Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Středoškoláci budou mít pivovar, zlatý mok ale skončí v laboratoři

Co se píše o pivovarech a pivu


Středoškoláci budou mít pivovar, zlatý mok ale skončí v laboratoři

[pondělí, 6. prosinec 2010]

Studenti Střední odborné školy pro ochranu a tvorbu životního prostředí ve Veselí nad Lužnicí získají unikátní učební pomůcku. Od příštího školního roku se budou učit ve vlastním minipivovaru. Na zlatém moku, který sami vyrobí, si však skoro nikdo nepochutná.

Pivovar vznikne přímo v budově školy. Na jednu várku v něm studenti uvaří 50 litrů nefiltrovaného piva.

"Bude to pivo pouze pro školní účely – v minipivovaru se ho budou učit vařit žáci maturitního oboru technologie potravin," uvedl ředitel školy Ladislav Honsa.

Veselská ekologická škola se bude moci pochlubit vlastním minipivovarem jako první střední škola na jihu Čech. V prvním patře její budovy jen pár metrů od ředitelny vyroste malá kopie klasického pivovaru s kompletním vybavením, vlastní varnou i chladírnou.

Novinka, za jejíž pořízení škola zaplatí okolo 1,5 milionu korun, by měla být dokončena do letních prázdnin tak, aby první žáci mohli v minipivovaru začít s cvičeními už od září.

Studenty bude vyučovat bývalý sládek

Už od září tak budou studenti prvního, druhého a třetího ročníku absolvovat cvičení v minipivovaru, ale velké, třeba čtrnáctidenní praxe, je čekají v klasických pivovarech.

V minipivovaru bude studenty učit Ivan Dufek, který působil jako vrchní sládek v třeboňském pivovaru Regent.

"Na programu budou nejen typické české ležáky, speciální piva, výčepní piva, ale i pivo pšeničné, ovocné a další druhy," popsal Dufek.

Na školním pivu si ale téměř nikdo nepochutná. Žáci se na něm budou učit dělat v laboratořích chemickou a mikrobiologickou analýzu i správnou degustaci.

Žáci druhého ročníku budou předvádět degustaci i hodnocení jihočeských značek už při pátečním Dnu otevřených dveří veselské ekologické školy od 14 do 17 hodin.

Zdroj: Budějovice iDnes.cz | Autorka: Ludmila Mlsová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

JardaK

úterý, 7. prosinec 2010
16:29

JardaK

Ne vždy jde s časem i pokrok. Byly doby, kde neposedná děcka dostávala lok pivka na uklidněnou :)
Jak s láskou dnes vzpomínám na dobu, kdy jsem tátovi a dědovi chodil se dbánkem pro pivo. Sice jsem tenkrát nadával, netušíc, jak zlá doba přijde. Zpočátku jsem se naštvaně loudal, aby spadla pěna, nebo si točil se džbánkem a jednou brnknul o obrubník a rozbil ho, já bulel a táta z toho měl srandu a poslal mě znovu s jinýn. Pak jsem ucucával ve výtahu, kde mě nikdo nemohl vidět, a připadal si velký. Kde jsou ty časy....
Dnes by v lepším případě hostinský kluka vyhodil a v horším nějaká kráva zavolala policii nebo sociálku na otce alkoholika-tyrana. Svět se zbláznil ::cry ::cry ::cry


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

h.p

středa, 8. prosinec 2010
11:34

to JardaK:
Líp bych to nenapsal..
a když teta stavěla,byl jsem v hospě i pětkrát denně pro pivko,vítán slovy"už jsi tady zase?"A ač je to negustovní,můj pan otec byl asi první průkopník piva v plastu,jemu jsem chodil "do butylky" a ucucával pod schody tehdejší restaurace Labe v Pardubických Polabinách..
Tady se zřejmě formoval můj degustační i sběratelský zájem pro další etapy života..


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
12:33


posted by: Inzerce

orca

úterý, 7. prosinec 2010
07:16

orca

Kuchař který neochutná a sládek co se nenapije > co z toho může vzniknout ???


napsal(a): orca [Odpovědět]

kozousch

úterý, 7. prosinec 2010
08:12

kozousch

to orca: Však oni si najdou finty, jak si z každé várky něco ulít :-)


napsal(a): kozousch [Odpovědět]

Henri

úterý, 7. prosinec 2010
09:53

Henri

to orca: Oni i v Podskalské oficiálně říkají, že pivo u nich uvařené žáci neochutnají :-) Jistě zde všichni chápeme, že škola nemůže vytrubovat do světa, jak její žáci, kterým často není ani 18 let, konzumují produkci pivovárku.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Dan

středa, 8. prosinec 2010
13:48

Dan

to Henri:
Je to přesně tak. Jako kdyby učňovská pekárna produkovala koláče a nikdo by nemohl ochutnat. K čemu by to potom bylo? :)


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI