Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Strakonický pivovar loni vyrobil 76 tisíc hektolitrů

Co se píše o pivovarech a pivu


Strakonický pivovar loni vyrobil 76 tisíc hektolitrů

[pátek, 12. leden 2007]

Měšťanský pivovar Strakonice loni vyrobil celkem 76 tisíc hektolitrů piva. Celkové tržby firmy, která ukončila druhý rok svého působení pod křídly města, dosáhly téměř 98,5 miliónu korun, což je o zhruba 3,5 miliónu více než v předchozím roce.

Ačkoli v porovnání s tuzemskými pivovarnickými podniky typu Plzeňského Prazdroje či Budějovického Budvaru nejde o nijak závratná čísla, pro firmu ze soutoku Otavy a Volyňky jde o velmi významný údaj. Pivovar, druhý rok vlastněný městem, totiž letos poprvé po čtrnácti letech trvalého poklesu prodeje piva zaznamenal jeho růst.

„Loňský rok z tohoto důvodu můžeme hodnotit velmi pozitivně a ve vývoji růstu produkce i prodeje chceme pokračovat i letos,“ řekl v úterý Právu ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Karel Seknička.

Pivovar, jehož historie se začala psát už v roce 1649, byl posledním závodem zbytkového státního podniku Pivovary České Budějovice.

Prvního ledna 2005 se jeho majitelem stalo město, když jej odkoupilo od Fondu národního majetku za 69,2 miliónu korun. Město i nové vedení si daly za cíl stabilizaci hospodaření. Ozdravná kúra se obešla bez propouštění a společnost nyní zaměstnává 70 lidí.

Loni pivovar investoval do modernizace technologického vybavení více než 11 miliónů korun, dalších 5,5 miliónu plánuje proinvestovat letos. „Od dubna zahájíme plnění našeho prémiového ležáku, tmavého a nealko piva do třetinkových lahví,“ poznamenal Seknička.

Strakonickému pivovaru se také daří rozšiřovat odbytiště. Pivo nyní dodává především do desítek restaurací na jihozápadě Čech a také na Brněnsko.

Pivo ze Strakonic už odebírají i dva partneři v Rakousku a zástupci podniku se snaží uzavřít exportní dohodu pro území Velké Británie. Hlavním cílem pivovaru přesto zůstává oživení kdysi tradičních regionálních odbytišť. (Právo)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI