Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar se ukázal zevnitř. I z výšky

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar se ukázal zevnitř. I z výšky

[neděle, 5. září 2010]

Tak například správný ležák leží třicet dní, někdy dokonce čtyřicet. A jeden z nejkvalitnějších typů pivního chmelu roste na Žatecku. I to se o pivu mohli dozvědět lidé, kteří v sobotu zavítali na den otevřených dveří v brněnském pivovaru Starobrno. Těsně před zahájením programu se jich u bran areálu tísnil doslova dav.

A na prohlídku vnitřního zařízení pivovaru se stála fronta. „Já jsme měl štěstí, protože jsem šel tak trochu bokem. A podařilo se mi ty davy předběhnout,“ řekl Brňan Miloš Šnédar, který byl jedním z prvních třiceti návštěvníků, kteří se do útrob areálu dostali. Pivo, které se v něm vaří, prý pije už čtrnáct let. Ale rozhodně mu nenadržuje. „Například nedávno jsem se byl podívat v pivovaře v Černé Hoře. Všechno tam bylo nové, z nerezu. Tak se těším, že to porovnám s tím, co uvidím tady,“ dodal Šnédr.

Výroba piva má na Mendlově náměstí každopádně dlouhou tradici, jak se návštěvníci vzápětí dověděli od průvodkyně. Vařilo se tam už v někdejším ženském klášteře ve čtrnáctém století. I když od té doby se mnohé změnilo. Poslední velká rekonstrukce varny pivovaru skončila přesně před dvěma lety. „Opravovala se za plného provozu, bylo to tedy opravdu velmi náročné. Hlavním důvodem přestavby bylo zvýšení kapacity, která je nyní o asi čtyřicet procent větší. Zároveň se rekonstrukcí snížila spotřeba energie při vaření a také třeba únik emisí do ovzduší,“ vysvětlila průvodkyně pivovaru.

Kromě prohlídky obohacené o podrobný komentář si návštěvníci v sobotu mohli užít i vystoupení řady hudebních hvězd, na dni otevřených dveří vystoupila například Lenka Dusilová. Několik vylosovaných šťastlivců se na brněnský pivovar navíc podívalo z neobvyklé perspektivy. Ptačí. Jednou z atrakcí akce totiž byl stůl se sedadly zavěšený na speciálním jeřábu. Výherci losování si tak pivo vychutnali v pětačtyřice­timetrové výš­ce.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Brněnský deník.cz | Autorka: Lucie Hrabcová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

fero

pondělí, 6. září 2010
09:02

Fero

Tak například správný ležák leží třicet dní, někdy dokonce čtyřicet.V době hlubokého socialismu ČSN 566635 ukládala dobu ležení 10% pivo min. 21 dnů, ležák min.56 dnů.Buď tehdy nevěděli že ležák může dokvášet kratší dobu, nebo dnes nevědí že ležák za třicet dní není nic moc.Dříve ležení piva mimo jiné podmiňovaly výrobní kapacity, dnes zase výrobní náklady a co nejvyšší zisk - stále se s něčím bojuje


napsal(a): fero [Odpovědět]

VozechV

úterý, 7. září 2010
06:31

VozechV

to fero: Souhlas. Naštěstí jsou ještě pivovary, kde nechají pivo opravdu uzrát.
Ale pozor i celá řada restauračních pivovarů je vám schopna (zvláště v létě) dodat 2-3 týdenní pivo a považují to za NORMÁLNÍ.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI