Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Měšťanský pivovar v Budějovicích plánuje stáčet pivo do plastu

Co se píše o pivovarech a pivu


Měšťanský pivovar v Budějovicích plánuje stáčet pivo do plastu

[úterý, 12. říjen 2010]

Budějovický měšťanský pivovar zahájil sladovnickou sezonu. Podnik patří mezi jedny z mála, které si slad, jenž patří spolu s vodou a chmelem mezi nejdůležitější součásti piva, připravují samy. Chystá i novinku, pivo v plastových lahvích.

Foto

"V republice se ročně uvaří 20 milionů hektolitrů piva, na což je zapotřebí 400 tisíc tun sladu. Ten se vyrábí ve 32 sladovnách, z nichž je jen 15 přímo v pivovarech," připomněl ředitel Budějovického měšťanského pivovaru Jiří Oubrecht.

Do areálu podniku na Lidické ulici v Českých Budějovicích ročně putují 3 000 tun ječmene. "Nakupujeme ho od jihočeských zemědělců. Přestože letos nebyla úroda dobrá, nám kvalitní ječmen nechybí," podotkl sládek Luboš Martiš.

Než se ze zrnka ječmene stane slad, musí se nejprve na jeden až dva dny namočit. Další čtyři nebo pět dní leží na humnech. Právě tak se říká místnostem, kde sladovnický ječmen klíčí.

"Cílem tohoto procesu je vytvoření potřebných enzymů. Odehrává se v chladném a vlhkém prostředí a zrna se při něm musejí obracet. Poté zůstává čtyři až šest týdnů v silech na uskladnění," vysvětlil postup Martiš.

Sladovna pracuje od poloviny září do května. Pivovar ročně vyrobí 2 600 tun sladu, což stačí na uvaření 200 tisíc hektolitrů piva.

Vloni brány podniku opustilo 143 tisíc hektolitrů piva. Letos chce pivovar svůj výstav navýšit o zhruba 30 procent na 180 až 190 tisíc hektolitrů. V žebříčku velikosti pivovarů v zemi se pohybuje okolo desátého místa.

Podnik uvažuje o tom, že by začal stáčet pivo do plastových lahví. V budoucnu by se lidé mohli dočkat i obnovené pivnice, která kdysi v areálu na Lidické ulici byla.

Měšťanský pivovar

Budějovický měšťanský pivovar byl jako nejstarší pivovar ve městě založen v roce 1795. Mnozí si jej vybaví spíš při vyslovení jména Samson. Tento název přijal v roce 1967.

Inspirací byla kašna na náměstí Přemysla Otakara II. U Samsona se také jmenoval dům Matěje Konvičky (dnes Hotel Malý pivovar), který v roce 1722 odkoupili budějovičtí právovárečníci a byl předchůdcem Budějovického měšťanského pivovaru.

Zdroj: Budějovice iDnes.cz | Autorka: Lenka Zimmelová | Foto: Slavomír Kubeš


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

emu

úterý, 12. říjen 2010
23:02

emu

pokud vím, tak je samson travle ztrátový. kde berou pořád tak vysoký výstav, je mi záhadou


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Tchoř

středa, 13. říjen 2010
09:15

to emu:
Pro zajímavost: Loňský výstav měli cca o třetinu nižší než byl průměr let 2001-04, v letech 1996-97 vařili dokonce přes 400 000 hl ročně.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Jarda

úterý, 12. říjen 2010
20:15

No ale ležák nemají špatný. Výčepní Samson nic moc, pokaždé, mám pocit, má nějakou pachuť. Což ale na rozdíl od jiných výčepních, co nemají vůbec nic, alespoň něco :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
16:55


posted by: Inzerce

Malakin

úterý, 12. říjen 2010
18:18

Malakin

Jj, na vymýšlení hloupostí je pan ředitel dobrej, ale že by zařídil, aby se ze Samsona opět stalo pitelné pivo, to ne.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

palky

úterý, 12. říjen 2010
17:51

Jen by mě zajímalo, jestli těm zemědělcům také platí, když třeba slýchám, jak za dopravu "visí"...A petky? Už to vidím, že si na ně (po důkladné ekonomické analýze a vyhodnocení postavení značky na trhu) kupují vlastní stáčecí linku. Na sci-fi nevěřím.


napsal(a): palky [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI