Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Přestalo Čechům chutnat točené pivo?

Co se píše o pivovarech a pivu


Přestalo Čechům chutnat točené pivo?

[pondělí, 11. duben 2011]

Každou sobotu zajedu do supermarketu a naložím do kufru auta dvě basy lahváčů,“ prozrazuje své pivařské zvyklosti Roman Maděra (38) z Brna. „Na ten týden mi přesně vystačí. V hospodě už si ‚hladinku‘ dám jen při zvláštních příležitostech.

Podobně přerozených pivařů jsou u nás tisíce. Doby bohatýrských návštěv pivnic, kdy štamgast za večer prolil hrdlem deset patnáct „kousků“ jsou nenávratně pryč. „Životní styl se nyní ubírá jiným směrem,“ potvrzuje i výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Pohoda je doma u grilu

Rok 2010 byl pro naše pivovary nejhorší od konce minulého režimu. Podle původních odhadů klesla spotřeba českého piva až o 12 %, což by spolu s osmiprocentním poklesem v roce 2009 znamenalo dramatických 20 % mínus!

Naštěstí se při přesnějším součtu čísel ukázalo, že loňský meziroční propad činil „jen“ 7,9 %. I to je ale obrovské číslo, na němž se podepsal hlavně pokles prodeje výčepních piv. Jak je to možné v zemi, kde se pivo považuje za podobně blahodárné jako mateřské mléko a jeho vaření prezentuje zdroj národní pýchy?

V poslední době se sešlo několik – z hlediska pivařského – nemilých okolností. I jejich zásluhou mimochodem na českých stolech posílilo víno, donedávna ještě zanedbatelný soupeř piva (pro úplnost - destiláty pořád mírně upadají).

První důvod potíží pivovarníků je už zmíněná změna životního stylu, ještě podpořená hospodářskou krizí. Lidé nejenom pijí méně – v posledních dvou letech klesala výroba zhruba o dva miliony hektolitrů piva ročně – ale hlavně jinak. Je konec všemožným hospodským oslavám a vysedávání ve výčepu.

Rodinné a přátelské akce se dnes odehrávají na zahradě u grilu a s ledničkou plnou lahvových piv,“ podotýká sociolog Petr Janeček. „Nebo si lidé koupí pár PET lahví, přinejlepším malý soudek.

To pivovarníky štve, protože z lahváčů mají menší zisk než ze sudového piva čepovaného v restauracích. (Poměr mezi pivem výčepním a ležáky je nyní asi 59 % : 35 %, zbylých 6 % jsou speciály.)

Turisté, kde jste?

Loni pivo dostalo další těžkou ránu, když se zvedla spotřební daň na něj. Najednou byl každý půllitr zhruba o korunu dražší! „Při průměrné české spotřebě to je asi 300 korun navíc ročně na obyvatele,“ upřesňuje Jan Veselý. „To už může být citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Podle propočtů expertů se mimochodem zvýšení daně na pivo státu nevyplatilo, neboť jeho vinou klesla spotřeba, přibylo nezaměstnaných a podobně, takže obdobně špatný konec jako u zvýšení daně na pohonné hmoty.

Věci by ještě nebyly tak zlé, kdyby k nám i nadále masově přijížděli bujaří Britové a další pivní turisté. Jenomže jejich počty také klesají. Je krize a oni dnes levnější mok i ubytování dostanou třeba v Tallinnu či Bukurešti.

A to ještě naše pivní pýcha velmi utrpěla, když supermarkety začaly ze zemí, jako jsou Polsko, Maďarsko a Rumunsko, dovážet moky pivu jen podobné. Předloni šlo o 300 000 hektolitrů, loni už o milion hektolitrů. „Je to sice taková pivní limonáda – no, ale nekupte to za ty peníze!“ usmívá se Roman Maděra. „Aspoň k práci na zahrádce. Večer k televizi už si samozřejmě dám něco lepšího, českého.

Tanky, petky a barevné chutě

Nástup superlevných supermarketových lahváčů a petkáčů se stal příležitostí k projevu hrdosti našich pivovarníků. Než aby vyráběli levné náhražkové moky, raději přijdou o kšeft! „Dobré české pivo za ty ceny neuděláme a špatné se vařit stydíme,“ říkají.

Abychom používali náhražkové suroviny a vařili pivo jako espreso v kávovaru, to po nás přece nikdo nemůže chtít.“ Jako příklad chvályhodného setrvávání u jakosti může posloužit třeba Prazdroj, který je pořád vařený na nákladném otevřeném plameni. Našla by se řada levnějších řešení – to už by ale pivo nebylo „ono“. Stejně postupuje při výběru surovin a technologií i řada dalších českých pivovarů, především ty používající ochrannou známku České pivo.

Jak se ale můžou domácí matadoři bránit před levnou dovozovou konkurencí a obecným poklesem zájmu o pivo? Snaží se kultivovat poptávku směrem ke kvalitnějším mokům a vymýšlet i nové druhy. Velký úspěch zaznamenává čepování piva z tanků; labužníci tvrdí, že má daleko lepší chuť než ze sudů. Na ceně jim přitom zase tolik nezáleží. Tankových hospod proto u nás přibývá jako hub po dešti, už je jich na tisíc. Všechny pivovary si je hýčkají a bedlivě střeží jejich kvalitu.

Nezadržitelný nástup zažil prodej piva v PET lahvích. Zpočátku se ho některé pivovary mírně štítily, neboť sklo je sklo. Když ale viděly zájem kupujících, postupně se přidávají také. Díky tomu se už dá v petkách koupit i velmi slušný mok.

Překvapivý je úspěch nealkoholických piv. Celkově klesající tržby sice nespasí, ale přece jen se jejich prodeje za loňský rok zvedly aspoň o 2,4 %. Jestli to takhle půjde dál, stane se nealko dost důležitou položkou.

Třetí směr rozvoje českých pivovarů pak představují nové druhy. „Speciálů“ bylo loni uvařeno o 40 % víc než předloni. Věděli jste, že na našem trhu je celkově víc než 450 značek piva a další stále přibývají? Kromě zelených, karamelových, borůvkových či vůbec ovocných jsou to třeba piva dožínková, vánoční, nedělní a řada dalších. Jedna z jejich výhod je, že po nich rády sáhnou i ženy. A ty by pivovarníci moc rádi získali za pravidelné konzumentky.

Návrat k nejvyšší kvalitě?

Že na takové extrabuřty tradiční pivaři nejsou zavedení? Vítejte v nových časech! Zlatá éra hospodského pivařství „a la Švejk“ v Čechách je pryč, přežívají z ní už spíš jen jednotlivé muzeální exponáty.

Nová doba ale může pivovarníkům přinést i nové radosti. Jejich svaz si sice zoufá nad zdražováním energie a důsledky nové vyšší DPH, nicméně opatrně doufá: „Letos by se mohl klesající trend pití piva konečně zastavit. Vždyť čeští pivaři jsou zkušení, dobře nápoji rozumí, a jakmile si to budou moci dovolit, rychle se zase vrátí k nejvyšší kvalitě…

Hospody a pivo

Sociologický ústav AV ČR od roku 2004 uskutečňuje výzkumný projekt Hospody a pivo v české společnosti. Tady je pár závěrů, ke kterým zatím studie dospěla.

Pivo u nás pije zhruba 90 % mužů a 50 až 60 % žen. Muži vypijí přibližně devět půllitrů týdně, ženy necelé dva půllitry.

Především muži prohlašují, že jsou pyšní na světové prvenství Čechů v pití zlatavého moku.

Tři čtvrtiny našinců se neobávají toho, že by české pivo bylo z domácího trhu vytlačeno zahraničními značkami.

Pro výběr konkrétního moku je u 70 % Čechů hlavní chuť. Cenu považuje za „velmi důležitou“ 26 % osob. Více než polovina našinců vylučuje, že by na jejich výběr měla nějaký větší vliv reklama.

Pokud si nemůžou dát normální pivo, poručí si 53 % mužů a 26 % žen nealkoholické. To odmítají pít pouze muži ve věku 18 až 29 let.

Za zmínku stojí, že jsme druzí největší pijáci nealkoholického piva na světě. První Španěly bychom přitom měli už brzo předstihnout.

Zdroj: Květy Atlas Centrum.cz | Autor: Ivo Bartík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Masakr

úterý, 12. duben 2011
07:56

Osobně dám za dobré pivko třeba 40,ale dávat za PU a jemu podobné 30 a víc,to jsou vyhozené peníze a pak se člověk ještě potrestá,že by to nedej bože musel vypít.Soukhlasím s orcou,kde ty lidi na to maj brát peníze a čas.Bydlím v Benešově a nevím o žádný hospodě kam bych šel rád posedět a která by vyhověla mým nárokům,z toho plyne,že nejblíže to mám do prahy,ale dost dobře si nedokážu představit,že sednu po rachotě na Šikanzen a pojedu do hlavního města na pivo.To si radši v chrámu chlastu koupím pivka od malých a středních pivovárku a doma si je pěkně vychutnám,nesmrdím kouřem a vím co piju:-)Jinak ty články jsou den od dne zajímavější:-(


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

JzB

úterý, 12. duben 2011
06:03

Tyhle články, kdy se vezme nějaká trubka z Brna a udělá se z toho úsudek na celou společnost, mám vůbec nejradši.


napsal(a): JzB [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
15:58


posted by: Inzerce

honza1205

pondělí, 11. duben 2011
19:36

honza1205

Zrovna mě zbořil před chvílí maník argumentem Plzní si dam 10 a jsem v poho a těhle (Ferda 12) si dam šest a jsem jak brok.Tak to jsou tady lidi fakt tak blbí :-?


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

JardaK

pondělí, 11. duben 2011
18:42

JardaK

300 korun navíc ročně může být citelný zásah do rodinného rozpočtu?
To je fakt ale debilní argument.
A Roman Maděra z Brna? To doufám není typický vzorek naší pivní populace. Jako že při práci na zahrádce vychrupne Servus z Intersparu, večer u televize dvě basy Braníků týdně a při zvláštní příležitosti si v hospodě dá hladinku Géčka?
Masakr: moje řeč. Géčko na čepu a dým že by se dal krájet. To by z leckoho udělalo úplného abstinenta.
Pane Veselý, a že si restaurační pivovary s cenou 25 až 30,- Kč/půlitr nestěžují a regionální pivovary s výrazně vyššími náklady než rychlokvaškárny také ne. Jste výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven, tak dělejte pořádně svoji práci a přestaňte být plzeňský řiťopich! Snad i malé děcko co jednou čichlo tátovi ke špuntu ví, kde je problém. Jen vy stále kroutíte hlavou a chodíte tiše kolem něj!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 11.04.2011 ve 18:43:34


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 11. duben 2011
19:33

honza1205

to JardaK: palec hore!


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

konšel

středa, 13. duben 2011
10:30

to JardaK:
Moje řeč. Také nemusím hospody, kde přes čoud není vidět přes stůl, o Géčku a jemu podobným europroduktům ani nemluvě. Při návštěvě Budějovic mi proto třeba sedí Masné krámy, kde je každá kóje kimatizovaná a tak se tam může hulit jako kdysi na dráze. A protože budvarský kroužek mám rád, bývá tam příjemně.
A k tomu Veselému bych to podepsal - víc je z něho cítit Plzeňák než výkonný šéf nezávislého profesního svazu.


napsal(a): konšel [Odpovědět]

tomino

středa, 13. duben 2011
12:13

tomino

to konšel:
když jsem v ČB,tak si taky rád zajdu na kroužek do Masných krámů :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

orca

pondělí, 11. duben 2011
14:18

orca

Článek ve kterém je v každém odstavci LEŽ to je fakt umění zplodit...

Takhle jsem se dlouho nepobavil , o korunu dražší půlitr a je to najednou "citelné" zdražení. A za rok o cca 300 navíc ...
Kurňa proč si NIKDO nechce přiznat to co je v úvodu že „Životní styl se nyní ubírá jiným směrem,“. Tohle je to nejdůležitější ... a ne že cena stoupá > benzín skáče taky nahoru a nejezdí se méně.
Svádět na turisty je více než vtipné ... už vidím anglána jak přemýšlí jestli pivo za 35 nebo 36 je důvod k cestě .. nebide to tím že Praha je centrem zloděj" největšího zrna počínaje taxi atd ??? Proč se jezdí méně
?
„Dobré české pivo za ty ceny neuděláme a špatné se vařit stydíme,“ a teď tu o Karkulce pane sládku....


napsal(a): orca [Odpovědět]

Dan

pondělí, 11. duben 2011
13:40

Dan

Článek ovšem nezmiňuje primární důvod poklesu prodejů piva v hospodách.
Místo aby zde bylo alespoň naznačeno, že k pokřivení trhu došlo především díky velkopivovarům, které i přes minimální výrobní náklady, prodávají pivní napodobeniny za přemrštěné ceny, je zde opět zmiňován Prazdroj, jako ten hodný... Přitom ten má na současném stavu podstatnou vinu. I přes to se tu dočteme:

Jako příklad chvályhodného setrvávání u jakosti může posloužit třeba Prazdroj, který je pořád vařený na nákladném otevřeném plameni...

A to že se v supermarketech prodávají pivní střiky za pár kaček a lidi to kupují, to je jen důsledek. Supermarkety samozřejmě využívají situace ve svůj prospěch...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

DanD

pondělí, 11. duben 2011
12:28

DanD

Myslím, že jde především o cenu. V současnosti se ceny lahvových piv z produkce velkých pivovarů pohybují kolem 1/2-2/3 ceny sudových. Přitom výrobní náklady jsou stejné (nejspíš v případě lahvových dokonce vyšší). Takže pokud má spotřebitel dát v hospodě za pivo 25-30Kč a za lahvové polovinu, volba je celkem jasná.


napsal(a): DanD [Odpovědět]

hroch

úterý, 12. duben 2011
00:21

hroch

to DanD: cena sudového je u největšího hráče na trhu a u některých menších, kteří kopírují jeho politiku o cca 2-3Kč na půllitru vyšší než u lahvového. Výrobně- výroba piva shodná, balení-stáčení,tedy provoz lahvovny a sudárny tam už je velký rozdíl v množství personálu, velikosti hal na stejný výkon linky, náročnost a cena zařízení, množství manipulace, dražší doprava díky méně skladnému obalu a vyšší váze vše v neprospěch lahvového. Ale hospodský je pro zákazníka ten zloděj, který hodně přirazí, protože zákazník zná jen ceny lahvového.
Nejhorší je zakořeněný rozdíl cen z dob před revolucí a těsně po, než se zrušili regulované maloobchodní(MOC) a velkoobchodní ceny(VOC). Tehdy MOC lahvového a MOC sudového v nejhorších hospodách byly téměř shodné. Hospoda ale dostávala za menší VOC. Tyhle levné hospody, ale byly zároveň dotované ze zisku těch dražších lepší cenové skupiny v rámci přerozdělování zisků v rámci městských, okresních, pražských městských čtvrtí RAJ-Restaurací A Jídelen. Ty lepší restaurace I a II cenové skupiny taky netočili desítky a ani jedenáctky, ale dvanáctky u kterých rozdíl mezi VOC sudového a MOClahvového už byl větší a stanovené prodejní ceny MOC sudového pro tuto cenovou skupinu už skýtala podobný procentuelní zisk, z piva, jako je dnes. Náležitě dražší bylo taky jídlo. Zákazník ale neměl nikdy šanci koupit lahvové pivo levněji než za jakou hospoda dostala dodávku sudového piva. Dneska máme taky relativně levný nálevny, v kterých je cena piva (chybějící potřebný zisk z výtoče piva na provoz podniku), dotována z jiného zdroje- ano, jsou to herny, kde je provoz výčepu a mzda hospodského dotován z hazardu. Většina rozumných lidí se jim vyhne, kvuli společnosti, nebo aby je hazard nedostihl, ale před více jak dvaceti lety bylo hospod tak pomálu, že i ty čtyřky navštěvovalo mnohem více lidí.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Masakr

pondělí, 11. duben 2011
09:11

Když ve většině hospod kraluje G a PU tak se nadpisu nelze divit


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI