Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovští se piva nechtějí vzdát

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovští se piva nechtějí vzdát

[čtvrtek, 24. červen 2010]

Pivovar Vyškov, který má tradici dlouhou přes 330 let, ve stávající podobě končí. Petici proti jeho zrušení podepsalo přes čtyři a půl tisíce lidí. A někteří vyškovští radní nyní uvažují o tom, že si město alespoň koupí ochrannou známku Vyškovské pivo.

S nápadem zachovat ve městě alespoň ochrannou známku piva přišel místostarosta Karel Jurka. „Je to moje aktivita a chci to navrhnout radě i zastupitelstvu. Kdyby to s pivovarem dopadlo špatně, aby se tady alespoň zachovala ochranná známka. Časem se může najít někdo, kdo v tradici vaření piva ve městě bude pokračovat,“ uvedl místostarosta.

Ochrannou známku stejně jako pivovar vlastní stát. Podle ministerstva zemědělství, který ho spravuje, však nyní ochranné známky vztahující se k pivovaru na prodej nejsou.

Jihomoravské pivovary, do kterých patří i vyškovský pivovar, vlastní několik ochranných známek. Většina z nich byla u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrována v devadesátých letech. Ochranné známky si však Jihomoravské pivovary zaregistrovaly i v letech minulých. Poslední vloni, a to známku TUNNEL.

Mně se ten nápad líbí. Není vyloučeno, že za rok, za dva tady někdo pivovar postaví. Je to jen otázka peněz. Díky tomu by pak tato zavedená značka z trhu nezmizela. Není to však jen Vyškovské pivo, ale džbán, březňák, generál, havran a další,“ uvedl vyškovský zastupitel a bývalý ředitel vyškovského pivovaru Jiří Piňos.

Podle Piňose může ochranná známka v tomto případě stát desetitisíce až statisíce korun. „To je však jen můj laický odhad,“ dodal.

Registraci ochranných známek pro vyškovský pivovar zařizoval brněnský patentový zástupce Jiří Dohnal. Podle něj lze těžko říci, jakou mají hodnotu. „Tu určí znalec. Přihlíží přitom mimo jiné i k tomu, jak dlouho je známka na trhu, kolik zboží se s touto známkou na trh dostane, jaký je obrat pivovaru,“ uvedl Jiří Dohnal.

Problém je však v tom, že stát městu ochranné známky zřejmě neprodá.

V současné době žádná z ochranných známek není na prodej. Použít je budou moci na základě licenčních smluv především nájemci nebytových prostor, technologie a ostatních movitých věcí pivovaru Vyškov,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Dita Vrbová.

Zpráva o útlumu pivovaru přišla koncem května z valné hromady Jihomoravských pivovarů, jejímž jediným akcionářem je stát. Podle bývalého člena dozorčí rady Martina Obruči, který byl na ní odvolán, bylo o osudu pivovaru rozhodnuto ještě před valnou hromadou a zástupci z ministerstva zemědělství tam už na ni přinesli seznam pracovníků, kteří budou propuštěni. Z celkem 33 zaměstnanců jich dostalo výpověď 24.

Od poloviny roku zůstane v pivovaru, který se loni při tržbách necelých 34 miliónů propadl do ztráty téměř 30 miliónů korun, jen „likvidační tým“.

Není to však ukončení výroby, ale jen útlum. Pivo se bude i po 30. červnu vařit dál a to podle požadavků odběratelů. A ministerstvo se bude dál snažit pivovar pronajmout,“ uvedla jeho mluvčí Dita Vrbová.

O zachování pivovaru bojují i peticí

Podle zaměstnanců pivovaru to však skutečný konec je, protože už po první zprávě, že jde do útlumu, začal ztrácet pozici na trhu a další suroviny už ani nenakupuje.

Přesto zaměstnanci i příznivci pivovaru bojují dál. Na ministerstvo zemědělství v těchto dnech odešla petice za zachování pivovaru. „Získali jsme pod ní 4 639 podpisů. Kdybychom je mohli sbírat déle, bylo by jich více, ale vzhledem k tomu, že se blíží termín útlumu výroby, raději jsme ji už odeslali,“ říká její spoluorganizátorka Hana Dostálová.

A do Prahy psal i vyškovský starosta Petr Hájek. „Zpráva o konci pivovaru pro nás byla velmi nepříjemným překvapením. Nehledě k tomu, že se o současném vývoji situace dozvídáme takřka pouze z médií. Zneklidňuje nás budoucí osud tohoto území v památkové zóně. Z hlediska územního plánu je tato lokalita určena pro výrobní činnost, máme tedy obavy, že pozemky budou nakonec využívány nevhodným způsobem,“ uvedl mimo jiné Petr Hájek v dopise ministrovi a vyzval ho k přehodnocení postoje k likvidaci pivovaru.

Měla by ochranná známka Vyškovské pivo patřit tamní radnici? Pište na helena.vaculová@mfdnes.cz

***

FAKTA

Ochranné známky: K Jihomoravským pivovarům se vztahují například: Džbán - pivovar Vyškov - založeno 1680 Desítka - pivovar Vyškov -založeno 1680 Březňák - pivovar Vyškov -založeno 1680 Havran - pivovar Vyškov -založeno 1680 Bira - pivovar Vyškov - zal. 1680 - Vyškovský generál Atlet Vyškovské pivo Vyškovské pivo Řezák

Ochranná známka je označení pro grafické znázornění, tvořené slovy, barvou, kresbou a podobně, sloužící k rozlišení výrobků. Registrace ochranné známky poskytuje právo jejího výhradního užívání. Registraci ochranných známek provádí Úřad průmyslového vlastnictví.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Helena Vaculová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI