Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dej Bůh štěstí. Francin i strýc Pepin by měli radost

Co se píše o pivovarech a pivu


Dej Bůh štěstí. Francin i strýc Pepin by měli radost

[pondělí, 14. únor 2011]

Každý týden s námi vstupte do zákulisí jedné profese, dnes: sládek pivovaru Svijany

Foto

Pivo musí sládek ochutnávat v celém průběhu kvašení. A sedmidenní, upřímně řečeno, nic moc.

První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Už v roce 1564, je ve Svijanech uváděn pivovar, byl součástí hospodářského zázemí a důvodem vaření piva a zakládání hospod bylo zvýšení finančního výnosu panství. Pivovar posléze patřil Šlikům, Valdštejnům, Rohanům a Kratochvílům.

Po roce 1945 byl pivovar konfiskován a poté znárodněn, stal se provozem Severočeských pivovarů n. p. Po roce 1990 je krátce v majetku státního podniku Pivovary Vratislavice nad Nisou a akciové společnosti Pražské pivovary, jejímž majoritním vlastníkem byla anglická pivovarská společnost Baas, díky jejíž obchodní politice se svijanský pivovar dostal do odbytové krize a hrozilo jeho uzavření.Změna rovnající se téměř zázraku přichází v příslovečné hodině dvanácté. V roce 1998 vzniká společnost Pivovar Svijany s.r.o., která se stává novým vlastníkem, v roce 2005 se transformuje na akciovou společnost. Díky mravenčí práci týmu schopných lidí, vedených ředitelem Františkem Horákem, a pod taktovkou finanční skupiny LIF, je odbytová krize překonána. Pivovaru se začíná blýskat na lepší časy a začíná růst. V roce 2010 opustilo brány pivovaru 437 tisíc hektolitrů piva. Včetně obchodních zástupců má stovku zaměstnanců.

Petr Menšík je absolventem pivovarské průmyslovky v Podskalské, od 15 let trávil prázdniny na brigádách v dnes už neexistujícím pivovaru v Jablonci nad Nisou, po jeho zrušení pracoval osm let v pivovaru Vratislavice, kde se od umývače tanků vypracoval na vrchního sládka. Od roku 1998 působí ve Svijanech, nejprve na pozici obchodníka a obchodního ředitele, později sládka.

Před očima mám tu scénu z filmu Postřižiny, jak si ráno po zasedání správní rady pivovaru („Musíte se víc snažit, pane správče!“) a zabijačce se sugestivní žranicí, kterou dokáže podat tak poeticky pouze Jiří Menzel, okouzlující Magda Vašáryová smaží k snídani šťavnatý přírodní řízek a s chutí ho zapíjí čerstvě načepovaným pivem. Na tenhle film se s prázdným žaludkem koukat prostě nedá a věřte mi nebo ne, při psaní tohoto textu mi vedle klávesnice na talíři spočívá temně rudé kroupové jelítko.

Svijanský pivovar mne vítá ranním oparem a navenek ospalou atmosférou, kde do sebe ale všechna dobře namazaná kolečka zapadají tak jak mají. Sládek Petr Menšík mne vítá: „Měl jste přijet o chvilku dřív, před chvílí jsme byli degustovat.

Hned ho vezmu za slovo: Není to právě ten důvod, proč každý závidí sládkům – že do jejich pracovní náplně spadá pití piva? „Asi ano,“ usmívá se, když jdeme po trase jeho obvyklé ranní obchůzky. Absolvuje ji každé ráno v šest, aby zjistil momentální stav a situaci. Vše ale běží podle dávno zaběhaných receptur a rituálů, časy Postřižin jsou podle Petra Menšíka dávnou minulostí. „Dneska už to není ta idylka, jak ji známe z filmů, většinu času sládek tráví u psacího nebo jednacího stolu a u počítače. Že bych chodil míchat suroviny, jak si většina lidí představuje, tak to určitě ne. Máme nějaký tým lidí a spíš jde o to dodržovat nějaká pravidla, která jsou už daná. Vznikla v době, kdy jsme tu začínali, a už je pouze zdokonalujeme.

Moderní kabátek, ale srdce strýce Pepina

Varna už dnes není tím poetickým místem, plným páry, měděných kotlů a upocených vařičů, připomíná spíš moderní fabriku s blikajícími monitory automatických procesů. Leč pouze na první pohled. Uvnitř všechno probíhá jako v dobách strýce Pepina. „To je důležité: ve Svijanech se, jako už u nás málokde, dodržují tradiční postupy jako v minulém a předminulém století, vaříme pivo tak, jak ho Češi vždycky vařili,“ neskrývá hrdost sládek, „výhradně z vlastního chmelu – na Litoměřicku máme 56 hektarů poloraného žateckého červeňáku. Máme tak záruku stabilní kvality, protože běžní pěstitelé už dnes nemají prostředky na to, aby se o chmelnice mohli starat.

Základem toho, aby pivař ve své hospůdce při napití pochvalně zamlaskal, je výběr základních surovin. „Vodu máme vlastní z vrtů v okolí pivovaru, slad nakupujeme z pěti malých nezávislých sladoven, kde se zase vyrábí tradičním postupem na humnech a o chmelu jsem už hovořil,“ vypočítává P. Menšík. „A posledním rozhodujícím faktorem je výrobní postup. Většinu pivovarů dnes ovládají nadnárodní koncerny, které jim diktují své receptury, samozřejmě se snaží co nejvíc ušetřit. Klasický postup, jakým se české pivo vždycky vyrábělo, je příliš nákladný a náročný jak na energii, tak na lidskou práci, čas a prostory. A to už do té koncepce nezapadá, takže pivovary postupně přecházejí na modernější způsoby výroby, čímž se ale mění charakter piva.

V roce 1998, kdy pivovar získal dnešní majitel, stálo vedení na křižovatce. Pustit se snadnější cestou moderních technologií, vyrábět lacino a hodně? Nebo zůstat u klasiky, otevřených spilek a ležáckých tanků? Výsledek dnes známe.

Zvolili jsme druhou možnost a i při rozšiřování prostor a výstavbě nových provozů počítáme s klasickými postupy a metodami.

Foto

Klasikou ve Svijanech jsou otevřené spilky.

Čísla a facebook dávají zapravdu: Pivo musí mít duši

A jak ukázal čas, bylo to rozhodnutí veskrze moudré. Odbyt svijanského piva se neustále zvyšuje i přesto, že byste v médiích marně hledali reklamní kampaň nebo inzerci. „Zůstáváme stále stejní, čímž se odlišujeme od zbytku trhu. Právem každého výrobce je snižování nákladů, ale v pivovarnictví je to trochu jinak,“ říká Petr Menšík. „Nestačí být nejlevnější, pivo musí mít také duši, což zejména Češi bezpečně poznají a dokážou ocenit. U nás navíc ještě to, že naše pivo nespatří paster ani z rychlíku.

U klasického výrobního postupu záleží hodně na lidském přístupu. „Zatímco velké pivovary jedou podle zajeté technologie, u nás záleží na každém člověku, který v pivovaru pracuje – od sládka až po člověka, který myje tanky. Kdokoliv by svou práci odvedl nekvalitně, projeví se to ve finále, tedy v kvalitě piva. Proto lidé musí být s prací spokojení, vážit si ji a být hrdí na tu značku i na to, co dělají, to je podle mne základ,“ zdůrazňuje sládek. „Takovým lidem nedá, aby svou práci ošidili.

Foto

Ve Svijanech našli dokonalou rovnováhu mezi klasickým českým přístupem a moderní technikou.

Že na takové spolupracovníky má Petr Menšík patrně štěstí, o tom svědčí i facebooková stránka pivovaru, kde konzumenti z celé republiky i ze zahraničí pějí na svijanský mok chválu.

Uiaa: „mnam, mnam, v sobe jich pět mám ))

Veronika M.: „you´re simply the best!!

Milan M.: "Vážení přátelé, ano! Kvůli svijánkám se vyplatí bejt na světě… ;-)"

Aleš A. L.: „Nejlepší ionťák v alpském sedle Col del Champs (2087 m) Route des Grandes Alpes 2010.

Kuba V.: "Bůh chtěl vymyslet něco, aby se Adam nenudil… Stvořil Evu. Ale Adama po 1564 letech Eva omrzela… tak bůh dovolil Adamovi stvořit něco unikátního… Svijany!

Foto

Tato hala pojme zásoby sudů na jeden a půl dne.

Kouzlo starých časů versus Hans & Helmut – brigáda kapitalistické práce

Když procházíte svijanským pivovarem, nikdy nevíte, zda na vás za rohem nezakřičí strýc Pepin, nebo vás naopak neohromí špičková technika. Podařilo se mi to i při okružní cestě s Petrem Menšíkem.

Uvařená mladina se zbaví kalu, zchladí, zakvasí pivovarskými kvasinkami a putuje do spilky, kde probíhá hlavní kvašení. A právě tam se cítíte jako v nymburském pivovaru na počátku 20. století, když tam dohlížel sládek Francin. „Mladina kvasí v otevřených kádích klasickým způsobem, jak se to vždycky dělalo v dobách, kdy se české pivo proslavilo po celém světě,“ ukazuje P. Menšík. „Spilka je prvním místem, kam ráno mířím, vidím, jak kvašení postupuje. O to je sládek ve velkém pivovaru ochuzen – pivo vlastně spatří až v lahvi.

Když vstupujeme do stáčírny sudů, marně očima hledám obsluhu, nevidím jediného člověka… A hele – tamhle jeden osamělec naváží palety se sudy.

Tady na všechnu práci stačí Hans s Helmutem,“ usmívá se Petr Menšík. Ohlížím se a v duchu opatrně rekapituluji svou chatrnou školní němčinu. „Tamhle,“ ukazuje sládek. Zírám na dva oranžové roboty, kteří se strojovou pravidelností máchají svými rameny, jeden přistavuje prázdné sudy k lince, druhý odebírá plné. „Seznamte se - to jsou Hans a Helmut,“ ukazuje sládek.

Roboti si mne nevšímají, dál nevzrušeně pracují a bude to tak až do konce směny. Bez svačiny, bez pauzy na oběd nebo na cigaretku. Svijanští je před časem nakoupili, aby ušetřili pracovní síly. „Řadu let už v trochu odlišné verzi pracují v boleslavské Škodovce, tak jsme si je pořídili také. A těch skoro 14 miliónů, které nás stáli, jsme nikdy nelitovali.

Foto

Na této minilince se ručně stáčejí oblíbené 5litrové soudky pro domácí párty.

Když vycházíme zpátky na denní světlo, je už skoro poledne. Komín poklidně dýmá na nedaleké stavbě čističky odpadních vod a haly s novými tanky se chystají na polední přestávku. Nikdo tu nespěchá a přesto máte pocit, že to tu bouřlivě žije a že ta dynamika ještě nějakou dobu potrvá.

Že ve Svijanech našli ideální kombinaci zemité tradice a moderního přístupu. A že by z nich měl Francin radost.

Dej Bůh štěstí, pronáším v duchu tradiční pozdrav pivovarských, když bránu opouštím a mířím do uspěchaného světa.

Foto

Svijanský Máz míří do světa.

Tak – a dost. DVD s Postřižinami dohrálo, dojídám vystydlé jelítko a zaklapnu notebook. Odcházím do hospůdky naproti. Na Svijany.

A jestli jste se u čtení nudili, kupte si medvídka mývala!

Zdroj: MB noviny.cz | Autor a foto: Karel Michal

[Svijany] 08:04 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

úterý, 15. únor 2011
13:25

Sekal

Kuba V.: "Bůh chtěl vymyslet něco, aby se Adam nenudil… Stvořil Evu. Ale Adama po 1564 letech Eva omrzela… tak bůh dovolil Adamovi stvořit něco unikátního… Svijany!“
Hm, Adam byl patrně současník Julia Caesara, Eva spolužačkou Ježíše, Abrahám, Mojžíš atd. byli tímto myslitelem přeskočeni úplně.
Pamatuji si na diskusi o HGB ve Svijanech, lezlo to tu z pana Menšíka jak z chlupatý deky.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

hroch

úterý, 15. únor 2011
08:08

hroch

Když pominu všechny připomínky Vás ostatních a již mnohokrát probírané věci ohledně varny a HGB, i různé chyby zarazila mě jiná věc. Nejhorší na celém článku je zneužití Hrabalových figur panem autorem článku Karlem Michalem. Za prvé celý děj Hrabalův probíhá v Nymburském pivovaru. Za druhé film se natáčel v Dalešicích. Za třetí ve filmu byla prakticky vidět jen měděná varna (ve Svijanech mají nerez v nevzhledném tvaru), bednářská dílna (ty už jsou občas jinde pouze muzeině), a pak už pouze rampy, sladovna se sladem a pivovarský komín.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
01:28


posted by: Inzerce

Dan

pondělí, 14. únor 2011
23:09

Dan

Článek se moc neliší od jiných které propagují velké pivní chemičky.
Tradiční postupy, vlastní chmelnice, novinkou jsou vymyšlené kecy tupounů z "ksichtoknihy". Nějak jsem tam nenašel zmíňku o HGB, tetrahopu a neustálém poklesu kvality zejména slabších piv. Poslední fotka s titulkem "Svijanský Máz míří do světa", na které je desítka, nikoliv Máz, jen dokresluje úroveň PR článku...
Škoda, koho by před pěti a více lety napadlo, čeho se u Svijan dočkáme :(
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.02.2011 ve 23:09:34


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Masakr

pondělí, 14. únor 2011
21:27

Třeba to budou dělat taky vícesložkový a každej si to doma namíchá jako epoxyd na spilku:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Pivar

pondělí, 14. únor 2011
21:23

Epoxy spilky, brrrr to je sila....


napsal(a): Pivar [Odpovědět]

cezohor

pondělí, 14. únor 2011
19:49

Pan Menšík tleská jednou rukou?!


napsal(a): cezohor [Odpovědět]

VozechV

úterý, 15. únor 2011
06:38

VozechV

to cezohor: Také jsem si všiml, že se jeho levá ruka neustále zahřívá v kapse. :-)
Zpátky k pivu. Článek má v jednom pravdu - zde se skutečně míchá klasika s nejmodernějšími postupy. Jen tu jaksi vedle otevřených spilek chybí doplnění o HGB, tlakových varnách, podtlakovém scezování, ...

A tvrzení, že "...běžní pěstitelé už dnes nemají prostředky na to, aby se o chmelnice mohli starat..." je velmi odvážné a já být pěstitelem chmele, tak zvažuji právní kroky.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.02.2011 ve 06:38:50


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Jakubisko

pondělí, 14. únor 2011
13:37

Klasický PR blábol... Ovšem ty špeky "fanoušků" z Facebooku jsou tak trapné, že je musela vymýšlet najatá reklamka. Příště třeba nějaký "odborník" napíše článek o blahodárném vlivu Tetrahopu na lidské zdraví. No a pokud někdo nezaznamenal rapidní pokles kvality "tradičně uvařeného piva" ze Svijan, tak ať to lemtá dál, dobře mu tak. :-DDD


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 14. únor 2011
12:21

pinkano

Pánové proboha, ten sládek si nevidí ani na špičku nosu, vždyť vaří klasicky HGB jako ostatní chemičky! To není žádná klasika, žádná tradice, to je čistá chemie. Taky to tak vypadá a chutná nebo se vám zdá, že Svijany chutnají stejně jako před 5ti lety, když zažívaly boom?


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Masakr

pondělí, 14. únor 2011
10:33

Tak mi teda řekněte,vše je in,vše v rovnováze,Francis i Pepin mají radost a pít se to nedá:-( a to jsem je kupoval asi 2 roky pana knížete a i od toho jsem upustil:-(,tak kde soudruzi udělali chybu.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 14. únor 2011
09:33

jiri.kana

"...běžní pěstitelé už dnes nemají prostředky na to, aby se o chmelnice mohli starat."

To jako fakt??? :o

Jinak Baas je socialistická strana, v Iráku v jejím čele stál Saddám Husajn.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

pondělí, 14. únor 2011
09:11

Jana

Že by ten Svijanský Máz byl v poslední době (až) nepoživatelný jen díky tomu, že v hostinští neudržují své výčepní zařízení v richtigu? :-?


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI