Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na trh míří pivo Merlin, český konkurent Guinnesse

Co se píše o pivovarech a pivu


Na trh míří pivo Merlin, český konkurent Guinnesse

[pondělí, 22. listopad 2010]

Skupina K Brewery se pokouší prosadit se silným černým pivem. Zájem o tento druh piva je ale minimální.

V hospodách chybí české speciální černé pivo typu Guinness. S touto strategií se snaží pivovarnická skupina K Brewery nalákat tuzemské pivaře na novou značku, kterou s názvem Merlin v těchto dnech uvádí do své republikové distribuční sítě. Nahořklé silné pivo z praženého ječmene má připomínat styl stout z britských ostrovů.

V K Brewery, jíž patří sedm středně velkých pivovarů a za Budvarem páté místo na českém trhu, věří v rychlé rozšíření piva Merlin do svých několika tisíc distribučních míst v Česku. Chystá se masivní marketingová podpora, která má tuto značku představit jako přední prémiové černé pivo u nás. Má to ale háček. Černá a tmavá piva mají na českém trhu minimální tržní podíl - sotva dvě procenta. Různé vícestupňové speciály - ať už světlé, nebo tmavé - jsou na tom podobně.

Nevelký a stagnující podíl na domácí spotřebě kolem 14 milionů hektolitrů všech piv má i samotný Guinness, jehož se k nám dováží z irského Dublinu ročně několik tisíc hektolitrů. Lidé z K Brewery by museli přesvědčit zdejší pivaře, že jejich Merlin je něco extra.

Merlin není vyloženě svrchně kvašený stout jako Guinness, ale spodně kvašený ležák. V protivínském pivovaru jej vaří na stupňovitost 12,8 procenta. Nejčastější verzí piva Guinness je ovšem "desítka". Společné mají silné pražení ječmene, podobnou nahořklou chuť i výraznou pěnu. "Věděli jsme, že to nemůže být obyčejné černé pivo se sladší chutí. Ale ani ne tak alkoholové jako některý typ Guinnesse. Obrovský zájem hned zpočátku prodeje nás mile překvapil, ale nemáme zatím žádný plán, kolik Merlinu bychom měli ročně uvařit," říká manažer společnosti K Brewery Trade Otakar Binder.

S podobným pivem mají zkušenost rovněž Pivovary Staropramen. Deset let vařily v Ostravě "irskou" značku Kelt. Předloni to ale vzdaly. Prodeje a zájem nebyly takové, aby se velkému pivovaru tento druh piva vyplatil. "Kelt vždy patřil k chuťově velmi specifickým pivům. To mu přineslo řadu věrných spotřebitelů, zároveň ho to ale limitovalo v dlouhodobém růstu," říká mluvčí Staropramene Pavel Barvík.

Jediným dalším konkurentem mezi průmyslovými pivovary je náchodský Primátor stout, prodávaný obvykle v lahvích, avšak v hospodách minimálně. Pivovar Primátor tuto značku výrazně netlačí ani do Prahy, která je zásadním trhem pro tato piva.

Výhradní distributor značky Guinness pro Česko Petr Hrubeš připouští, že Merlin může být konkurencí. Slavná irská značka je u nás k mání celkem v 60 pubech, z toho v Praze ve dvaceti. Přestože je Merlin na české poměry dost drahý - stojí kolem 35 korun -, je to pořád zhruba polovina ceny Guinnesse. "Merlin někde může být pro Guinness opravdu konkurencí. Hlavně ale cenou," myslí si Hrubeš.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Petr F.

úterý, 23. listopad 2010
18:32

Merlin, slušná kvalita, chutný ale slabý. Piva tohoto typu, před vánoci dána na trh by měla býti alespoň 13° silná! Ale alespoň něco do českého rybníku.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 25. listopad 2010
11:52

Elf

to Petr F.: Vždyť má 12,8° (4,7% alk.).


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
02:23


posted by: Inzerce

Hříbek

úterý, 23. listopad 2010
17:08

Hříbek

Merlina jsem také již ochutnal (lahvového) a velmi jsem si pochutnal na druhý den jsem ochutnal černé (lahvové) Velké Březno a to byl děs.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

Jakubisko

úterý, 23. listopad 2010
10:06

Merlina jsem ochutnal a je to dobré černé pivo. Jen bych vůbec nemluvil o inspiraci soutem, jak tvrdí marketing Platanu. Když si budu chtít dát stout český, tak ten od Kocoura, ten nemá chybu.


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

Henri

úterý, 23. listopad 2010
09:56

Henri

Čepovaný tmavý spodně kvašený ležák Merlin (Kulový blesk) mi chutnal. Svrchně kvašený Primátor Stout je na čepu v Praze v restauraci U Kláštera V Břevnově a také si ho rád dám.
Shwarzbier - tedy černé pivo snad ani nikdo u nás nevaří, takže si ho kupuji v Německu. Třeba takový Köstritzer je dobrý.
Pokud se u nás schwarzbier vaří, tak mě opravte.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

tomas

úterý, 23. listopad 2010
11:06

tomáš

to Henri: Ja myslím, že třeba černý Krušovice, Bernard nebo Budvar jsou v podstatě schwarzbíry.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Elf

úterý, 23. listopad 2010
11:32

Elf

to tomas: Opravdové Schwarzbiery se u nás nevaří. Některé tmavé ležáky se jim lehce blíží (např. právě Bernard, Budvar, nebo Herold), ale nejsou to v pravém smyslu Černá piva. Mají některé senzorické vlastnosti podobné Schwarzbieru (lehce pražená chuť), ale některé zase spíše tmavých ležáků (více plná v těle, někdy tmavší v barvě, což je trochu paradox a bývají více sladová).


napsal(a): Elf [Odpovědět]

tomas

úterý, 23. listopad 2010
15:09

tomáš

to Elf: No mě ty uvedený pivka chutnaj podobně jako třeba ten Kostritzer (jinak chutný, ale dneska nijak vyjímečný pivko z velkýho pivovaru alá Krušovice). Až tak velkej rozdíl v tom nevidím a nevím v kterej moment se to přesně láme, že už to není tmavý, ale už je to černý.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

RBN

úterý, 23. listopad 2010
15:28

to tomas:

Jednoduché laické vodítko - prosvítíš-li pivo světlem (např. svíčky) jedná se o pivo tmavé.Pokud ne - černé. Netřeba se zatěžovati rozsahem jednotek a hranicí pro černá piva.


napsal(a): RBN [Odpovědět]

tomas

úterý, 23. listopad 2010
15:47

tomáš

to RBN: Jo takhle je to nejjednodušší. Ono ale ani třeba v sasku neni schwarzbier jako schwarzbier a některý jdou chutově právě taky už do tmavejch, takže by se do daný škatulky taky nevešli. Prostě se to trochu prolíná. Třeba tenhle http://www.eibauer.de/produkte/index.php?id=2 mi přišel sladovější než třeba tmavej budvar.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

phrabina

úterý, 23. listopad 2010
15:40

phrabina

to Elf: U Fleků není Schwarzbier?


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 25. listopad 2010
11:27

Elf

to phrabina: Já bych řekl, že se pořád jedná o Munich Dunkel.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

RBN:

úterý, 23. listopad 2010
16:07

to tomas:

Jistě, nic není dáno striktně, malé vodítko je třeba zde: http://www.pivojakokren.cz/?p=35


napsal(a): RBN: [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 25. listopad 2010
12:12

Elf

to tomas: S tím Eibauerem máš pravdu. Ale Kostritzer je přeci jenom pořád Schwarzbier a chutná trochu jinak než Bernard, Budvar, nebo Herold. Je méně plný a více po praženém sladu.
A co se týká toho barevnýho rozlišení, tady se bavíme o tmavém a černém ležáku (Dunkel Lager a Schwarzbier) a ty jsou oba (částečně) prohledné. Dunkel má cca 30 až 40 EBC a Schwarzbier cca 50 až 60 EBC. EBC 100 a více mají Imperial Stouty, ale to už je zas úplně jiná pohádka.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

ladin

úterý, 23. listopad 2010
08:46

ostravsky Kelt- skoda ho, bylo to caste vysvobozeni v restauracich tocicich jen produkci Smichova. Nemate nekdo hodnoverne informace, jak se vyvijela v case jeho (a totez u Velvetu) stupnovitost?

Primator Stout- nemam namitek, chutove vyhovuje a jestli (ne)pripomina neco jineho, to neresim. Setkal se nekdo take s tim, ze nektere lahve po otevreni extreme hodne peni a chutove je to "zoxidovane"? U jichych piv z Nachoda jsem se s tim nesetkal, jen tady.

Merlin- nemel jsem, nebudu hodnotit, jen se obavam, ze to budou mit na nasem konzervativnim trhu tezke, zvlaste vedle zminene nachodske konkurence a vzhledem k pozadovane cene/objemu.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Lecba.neklidem

úterý, 23. listopad 2010
21:04

to ladin: vzhledem k objemu poptávky může dojít ke stáčení tanku na několikrát..výsledkem je občasné zakolísání jako várka na konci minulého roku..točený nemá chybu...jen víc a houšť


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Lecba.neklidem

úterý, 23. listopad 2010
08:38

ono se to taky se Stoutem srovnávat nedá. Takové srovnání snese snad jen Stout z Primátora Náchod. To že Stout nechutná každému je správné je totiž hodně lidí, kterým nechutnají přívlastková vína i když je to špička ledovce. Je to totiž o tom buď chutná nebo ne. Jinak Merlin ani Master nejsou co se týká určitého speciálu nic zvláštního a požitkář v tomto sortimentu po nich dvakrát nesáhne a raději zaloví v jiných nabídkách pivovarů, které si na speciály jenom nehrají. Tak ať Vám chutná


napsal(a): Lecba.neklidem (martinkalina(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 23. listopad 2010
07:42

Dwarf

dovolím si podotknout, že mi Merlin hodně chutnal - pil jsem tedy jen lahvový, ale v kontextu s tím, co jsme měl předtím, mi opravdu šmakoval (neškatulkuju, nesrovnávám se stouty...)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

emu

úterý, 23. listopad 2010
00:08

emu

tak je docela rozumné, že se na to jde postupně, tj. pivařům se nejprve nabídne něco málo cizího, ale zase ne tak moc, aby je to nevylekalo. nevidím nic špatného na tom, že je to hybrid, svět piva přece není omezen škatulkami. nicméně nevyhledávám ani stouty, ani černá piva, takže to spíš jen někde ochutnám a dost :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Vladimír Saska

pondělí, 22. listopad 2010
23:03

Černé pivo není zrovna má parketa. Nicméně poté, co Merlina moje přítelkyně vychválila do nebes, jsem ho ochutnal i já. Jako pamětník Kelta je Merlin pro mne zajímavé pivo, které si rád dám, když bude příležitost, protože připálená kávová chuť je něco, co můžu. Protože nemusím piva jako tmavý Velkopopovický kozel, u něhož mi vadí ten přidaný karamel, je pro mne Merlin každopádně zajímavý. Ale já vypiju tak jedno tmavé za měsíc, tak tím moc velkou díru do světa neudělám :-(


napsal(a): Vladimír Saska [Odpovědět]

Tchoř

pondělí, 22. listopad 2010
22:56

Merlina jsem nepil a jelikož na černá piva vysazený nejsem, ani mě jeho degustace neláká. S Guinnessem bych ho nesrovnával (na rozdíl od ostravského stoutu Kelta, R.I.P.), jak už bylo řečeno, jde o spodně kvašený tmavý ležák, tedy pivo naprosto odlišného typu. Ale co taky čekat od firmy, která ve Schwarzenberském pivovaru vaří "prémiový" ležák Lobkowicz...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Marek Dalešický

pondělí, 22. listopad 2010
22:30

Porovnání s Guinnessem není ani správné ani spravedlivé. Novináři v tom mají zase guláš! Pokud je děláno spodním kvašením, pak výsledkem NENÍ STOUT. Na obhajobu K Brewery nutno dodat, že to jako stout neoznačuje, na etiketě je napsán tmavý ležák a že se díky přídavku praženého ječmene (který já v chuti cítím) přibližuje k tomuto typu piv. Merlin je tedy označen správně. O tom, že by si Merlin a Guinness měli konkurovat, tak to spíše pochybuji. Myslím, že může spíše vytlačovat jiná černá piva jako Krušovice či Kozel, možná Master, ale ten je taky dost jiný. Ten kdo hledá Guinness určitě na Merlin jen tak nepřejde. Alespoň v mém případě tomu tak nebude. Asi mu ale dám přednost před jiným černým pivem z české velkoprodukce. V tom mi příjde Merlin zajímavější.


napsal(a): Marek Dalešický [Odpovědět]

Jarin

úterý, 23. listopad 2010
08:26

Jarin

to Marek Dalešický: Bohužel, je třeba si uvědomit, že česká legislativa zná pouze označení - piva lehká, výčepní, ležáky, speciály a porter. I na primátoru stout je proto napsáno svrchně kvašený tmavý ležák ... :)


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

LiborP

úterý, 23. listopad 2010
08:28

LiborP

to Marek Dalešický:
No nejsem si jistý, zda si všechen ten zmatek vymysleli novináři nebo jim takové informace dodali pracovníci marketingu.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Elf

pondělí, 22. listopad 2010
22:28

Elf

Jelikož se všude zdůrazňuje, že je to "něco jako Stout", že jde o konkurenci Guinnessu a pivo má název odkazující k Británii, tak je to dost blamáž. Nejedná se v žádném případě o Dry Stout a navíc to není ani nijak zvlášť zajímavý tmavý ležák. Je v něm cítit nahořklá chuť praženého ječmene, ale to je tak všechno. Jinak se jedná o celkem nezajímavé pivo, které se dá zařadit do škatulky "paskvil - ani Stout, ani Schwarzbier, ani tmavý ležák".


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 22. listopad 2010
23:03

jiri.kana

to Elf:Jejda, aby to nakonec nebylo něco jako "drcená treska `a la losos" :D
Musím co nejdřív ochutnat...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Panther

pondělí, 22. listopad 2010
23:40

Panther

to Elf: nevím kde všude se zdůrazňuje že je to "něco jako Stout". je to samozřejmě černý ležák a mimochodem velmi povedený. přídavek praženého ječmene mu dává velmi zajímavou chuť. tvé hodnocení je nezajímavé a je to paskvil a ty si raději dej černého Kozla a pěkně si ho vychutnej :-) ať žijí "pivní odborníci"


napsal(a): Panther [Odpovědět]

Elf

úterý, 23. listopad 2010
11:23

Elf

to Panther: Například na oficiálním webu se píše: "Výsledkem je magická kombinace chutí s výraznou hořkostí připomínající stout, kterou ocení každý opravdový znalec." Odtud tuto nehoráznost zřejmě přebírají žurnalisté. A že jde Merlin jen velmi obtížně zařadit do nějaké škatulky? To by ani tak nevadilo, jako spíš vadí jeho nepříliš zajímavá chuť. Navíc se rozhodně nejedná o Schwarzbier, ani o Stout, ale o tmavý ležák s přídavkem praženého ječmene.
Díky globalizaci je dnes v pivních stylech poměrně maglajz. Vždyť se např. vaří lagery, které jsou chmelené zeleňáky. Dříve to bylo jednodušší, protože se pro výrobu piva používali suroviny historicky spjaté s danou lokalitou, ale dnes už si lze opatřit téměř jakýkoliv slady, chmely i kvasinky. Proti tomu nic nemám, ale když už používají nějakou netradiční surovinu, ať netvrdí, že je inspiroval Stout, když se Stoutem to nemá skoro nic společného. Také by mě bavilo, pokud by vzniklo opravdu zajímavé a dobré pivo, což se v případě Merlina nestalo. Netvrdím, že je to špatné pivo, ale prostě žádná pecka.

P.S.: A je opravdu nutné mi podsouvat, že tmavé Krušovice nebo Kozel jsou piva, která mám pít? Pokud si chci dát dobré tmavé pivo, otevřu si Primátor Stout, tmavého Bernarda, nebo si dojdu do sklepa pro jeden z Imperial Stoutů.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.11.2010 ve 11:27:12


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Traper

pondělí, 22. listopad 2010
22:20

Traper

Merlina jsem zatím neměl možnost ochutnat. Ale dovolil bych si poznámku, že se zapomíná, na chuťové zaměření v Čechách, i asi na Slovensku, na české typy piv. Podle mně snad správné, protože naše piva uznává i zahraničí, což naopak zase až tak neplatí. Dokonce ho snaží často napodobovat. Já osobně Quinness zrovna moc nemusím, rozhodně třeba v Anglii už jsem ochutnal hodně lepších piv menších pivovarů. (Pro případné kontrolory statistik Beerborce: ne vždy si tam každé pivo zapíšu. Myslím, ale, že zase jiní si připíšou něco, co nevypili a tím se to v Beerborci vyrovná). Nevím, jestli výroba Merlinu bude pro KB kterým ostatně fandím, přínosná.


napsal(a): Traper [Odpovědět]

LiborP

pondělí, 22. listopad 2010
18:21

LiborP

Dneska jsem to pivo ochutnal a musím říct, že tak zbytečné pivo jsem už dlouho nepil. Do stoutu to má hodně daleko a černé pivo, tak jak se dělá v čechách, to taky není.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Chody

pondělí, 22. listopad 2010
19:12

Chody

to LiborP:
Pokud to není ani stout ani české černé pivo, tak pak asi nebude zbytečné. Nebo se všechno musí někam zařadit, do nějaké škatulky?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

LiborP

pondělí, 22. listopad 2010
20:51

LiborP

to Chody:
Vycházím z toho, co je všude prezentováno - speciální černé pivo typu Guinness - a Guiness je bohužel stout.
Jinak to pivo je chuťově prázdné, sice s hořkým dozníváním, ale jinak žádný zázrak, prostě něco na pomezí.


napsal(a): LiborP [Odpovědět]

Panther

pondělí, 22. listopad 2010
23:47

Panther

to Elf: ach jo, pánové, jestli náhodou nejste zbyteční vy...? Merlin je opravdu povedený černý ležák a že jste na něj nenašli tu správnou škatulku mi opravdu nevadí. dejte si raději černý Krušovice nebo Kozlíka, to si opravdu pochutnáte... :-)
mimochodem, řekl bych, že Merlin je chuťově velmi blízký černému Heroldu. a není to, bohužel pro vás, jen můj názor. tak dej bůh štěstí!


napsal(a): Panther [Odpovědět]

RBN

úterý, 23. listopad 2010
06:53

to Panther:

Poslouchej něco se tě zeptám, když jsi takový odborník - nepleteš si náhodou pojem tmavé a černé pivo? (že si to plete nějaký radaktor, se nedivím) Merlin je tmavý a tmavý se automaticky nerovná černý. Dle mě v ČR černá piva vůbec nemáme. Nebo je Merlin první? Pak ale chybně označuječ Kozla za černého ten je totiž tmavý.
Merlina rád ochutnám a že nepatří do nějaké škatulky je mi putna a jestli se K Brewery našli svůj výklenek v trhu, je jen dobře.


napsal(a): RBN [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI