Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Minipivovary zažívají boom

Co se píše o pivovarech a pivu


Minipivovary zažívají boom

[úterý, 21. prosinec 2010]

I v době ekonomické krize v Česku sílí boom minipivovarů, které vyrábějí desítky, maximálně stovky hektolitrů piva měsíčně pro svou vlastní restauraci a jen pár dalších v okolí. A to přesto, že jejich pivo je většinou dražší než od velkých hráčů na trhu. Minipivovarů už je podle odhadů přes sto a oborníci soudí, že jejich počet nadále poroste. Průmyslových pivovarů je pro srovnání méně než polovina.

Po změně režimu v roce 1989 byl v české části tehdejší federace jediný minipivovar, U Fleků v Praze, před deseti lety jich fungovaly necelé tři desítky. V posledních letech ale přibývají stále rychleji. Příznivce pěnivého moku mimo jiné láká malý výstav slibující jistou exotiku a také výroba převážně speciálních piv, která střední a velké pivovary často vůbec nevaří.

Minipivovary vaří prakticky pouze speciální piva – nefiltrovaná, vícestupňová, různě ochucená, svrchně kvašená, z pšeničného sladu a tak dále. Oslovují konzumenty, kteří chtějí experimentovat a mají na to,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Jejich podíl na celkovém výstavu piva v Česku činí podle statistik svazu asi dvě procenta. „Očekávám, že jich bude přibývat,“ podotkl.

Každoroční nárůst potvrzují i zástupci samotných minipivovarů.

Pokud chce člověk vařit pivo srdcem a v druhé řadě pro peníze, má velkou šanci uspět,“ řekl deníku E15 René Binar z minipivovaru Slezan v Leskovci na Opavsku, jenž vznikl před čtyřmi lety.

Podle Marka Kocvery z Klášterního pivovaru Strahov v Praze přibývá počet lidí ochotných zaplatit za speciální a kvalitní pivo vyšší cenu peněz a dají si raději čtyři piva z minipivovaru než za tu stejnou cenu pět či šest „komerčních“ piv. „U nás byli lidé zvyklí 40 let prolévat hrdlo levným pivem na množství. Degustační přístup je doména až poslední doby,“ míní Kocvera. Na změně se podle něj podílely nejen samotné pivovary, ale i média, která začala v posledních letech o pivu obecně více psát. „Před čtyřmi lety jsme se dozvěděli maximálně, že Plzeň Největší pivní národ tedy o pivu vlastně moc nevěděl,“ podotkl.

Ačkoli boom minipivovarů bude pokračovat, jsou věci, které by jejich růst mohly přibrzdit. U některých je to kolísající kvalita piva, u jiných omezená trvanlivost, která omezuje možnosti distribuce a konečně i vyšší cena.

Pro minipivovary by mohlo být likvidační odejmutí nižší daňové sazby pro spotřební daň z piva pro pivovary s nižším ročním výstavem. Stejně tak i případný markantní nárůst cen vstupů – energie, sladu a chmele,“ řekl deníku E15 David Staněk z Rukodělného pivovárku Třebonice, který sídlí na kraji Prahy.

Názory pivovarníků

1. Čím je nárůst minipivovarů způsoben? Čím se odlišují od těch středních a velkých?

2. Kdy a proč pivovar vznikl?

David Staněk, Rukodělný pivovárek Třebonice, Praha

1. Odlišným a pestřejším sortimentem nabízeného piva. Při stabilní kvalitě vařeného piva je to i zdravější nápoj, protože v minipivovaru je pivo nefiltrované a nepasterované, chuťově bohatší a plné minerálních látek, vitamínů a stopových prvků.

2. Roku 2005 na základě nevinně položené otázky, zda bych dovedl doma uvařit pivo. A následně se vše vzájemně na sebe nabalilo a vše skončilo rukodělným komerčním pivovárkem.

Aleš Kocvera, Klášterní pivovar Strahov, Praha

1. Malé pivovary obecně nabízejí vyšší kvalitu za více peněz a zákazníci, kteří upřednostňují kvalitu před kvantitou, to dokáží ocezdražila. nit. Také paleta nabízených druhů je mnohem širší a nabízejí různá sezonní piva, která nejsou velké pivovary schopny uvařit.

2. Současný pivovar vznikl v roce 2001, aby navázal na tradici původního pivovaru, který přestal vařit pivo v roce 1907. Původní pivovar vznikl zároveň s klášterem v roce 1142.

René Binar, minipivovar Slezan, Leskovec na Opavsku

1. Jeden z faktorů růstu je změna vnímání potravinářských produktů z malých provozoven, tím myslím i minipivovarů. Dalším je chuť experimentovat, objevovat nové. Každá várka je svým způsobem originál a má značně omezenou trvanlivost na rozdíl od unifikovaných euro piv.

2. Minipivovar Slezan vznikl oficiálně v roce 2006, předcházely tomu asi roční přípravy. Vznikl z nadšení a hlavně pro kvalitu pivu. Vaříme nejenom klasická, ale i netradiční piva, jako jsou speciály vyšších stupňovitostí a ovocná piva.

Zdroj: E15.cz | Autor: Dušan Kütner


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

marcos

středa, 22. prosinec 2010
09:04

marcos

Děkuji vám všem za vaše názory. Obrátil jsem se na vás, protože vás beru za odbornou veřejnost, která jak zde sleduji má určitě k tomuto tématu co říct. Sleduji zde, že hodně z vás je zcestovalých a viděli jste provoz těchto minipivovarů v různých městech či regionech a můžete nezaujatě toto odvětví zhodnotit. Samozřejmě jsme provedli i další přípravy projektu, od výběru dodavatele, přes návštěvu několika minipivovarů v praxi k rozhovorům s našimi stávajícími i potažmo budoucími zákazníky. Velice rád bych věřil, že jednou i vy budete patřit k našim zákazníkům a to hlavně k těm spokojeným zákazníkům.


ICQ: 19029206

napsal(a): marcos [Odpovědět]

orca

čtvrtek, 23. prosinec 2010
09:11

orca

to marcos:
jedno malé zamyšlení :
Dle mého je stále jedna poměrně velká skupina obyvatel kterou pohostinství stále míjí a dodnes se na ni pořádně neobrátila.
A tím myslím RODINU. Asi ještě nedozrála doba aby rodiny (včetně dětí!!) pravidelně navštěvovali restaurace k večeři. A ptám se proč ?? Kolik restaurací je cenově rozumných a navíc nekuřáckých či s dětskými židlemi nebo dětským koutkem ?? (proč asi je mekáč stále narvanej ???)
Kolik lidí (nekuřáků) se nehodlá smířit s návratem z restaurace aby pak komplet oděv skončil v pračce ??
V této oblasti vydím opravdu velký potenciál.
Pro příklad uvedu jednu nejmenovanou excelent hospůdku v Plzni kde krom piva a jiného pitiva se k jídlu podává jen studené pochutiny k pivu a obsazenost hospody ?? K velkému překvapení cca 10-15% žen a není den kdy tam jsem aby tam někdo neseděl s dítětem i několik, i kožárek tam stál. A cena piva rozhodně není lidová. A proč ??? Protože je to NEKUŘÁCKÁ hospoda.
Takže tudy bych viděl cestu ...


napsal(a): orca [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
04:47


posted by: Inzerce

kozousch

středa, 22. prosinec 2010
02:12

kozousch

to Roman Holoubek: Já důvod prodeje neznám taky. Chodili jsme tam docela často a to, že nebyla várka jako várka, nám spíš vyhovovalo, ale je fakt, že běžní zákazníci s tím mohli mít problém. Pokud byl opravdu problém jen a pouze kvalita piva, tak to přece nebyl důvod hned minipivovar zavírat, ale třeba stačilo vyměnit sládka. Pokud byl problém odbyt, mohl být řešen dodáváním piva ještě do jiné hospody. Je ale pravda, že minipivovar U Vozků předběhl dobu a těžko posoudit, zda to tenkrát bylo opravdu takto řešitelné. Spíš jsem to bral jako příklad s tím, že je opravdu potřeba správně posoudit z mnoha aspektů to, zda přistavět minipivovar do stávající restaurace bude skutečný přínos. Z pohledu nás zákazníků je samozřejmě přínos každý kvalitní minipivovar, ale zde se musíme pokusit to nesobecky posoudit z pohledu investora - i když bez znalosti konkrétních podmínek můžeme jenom teoretizovat.


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

hroch

úterý, 21. prosinec 2010
20:30

hroch

to Roman Holoubek: Největší problém u minipivovaru u Vozků, z mého pohledu byl neodbornost vedení celého projektu. Majitel hotelu s restaurací u ZOO se rozhodl udělat něco zvláštního-mít svůj pivovar. U člověka, který je znám jako vinař na zažátku devadesátých let, to nebyl opravdu dobrý podnikatelský(část celkového) plán. Konzumenti na to nebyly připraveni, nebyl dostaečně vzdělaný personál, kombinace hotelu zaměřeného na konference, sněmy stran atd. s točenou Plzní a k tomu samodomopivo v první půlce devadesátých let-nic moc. Prodej do Dětenic včetně sládka Aleše Žamličky byl jen vyústěním útlumu celého minipivovaru.
Jinak souhlasím s tím, že pro většinovou klientelu je domácí pivo jen třešnička na dortu, základ je v dobře zavedené restauraci- zajímavé prostředí, zajímavé jídlo, nejlépe obojí.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 21. prosinec 2010
19:16

Roman Holoubek

Myslím, že Orca to vyjádřil velmi přesně. Nejprve je potřeba zjistit co nabízí okolní podniky a proč ty, co mají plno, tak mají. Mnoho lidí k Vám nebude prvoplánově chodit proto, že máte lepší pivo než konkurence, ale proto, že se u Vás budou cítit dobře a nabudou dojmu, že za své peníze dostávají odpovídající (a lepší než u konkurence) hodnotu zboží a služeb.

Chutné pivo už je pak jen samozřejmá nadstavba. A v něm je možné předčit
konkurenci - jeho chutí a poctivostí. Eperimenty v pivu mohou občas oživit a zpestřit nabídku, ale základem je světlé pivo. Jeho EPM (% extraktu) je pak dáno i místní zvyklostí, tj. zda jsou u Vás lidé zvyklí spíše na desítku, nebo dvanáctku. Optimální a dnes i módní je použít model chytré horákyně a nabízet jako hlavní základové pivo jedenáctku. (Rosťo promiň).


S tou desítkou je to tak, že její cena u restauračního pivovaru vyjde poměrně draho (vlastně jen nepatrně levněji než 11) a zákazníci si pak řeknou že na desítku je to moc peněz. Kdežto za ležák jsou ochotni dát odpovídající peníze. Odpovídající Vašim nákladům s marží.

PS: Rosťo pamatuješ na jednu výbornou nejmenovanou desítku na Valašsku?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 22.12.2010 ve 05:55:32


Rosťa

středa, 22. prosinec 2010
11:08

Rosťa

to Roman Holoubek: Pamatuji. A velmi želím, že jsem dlouho neměl možnost ji vychutnat. Nejezdějí na slavnosti, do Čech pivo neposílají, aby si člověk sehnal Bony a šel do Tuzexu, nebo co. S dobrou jedenáckou se snadno vyrovnám. Tedy Dej bůh štěstí!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

marcos

úterý, 21. prosinec 2010
11:10

marcos

Zdravím všechny příznivce zlatavého moku,
tento web jsem našel náhodou, při hledání informací o minipivovarech v republice a od té doby není den, kdy bych sem alespoň nenakoukl.-:) Tato tématika mě zaujala až tak, že zvažujeme vybudovat vlastní minipivovar v našem rodinném hotelu.
Bohužel se v našem městě (cca 30 tis. Obyvatel) již plánuje na jaře otevřít jeden minipivovar, proto se na vás obracím, jak na odborníky, tak na veřejnost, zda by jste se nepodělili o svojí zkušenost nebo názor na to zda se v jednom městě uživí dva minipivovary o celkovém výstavu cca 800 hl ročně.
Děkuji všem a přeji vám šťastné Vánoční svátky.


ICQ: 19029206

napsal(a): marcos [Odpovědět]

orca

úterý, 21. prosinec 2010
11:26

orca

to marcos:
Otázka je co všechno plánujete. Jedna věc je uvařit pivo , druhá věc je ho umět "podat", další věc je mít "zajímavou" restauraci (něčím jinou). Jinými slovy nejprve si položte zásadní otázku v "ČEM" jste jiní a LEPŠÍ aby zákazníci přišli právě k vám ....
Nejsem odborník ale myslím že kdo občas sledoval kuchtíka-holohlávka tak pochopil o čem asi úspěšné pohostinství je.


napsal(a): orca [Odpovědět]

marcos

úterý, 21. prosinec 2010
12:42

marcos

to orca:
Děkuji za názor, plně souhlasím. Máme tradici, letos bude náš hotel slavit 20 let, u této příležitosti bychom chtěli minipivovar případně také otevřít. Máme dostatečnou restaurační kapacitu, v souhrnu 750 míst. Máme velké institucionální zákazníky (firmy, školy, kongresy, atd.), ale ztratili jsme kontakt s běžnými zákazníky. Z tohoto důvodu bychom chtěli znovu otevřít denní provoz s tradiční českou a moravskou kuchyní a k tomu nabídnout zákazníkům vlastní pivo s osobitou chutí, kterou nenajdou někde jinde.


ICQ: 19029206

napsal(a): marcos [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 21. prosinec 2010
13:34

Rosťa

to marcos: Přimlouval bych se mj. za dobrou "desítku", tu už zákazník najde málokde...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

marcos

úterý, 21. prosinec 2010
14:35

marcos

to Rosťa:
Je pravda, že jsem si všiml, že není moc minipivovarů, který by vařili "desítku", většinou jde o ležák či speciál. Čím to bude? Že by vyrobní náklady byly cca stejné, ale prodejní cena u "desítky" musí být nižší?


ICQ: 19029206

napsal(a): marcos [Odpovědět]

Rosťa

úterý, 21. prosinec 2010
15:13

Rosťa

to marcos: Možná to tím bude. Ale já jsem speciály již poněkud unaven. Jasně že si rád dám v létě pšeničné a v zimě nakuřované či silnější. Ale dobrá desítečka či jedenáctka by měla mít výskyt jako prameniště vody. Zrovna v těch Letech s tím docela "vyběhli" - mají jedenáctku a dvanáctku a do toho na přání exotického zákazníka mohou před načepováním přidat některý z cca deseti druhů sirupů.


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Maxič

úterý, 21. prosinec 2010
15:31

Maxič

to Rosťa: Souhlasím. dobrých desítek je poskrovnu. Napadá mě Koutská. Akorát ale se slzou v oku, páč už ji u nás netočí a ani není nikde v okolí k mání.Těším se, až bude u nás v rámci Cesty pivních znalců Nefiltrovaná 10°(Moravské sklepní)z Černé hory...Držím palce!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

kozousch

úterý, 21. prosinec 2010
19:09

kozousch

to všichni: Ono nelze míchat osobní preference a vhodnost piva pro určitý typ restaurace. Desítka by určitě byla vhodná pro větší pivnici, restauraci u cyklostezky a podobně. Pokud je to ale restaurace vyšší kategorie než "čtyřka bez ubrusu", tak by podle mého názoru byla určitě vhodnější dvanáctka, protože do tohoto typu restaurací chodí spíš zákazníci, kteří si dají méně silnějších piv.

Taky je ale třeba zvážit, zda jsou pro minipivovar vhodné prostory a zda lze tyto prostory postrádat, nebo zda by vydělávaly víc něčím jiným. Třeba u nás v Liberci byl léta minipivovar v hotelu U jezírka, ale nakonec majitelé celou technologii prodali a v prostorách bývalého minipivovaru vytvořili další pokoje hotelu či co. A přitom s odbytem problém rozhodně neměli, protože mají velice výhodnou polohu u ZOO a tradiční trasy pro procházky, kde při pěkném počasí korzují davy a hotel má velkou terasu "pod kaštany".


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

honza1205

úterý, 21. prosinec 2010
17:45

honza1205

to Rosťa: Výbornou dělá Lipan v Dražíči!to honza1205: Desítku jsem chtěl říct,ale jen v létě.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Dydla

úterý, 21. prosinec 2010
18:28

to Rosťa: Jedna z nejlepších desítek co znám je Ferdinand a ještě úžasnější je v kvasnicové podobě.


napsal(a): Dydla (dydla(a)post.cz) [Odpovědět]

Rosťa

středa, 22. prosinec 2010
11:11

Rosťa

to Dydla: Jo tu můžu. Vysoko řadím též desiny z Koutu a Kácova, příjemný je i Tambor ze Dvora a Chotěboř...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

phrabina

úterý, 21. prosinec 2010
20:32

phrabina

to marcos: to marcos: obraťte se na dodavatele technologií, ti vám už na prvním setkání předvedou kalkulace pro váš konkrétní případ a podělí se s praktickými zkušenostmi z rozjíždění pivovárků. Tady se dovíte od Rosti, že miluje desítky a ode mě, že pod patnáct nechodit... Názory čtenářů PI nereprezentují pivní většinu, která vás bude živit.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Rosťa

středa, 22. prosinec 2010
11:12

Rosťa

to phrabina: Tak to je snad jasné, vždyť je to trestné!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

pivovarský

středa, 22. prosinec 2010
08:52

to marcos: Pokud máte zájem ozvěte se na uvedenou adresu, můžeme kolem pivovárku dát řeč.


napsal(a): pivovarský (renuarb.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

marcos

středa, 22. prosinec 2010
14:34

marcos

to pivovarský:
Jakou myslíte adresu?


ICQ: 19029206

napsal(a): marcos [Odpovědět]

Rosťa

středa, 22. prosinec 2010
15:00

Rosťa

to marcos: pravděpodobně tu v prolinku nicku - renuarb.j@seznam.cz


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

pivovarský

čtvrtek, 23. prosinec 2010
09:01

to marcos: V případě zájmu prosím o kontakt na adresu renuarb.j@seznam.cz
díky pivovarský


napsal(a): pivovarský (renuarb.j(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 21. prosinec 2010
19:25

Roman Holoubek

to kozousch: Nevím a neznám přesné důvody proč majitelé pivovar v Liberci prodali. Ale několikrát jsem jejich pivo pil a podnik navštívil. A nemyslím si, že hlavním důvodem byla potřeba dalších prostor pro hotel. Jejich pivo ničím nevynikalo, nebo spíše vynikalo a to nestálou kvalitou. Také se mi nezdálo, že by zájem ze strany veřejnosti byl tak vysoký. Pokud si dobře vzpomínám, tak i prodejní cena v pivnici byla taková, že to mohlo ztěží zaplatit vstupní investice a provozní finance. Takže prodej a tím zmírnění ztráty z celé původní investice bylo možná to nejrozumnější co mohli majitelé udělat.

Berte tuto informaci, jen jako mou spekulaci a dojem, který jsem nabyl mou opakovanou návštěvou v dané době na daném místě.

Navíc v té době ještě nebyl mezi širší veřejností takový zájem o "jiné" pivo a to kalné mnoho z nich považovalo za vadu a ne přednost.


Rosťa

úterý, 21. prosinec 2010
10:44

Rosťa

Pumpescu neplač a vydrž to. Jsi chlap a zvýšení spotřební daně odneseme především my, tvoji vděční konzumenti...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI