Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Třeboňské pivo ochraňuje známka již téměř sto let

Co se píše o pivovarech a pivu


Třeboňské pivo ochraňuje známka již téměř sto let

[pátek, 12. září 2003]

Pivovar Bohemia Regent patřící do skupiny českých malých nezávislých pivovarů je sice menší velikostí, ale jeho potenciál v rozlišení na trhu je veliký. Má totiž kromě jiných předností tradici výroby piva od roku 1379. Jen pár firem na světě se může pochlubit delšími zkušenostmi než "Třeboňáci". Pěnivý mok z Třeboně šel do světa už v 19. století, a to dokonce většinovým podílem s důrazem na Vídeň. Jeden čas byla v Třeboni i společná exportní kancelář všech schwarzenberských pivovarů. Nestalo se tak nějakým dekretem, ale plynulým vývojem kvality piva na základě nejvyšších uznání a ocenění i z tehdejších královských a císařských institucí v Bruselu a ve Vídni.

Nápad chránit označení "třeboňské pivo" patentováním u Londýnského Patentního úřadu vznikl před více než 100 lety. Patent číslo 5 potvrzený Great Seal of England přišel do Třeboně v roce 1905, v době, kdy existovala jen hrstka dnes celosvětově známých potravinářských známek jako "Champagne" nebo "Roquefort". Ochranná známka je jméno nebo symbol určující zboží pocházející od jednoho výrobce nebo dodavatele. Vlastník ochranné známky má právo k jejímu exkluzivnímu využití ve spojení se zbožím. Narušení práv může být soudně stíháno.

Dnešní majitel pivovaru Ferdinand Stasek je vlastníkem slovní ochranné známky Bohemia Regent, která byla přihlášena a zapsána do rejstříku ochranných známek v roce 1976. Dne 12. listopadu téhož roku byla podána přihláška o mezinárodní zápis ochranné známky. V současné době je ochranná známka zapsána ve třech desítkách zemí Evropy, včetně exotického Tuniska, Egyptu či Makedonie a řady států bývalého Sovětského svazu. V deseti zemích navíc platí Bohemia Regent jako samostatná značka. (Listy Jindřichohradecka)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI