžná hladinka u popíječů vína je mnohem nebezpečnější, i kdyby je jen usrkávali. Vím, že jedno pivo za volantem ani nepoznám. Jsou faktory, mezi nimi zdravotní, ale i psychický stav, který má na řidiče mnohem větší vliv. Pivo také je nápoj, který nejméně vzbuzuje agresivní choutky. Kaskadéry se spíše stávají pijáci od vína nahoru.

Pivo je prostě součástí kultury našeho stolování. Měli bychom mít sami k sobě respekt. Tedy ke svým specifikům, národním zvyklostem i ke své zodpovědnosti. Metodou malého dvora a velkého biče ani sebemrskačskými kosmopolitními průpovídkami o vyspělosti světa za našimi humny, se zodpovědnost v populaci pěstovat nedá.

Připomínám, že stále hovořím o limitu stanovenému na konzumaci jednoho piva, alternativně dvou deci vína. A jsem přesvědčen, že všechny ty odstrašující statistiky, kdy nehoda jde automaticky na vrub alkoholu, jsou způsobeny právě tím, že neexistuje povolené mimimum alkoholu. Zločincem se pak stává „opilec“ pod vlivem třeba malého piva. Je to dar pojišťovnám.

Za úplnou hloupost a pokrytectví považuji, že bude 0,3 promile alkoholu bez bodů, ale s pokutou. To neumíme civilizovaně rozhodnout?

Zdroj: Streit Blog iDnes.cz | Autor: Dušan Streit


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

sobota, 28. květen 2011
09:44

Minulý víkend jsem byl ve francii na závodech,když sem tam viděl frantíky jak se napájej pivem mám tušení,že amstel 0,25l za 2 eura všichni ožralý jak zákon káže,všude na...., tak si říkám tohle sem nikdy v čechách neviděl,nebudu rozebírat,že ve francii pokaždé higienické podmínky jak v Alžírské francouzske kolonii.A jestli chcete vidět kulturu národa,doporučuju ME v rallycrossu v Holjes 2.7-3.7,to teprve uvidíte co lidi dokážou a budete mít zážitek na celej život a čechy řadit mezi kulturně popíjející národ.:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Dedek

pátek, 27. květen 2011
20:36

Dedek

Ale Cesi opradu nejsou kultivovany narod, co se piti alkoholu tyce. Ten za volan nepatri v jakemkoli mnozstvi, tudiz jsem pro nulovou toleranci.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI