Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Světoví mistři kouleli v Chodové Plané sudy

Co se píše o pivovarech a pivu


Světoví mistři kouleli v Chodové Plané sudy

[pondělí, 21. červen 2010]

Chodské Svatojánské slavnosti, oslava 135 let sboru dobrovolných hasičů a mistrovství světa v koulení sudů přilákaly davy návštěvníků.

Ulice městysu se v sobotu proměnily v jedno velké hemžení lidí, náves v jeviště i hlediště zároveň a nádvoří rodinného pivovaru Chodovar v bojiště, kde se utkali mistři v koulení pivních sudů. A návštěvníci se měli na co dívat. V Chodové Plané se v jeden den totiž sešly oslavy 135. výročí založení tamního sboru dobrovolných hasičů, Chodské Svatojánské slavnosti a Mistrovství světa v koulení sudů.

Mistrovský titul zůstal doma. Nejrychleji koulela dvojice Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka. „Jsme vyčerpaní,“ sdělili svá první slova Deníku ihned po dokoulení sudu do cíle. „Ani jsme tentokrát vítězství neočekávali. Náš postup je dostat se do finále a potom říkáme, že je nám to jedno. Jsme jediný domácí tým, tak hlavně abychom nevypadli hned v prvním rozběhu,“ popsali společně mistři světa Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka.

Na nádvoří pivovaru návštěvníci také mohli okusit, jak chutná cappuccino od Roberto Trevisana, který je jedním z nejuznávanějších znalců kávy současnosti. Nápoj připravoval uvnitř obrovského šálku, kde je možné udělat největší cappuccino na světě, a to o objemu rovných dva tisíce litrů. „Nic podobného jsem nepila a nezastírám, jsem překvapená, jak to může také chutnat,“ neskrývala nadšení ze šálku Jana Morávková z Mariánských Lázní.

Nadšenci ze Žateckého chmelařského muzea a pivovaru přivezli ukázat svojí originální pojízdnou hospůdkou poháněnou lidskou silou, nazvanou šlapohyb.

Dobrovolní hasiči v rámci oslav založení sboru odhalili na zbrojnici svatého Floriána. Odhalení desky se ujal starosta Chodové Plané Jan Volný a slova požehnání pronesl farář Jaroslav Šašek. Zájemci o historii i současnost hasičského sboru si prohlédli vystavenou techniku. „Leze se do toho sice těžko, ale zajímalo mě, jak vypadá hasičské auto zevnitř,“ pověděla Markéta Novotná, která přijela na slavnosti až z Plzně.

Chodské Svatojánské slavnosti se nesly v duchu tradic. Svůj um předvedli kovář, hrnčíř, platnéř a další. Některá řemesla si mohli vyzkoušet i úplní laici. Ruce od hlíny si umazal a svůj první hrnek vytočil osmiletý Petr Král. „Není to tak složité. Akorát ta hlína je hodně měkká a tak se mi trochu bortila,“ řekl. K pobavení přítomných hrála dudácká kapela a k mání byly i pravé chodské koláče.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI