Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Budějovickém měšťanském pivovaru obnovili tradici žehnání sladu

Co se píše o pivovarech a pivu


V Budějovickém měšťanském pivovaru obnovili tradici žehnání sladu

[pondělí, 11. říjen 2010]

V Budějovickém měšťanském pivovaru dnes zahájili sladovickou kampaň. V Česku je 32 sladoven, jen patnáct ale přímo v pivovarech. Právě budějovický pivovar svou sladovnu má.

Pivovarníci dali akci slavnostní ráz - ječmen a budoucí slad požehnal biskup českobudějovické diecéze Jiří Paďour. Naposledy se podobný obřad v pivovaru odehrál před více než šedesáti lety.

Beru to vážně jako zákmit toho, že se nejen navazuje na tradici, ale dokonce by se nějaká i měla vytvořit,“ uvedl biskup Jiří Paďour.

Ječmen, ze kterého se vyrábí slad, odebírá pivovar od dodavatelů z jihu Čech. Sládek Luboš Martiš dodává: „Pivovar je plně soběstačný, pokud je výstav zhruba do 200 tisíc hektolitrů. Ze 3000 tun nakoupeného ječmene se vyrobí 2600 tun sladu, který se následně v pivovaru zpracovává.

Letos chtějí v Budějovickém měšťanském pivovaru uvařit 180 až 190 tisíc hektolitrů piva - to je asi o 30 procent více, než loni. Zhruba polovina produkce jde na export.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Ivan Mls


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

kely

pondělí, 11. říjen 2010
20:57

Obávám se, že pivům z BMP (bývalý pivovar Samson)nepomůže ani biskupské požehnání. V posledních letech je to chuťová bída a jejich nealkoholické Pito, které skončilo v celorepublikovém testu předposlední, to jen názorně ilustruje.


napsal(a): kely [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI