Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivo Rychtář poráží v oblibě Pernštejn

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivo Rychtář poráží v oblibě Pernštejn

[úterý, 14. prosinec 2010]

Ještě po sametové revoluci byl hlinecký pivovar ve srovnání s pardubickým trpaslíkem, množstvím uvařeného piva za ním zaostával.

Malý pivovar v jižní výspě Pardubického kraje se ale nyní stal jasným lídrem, pardubický i poličský pivovar vaří podstatně méně piva.

Čím to je? V Hlinsku si myslí, že jednoduše dělají dobré pivo za slušnou cenu. Před dvěma roky se navíc pivovar stal součástí české pivovarské společnosti K Brewery, díky čemuž se pivní lahve s nálepkou Rychtář objevují po celé zemi.

Letos hlinecký pivovar Rychtář svoji pověst jedničky v Pardubickém kraji ještě posílil. Zatímco spotřeba piva šla letos dolů o dvanáct procent, Rychtář svůj prodej naopak za poslední půlrok o více než 20 procent navýšil, a to především díky prodeji sudového piva. V Hlinsku letos uvaří něco pod hranicí 100 000 hektolitrů. Větší odbyt sudového piva se dokonce odrazil i ve zvýšení počtu zaměstnanců z 56 na 62.

Příčinu vidím v tom, že lidé více porovnávají poměr kvalita a cena - právě v tomto je Rychtář zajímavou alternativou velkých značek,“ řekla obchodní ředitelka pivovaru Lenka Vedrová.

Poličské pivo sbírá medaile. Výroba ale stále klesá

Dvojkou v kraji podle množství uvařeného piva zůstane letos Měšťanský pivovar v Poličce. Jeho ředitel Karel Witz očekává letos propad z loňských 69 tisíců hektolitrů o sedm procent. Přitom už loni svoji produkci snížil proti předcházejícímu roku o čtyři procenta.

Pivo mají v Poličce velmi dobré, například tmavé pivo v září získalo stříbrnou medaili při soutěži na žatecké Dočesné, ale pivovar příliš nerozšířil okruh zákazníků.

O to se poslední dobou snaží pardubický pivovar Pernštejn, například i větším exportem. Letos posílal kontejnery s pivem do Kanady, Švédska, Itálie i Německa, ještě do konce roku začíná posílat první větší dodávky na Slovensko a jeho vedení si hodně slibuje od vývozu piva na Ukrajinu, s nímž začne v lednu příštího roku.

Letošní produkce pivovaru by měla být opět kolem 55 tisíc hektolitrů jako loni, což ředitel Jan Kvasnička považuje vzhledem k obecnému trendu ještě za úspěch.

Zástupci všech tří velkých pivovarů v Pardubickém kraji tvrdí, že se zdražením piva nepočítají. Tedy alespoň ne hned od ledna.

Jeden z nich však přece jen ještě trochu váhá. „Zatím si netroufnu říci, zdali o nějakých 20 až 30 haléřů podražíme, musíme si to ještě přepočítat. Neradi bychom vybočovali z řady jiných pivovarů, které nezdraží, ale ještě nejsme zcela rozhodnuti. Pokud zdražíme, tak určitě ne od 1. ledna,“ řekl ředitel pardubického pivovaru Pernštejn Jan Kvasnička.

Od podzimu měl rodinu minipivovarů v Medlešicích a Žamberku navíc posílit další zástupce v Litomyšli. Majitel ho však otevře až na jaře příštího roku.

***

FAKTA

Produkce pivovarů v roce 2009: Rychtář Hlinsko 80 tis.hl; Pivovar Polička 69 tis. hl; Pivovar Pernštejn 55 tis.hl

Odhad roku 2010: Rychtář Hlinsko cca 100 tis. hl; Pivovar Polička cca 64 tis. hl; Pivovar Pernštejn cca 55 tis. hl

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Jaroslav Hubený


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Maxič

středa, 15. prosinec 2010
20:18

Maxič

to hroch: Granát Protivín-polotmavý, Granát z Č.Hory tmavý http://www.cestapivnichznalcu.cz/katalog-piv/tmava-a-polotmava-piva.php mají tam ale chybu došlo u Granátu z Č.H. k záměně s P.Perlou. Tady je to přímo ze stránek Č.H. http://www.pivovarcernahora.cz/Article.asp?nDepartmentID=39&nArticleID=18&nLanguageID=1#granat


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

hroch

středa, 15. prosinec 2010
20:25

hroch

to Maxič: Piva pro cestu pivních znalců se nedostanou k náhodnému nakupujicímu. Musíš být zařazen mezi VIP restaurace a tyto piva jsou nabízena jen v malém množství, myslím že psali v odpovědích kolem 250sudů. Prostě v nějakém pivovaru udělají jednu várku jiného piva rozhodnou se připomenout dřívější výrobek a nebo ozvláštnit nahodile výrobky jiného pivovaru, ale vždy se jedná o nárazovku.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
07:01


posted by: Inzerce

Maxič

středa, 15. prosinec 2010
20:40

Maxič

to hroch: na jednu stranu tedy škoda - proč to není celý rok, na druhou stranu štěstí, že mám jednu z těch VIP hospod pod nosem.Většinou nemáme v Horažďovicích možnost výběru.Letos se ale daří! A v pátek se už moc těším na polotmavýho Orla(Černýho)z Kroměříže :-)


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

emu

středa, 15. prosinec 2010
02:12

emu

mám rád piva z pardubic a co mě dost překvapuje je ten Ozzobír. Od takový značky bych to nečekal, ale celkem dost mi chutná, zajímavé :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Miloslav N.

úterý, 14. prosinec 2010
22:27

Rychtář je (možná vedle Budvaru) už jeden opravdu z mála středních pivovarů, kde se stále používá žatecký chmel v jeho přírodní podobě. Návrat k původnímu zdroji vody zde před časem potvrzoval p. Vedra, ředitel pivovaru.


napsal(a): Miloslav N. [Odpovědět]

JardaK

úterý, 14. prosinec 2010
19:18

JardaK

Pernštejn už jsem dlouho neměl, budu to muset napravit. Polička je výborná a ještě jsem se nezklamal, nejradši mám Otakara. Ale Rychtář, no nevím nevím. Ne že by byl špatný, je to dobré pivo, ale že bych ho mohl nějak vychválit :-? Dobré je za tři, tak jo, dám lepší tři, skoro dva mínus :) No a Polička je za jedna, zkažené pivo za pět, mezitím Gambrinus tři mínus, Braník, Klasik a podobná houmlespiva za čtyři. Navíc ze sortimentu šesti jsou jen čtyři, zmizel Hejtman a Malvaz. Prostě pod KBG klouže do průměru, masovka jak Platan 11° nebo Klášter 11°. Akce pivo za 6,- a podobné průsery.


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

penetrrrák

úterý, 14. prosinec 2010
14:20

Mám dotaz- vaří Rychtář černý pivo ? U nás v Lbc v jedný hospodě Rychtáře točej, a že prej budou mít i černýho(13ku). Byl jsem přesvědčen, že ho už nevařej a ani na jejich stránkách jsem o něm nic nenašel. V hospodě na tom však trvali. Za info díky.


napsal(a): penetrrrák (zumer(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Bohouš

středa, 15. prosinec 2010
10:17

to penetrrrák: Rychtář černé nevaří, v rámci skupiny KB trade se vaří pouze černá Černá Hora a nyní Merlin v Platanu.
Nejhorší je, že to černé Černohorské propagují pod různými značkami, třeba pro pivovar Klášter se jmenuje Klášterní černé.
Takto ho prodávali i na vlastních pivních slavnostech na Klášteře.
Je to bída.


napsal(a): Bohouš [Odpovědět]

hroch

středa, 15. prosinec 2010
14:40

hroch

to Bohouš:
To je bohužel praxe KBG. Ale v ceníku sudových piv je klášterní výčepní tmavé uvedené u pivovaru Černá hora, Klášter má v ceníku jen světlé výčepní, 11 světlý ležák 12 světlý ležák a 11 ležák kvasnicový-rozuměj nefiltrovaný. Všechny pivovary ze skupiny (kromě Janáčka, který není distribuován po republice) mají v sudovém ceníku uvedené pouze světlá piva s vyjímkou Černé hory (Kern polotm, Granát tmavý ležák, Klášterní výčepní tm) a polotmavého Démona z Vysokého Chlumce. Co nalepí na lahve to je už případně jiná.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

VozechV

středa, 15. prosinec 2010
15:05

VozechV

to hroch: Ano tmavá piva od KBG (mimo Merlinu) se vyrábí jen v Černé Hoře. Co se týče tmavého výčepního, tak ten je k dostání pouze v sudech a to pod názvem Klášterní. Tedy neplést se značkou Klášter. Nemyslím si, že je to prvoplánový záměr. V Černé Hoře mají i pivo Páter, takže jistá logika tohoto názvu tam je.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Prd

středa, 15. prosinec 2010
17:16

Prd

to hroch: A co Protivínský Granát - polotmavý ležák, 4,6% alk. - nevíte odkud je?


napsal(a): Prd [Odpovědět]

hroch

středa, 15. prosinec 2010
17:31

hroch

to Prd: Psal se to jak je to v sudovém ceníku KBG podle kterého beru od nich občas pivo na ochutnání. Podle toho že to je ležák a podle alkoholu to odpovídá jedenctce a to by byl ten Vysokochlumecký Démon. Toho jsme měli nedávno a nebyl podle mě špatný 2-3 na devíti bodové škále (1vynikajicí-9zdraví ohrožující).


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Maxič

středa, 15. prosinec 2010
18:07

Maxič

to hroch: Mně tvrdili u Abbého v Klatovech, že ho vaří podle nové receptury v Protivíně. Démon je myslím 13´. Tak nevím...


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

hroch

středa, 15. prosinec 2010
19:35

hroch

to Maxič: Píšu jak to mám z ceníku. Démon je už jenom jedenáctka.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Chody

středa, 15. prosinec 2010
19:54

Chody

to hroch:
Kolik má Démon alkoholu? Si myslím, že P. Granát a Démon jsou rozlišná piva. Granát 11 a Démon skoro 13, tudíž se oba vejdou do polotmavého ležáku...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Maxič

středa, 15. prosinec 2010
20:10

Maxič

to hroch: to jsou věci...:-(
Loni jsme byli na kolech ve Vysokým Chlumci-tam jsme si dali točenýho Démona. Byla to taková dobrota, že u jednoho nezústalo....


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Chody

středa, 15. prosinec 2010
19:51

Chody

to Prd:
Že by z Protivína :D


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Chody

středa, 15. prosinec 2010
19:48

Chody

to hroch:
Nevím, jaký máš ceník Ty, ale já mám v sudovém sortimentu Granát tmavý ležák u všech pivovarů KB a Klášterní výč. tmavé u všech kromě Rychtáře. Ceník je k 1.10.2010...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

hroch

středa, 15. prosinec 2010
20:12

hroch

to Chody: Nevím to už přesně ale když jsme ho pili, právě mě to překvapilo, že to odpovídalo podle hodnoty jedenáctce asi 4,6pr. a taky tak jsem si to zaznamenal na beerborce.
Ceník mám k 1.10.2010, když pominu rozdělení na balení sudů 30,50 tak Klášter 4 světlé položky výč, 11,12,11nefiltr, ČH 10položek -TAS,Kern polotm.výč, Páter, Kamelot, Granát tm.ležák, Kvasar, 1530, Velen, Modrá laguna, Klášterní tmavé výč., Ježek 4 světlé položky-výč, 11, Zachariáš 14, Grand 18, Vysoký Chlumec 2položky- Vévoda ležák, Démon polotmavý ležák, Lobkovic 2 položky-Premium, nealko, Platan 4položky Schwarzenberg výč, ležák, premium, nealko, Rychtář 4 světlé položky-klasik výč, Standarrd výč, Premium, Speciál.
Možná že ceníky upravují podle toho co do kterých distribučních center jsou ochotní dovážet a rozvážet. Rozhodně tak jak mám ceník sudových tak nejsou zdvojené žádné piva, která by tomu u nízkého výstavu sváděla. Problém bych viděl u hospodských, měl rychtáře, už nedělají v Hlinsku tmavé, KBG dodají z jiného pivovaru tmavé v sudech jiného pivovaru označené jiným pivovarem ale on tvrdí hostům, že je to Hlinsko podle zvyku.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 15.12.2010 ve 20:27:50


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Martin

pátek, 6. květen 2011
16:18

to Maxič: pravda veliká, démon výjímečné pivo ochutnal jsem v restauraci kde jedou cestu pivních znalců a fakt mňamka


napsal(a): Martin (mvotocek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jakubisko

úterý, 14. prosinec 2010
11:30

Rychtář je takový průměr. Neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne. Polička i Pernštejn je naštěstí jiná liga. :-D


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

moreli

úterý, 14. prosinec 2010
11:51

moreli

to Jakubisko: V případě Perštejnu pralesní :D


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Jakubisko

úterý, 14. prosinec 2010
12:16

to moreli:
To si nemyslím. Pernštejn vaří dobré pivo. Naposledy jsem pil jeho světlý ležák a ten je vynikající.


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

umbob

úterý, 14. prosinec 2010
12:29

umbob

to Jakubisko: Moreli je typický "patriot". Domácí pivo mu chutnat nebude. Ve Vyškově by mohli povídat;)


napsal(a): umbob [Odpovědět]

moreli

úterý, 14. prosinec 2010
14:54

moreli

to umbob: Mám rád hořčí piva, tudíž Rychtář u mě Perštejn jasně poráží. To že bydlím v Pardubicích neznamená, že budu lemtat místní pivo, když mi moc nechutná :-? . Ty taky trávíš spoustu času v Brně a Starobahno :ble: nepiješ. Jinak jsem patriot jsem jak poleno, mým nejoblíbenějším a nejčastěji pitým pivem je Medlešické, protože do Medlešic to mám z trvalého bydliště nejblíže :D


napsal(a): moreli [Odpovědět]

umbob

úterý, 14. prosinec 2010
15:24

umbob

to moreli: V klidu, to bylo jen takové malé rýpnutí za to Tvoje odsouzení Perštejna do pralesní ligy. Kdybys rovnou napsal, proč ho tam posíláš, nechal bych to bez povšimnutí;)
Jinak Starobrno se snažím nepít z jiných důvodů než je absence patriotismu(ikdyž jako typická naplavenina o brněnském patriotismu asi nemám moc co mluvit:) Důvodem je nechuť ke všemu Heinekenovskému-prostě je nehodlám podporovat.


napsal(a): umbob [Odpovědět]

moreli

úterý, 14. prosinec 2010
15:47

moreli

to umbob: Tvé rýpnutí bylo na místě, já zas rýpal do Jakubiska :D, protože Perštejn Rychtáře rozhodně nepřevyšuje. A jinak, co je to pralesní liga? V českém fotbale se tak dá označit už i ta první s příznačným názvem Gambrihnusliga :).


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Jára

úterý, 14. prosinec 2010
17:47

Jara

to moreli: O tom, že jedno pivo v chuti převyšuje druhé, už tady vedl diskuzi Birell s Bernardem a jak to dopadlo vime vsichni...


napsal(a): Jára [Odpovědět]

Elf

středa, 15. prosinec 2010
11:38

Elf

to Jakubisko: Rychtáře jsem neměl tak půl roku, takže se mohl zhoršit, ale při nejmenším ještě před tím půlrokem patřil mezi lehký český nadstandard. Za to v roce 2008 šlo kompletní portfolio z Pernštejna do dřezu, nechtěl to pít ani tehdejší spolubydlící, který zas tak náročný není. Od té doby jsem pardubické pivo ještě párkrát měl včetně nového Ozzobíru a rozhodně jsem neměl důvod měnit názor. Komu taky může chutnat pivo s nepříjemnou pasterizační příchutí?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

úterý, 14. prosinec 2010
10:43

Tomáš Kroupa

A to já zase na Rychtáře nedám dopustit a dovolím si nesouhlasit.


Dan

úterý, 14. prosinec 2010
11:00

Dan

to Tomáš Kroupa:
Pokud vím, tak Rychtář se jeden čas začal vařit z městské vody, ale údajně po stížnostech odběratelů se zase vrátili k původnímu zdroji. Otázka je, zda je to pravda, když před tím měli té vody nedostatek.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

úterý, 14. prosinec 2010
14:03

val

to Dan: Minulý rok při exkurzi hlinečtí nijak netajili, že vodu berou z řadu. Tak či onak došlo podle mě u Rychtáře ke zhoršení kvality/chuti.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.12.2010 ve 14:04:40


napsal(a): val [Odpovědět]

kuba

úterý, 14. prosinec 2010
10:10

KB rychtáře cpe všude, ale už ty piva nejsou co bejvaly a budou horší,polička a pernštejn proti rychtářovi sou o 100% lepší


napsal(a): kuba [Odpovědět]

arnost

úterý, 14. prosinec 2010
16:43

to kuba: To je pravda Rychtař už není ono-asi jiné suroviny které nakupují pro všechny piva


napsal(a): arnost (arny5(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Janek

čtvrtek, 16. prosinec 2010
16:47

to arnost: Tak to bych teda neřekl, v nějakém článku jsem nedávno četl, že u nás už snad jen do Rychtáře a do Budvaru dávají celé hlávky chmele... Takže suroviny do něj asi dávají dobré. A musím říct, že mi docela chutná, obzvlášť Natur (ať už mám na K-brewery jakýkoli názor, musím uznat, že to, co dělají s nefiltrovanými nebo kvasnicovými pivy se mi líbi a chutná).
Sice jsem z Pardubic, ale Pernštejn jsem pil asi poprvé a naposledy před 10 lety a teda nijak zvlášť mě nenadchl. Poličku bych ochutnal rád, točí se vůbec někde v Pardubicích?


napsal(a): Janek [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 17. prosinec 2010
06:32

Roman Holoubek

to Janek: Ne, ale chcete-li, tak mi dejte tip. Nejlépe na roman.holoubek@pivovar-policka.cz a já tam pošlu obchoďáka sjednat dodávky. :)


Roman Holoubek

pátek, 17. prosinec 2010
06:52

Roman Holoubek

to Roman Holoubek: V Pardubicích je akorát lahvová Polička - Záviš v obchůdku na Palackého třídě 1929.


moreli

pátek, 17. prosinec 2010
11:01

moreli

to Roman Holoubek: Nedostupnost poličského piva v Pcích mě mrzí, ale o tomto obchodě jsem nevěděl, tak se hned dnes stavím. Dík za info. Nemusí pršet, stačí, když kape. :)


napsal(a): moreli [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI