Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Marek Pohanka: Malým pivovarům trh nic neodpustí

Co se píše o pivovarech a pivu


Marek Pohanka: Malým pivovarům trh nic neodpustí

[úterý, 16. listopad 2010]

Spojit svou kariéru s pivem se Marek Pohanka rozhodl více než před deseti lety, kdy nastupoval jako řadový obchodní zástupce do pražského pivovaru Staropramen. Zde získal základní znalost trhu a své zkušenosti později uplatnil již jako obchodní ředitel rodinného pivovaru Kácov. Dnes vede obchod a marketing v Měšťanském pivovaru Strakonice. „Myslím si, že každý by měl poznat svou práci od samých základů, teprve to z něj dělá dobrého vedoucího, manažera nebo ředitele.

Foto

* E15: Jako obchodní zástupce, dnes ředitel obchodu v pivovaru, jste pomáhal rozjíždět stovky restaurací a pivnic. Nelákalo vás někdy se do oblasti pohostinství pustit na vlastní pěst?

Restauraci, pivnici nebo hospodu považuji za základní kámen svojí práce. Jsem rád za každou novou hospůdku, která čepuje dobré pivo. Mít vlastní provoz, zejména v této složité době, znamená vysoké nasazení a vnitřní rozhodnutí obrátit svůj profesní i osobní život naruby. Svým způsobem jsem perfekcionalista, dělám svou práci s nasazením, proto jsem si naprosto vědom, že sedět na dvou židlích se v tempu dnešní doby nedá. Obchod je pro mne výzvou, které zatím zůstávám věrný. Pozice, kdy mohu nově vznikajícím provozům poradit, co bude chutnat jejich hostům, mě zatím plně uspokojuje.

* E15: Jaká byla vaše cesta k řízení obchodu s nejoblíbenějším nápojem v Česku?

Řekl bych, že přímá. Po ukončení vysoké školy si mě pivo přivolalo samo. To neznamená, že jsem okamžitě začal pracovat na vedoucích pozicích, naopak jsem začal pěkně od píky. Vstupní branou do byznysu s pivem bylo výběrové řízení na pozici obchodního zástupce pro společnost Staropramen. Zkušenosti, které jsem tam získal, jsem později uplatňoval už jako obchodní ředitel v pivovaru Kácov. Jsem rád, že se moje profesní cesta ubírala tímto směrem, neboť při řízení obchodu považuji elementární zkušenosti za velmi podstatné. Dávají mi možnost jednat s obchodními zástupci otevřeně, nemohou mi říci: „Ty tomu nerozumíš, tak nám neraď.“ Myslím si, že každý by měl poznat svou práci od samých základů, teprve to z něj dělá dobrého vedoucího, manažera nebo ředitele.

* E15: Máte dlouholeté zkušenosti z několika malých pivovarů – po kácovském teď vedete obchod v Měšťanském pivovaru Strakonice. Přinesla vám vaše předchozí zkušenost nějakou zásadu, kterou se řídíte i nyní?

Vaření piva, zejména v menších pivovarech, je o týmové práci. Můžete mít to nejlepší pivo na světě, ale pokud nemáte dobrý obchod, marketing a hlavně „pijana vašeho piva“, je vaše práce bez odezvy. Zásadu, kterou uplatňuji, je nepovyšovat se nad druhé. Pokud je někdo potřeba jinde, než obvykle pracuje, měl by ochotně zaskočit. Velmi důležitá, ne-li nejdůležitější je otevřená komunikace s kolegy. Nic nemůže být horší, když si obchod nerozumí se sládkem nebo s lahvárnou. Věřím, že úsměv, legrace a přátelský přístup dokáže motivovat k dobrému výkonu, což se zcela jistě projeví v konečném výstavu piva.

* E15: Myslíte si, že regionální pivovary mají šanci uspět i mimo hranice svého kraje?

Hranice v dnešní době již neexistují. Pro malé pivovary je naprosto nezbytné, aby tyto hranice překračovaly a nabízely své produkty i mimo ně. Samotné regionální uspořádání však zůstává základem distribuce, protože konzumace „místního“ piva je takovým koloritem a určitou samozřejmostí. Pro získání nových trhů musíme vynaložit vyšší úsilí a zachovávat vysokou kvalitu piva. Dříve bylo vše nalinkováno, dnes musíme více zapojit naše obchodní umění, marketing a fantazii při výrobě nových pivních produktů.

* E15: Jak vidíte další vývoj pivovarnictví v Čechách, ovlivní ho například chystané změny v sazbách DPH nebo vyšší ceny energií?

Je asi samozřejmé, že ceny piva budou reagovat na situaci, která vyplyne z nových směrnic. Je však nutné podotknout, že cenová politika musí být opatrná a vstřícná ke konečnému spotřebiteli. Co je pro mne zásadní, zachování kvality vařeného piva například i za cenu minimálního zvýšení ceny. Každá malá odchylka nebo změna ingredience může vést ke snížení kvality a následně ke ztrátě zákazníka. Předpokládám, že boj o pivaře neustane. Čím jste menší, tím musíte být kreativnější a kvalitnější, trh vám nic neodpustí. Co zajisté nepřestane platit: „Dej Bůh štěstí a pivu správný říz.

Měšťanský pivovar Strakonice

Je posledním pivovarem v České republice, který je vlastněn městem. Strakonické pivo Dudák je vařeno tradičním způsobem a je nepasterizované. Průměrný roční výstav v hektolitrech se pohybuje okolo 72 tisíc. Pivovar zaměstnává 58 pracovníků a připravuje rozsáhlé plány na přestavbu.

Zdroj: E15.cz | Autor: Martin Kalivoda


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

DanD

úterý, 16. listopad 2010
12:42

DanD

"Můžete mít to nejlepší pivo na světě, ale pokud nemáte dobrý obchod, marketing a hlavně ´pijana vašeho piva´, je vaše práce bez odezvy."
Vypíchnul bych ten marketing. ;)


napsal(a): DanD [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 16. listopad 2010
18:09

Roman Holoubek

to DanD: Marketing, sakryš co mi to slovo říká? Aha už vím, to je to co odlišuje úspěšné od neúspěšných. :(


Adsense

16. duben 2024
14:19


posted by: Inzerce

DanD

úterý, 16. listopad 2010
21:16

DanD

to Roman Holoubek: ;)


napsal(a): DanD [Odpovědět]

orca

středa, 17. listopad 2010
07:09

orca

to Roman Holoubek:
a nebo taky to je ta činnost kdy i to nejhnusnější pivo se prodává jako to nejlepší a zákazník je vlastně rád že konečně má to nejlepší ... (nemířím nikam jmenovitě :-) )


napsal(a): orca [Odpovědět]

Jakub M.

úterý, 16. listopad 2010
12:09

Velmi pěkný rozhovor. Většina malých pivovarů by potřebovala člověka s podobným smýšlením. Držet si region a za vyšší cenu prodávat ve větších městech - viz. Kácov 12 za 28 v Praze, v Kácově za 14 Kč.


napsal(a): Jakub M. [Odpovědět]

Henri

úterý, 16. listopad 2010
12:26

Henri

to Jakub M.: V Praze je Kácovská nefiltrovaná 12° U Klokočníka i po "zdražení" za 21 Kč.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Krišot

úterý, 16. listopad 2010
14:52

Krišot

to Henri: No ale třeba nechápu cenovou politiku p.Matušky. V Praze a na Křivoklátě, kde je turistický ruch, ať si to prodává za kolik chce, ale proč místním v Broumech to neprodá za normální cenu.Když jsem tam nedávno byl, tak dvanáctka v 0,4 stála v Broumech na hřišti přes 30 Kč. Taky Broumští na to "své" pivo vůbec nebyli hrdí a v podstatě všichni pili o třetinu levnější Budvar nebo Staropramen. Jaký kontrast o pár kilometrů dál v Berouně v pivovárku jedenáctka stála 17 Kč.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Tchoř

úterý, 16. listopad 2010
22:20

to Krišot:
V tomhle směru nezvládl marketing :-) Ale jeho svatomartinské koštované v Kulovém blesku bylo exkluzivní!


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Elf

středa, 17. listopad 2010
13:16

Elf

to Krišot: V létě jsem byl v hospůdce Na hřišti a bavil jsem se s provozovatelem. Říkal, že poměr výtoče Matušky ku Budvaru je asi 2 ku 3, takže celkem v pohodě. Otázkou je, kolik broumského piva vypijou turisti a kolik místní. My jako turisti jsme pili pouze Matušku a hezkých pár jsem jich položili. A pan Matuška si prostě myslí, že u nás je pivo moc levné. Já si myslím, že u nás je spíš moc drahé nealko.
A berounský kolikrát nejde pít, ani kdyby bylo zadarmo, jakej je to neuvěřitelnej kentus. Měl jsem hned druhý den.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 17.11.2010 ve 13:17:42


napsal(a): Elf [Odpovědět]

kisutam

středa, 17. listopad 2010
14:11

kisutam

to Krišot: Piva pana matušky jsou,dovolím si říct luxusní,ale hodně lidí má názor,že už neví,kolik by za to pivo chtěl.V Broumech jsem nebyl,tudíž nemůžu posoudit,jaká je výtoč jeho piva,ale na vesnici je jeho cena dost vysoká.Ale problém s odbytem v Praze asi nemá.Má štěstí,že to nemá do Prahy daleko.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

val

středa, 17. listopad 2010
13:06

val

to Henri: V kácovské Šalandě desítka za 12,-, dvanáctka za 14,-. Kácovští mají regionální márketynk zmáknutý :-) Btw.: třeba má p. Matuška se svým pivem jiné vize, než naplňovat hrdostí místní vesničany, kdo ví.


napsal(a): val [Odpovědět]

Krišot

středa, 17. listopad 2010
05:59

Krišot

to Tchoř: No, já proti jeho pivům taky nic nemám. Jen mě mrzelo, že místní, když jsem se s nima dal do řeči, tak v podstatě někteří ani nevěděli, že mají v obci pivovárek a radši chlemtali levnější europatoky. Žádná hrdost na zdejší pivo. Spíš si ho dá někdo občas svátečně. Ten večer jsme byli jedniní kdo tam pil Matuškovo pivo.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Dan

středa, 17. listopad 2010
13:59

Dan

to Elf:
Já si myslím, že si pan Matuška díky vysoké kvalitě jeho piv může vyšší ceny dovolit a to i v hospodě Na hřišti v Broumech. Byl jsem tam letos několikrát a doknce se mi stalo, že matuškovo pivo nebylo vůbec, protože zájem byl takový, že prostě došlo.
Podle mne, si ho fajnšmekři najdou a jsou ochotni za to zaplatit vyšší cenu.
A srovnávat to s pivem z Berouna vůbec nelze, protože Berounský medvěd je po výměně sládka naprosto nepitelný.


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI