Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovické pivovary se spolu soudí v cizině

Co se píše o pivovarech a pivu


Budějovické pivovary se spolu soudí v cizině

[čtvrtek, 12. únor 2004]

Dva budějovické pivovary se perou o ochranné známky. A to hned v několika zemích. Většímu a ekonomicky silnějšímu Budvaru se totiž nelíbí, že Budějovický měšťanský pivovar (BMP) se snaží prodávat své pivo pod označením Budweiser Bürgerbräu. Oba pivovary smí shodně používat takzvané označení původu Budweiser Bier - Budějovické pivo a také je využívají. Problém nastává u ochranných známek, kde si právo na Budweiser nárokuje Budvar. O sto let starší Budějovický měšťanský pivovar ale jeho požadavky nehodlá akceptovat.

Dva výrobci piva vzdálení od sebe přes město vzdušnou čarou nějaké tři kilometry se už utkali před soudy v Německu, Rakousku, Chorvatsku a Řecku. Z Německa se Budvaru podařilo BMP se značkou Budweiser Bürgerbräu vytlačit a nyní uspěl i v Chorvatsku, kde záhřebský obchodní soud nedávno shledal jednání Budějovického měšťanského pivovaru „nekalosoutěžním a porušujícím práva Budějovického Budvaru“. Vydal proto předběžné opatření, kterým zakázal výhradnímu distributorovi BMP na chorvatský trh dovážet, distribuovat, prodávat a propagovat pivní produkty označené značkou Budweiser Bürgerbräu. Ve svém odůvodnění uvedl, že BMP užívá označení Budweiser Bürgerbräu způsobem, který neplní funkci označení původu, ale značky výrobku, to znamená ochranné známky.

„Budějovický Budvar hájí své obchodní postavení a zájmy proti všem formám parazitování na dobré pověsti značky Budweiser. Záhřebský soud dal plně za pravdu našim argumentům a vydal příkaz ke konfiskaci pivních produktů označených značkou Budweiser Bürgerbräu uskladněných ve veřejných skladech a ke stažení tohoto zboží z trhu,“ řekl Právu ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Ředitel Budějovického měšťanského pivovaru Miroslav Leština je ovšem přesvědčen, že používáním značky Budweiser nejsou práva Budvaru dotčena. Své argumenty přitom opírá o verdikty soudů v Rakousku a Řecku. „Krátce po rozhodnutí Obchodního soudu ve Vídni, kterým byla zamítnuta žaloba národního podniku Budějovický Budvar proti Budějovickému měšťanskému pivovaru, rozhodl o zamítnutí obdobné žaloby i řecký soud první instance v Athénách,“ uvedl Leština a poznamenal, že v obou případech soudy dospěly k závěru, že označení Budweiser je označením zeměpisného původu piva z Českých Budějovic a jako takové je Budějovický měšťanský pivovar, jako nejstarší budějovický pivovar, užívá oprávněně. „Označení Budweiser je tak podle rakouského i řeckého soudu užíváno Budějovickým měšťanským pivovarem oprávněně a jeho užívání BMP je v souladu s právem,“ konstatoval Leština.

Jeho prohlášení však „zvedlo ze židle“ právní zástupkyni Budvaru Helenu Lejtnarovou. „Aktuální soudní rozhodnutí v Řecku není rozhodnutím pravomocným. Zároveň se nejedná o žalobu, týkající se užívání označení Budweiser Bürgerbräu jako označení původu, ale o užívání Budweiser Bürgerbräu jako ochranné známky. Proti významným nepřesnostem v prohlášení BMP se ostře ohrazujeme,“ zdůraznila Lejtnarová. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI