Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

I muslimové rádi popíjejí pivo, vyrábí ho v utajení

Co se píše o pivovarech a pivu


I muslimové rádi popíjejí pivo, vyrábí ho v utajení

[pátek, 15. duben 2011]

Muži kolem stolu zvedají ke rtům sklenice. Tekutinu znalecky poválejí v ústech, ohodnotí ji a polknou. V evropských pivovarech a lihovarech denní rutina. Jenže jsem v muslimském Pákistánu. Byť v pivovaru.

Foto

"Musíme přece ochutnat to, co vyrábíme," vysvětluje jeden z mužů. "Navíc nepijeme kvůli opilosti, ale kvůli práci," dodává. Přesto mě Isphanyar Bhandara, šéf pákistánského pivovaru a lihovaru Murree Brewery Co. Ltd., žádá, abych tuto scénu raději nefotil.

Většina z mužů, kteří mimo jiné právě ochutnali nový druh whisky, jsou totiž muslimové. Těm jejich víra požívání alkoholu zakazuje. Mezi stovkami zaměstnanců firmy tvoří následovníci proroka Mohameda zřetelnou většinu. A podobné je to v řadě jiných pivovarů po celém muslimském světě.

Pivovar Murree přežil z dob anglické nadvlády, kdy (muslimský) Pákistán a (převážně hinduistická) Indie tvořily celek. Nad bránou podniku lze stále číst hrdý nápis: Založeno v roce 1860.

"Naše pivo je určeno pro nemuslimskou komunitu," říká Bhandara. Jinak s ohledem na podnik ani nemůže. Dodává, že jeho společnost vyrábí také nealkoholické nápoje: billboardy s nimi vidět v ulicích opravdu jsou.

Sám Isphanyar Bhandara není muslim, ale párs – patří k rodině původem perských zoroastristů.

Na dobré, totiž bezpečné adrese

Alkohol jeho firma z pochopitelných důvodů neinzeruje. "Výrobu držíme nikoli snad v tajnosti, ale o propagaci v Pákistánu mluvit nelze," dodává majitel jediného pivovaru v zemi, kde prý fungují ještě dvě malé (oficiální) palírny.

Samotná továrna leží – strategicky výhodně – v blízkosti armádních objektů, v dobře střežené části Rávalpindí. Cestou k němu překonávám několik kontrolních stanovišť. K návštěvě je třeba se předem ohlásit, posléze dojet k velkým železným vratům... a čekat.

Evropané žijící dlouhodobě v hlavním městě Islámábádu, které tvoří s Rávilpindí fakticky souměstí, ovšem dodávají, že reklamy ani není třeba. Nejen cizinci, ale i alkoholuchtiví muslimové si k lepší náladě (i kocovině) cestu najdou.

Kdo pije pákistánské pivo?

"Zvláště mnozí úředníci a byznysmeni mají alkohol v oblibě, při jednání u Zápaďanů sklenku v podstatě očekávají," vysvětluje nejmenovaný evropský obchodník žijící v Islámábádu řadu let. Sám byl svědkem večírků, jejichž účastníci byli cestou domů překvapeni gravitací do té míry, že je asistenti museli sbírat ze silnice.

On i lidé z pivovaru ovšem tvrdí, že se atmosféra v pákistánské společnosti během posledních let změnila – v neprospěch konzumace alkoholu. S trochou cynismu lze říci, že mezi pragmatickými politiky probíhá soutěž o to, kdo se více zavděčí místním (a mocným) islamistům.

Byť třeba jen na veřejných shromážděních: co se děje za zdmi luxusních vil, je přece věc jiná...

Pákistánské úřady proto ztěžují nejen export, ale i import piva. Což znamená, že konkurence není tvrdá, ale vázne i vývoz. Isphanyar Bhandara se proto snaží zajistit zásobování početných pákistánských komunit na Západě prostřednictvím některého z českých pivovarů. A zdá se, že uspěje.

Nicméně, být pivovarníkem v Pákistánu vyžaduje pevné nervy. V roce 1996 úřady Murree Brewery na dva měsíce zavřely, podle všeho na politickou objednávku. Pivovar se přesto dožil 150 let a alespoň zatím se zdá, že s věkem spíše sílí.

Muslimové a pivo

Islám zakazuje požívání alkoholu, ale nikoli piva, které je lihu zcela zbaveno. Na etiketách produktů tohoto typu bývá vytištěna výmluvná nula naznačující, že v nich není ani minimum alkoholu.

Takové je populární například v Egyptě, kde se ovšem vyrábějí i značky obsahující alkohol.

Pivovary fungují i v jiných převážně muslimských zemích – Pákistánu, Malajsii, Indonésii, Maroku atd.

Globálně proslul pivovar v palestinské vesnici Tajbe na Západním břehu Jordánu. Vlastní jej místní křesťan, který k výrobě piva – s alkoholem i bez – používá český chmel.

Turecký pivovarnický gigant Efes vlastní šestnáct pivovarů v několika zemích světa. Je osmým nejúspěšnějším výrobcem v Evropě. Ve světě mu patří dvanácté místo.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Pavel Novotný | Foto: isifa


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

pondělí, 18. duben 2011
10:43

to Weetek:Vatikán stavím snad ještě vejš,hrajou si na spasitele a ve jménu kříže toho napáchali a hlavně jejich kladný přístup k dětem:-',ale tohle už není debata pro tyhle stránky.Mě jenom fascinovalo jak se bojí vyfotit,že pije pivo aby ho ve jménu nezlynčovali,jejikož on je dobrotivý a odpouští hříchy.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Masakr

neděle, 17. duben 2011
17:56

to Tereza:Bohužel prezentace tohoto náboženského stylu hovoří za vše,tím ovšem neříkám,že je to samej fanatik a terorista.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
22:40


posted by: Inzerce

Weetek

pondělí, 18. duben 2011
09:48

Weetek

to Masakr: Jako prezentace na nějakém veletrhu náboženství nebo prezentace v Power Pointu? A je to o hodně odpudivější prezentace, než třeba prezentace dobráckých strejdů z Vatikánu, v čele s vrchním strejdou, co má ovšem kapánek škraloup z dětství, kdy skotačil v hnědé košili? :-)


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Henri

pondělí, 18. duben 2011
10:02

Henri

to Weetek: Mimo těch, co se naštěstí narodili později, není u nás mnoho takových, kteří neskotačili s červeným šátkem na krku a v modré košili.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

tereza

sobota, 16. duben 2011
15:57

to Masakr:
Ono to s tím odpíráním alkoholu není tak divoké. Pracoval jsem v muslimské zemi rok a viděl jsem okolo sebe, že pokud muslim sedí pod střechou, pokud možno několik pater pod střechou,tak tam Alláh nevidí a tudíž není problém napít se čehokoliv a kdykoliv a to dokonce i v období Ramadánu. S vepřovým to bylo podobné, jak kdo a jak kdy.


napsal(a): tereza (zdenek.reska(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Sekal

pondělí, 18. duben 2011
12:14

Sekal

to tereza: Stejně fungují tma nebo noviny nad hlavou. Mé zkušenosti ze Sýrie: pivo se pije tam, kde žijí syrští křesťané. Třeba v některých vesnicích vůbec není problém koupit pivo, v Damašku to problém je, obchod s alkoholem jsem hledal poměrně dlouho (za účelem ochutnání syrského červeného vína). Jemen: Na pohled konzervativní země, kde se alkohol nesmí ani prodávat, byl jsem tam i během ramadánu, chlastali jak o závod, že byli přes den nepoužitelní, do dvanácti nikdo nevystrčil nos. Na černém trhu lze sehnat zejména whiskey a vodku, z piva Heineken, vše se pašuje z Etiopie.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jana

pondělí, 18. duben 2011
19:24

Jana

to Sekal:
Sýrie je na toto dosti liberální, na rozdíl od Jordánska. Tam se pivo nedá koupit ani ve 4+ hotelu. Něco jiného je ovšem bezcelní zóna v Akkabě.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 15. duben 2011
17:30

jiri.kana

Mě zaujal ten světlý stout na obrázku...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pátek, 15. duben 2011
18:51

to jiri.kana:
No jo, to je ale postřeh :o
Třeba je koupila nějaká velká pivovarská skupina a na začátek přehnali HGB.


napsal(a): [Odpovědět]

JardaK

pátek, 15. duben 2011
15:21

JardaK

Několikrát jsem se přesvědčil, že muslimovém to s tou prohibicí zase tak vážně neberou. Prostě normální lidé jsou všude, stejně jako, bohužel, pičusové od pánbíčkářů. Nevidím rozdíl mezi islámským fanatikem, co by zbičoval turistku v minisukni nebo líbající se pár, a debilním polským katolíkem, který by dohnal k sebevraždě dívku, která šlápla vedle a chce jít na potrat.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Energetik

pátek, 15. duben 2011
13:33

Energetik

Murree jsem pil, bylo to zajímavé, sladově sladší, ale na to, odkud to pochází, docela pitelné :-)


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Masakr

pátek, 15. duben 2011
13:28

Alkohol nepijou,ale šmahem někoho ukamenujou.Napít se alkoholu je větší prohrešek než někoho zabít?Tam bych chtěl bydlet a každej den si dávat pivo s nulou.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI