Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Oslava výročí Pilsner Urquell začne v restauraci U Pinkasů

Co se píše o pivovarech a pivu


Oslava výročí Pilsner Urquell začne v restauraci U Pinkasů

[pondělí, 4. říjen 2010]

Sto tisíc nefiltrovaných piv na oslavu 168. narozenin plzeňského ležáku

Takřka 130 restaurací a hospod s plzeňským pivem po celé České republice se zítra zapojí do oslav 168. výročí zrodu první várky plzeňského ležáku: bude v nich výjimečně čepován nefiltrovaný Pilsner Urquell, kterého je připraveno 500 hektolitrů. Hosté tak budou mít ojedinělou příležitost najít ve své hospodě alespoň kousek z atmosféry prazdrojských sklepů.

K zahájení oslav dojde v pražské restauraci U Pinkasů, kde bude slavnostně naražen dřevěný soudek s nefiltrovaným plzeňským pivem a poté se uskuteční netradiční závod v běhu po schodech ze sklepa do 2. patra s deseti půllitry piva v ruce.

V Praze bude nefiltrovaný Pilsner Urquell čepovat téměř 60 hospod a restaurací, např. U Pinkasů, Kolkovna, Celnice, Bredovský dvůr, Malostranská beseda, u Vejvodů, Konvikt, U Houbaře, Kobyla, Sokolovna, Na Pláni, Kulaťák, U Bansethů aj., (celý seznam najdete v příloze této zprávy). Sudy s nefiltrovanou „plzní“ v průběhu pondělka již dorazily do pivnic, aby si pivo před samotným naražením jeden den odpočinulo. „Zahájení oslav první várky Pilsner Urquell v naší restauraci považujeme za naprosto klíčové a přirozené, vždyť právě u nás se toto pivo čepuje nepřetržitě již od roku 1843,“ říká ředitel restaurace U Pinkasů František Novotný.

Začátek oslav odstartuje 5. října v 15:00 hodin právě U Pinkasů, kdy starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka narazí dřevěný soudek nefiltrovaného Pilsner Urquell.

U Pinkasů se také odehraje další část oslav narozenin Pilsner Urquell, a to první ročník klání „Pinkasova noční můra“ – běh z pinkasovského sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry, který se uskuteční od 16:00 hodin. A důvod tohoto běhu

Zakladatel restaurace Jakub Pinkas byl původem krejčí, nebyl tedy svazován žádnými tehdejšími gastronomickými stereotypy, jako bylo například servírování piva přeléváním do půllitrů z víceobjemových nádob stojících na stole. Proto Pinkas již od samého počátku podával svým hostům pivo rovnou v půllitrech, které naplňoval přímo ze sudů ve sklepě, odkud je následně vynášel hostům. Touto změnou Pinkas podstatně zvýšil kvalitu podávaného piva. To na druhou stranu samozřejmě vyžadovalo ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů, což U Pinkasů vydrželo mnoho let a stalo se „noční můrou“ obsluhujících, protože byli na konci šichty dost uběhaní.

O nefiltrovaná piva je při zvláštních příležitostech velký zájem, pivaři ho mohou ochutnat například na každoročním Pilsner Festu. „Nefiltrované pivo se vaří se stejně jako běžně prodávané pivo, jen neprojde v závěru výrobního procesu filtrací a pasterizací. Zůstanou v něm tak kvasnice a pivo má plnější chuť, obsahuje ještě více vitamínů, ale musí se vypít ve velmi krátké době po stočení, a nehodí se proto pro běžný prodej,“ říká starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 19:26 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Kejna

středa, 6. říjen 2010
10:19

Kejna

no nebyla špatná a hlavně se tenhle tenhle tah pánům z PP fakt povedl, myslím, že jim hospody narval k prasknutí. Já byl Na Pláni a v půl osmé naráželi čtvrtý z údajně dovezených sedmi sudů. Jak nebylo místo, tak jsem u výčepu naslouchal, poměrně vtipné mi přišlo, že personál měl pro obě varianty Plzně označení "normál" a "filtr" :-) .. tak mě napadá, že by třeba pumpaři mohli říkat bezolovnatému benzínu "olovo" :-)


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 6. říjen 2010
17:40

Roman Holoubek

to Kejna: Vtipné.


swooper

úterý, 5. říjen 2010
20:07

swooper

Tak jsem to koštnul v Hybernii v Praze a žádnej zázrak: zakalený voní dost po kvasnicích a chuť nic moc, skoro jak muj nepovedenej hombrewing :D . Na tankovou Plzeň (např. z Lucerna MB) to nemá.


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
09:25


posted by: Inzerce

Sekal

pondělí, 4. říjen 2010
23:50

Sekal

Jednou jsem ochutnal nefiltr. Gh9 a kromě značné zakalenosti mi přišlo, že je to stejný humr jako jeho filtr. brácha. Plzeň 11 mi přijde vodová, taková řídká a lacině hořká (zajímalo by mne, co používají za chmely), počítám, že nefiltrovaná verze bude taky hnusná. Už do toho snad radši nejdu.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 5. říjen 2010
08:54

Dwarf

to Sekal: koukám, že to bude i v Přelouči U Kynterů (byť v tabulce je napsáno Pardubice), ale nevím nevím, jestli to půjdu zkusit...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 4. říjen 2010
22:56

honza1205

Berka je ......


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Tomáš

pondělí, 4. říjen 2010
20:48

napsal(a): Tomáš [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI