Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Volarský dvanáctistupňový ležák byl puštěn do prodeje

Co se píše o pivovarech a pivu


Volarský dvanáctistupňový ležák byl puštěn do prodeje

[neděle, 12. srpen 2007]

Po sedmačtyřiceti letech se v sobotu na Slavnostech dřeva mohly Volary pochlubit vlastním pivem i když ne z proslulého volarského pivovaru.

„Volary měly právo vařit pivo už v 16. století, pak ho ale nadlouho musely odebírat ze sousedních panství. Zásadní změna nastala až po roce 1871, kdy Volary povýšily na město a následovalo náročné zřízení a výstavba pivovaru. První veřejné čepování volarského piva se pak konalo v červnu 1879,“ přiblížil pivovarskou historii Volar radní a spisovatel Roman Kozák. Ve Volarech se pivo vařilo i přes obě světové války a poslední mok byl s měděných várnic stočen na přelomu let 1960/61, kdy byl pivovar zrušen.

„S nápadem připravit várku speciálního volarského piva přišel radní Jan Zámečník a oslovili jsme pak malý privátní pivovar ve zvíkovském Podhradí. Ten pro nás připravil speciální a jedinou várku právě pro tuto příležitost,“

Výjimečná situace si vyžádala výjimečné hosty a tak degustační komisi, která měla schválit prodej piva tvořili mimo dvou sládkových, v dobových hrabalovských kostýmech a starostky Martiny Pospíšilové i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a poslanec a prachatický starosta Jan Bauer.

„Volarský ležák s unikátní dřevitou příchutí byl ohodnocen jako velice chutný a tak šlo všech 500 atypických lahví s porcelánovým uzávěrem o obsahu 650 mililitrů hned do prodeje,“ prozradil výsledek degustace Roman Kozák.

Bohužel ani to však nedokáže z trosek vzkřísit slavný volarský pivovar, kterému se pro jeho polohu i význam říkalo volarské Hradčany a pivo pro zdejší hospody se bude muset i nadále dovážet. Foto zde ... (Prachatický deník)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI