Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarníci ocenili první české pivo bez lepku, pomáhá pacientům

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarníci ocenili první české pivo bez lepku, pomáhá pacientům

[čtvrtek, 20. leden 2011]

První české pivo určené pro pacienty s bezlepkovou dietou bylo oceněno výroční pivovarskou cenou. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven představuje tento výrobek velký přínos pro lidi nemocné celiakií, protože splňuje jejich zdravotní nároky a zároveň oproti dosavadní nabídce chutná jako pivo českého typu.

Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, která se projevuje alergií na lepek, surovinu, která se objevuje v obilovinách. Pacienti, kterých žije v Česku kolem 100 tisíc, se proto musejí vyhýbat výrobkům z pšenice, ovsa, ječmene a žita, tedy pečivu, těstovinám, jídlům zahuštěných moukou - a kvůli sladu také pivu. "Pro nemocné lidi představuje zapovězené pití piva zejména společenský problém, protože mnoho věcí se v Česku děje právě u půllitru," říká výkonný ředitel svazu Jan Veselý.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský proto pracoval na technologii, která by umožnila přefiltrovat lepek z uvařeného piva. Praktickou stránku výzkumu si vzal na starost Žatecký pivovar a minulý rok se tak do českých obchodů dostalo první bezlepkové pivo Celia. "Prodali jsme již 50 tisíc lahví a snažíme se pivo exportovat i do zahraničních zemí - na Slovensko, do Německa či severských států, kde o něj projevili zájem," tvrdí obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík.

Pivo Celia má podle něho výhodu v tom, že se oproti dosavadní nabídce zahraničních značek nejvíce podobá typickému českému pivu s bohatou pěnou a nahořklou chutí. "Navíc jeho cena nepřevyšuje dvacet korun. Dovážené značky stojí až třikrát tolik," doplňuje Vincík. Jedenáctistupňový světlý ležák je prý k dostání v běžných obchodech. "Doufám, že jednou budou moci lidé chodit i na točené, ale to nás čeká ještě dlouhá cesta," dodává Vincík.

Výroční ceny F. O. Poupěte:

Jsou udělovány za významný počin roku v českém pivovarnictví a sladařství. Jejich smyslem je podpořit věhlas českého piva, jeho rozvoji a společenskému přínosu. Ocenění není udělovány každoročně. poprvé se tak stalo v roce 2007.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Hana Jandová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

yerka

pátek, 13. duben 2012
20:23

yerka

Ano, pozlatit Žatecký pivovar za tento počin, má přítelkyně celiakii má, a když dělám "něco" na pivu, tak mám pro co sáhnout. A chuťově je to pivo výborné.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

hroch

pátek, 13. duben 2012
21:34

hroch

to yerka: Pivo je opravdu dobré. V naší anonymní degustaci bezproblému postoupilo do semifinále a tam se taky uplně neztratilo.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
18:06


posted by: Inzerce

Allegro.g.

pátek, 13. duben 2012
23:05

Allegro.g.

to hroch: Sám jsem mu onehdá dal čístou dvojku ... a to jsem nevěděl, co piju.


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Beda

pátek, 13. duben 2012
18:47

Pivo mohu jen doporucit...Mam celiakii od 18-ti a dnes je mi 30 a konecne si mohu dat zase dobre pivo....Dekuji Zateckemu pivovaru


napsal(a): Beda [Odpovědět]

kozousch

pátek, 21. leden 2011
20:34

kozousch

To je zajímavá informace hlavně pro nás provozovatele restaurací, protože ta souvislost bezlepkové diety a nemožnosti pít běžné pivo je jasná, ale málokomu to "docvakne bez nakopnutí". Já to rozhodně proberu se svým společníkem a minimálně na náš web a nástěnku u výčepu dáme informaci, že pokud někdo z našich zákazníků má bezlepkovou dietu a měl by zájem o bezlepkové pivo, tak pro něj budeme mít připravené alespoň lahvové. Pokud má někdo na toto téma nějaký další nápad, tak sem s ním. Díky ...


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Jana

pátek, 21. leden 2011
20:02

Jana

Pivo jsem již ochutnala, dá se i pít. Určitě je to pro ty postižené celiakií velký krok dopředu, skutečně jako pivo chutná. Ti "normální" ho asi vyhledávat nebudou, ale za ochutnání stojí.


napsal(a): Jana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI