Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bavorsko může ztratit pětinu pivovarů

Co se píše o pivovarech a pivu


Bavorsko může ztratit pětinu pivovarů

[pondělí, 23. květen 2011]

Proslulé bavorské pivovary zažívají těžké časy. Každému pátému z více než 600 hrozí zánik. Němci se od bavorského piva odvracejí. Celkem pijí méně zlatavého moku, a když ho zakoupí, hledají levnou alternativu. Těží z toho cizí výrobci, kteří pivo dodávají v plechovkách a plastových lahvích, a největší pivovary, které jim dokážou konkurovat. Naopak bavorské pivovary střední velikosti se strachují o svoji budoucnost.

Bavorský svaz pivovarů představuje svou zemi jako pivní ráj plný husté pěny a slavných reků schopných vypít neomezené množství piva v jakkoli velkých dávkách. Sami sládci si teď ale spíš než na zdraví připíjejí na přežití.

Nejhůře je středně velkým pivovarům s produkcí zhruba 130 tisíc hektolitrů piva ročně. Na rozdíl od velkých pivovarů si nemohou dovolit promyšlené marketingové tahy, na to, aby je uživila jediná vlastní pivnice jako malé pivovary, jsou však tyto podniky příliš velké. "Velké značky z televizních reklam jdou na trh s dumpingovými cenami. Šíří se tak uniformní piva, na která si spotřebitelé zvyknou. My s našimi specialitami tomu nemůžeme konkurovat. Nedokážeme vyrábět tak levně," shrnul sládek pivovaru Herrnbräu Peter Kraus.

Tradiční bavorské pivovary ale neničí pouze sílící konkurence, ale také celkový odliv zákazníků. "Pivovary trpí i proto, že se obecně pije míň piva venku. Máme studie, které ukazují, že se změnily životní zvyklosti. Třeba kvůli mobilitě se konzumuje míň alkoholu v hospodách," vysvětlil mluvčí Bavorského svazu sládků Walter König.

Doma Němci pijí především z plastu a plechovek – oproti bavorské hospodské produkci nadmíru levných. "Pokud pro konzumenta zůstane jediným kritériem cena a spokojí se s neoriginální chutí, tak končíme," pokrčil rameny sládek Kraus.

Jedna z mála pivních jistot, která Bavorům stále zbývá, je proslulá mnichovská fontána. O svátcích chrlí pivo zadarmo a zatím se nechystá vyschnout.

Celý článek a video naleznete zde...

Zdroj: ČT24.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Mosquit

pondělí, 23. květen 2011
18:31

Mosquit

A není to žádný výkyv v poklesu:
počet pivovarů v Bavorsku:
1806 - 4700
1914 - 7947
1929 - 4000
1955 - 1600
1984 - 852
1993 - 766
2003 - 600

Zdroj: plakát v Deutches Hopfenmuseum.


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 23. květen 2011
14:54

Sekal

Slyšel jsem, že za posledních 20 let zavřelo v SRN zhruba 700 pivovarů, prý hlavně těch malých, čili jejich počet je nyní zhruba na polovině stavu z roku 1990. Ale nikde jsem to neověřoval.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
01:39


posted by: Inzerce

phrabina

pondělí, 23. květen 2011
14:23

phrabina

I když nejde paušalizovat, obávám se , že má článek pravdu. Při cestách po bavorských pivovarech mám stále častější dojem, že sleduji vymírající svět. V pivovarských hospodách sedí pár důchodců, mládež dovádí jinde.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

tomas

pondělí, 23. květen 2011
15:17

tomáš

to phrabina: On ten vymírající svět je i na českým maloměstě a vesnici. Zkus přijít ve všední den večer nebo i o víkendu do nějaký hospody když není zrovna MS v hokeji nebo nějaká zábava a uvidíš max.pár chlápků usrkávajících hodinu 1 pivo a s upřeným pohledem na TV Nova. Návštěvnost jakou mají ZČ nebo jiný pražský hospody ve všední den, je pro venkovský hospody SCI-FI.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

emu

pondělí, 23. květen 2011
17:45

emu

to tomas: na druhou stranu... jakkoliv se jako milovník poiva bojím důsledků pro pivovarnictví, tak jako člověk to vnímám pozitivně. vysedávání v hospodách skoro denně a lití jednoho kousku za druhým, to fakt není životní styl hodný obdivu. já sám se taky do hospody dostanu spíš výjimečně a jsem rád, když si na to najdu čas. štamgasty, co se tam uvelebí hned po příchodu z fabriky, aby se večer vypotáceli domů a stihli do rána vystřízlivět, bych nerad následoval. Musíme se holt smířit s tím, že pokud chceme a budeme pít piva kvalitnější, že se jich vypije méně. Pivovarů buď ubude, nebo budou muset dost podražit a nebo obojí...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

hroch

pondělí, 23. květen 2011
14:09

hroch

Tak mě včera při sledování této reportáže napadli dvě věci. Za prvé, že novináři opět melou nesmysly- nejdřív řeknou, že hrozí zánik třetině ze šestiset pivovarů, ale kolik je vlastně těch středních okolo 130t.hl, které mají největší problém- deset dvacet. Za druhé kde je to co tady v diskuzích děje nad každou zprávou o PET lahvích- to by se v bavorsku nestalo- a už nám to z bavorska přišlo, bavoři sedí doma a pijou pivo z plastu a plechovek.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

tomas

pondělí, 23. květen 2011
14:52

tomáš

to hroch: Ono je taky ale potřeba rozlišovat, v čem je dáváno Bavorsko za vzor. V Bavorsku by se nestalo, že by nějaký pivovar, velký i malý, stáčel pivo do PET mimo diskontní piva dělaný pro obchody jako Norma, Penny, atd., kde na etiketě ani není uveden výrobce, max. vyrobeno v EU, takže je otázka, odkud to pivo vůbec je. Lidí, který takový "piva" kupujou bude podstatně míň (opravdu spíš jen sociálně slabší lidi) než u nás, protože v běžných nápojkách a supermarketech typu Kauland nebo Edeka prakticky není piva v PET vidět (zatímco u nás je v každým marketu několik palet s PETpivem). PET piva tam určitě nejsou pro pivovary hrozba, protože je to fakt okajová záležitost pro bezdomovce, atd. Jestli ale víte o aspoň jednom konkrétním tamním pivovaru s petkama, tak sem s ním. Rád bych takovej poznal. Hlavní problém je, že lidi přestávají chodit do hospod na pivo za cca 2,50-3 euro a kupujou hromadně lahvový pivo po 0,70-0,90 centů. To už je pro pivovary těžký, protože doma vypije člověk lahvovýho podstatně míň než v hospodě točených s kamarádama. Stačí si chvilku stoupnout k nějaký nápojce nebo pivovarský prodejně. To přijíždí co minutu auto a lidi kupujou lahváče na doma po basách. Tohle vede spolu s tím, že mladí pijou spíš nealko nebo nějaký mixy, radlery, atd. ke snížení spotřeby piva a je to pro pivovary opravdu problém, kterej časem bude i u nás. Jinak středních pivovarů je tam celkem dost a opravdu krachujou. Třeba v příhraničním Hofu bylo ještě před cca 4 lety 5 středně velkých pivovarů a od tý doby 3 zkrachovaly a podobnejch měst je víc, takže v tom má reportáž na rozdíl od petek pravdu.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 23. květen 2011
15:12

Roman Holoubek

to tomas: A co třeba Lidly (to jsou obchody typu Kauflad) a jejich "výborná" piva Grafenwalder od jistého pudingového doktora? Ty jsou sice v 0,5l ale PET lahvích.


tomas

pondělí, 23. květen 2011
15:26

tomáš

to Roman Holoubek: Lídl je stejnej diskont jako Norma, Aldi nebo Penny a v SRN do něj cíleně nikdo normální pro pivo nechodí, protože tam normální piva nevedou a mají jen noname markeťáky bůhví odkud. Normální člověk kupuje lahvový pivo v menších nápojkách, kterých je i v každým maloměstě několik nebo v klasických supermarketech jako REWE, Kaufland, Globus nebo Edeka, kde je daleko pestřejší pivní výběr než u nás.


napsal(a): tomas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI