Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Poslanci vyrazili na levný výlet do smíchovského pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Poslanci vyrazili na levný výlet do smíchovského pivovaru

[čtvrtek, 13. leden 2011]

Zatímco členové rozpočtového a zemědělského výboru sněmovny tvrdili, že hlavní je debata o trhu, pivovarníci jim na semináři servírovali boj proti antialkoholické lobby.

Nalákat české poslance do práce je stále těžší. Včera nezabralo ani to, když sněmovní výbory místo v parlamentu odjely zasedat do smíchovského pivovaru Staropramen.

"Těším se, že po letech ochutnám kvasnicové pivo," tvrdil už předem bývalý pražský primátor za ODS Pavel Bém. Jenže stejně jako většina poslanců včera do pivovaru nedorazil, pokud tedy nepřišel až na neoficiální část - prohlídku a ochutnávku.

Foto

Výlet do největšího pražského pivovaru je přitom skoro jediný, který si poslanci v době velkých úspor a šetření mohou dopřát. Oblíbená kratochvíle z minula - zahraniční cesty do Vietnamu, Peru či třeba jen na Slovensko jsou totiž buď úplně zakázány, nebo omezeny na minimum. "V tomto případě náklady nejsou. Jedeme tam tramvají, a navíc není nutné zajišťovat nocleh," ujišťuje o úspornosti zasedání komunistický poslanec Jiří Dolejš, který mimochodem před pivovar přijel v luxusním audi. Pravda, neřídil, ale nechal se dovézt.

A proč vlastně členové rozpočtového a zemědělského výboru jednají na půdě soukromého pivovaru, a nikoliv ve sněmovně? "Na programu je zpráva o situaci na trhu a debata o nastavení daní v této komoditě," vysvětluje vážným hlasem Dolejš. Tím měl patrně na mysli zhruba patnáctiminutovou prezentaci Českého svazu pivovarů, kterou si poslanci vyslechli nad půllitrem piva. Pak totiž následovala už jen prohlídka útrob Staropramenu.

A tak se zdá, že účel setkání nejlíp vystihli sami pivovarníci, když do své brožury napsali, že si "seminář kladl za cíl bojovat proti antialkoholické lobby".

"Loni se tam řešila spotřební daň na pivo v souvislosti s tehdejším Janotovým balíčkem, co se bude řešit nyní, nevím. Takovéhle akce já nesdílím, byť pan tajemník rozpočtového výboru by vám jistě řekl, že je to nejméně desetiletá tradice," značně skepticky odmítl účast poslanec za ODS Michal Doktor.

Účastníci jednání byli smířlivější. "Vinaři jsou v parlamentu vidět častěji, pivaři vůbec, tak to teď dohánějí," říká Dolejš.

Poslanci rozpočtového výboru vyráželi na výlety i v minulosti, podívali se třeba do vizovické likérky a nevynechali ani jihomoravské vinné sklepy. Ovšem, když si mají vzpomenout, kdy jednali třeba na půdě nějaké automobilky, jde to hůř. "Podívejte, já jsem tady dvacet let, já si to teď nevybavím. Ale v tomhle funkčním období jsme nikde nebyli," říká komunista Dolejš.

Jedno se však musí poslancům přiznat - jednání s pivovarníky na rozdíl od loňského roku v nejmenším neskrývali a organizátoři na akci ochotně pustili všechny novináře, kteří měli zájem.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autorka: Marie Valášková | Foto: Martin Svozílek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI