Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Leffe Bruin: pivo se svou silou a jemností skvěle hodí pro dlouhé zimní večery

Co se píše o pivovarech a pivu


Leffe Bruin: pivo se svou silou a jemností skvěle hodí pro dlouhé zimní večery

[středa, 5. leden 2011]

Historie tohoto nejznámějšího belgického klášterního piva sahá až do poloviny 13. století. Tenkrát se mniši během postní doby potřebovali posilnit „tekutým chlebem“, a tak začali vyrábět právě toto svrchně kvašené tmavé pivo se sytě hnědou barvou, silnou, plnou chutí a aromatem praženého sladu. Tyto atributy dodnes dělají z piva Leffe Bruin jedinečný nápoj pro dlouhé zimní večery, které svou chutí a vůní předčí i leckterá vína. Navíc, kromě toho, že představuje víc než lahodný doplněk k chutnému jídlu, lze jej uplatnit i v řadě zajímavých receptů.

První historický záznam o svrchně kvašeném pivu Leffe Bruin pochází z roku 1240. Na soutoku řek Leffe a Meuse byl založen klášterní pivovar – v té době bylo tradicí, že lahodný mok vařily zejména klášterní pivovary – a od prvně zmíněné řeky převzalo později toto jedinečné pivo svůj název. Původně si na něm vedle mnichů pochutnávali i poutníci a náhodní pocestní, vzápětí ho na svůj stůl přizvali i šlechticové a šlechtičny. Leffe Bruin se až dodnes, tedy celých sedm set sedmdesát jedna let, vyrábí podle tradiční receptury, kterou vynalezli zruční mniši.

Svrchně kvašené tmavé pivo Leffe Bruin s obsahem alkoholu 6,5 % se může pochlubit temně hnědou barvou, silnou, plnou chutí a výjimečným aroma praženého sladu. Staletí vývoje ho přivedla až na samý vrchol sládkovského umění. Leffe Bruin zejména svou barvou a harmonií předčí i burgundská vína,“ vysvětluje Libor Vávra, obchodní sládek společnosti Pivovary Staropramen, výhradního distributora tohoto belgického speciálu u nás.

Leffe se servíruje v originální sklenici, ve které vynikne jeho jedinečná barva, pěna i aroma a přináší konzumentům i výjimečný estetický zážitek.

Čeští konzumenti navíc stále více volají po netradičních pivech. Ačkoliv většinou mají své oblíbené značky, k určitým příležitostem a pokrmům zkrátka dávají přednost speciálům, jež nabízejí novou chuťovou pestrost a variabilitu. Leffe Bruin tuto poptávku dokonale uspokojuje. Dopřávají si ho navíc nejen běžní milovníci piv, kteří dostali chuť na něco výjimečného, ale také lidé, kteří pivu tolik neholdují.

Leffe Bruin se skvěle hodí například ke zvěřině. Jeho plná chuť a aroma je přesně to, co tento druh masa vyžaduje,“ vysvětluje Libor Vávra. Z piva Leffe Bruin můžete připravit vynikající večeři, kterou nepohrdne ani ta nejnáročnější návštěva. Nebo vám konfitovaný bok z mladého vepře se silnou redukcí piva Leffe Bruin a shiso salátkem nepřipadá dostatečně honosný?

Postup je následující: vepřový bůček zbavte kostí a chrupavek, důkladně omyjte, vetřete česnek se solí a kmínem a vložte do pečící nádoby vhodné velikosti – takové, aby vám pokud možno nezbylo příliš prostoru kolem masa. Přidejte sádlo, několik stroužků česneku, rozpůlenou cibuli, celý černý pepř, drcený kmín a tymián a nechte maso při nízké teplotě (cca 85 stupňů Celsia) konfitovat v troubě asi osm hodin. Pivo Leffe Bruin svařte a redukujte tak, že vám tekutina začne houstnout (zhruba na 1,5 dl). Salát důkladně properte, natrhejte a prohoďte s olivovým olejem, solí a pepřem. Jídlo servírujte třeba s rozpečeným chlebem.

Ať již tedy sáhnete po Leffe Bruin coby samostatném lahodném speciálu, přizvete ho k zimní hostině nebo ho použijete přímo při vaření, rozhodně vás nezklame. Naopak, možná, že až ochutnáte jeho jedinečnou chuť, na „běžná“ piva už zcela zapomenete.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kozousch

pondělí, 10. leden 2011
15:32

kozousch

Pro mě osobně je Staropramen jediný z velkých pivovarů, jehož produkce mě neuráží. Záměrně jít do hospody na Staropramen by mě samozřejmě nenapadlo, ale pokud mám jít třeba s manželkou na večeři do nějaké lepší restaurace, tak je opravdu problém najít takovou, kde by výborně vařili a současně měli pivo z nějakého malého pivovaru. Takže pokud to jde, tak se snažím vyhnout restauracím s klasickou kombinací G+PU+Kozel a pokud je na výběr z více restaurací se zhruba stejně kvalitní kuchyní, tak vždy vítězí ta se Staropramenem. A vždycky rád otočím dvě kolečka Granát-Hoergaarden-Leffe.

Navíc oceňuji to, že Staropramen je jediný z velkých pivovarů, jehož majitelé mají "koule" nabízet i něco jiného, než imitaci piva plzeňského typu.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

pondělí, 10. leden 2011
16:41

Tomáš Kroupa

to kozousch: Nelze než souhlasit, až na tu jejich desinu, ta se opravdu nedá. Někde by měly existovat hranice na míru využití HGB. V porovnání 10° a 12°, ještě ke všemu cena za ně nebyla taková rozdílá, tak jako by se jednalo o pivo z úplně jiného pivovaru. Ještě chudáci kuci (na akci, kde jsem měl možnost to porovnat), za to hráli takovou výtečnou muziku a mělo to být odměnou. Tak když jsem koupil dvanáctku, tak se nestačili divit, co že jsem jim to donesl za pivo proti předchozím. :)


Adsense

17. duben 2024
01:34


posted by: Inzerce

Tchoř

pondělí, 10. leden 2011
20:48

to kozousch:
StP Granát = polotmavá jedenáctka z Ostravaru...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

kozousch

úterý, 11. leden 2011
07:59

kozousch

to Tchoř: A to je dobře nebo špatně? Kdyby "Plzeňský koncern" koupil třeba pivovar Konrad, v něm vyráběl jen a pouze kvasničák v původní "Konradí" kvalitě a ten by se točil s nálepkou "Plzeňský Kvasničák" ve všech hospodách, kde je nyní jen kombinace splašků G+PU+Kozelec, měli bychom s manželkou větší výběr hospod, kam můžeme chodit na večeři.

Lidem z Konrada bych samozřejmě nepřál, aby "bílý muž pod bičem otrokáře žil...". Je to jen příklad, který má nastínit, že v principu je jedno, která z koncernových továren vyrábí který model. V rámci koncernu samozřejmě nelze vyrábět jeden výrazně kvalitnější model, protože by jednak jasně poukázal na nekvalitu ostatních modelů daného koncernu, a navíc by ostatní modely "kanibalizoval", neboli vytlačoval z trhu.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

kuchař

neděle, 9. leden 2011
22:15

Sluch mám dobrý, ale že by čeští konzumenti stále víc volali po netradičních pivech nějak silným hlasem nezaznívá. Zato volají po pivech, která by mohla být hrdá na označení "česká". Tedy pivech plných, chuťově bohatých, tedy i z kvalitních surovin. A tenhle "návrat z vandru" je pohříchu ssi nejtěžší. na druhou stranu jsem ale rád, že třeba takový Budějovický Budvar se z nějakého vandru vracet nemusí, že jeho světlý ležák je pořád tím, čím výval - poctivým pivem.


napsal(a): kuchař [Odpovědět]

VozechV

pondělí, 10. leden 2011
08:16

VozechV

to kuchař: Opět misionář. :) Ano Budvar, ale nejen ten, ona je celá řada pivovarů u nás, která se nemusí nikam vracet.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

PetrV

pondělí, 10. leden 2011
13:20

PetrV

to kuchař: Tohle už je fakt trapný:)


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Masakr

středa, 5. leden 2011
19:49

Nevím jestli našinec zapomene na běžné pivo,jestli tím myslí Staropramen tak to rozhodně.Myslím,že toto jsou piva pro fajšmekry a znalce.Ochutnal jsem hodně belgických speciálů a ne všechna jsou pro našince pitelná asi záleží na chuti každého soudruha.Ale jinak je to hodně zajímavé čemu všemu se ještě nechá říkat pivo:-).Spíš se to pořád vyvíjí a ještě se vaří stejně:-):-):-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Tchoř

neděle, 9. leden 2011
23:34

to Masakr:
Na běžná piva, dnes polopiva čili pseudopiva (jako papř. StP) jsem dávno zapomněl. A pokud je dnes Leffe "nejznámější belgické klášterní pivo", pak jen díky reklamní masáži gigantu, zvaného dnes AB-InBev. Podobných a ve své vlasti určitě více ceněných , je celá řada. Okoštoval jsem všechna belgická piva od trapistů (kromě naprosto nekomerčního Westvleterenu), řadu dalších klášterních i světských speciálů z téže země a souhlasím s názorem, že jazýček, zvyklý na poctivý český ležák, se jimi oblbnout nedá. Nezvyklá chuť, často značně kyselá, obsah alkoholu jako ve víně... (naposledy o Vánocích třetinku Stille Nacht z Esenu, alc. 12% vol.) Zlaté naše dvanáctky, třináctky, čtrnáctky...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

kozousch

středa, 5. leden 2011
13:30

kozousch

1) "Leffe Bruin se až dodnes, tedy celých sedm set sedmdesát jedna let, vyrábí podle tradiční receptury, kterou vynalezli zruční mniši."

2) "Staletí vývoje ho přivedla až na samý vrchol sládkovského umění."

Tak vyrábí se 771 let stále stejně, nebo se "vyvíjí"? Nebo se to pivo vaří už 1000 let, prvních 229 let se vyvíjelo a od té doby se vaří stále stejně?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.01.2011 ve 13:31:00


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 5. leden 2011
13:04

jiri.kana

Jsem kulinářský barabar. Takže mě ani nenapdne osm hodin dusit bůček s kmínem a česnekem. A ani nevím, co je shiso :( Mimochodem, co se pak dělá s tím zahuštěným pivem?

Asi si zasloužím jen CKT HGB rychlokvašky :(


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI